השוטר שיודע לקרוא

עמיר קורץ

צילום: דנה קופל

השוטר שיודע לקרוא

//

עמיר קורץ

//

צילום: דנה קופל

"לא ראוי שפלד יהיה מפכ"ל, לא מאמין שיאושר"

תנ"צ בדימוס ערן קמין מפרט את הגורמים שהובילו למשטרה האלימה והלא־מתפקדת שאנחנו פוגשים ברחובות. החוקר שהטיל אימה על פוליטיקאים ונבעט החוצה מזהה את רוח המפקד שמנשבת מלשכת ראש הממשלה והשר לביטחון לאומי ויוצרת קצונה בכירה חנפנית, מקדמת שוטרים לא מקצועיים ומקדשת תרבות של טיוח במקום תחקיר והפקת לקחים

כיתוב תמונה. צילום: ???

ערן קמין לצד הפגנה למען שחרור החטופים, השבוע. "הולך להיות פה רע הרבה לפני שיהיה טוב"

להאזנה לכתבה

מוסף כלכליסט | 04.07.24

להאזנה לכתבה

כ

שתנ"צ בדימוס ערן קמין, מי שהוגדר עד לא מזמן "חוקר השחיתות מספר אחת", מגיע להפגין בקפלן, לא נדיר שהוא פוגש חברים ותיקים שעדיין במשטרה. לא אחת, הוא מספר, הם משפילים מולו מבט. קמין מרגיש שתדמית המשטרה כארגון אלים ופוליטי, המשקף את תפיסת עולמו ואת מזגו של השר האחראי לה, מביכה אותם. "הרבה אנשים מתוך המשטרה מבוישים מהאירועים שאנו רואים בהפגנות ומהמצב שאליו הגיעה המשטרה. בעיקר מי שאני מכיר מעולמות החקירה והמודיעין", מספר קמין בריאיון ל"מוסף כלכליסט", "אבל יש גם הרבה אחרים — דור חדש — שחושבים שככה צריך להתנהל. למה? כי אלו שמחנכים ומכשירים אותם הם שוטרים שאיבדו את דרכם ואת מקצועיותם".

ההידרדרות בתפקוד משטרת ישראל אינה דבר חדש. כבר שנים הארגון נמצא במשבר עמוק, המתבטא במעורבות פוליטית, עזיבת שוטרים, ובהזנחה מתמשכת של הטיפול בפשיעה במגזר הערבי, אולם קמין סבור שהתהליך הואץ במהלך מגיפת הקורונה. "מאז, המשטרה מדממת את כוח האדם שלה", הוא אומר. "היא לא מצליחה לגייס את אותה כמות אנשים שעוזבים, ואחד מהצעדים המטופשים שעשה המפכ"ל הנוכחי, קובי שבתאי, היה הנמכת תנאי הסף לכניסה למשטרה, בין השאר כדי לקרוץ לקהלים אחרים, כשבמקביל לכך הוא צמצם את משך ההכשרה של שוטרים חדשים. זו מכה אנושה ליכולת לייצר מקצועיות של הארגון, שנמצאת היום בשפל חסר תקדים".

וזה גם מה שמביא למשטרה אלימה יותר?

"אלימות היא תולדה של תנאי סף ירודים ושל תהליכי מיון לקויים, שבהם לא אובחנו אלמנטים של תוקפנות אצל המועמד — כאלה שהיה צריך לאתר בשלב הגיוס. נוסף על כך, בגלל ההכשרה הקצרה — אתה מכניס בן אדם לסיטואציות מורכבות כשאין לו את הבסיס המקצועי לדעת מה נדרש משוטר. כתוצאה מכך, בהרבה מצבים הדרך שלו לנסות לפתור בעיות תהיה באמצעות הפעלת אלימות במקום באמצעות כלים מקצועיים. את המחיר כולנו משלמים".

קמין מבין היטב את התחושה ההולכת ומשתרשת בציבור, שלמשטרה אין עניין בתחקור של מקרי אלימות ובהענשת שוטרים אלימים. וכמו בציבור, גם הוא מתוסכל מכך. "המענה הראשון והעיקרי שאמור לפתור בעיות מהסוג הזה, הוא המענה הפיקודי־משמעתי - ופה אנו נכשלים פעם ראשונה, כי המפקדים מצופפים שורות. כשאתה מצופף שורות עם שוטר אלים, מכה, שפועל בניגוד להנחיות - בין שאתה חבר או מפקד שלו - אתה משפיע על התרבות הארגונית של המשטרה. המענה השני לתופעות כאלה הוא חקירות פליליות של המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש), אבל היא לא יכולה לטפל במסה הרחבה כי זה מענה שנועד לטפל בתופעות קיצון, ואם כולם עכשיו מתנהגים ככה, למח"ש קשה לבצע את תפקידה.

בכל מקרה, אומר קמין, "מח"ש חלשה מאוד, לא מייצרת הרתעה ומתנהלת בצורה מאוד בעייתית באירועים של אלימות משטרתית נרחבת". בכך, הוא מהדהד דו"ח נוקב של מבקר המדינה מ־2023, שבו תואר תפקודה של מח"ש בתלונות נגד שוטרים כ"טיפול מערכתי כושל", בין היתר בשל חוקרים לא עצמאיים מספיק. התוצאה: אלפי תיקי חקירה נגד שוטרים נסגרים מדי שנה ללא טיפול, ומספר כתבי האישום שהוגשו נגד שוטרים סוררים היה מזערי. אם כל זה לא מספיק, המצב מוחמר בגלל חולשת המערכת המשפטית שלדברי קמין "מתנהלת באיטיות לא סבירה. כאשר יש לך שלושה רבדים של כשל אתה מקבל בעיה גדולה לפתחך".

"אחד הצעדים המטופשים של המפכ"ל היה הנמכת תנאי הסף לכניסה למשטרה, כשבמקביל הוא צמצם את משך ההכשרה של שוטרים חדשים. זו מכה אנושה למקצועיות"
בן גביר, לבוש במדי מג"ב, עם שבתאי, אוגוסט 2023. "ההתנהלות הזאת משדרת חנופה וכניעה לשר והיא משדרת לו שהוא יכול לעשות מה שהוא רוצה". צילום: דוברות המשטרה

"אתה לא תתקדם, יש לי את המועמדים שלי"

קמין (57) התגייס למשטרה ב־1994 ומילא שלל תפקידי חקירה בכירים, כולל סגן ראש יאח"ה ומפקד היחידה בפועל לאחר התאבדותו של תנ"צ אפרים ברכה ביולי 2015. בהמשך היה ראש חטיבת החקירות של המשטרה, ראש התחום הכלכלי במכללה לביטחון לאומי וראש מנהלת האכיפה הממשלתית בתקופת הקורונה.

כשבוחנים את הרזומה שלו, ברור מדוע הוגדר כבר לפני שנים כ"אימת הפוליטיקאים". הוא חקר את ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, את פרשת מעונות ראש הממשלה בנימין נתניהו וניהל את תיק האי היווני בתקופת ראש הממשלה אריק שרון. נוסף על כך, היה מעורב בחקירות רבות אחרות בפרופיל גבוה: הוא שימש ראש צוות החקירה הראשון בתיק אביגדור ליברמן, היה החוקר בפרשת ההטרדה המינית שבה הורשע השר לשעבר חיים רמון, והביא להרשעתם ולשילוחם לכלא של הרב הראשי יונה מצגר, ושל הח"כיות לשעבר פאינה קירשנבאום ונעמי בלומנטל.

הקריירה הזאת הסתיימה בדיוק לפני שנתיים כשקמין עזב את המשטרה על רקע חוסר אמון במפכ"ל קובי שבתאי, שסירב למנותו לראש יאח"ה ועיכב את קידומו. עד היום, הבטן שלו מלאה. "כששבתאי נכנס לתפקיד הוא אמר לי, 'אתה לא תתקדם, יש לי את המועמדים שלי'. אמרתי לו 'בסדר, אבל אני רוצה לחזור לפקד על יאח"ה'. זה היה אך טבעי. הייתי המועמד היחיד שרצה את התפקיד, עניתי על קריטריונים, ולכאורה לא היתה פה דילמה", מספר קמין.

"אבל אז קיבלתי הודעה שלא אתמנה לראש יאח"ה, ושמי שימונה לתפקיד יהיה אדם ללא ניסיון בחקירות, שאותו הייתי אמור להחליף כקצין מטה בלהב 433. לא הסכמתי למהלך הזה. ניסו לשכנע אותי, הסבירו שאוכל להשפיע בצורה רוחבית, אבל אמרתי 'ללהב אני אכנס רק דרך הכניסה הראשית, לא מכניסת המשרתים'. שבתאי הבין שאני הולך להתפוצץ, וזימן אותי אליו. אמרתי לו: 'איך אתה עושה לי דבר כזה?', והוא ענה לי: 'אני סוגר דברים מראש'. הסבטקסט היה שהמינוי נסגר מראש עם הדרג הפוליטי. ידעו שאם אקבל את התפקיד הזה, אעשה אותו באופן עוצמתי שלא סופר אף אחד, וזו כנראה הסיבה שלא רצו אותי בו".

נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים, מאי 2020. "התמונה הזאת גורמת לי עד היום לצמרמורות. זה האירוע המכונן שפתח את המערכה נגד המערכת". צילום: יונתן זינדל/פלאש90

"שבתאי שידר מההתחלה שברצונו לספק את השר"

לאחר האכזבה, קמין כיהן כנציג המשטרה בצפון אמריקה בדרגת ניצב ייצוגית, אך זה היה אקורד סיום צורם לקריירה מרשימה שהסתיימה בבעיטה החוצה מהמוקדים הרגישים במשטרה. כיום הוא חוקר שחיתות שמייעץ לגופים פרטיים ולחברות בנושאי מניעה ואכיפה של פשיעה כלכלית. במחקר כמותני שערך לאחרונה במסגרת השלמת תזה במדעי המדינה, בחן קמין את מספר חקירות השחיתות השלטונית שנפתחו בין השנים 2008 ל־2022 וגילה שבשנים האחרונות חלה בהן ירידה דרסטית. "מ־2017 לערך אנחנו לא רואים חקירות שחיתות ציבורית גדולות נגד נבחרי ציבור ברמה הגבוהה ביותר, אלא קיפאון מוחלט. הסיבה המרכזית, לדעתי, היא האפקט המצנן של תיקי האלפים ושל המלחמה שנפתחה נגד מערכת אכיפת החוק, בניהולו ובהובלתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו", פוסק קמין.

"התמונה שלו כנאשם בפלילים שעומד בבית המשפט המחוזי בירושלים במאי 2020 ומכריז מלחמה על מערכת אכיפת החוק גורמת לי עד היום לצמרמורות - וזה האירוע המכונן לדעתי. אחרי שנפתחה מערכה כזו נגד משרתי ציבור, היא הפכה לפלטפורמה שדרכה אפשר לעשות הכל: לא למנות מפכ"ל קבוע במשך שנתיים אלא להאריך את כהונתו כל כמה חודשים כי הוא כנראה לא היה נאמן מספיק; למנות אנשים לא ראויים ולא מתאימים לתפקידים רגישים; לעכב קידום של קצינים או להראות להם את הדרך החוצה כי הם לא הסתדרו עם המצב הזה".

"המוטציה השנייה (שהביאה לשינוי באופן פעולתה של המשטרה, ע"ק) היתה כשגלעד ארדן ואמיר אוחנה, שני סריסי החצר של הנאשם בפלילים, שכיהנו כשרים לביטחון פנים, נתנו את הטון. ארדן היה זה שהחזיק את מ"מ המפכ"ל מוטי כהן תקופה ארוכה, ואחרי זה הגיע אוחנה שמינה למפכ"ל את אחרון המועמדים שראוי להיות מפכ"ל, קובי שבתאי, שאפילו לא היה קודם לכן מפקד מחוז. ומה המהלך הראשון שעשה שבתאי רגע לפני שהוא נכנס לתפקיד? ביקש להחליף את היועצת המשפטית למשטרה, שבעלה היה מחובר למחאה נגד ראש הממשלה. כלומר, מההתחלה הוא שידר שהוא רוצה לספק את רצון השר ואת רצונם של שרה ויאיר נתניהו".

ואז מגיעים לשיא: מינוי איתמר בן גביר, אדם עם גיליון הרשעות ארוך, לשר שאחראי למשטרה.

"זו כבר מוטציה ממדרגה שלישית: שר לעומתי שבא להטריל את המערכת, שלא מכיר עבודת מטה, לא יודע איך לנהל ארגון בסדר גודל כזה. הוא כן יודע מה עובד עבורו, שזה בעיקר תזזיתיות תקשורתית שמשאירה אותו תמיד בתודעה. ומאחר שזו האג'נדה שלו, ושבתחילת הדרך היה לו מפכ"ל חנפן, שרץ להצטלם איתו בבת מצווש של הבת ונתן לו מדים טקטיים של מג"ב - כל ההתנהלות הזאת משדרת כניעה  וזה אומר לשר שהוא יכול לעשות מה שהוא רוצה".

בוא נדבר על תהליך הבן גביריזציה של המשטרה ועל האלימות המשטרתית שעכשיו מופנית ביתר שאת כלפי מתנגדי הממשלה.

"משטרה שמבינה שתפקידה הוא שמירה על הסדר הציבורי חייבת לנהל אירועים מורכבים בצורה הכי מקצועית שהיא יכולה, והשאלה היא מידת העצימות והיכולות שמופעלות בשטח. אנו רואים שהמשטרה לא מוכנה לאירועי סדר ציבורי, ולא מכינה את השוטרים שיורדים לשטח. שוטרים לא צריכים להגיע בצורה ספורדית ולגשת בצורה יחידנית לטפל במפגינים וגם לא להיכנס לאירוע עם אמצעים שלא מתאימים, כי אז הם כבר מפסידים. למשל, שימוש במכת"זית אינו נכון לכל אירוע. יש בעיה בהפעלת שיקול הדעת של המפקדים ובעיה קריטית בתודעת המשימה שהמפקדים מנחילים לפקודים שלהם. הקצונה הבכירה הפכה לחנפנית ולא מקצועית, ולכן היא גם לא מסוגלת היום לחנך ולהדריך את הפקודים שלה".

ראינו לאחרונה ששוטרים שמתועדים כשהם משתמשים באלימות נגד חברי כנסת בהפגנות וזוכים לגיבוי המפקדים.

"כחלק מההכנה לאירוע, מצופה מהמפקדים לסמן לשוטרים את נציגי הציבור שנמצאים כמעט בכל הפגנה, ולהזכיר להם שאלה סמלי שלטון ודמוקרטיה, שטוב שהם נמצאים בהפגנות, ושצריך להגן עליהם ולעטוף אותם. נכון שנבחרי ציבור לא יכולים לעשות כל מה שהם רוצים ושהחסינות לא מגינה עליהם מפני עבירות פליליות, אבל אני מזהה התנהלות לא מקצועית ולא מאורגנת".

"כשמצופפים שורות עם שוטר אלים, מכה, שפועל בניגוד להנחיות, בין אם אתה חבר או מפקד שלו - אתה משפיע בכך על התרבות הארגונית של המשטרה"

שוטרים ומפגינה למען שחרור החטופים בירושלים, מרץ 2024. "שוטרים פועלים מתוך אובדן שליטה, כעס והיעלבויות אישיות. לא המקצוע מוביל אותם אלא האגו"

רפ"ק מאיר סויסה מושך בשערה של הסופרת ארנה קזין בהפגנה למען שחרור החטופים בתל אביב, פברואר 2024. "במקום להעניש שוטרים שפועלים בניגוד לחוק, המשטרה מתנגחת עם בתי המשפט"

מפקד יס"מ תל אביב, סגן ניצב יאיר חנונה, מצמיד את אגרופו לפניו של הנער אמיתי עבודי במהלך מעצר בהפגנה בתל אביב, יולי 2023. "אם אני הייתי מפכ"ל באותה עת - כל היחידה הזאת היתה מפורקת". צילומים: יובל חן, תומר אפלבאום, שלו שלום

"שוטר שמושך בשיער של ילדה לא יוצר הרתעה"

לדברי קמין, האינדיקציה הטובה ביותר להתנהלותה הלא מקצועית של המשטרה היא כמות המעצרים בהפגנות. לפי נתוני מערך "עוטף העצורים", מאז תחילת ההפגנות נגד הממשלה עצרה המשטרה יותר מ־1,600 מפגינים, מהם כ־540 מאז 7 באוקטובר. "לא מדובר ב'מעצרי איכות', עם תיעוד וראיות של אנשים שמפירים את הסדר, פוגעים בשלום הציבור או ברכוש, כי אז בתי המשפט היו נעתרים לבקשות המשטרה ומורים על ימי מעצר", מסביר קמין. "במציאות, מה שקורה זה שבתי המשפט שוב ושוב משחררים עצורים ונוזפים במשטרה על עצם מעצרם, או שהם משוחררים בתחנה אחרי שבילו שם לילה 'כדי ללמוד לקח'. המשטרה צריכה להבין שיש לה בעיה בהתנהלות המקצועית בהליכי המעצר והשחרור ושנעשות פעולות בניגוד לחוק, ולטפל בבעיה: להעביר שיעורים לכוחות, הנחיות ברורות, להעניש את מי שחורג מהמותר. אבל המשטרה לא חפצה ללמוד ומתנגחת עם בתי המשפט במקום להפנים את המסרים ולחנך את השוטרים. המפכ"ל הוא הראשון שהיה צריך לומר לפקודים שלו 'אני לא מוכן לקבל התנהלות מהסוג הזה', אלא שזה לא המצב, ומפקדי המחוזות חושבים שהמעצרים, בעיקר בקיסריה, הם כלי שנועד למנוע הפגנות. זו תפיסה ששגויה מיסודה".

איך ניתן בכל זאת לשמור על סדר ציבורי ובמקביל לאפשר את חופש ההפגנה?

"המשטרה חייבת לגלות יצירתיות וגם מרכיב ההידברות בינה לבין המפגינים הוא קריטי. זה אומר שלפעמים צריך לבלום את המוחים בנקודה מסוימת ולייצר פתרונות חכמים שיהפכו אותך לגיבור השעה ולא לאויב. מצד שני, המשטרה צריכה למתוח קווים אדומים בהתנהלות מול המוחים. היא צריכה לדעת לתחום אותם ולהעמיד מולם כוח שהמשקל שלו רב, למשל העמדת חומה אנושית של שוטרים בכניסה לשער בגין בקריה או למעון ראש הממשלה בירושלים - במקומות שבאמת חשוב לאבטח ולמנוע כניסה אליהם.

“אסור ששוטר ימשוך בשיער של ילדה או יכה אותה במקל כדי לייצר הרתעה. מה שמייצר את ההרתעה הוא נחישות ומקצועיות, ויש תורה שלמה איך לטפל באותם מובילי מחאה שמסכנים את הציבור ובאמת מפירים את הסדר. צריך לאתר אותם בקהל ולתעד אותם בשביל שיהיו לך ראיות להציג בבית המשפט ולעצור רק את מי שצריך. היכולת לנהל מהלך מסודר כזה היא מה שהופכת אותך לארגון מקצועי, וזה לא נעשה. מה שאנחנו רואים זה כאוס שלא מנוהל, ואז מה שרואים אלה מופעים בעייתיים של שוטרים, כמו אלו של שוטר שמאיים על עצור 'אני אאנוס את אמא שלך' או דוחף חברת כנסת".

אתה מתרשם שתקריות כאלה עדיין חריגות או ש"רוח בן גביר" כבר חלחלה למרבית השוטרים?

"אני לא חושב שהטרמינולוגיה 'רוח בן גביר' נכונה. אני חושב ששוטר שהחבר שלו ראה אותו אומר דבר כזה למפגין חייב להגיד לו 'תקשיב, ככה לא מתנהגים במשטרה', ומפקד שרואה אותו חייב להוציא אותו באופן מידי מהמשמרת ולהגיד לו 'אנו כבר נטפל בך משמעתית'. זו הציפייה שלי מהמפקדים, שלא יחכו לחקירת מח"ש. אבל מה שקורה בפועל זה ששוטרים פועלים מתוך אובדן שליטה, כעס והיעלבויות אישיות. לא המקצוע מוביל אותם אלא האגו, ואז אנו עדים גם לתופעה של ציפוף השורות. הדוגמה הכי טובה היא מפגן התמיכה של שוטרי יס"מ תל אביב במפקד שלהם ובשאר השוטרים מהיחידה שנחקרו במח"ש (על הפעלת אלימות קשה ואיומים כלפי הנער אמיתי עבודי בהפגנה ביולי 2023, ע"ק). אילו אני הייתי מפכ"ל באותה עת, כל היחידה הזאת היתה מפורקת ברגע שהיא התייצבה ועשתה כזה מופע ציפוף שורות מול משרדי החקירות. המפכ"ל היה חייב לנהוג כך, כי מקרה כזה מעיד על התנהלות לא תקינה של מערכת ועל הידרדרות מקצועית וערכית בתוך הארגון. האחראי לזה הוא לא בן גביר, כי עם כל הכבוד לניסיונות החדירה שלו לתוך המשטרה, הוא עדיין רק השר. מי שבאמת אשמים בזה הם המפכ"ל ומפקדי המחוזות, שהיו אמורים לייצר פה תרבות אחרת לגמרי".

"המפכ"ל שבתאי לא ערוך להתמודד עם האירועים שמתרחשים כעת. כמפקד עליון וכמנהיג הוא נכשל לאורך כל הדרך, ואין סיכוי שבשלהי כהונתו יצליח לשקם את הארגון"
קמין בדיון בכנסת, 2018. "ידעו שאם אקבל את תפקיד ראש יאח"ה, אעשה אותו באופן עוצמתי שלא סופר אף אחד". צילום: יואב דודקביץ

"אם בן גביר השר, אז יגאל עמיר יכול להיות נציב שב"ס"

איך אתה מסביר את השתיקה של הקצינים הבכירים אל מול ההתנהלות האלימה של פקודיהם?

"פה בדיוק נכנס נושא המינויים והמעורבות של השר, שדאג שבמקומות האלה יהיו אנשים שמבינים דבר אחד: שהקידום שלהם תלוי בחנופה ובכישורי הלקקנות שלהם, ולא נובע מכישוריהם המקצועיים. ומאחר שהם הבינו את זה, התרבות שהם מנחילים כלפי מטה היא שכך נכון וראוי להתנהג ולהתקדם. הם הדוגמה האישית עבור אלו שכפופים להם, שרואים ולומדים, וזו בעיה בתרבות ובערכים שהארגון הזה כרגע סופג אל תוך העצמות שלו".

בוא ניקח לדוגמה את מקרה רפ"ק מאיר סויסה, שתועד זורק רימון הלם לתוך קהל מפגינים נגד המהפכה המשטרית, פצע קשה מפגין, נחקר במח"ש, ולאחרונה אושר מינויו על ידי בן גביר למפקד תחנה בת"א.

"העובדה שהשר הפך להיות הגורם שממנה, ושיישום האג'נדה שלו הפך לבסיס היחידי לקידום, הם תופעה שמשחיתה את הארגון והופכת אותו לכזה שמצטייר כמשוייך לשר ולא לציבור, שלו הוא חב את אמונו. זו עוד דוגמה לפגיעה בזהות המשטרה כארגון אכיפת חוק עצמאי ונטול פניות ומשוא פנים. העובדה שהמפכ"ל שותק ולא מדבר באירועים מעין אלה נובעת מהחטא הקדמון של עצם מינויו לתפקיד. האיש לא ערוך להתמודד עם משברים ואירועים מהסוג הזה. הוא לא יודע איך לבנות ארגון, לא מבין במושגים של אסטרטגיה, ונראה שכרגע הוא עסוק בעיקר בלייצר לעצמו תדמית של מגן הדמוקרטיה, שאולי תיזכר לו.

"אבל אם הוא באמת היה רוצה להראות שינוי הוא לא היה מדיח את עמי אשד (מפקד מחוז תל אביב לשעבר, שהכיל את המחאה בתל אביב ובן גביר ביקש להזיזו, ע"ק), זה בטח לא אירוע ששבתאי יכול להתגאות בו. אם הוא באמת רוצה להראות שינוי, שיבוא ויפקד על האירועים בקפלן בעצמו וייתן דוגמה איך צריך להתנהל. אבל הוא לא יעשה את זה כי הוא לא מפכ"ל שמבין את מושג הדוגמה האישית. הוא אמנם לוחם עז נפש ואמיץ שעשה הרבה דברים טובים, אבל כמפקד עליון וכמנהיג הוא נכשל לאורך כל הדרך, ואין סיכוי שעכשיו, בשלהי כהונתו, יצליח לשקם את מה שהוא לא הצליח לעשות כל השנים ויהיה זה שמשנה את כיוון המשטרה ומציל אותה. בסוף מדובר במפכ"ל כושל, כפי שגם קבעה ועדת החקירה לאסון מירון".

אבל הוא גם נאבק בבן גביר, למשל סביב השינוי בפקודת המשטרה ופגיעה בעצמאות המפכ”ל.

“כל אירוע תיקון פקודת המשטרה והתנגדות המפכ”ל, הוא ספין שמשרת את שניהם ובא לכסות על חדלות האישים והביצוע שלהם על רקע הכישלונות המהדהדים שלהם לאורך הקדנציה. הרי הפשיעה גוברת, מספר מקרי הרצח, גניבות הרכב ועוד - בעלייה, והביטחון האישי ואמון הציבור בירידה. הנתונים, שעליהם אנו אמורים לבחון אותם, הם רעים, כי האנשים האלה לא יודעים לנהל מדיניות ולהוביל אסטרטגיה - ולכן שניהם עוסקים בסחריר תקשורתי סביב הפקודה - אם כן או לא לתקן אותה, הכל במטרה שהתקשורת והציבור יעסקו בזה, ולא בנתונים עצמם”.

שבתאי יפרוש החודש ובמקומו בחר בן גביר בניצב אבשלום פלד, מפכ"ל נאמן אף יותר.

"מה שאנחנו צפויים לקבל זה עוד מאותו דבר. הולך להיות פה רע הרבה לפני שיהיה טוב. עם זאת, אני נוטה להאמין שאבשלום פלד לא יהיה מפכ"ל, משום שלדעתי הוועדה למינויים בכירים לא תאשר את מועמדותו, בגלל האירועים שהוא נחקר עליהם בזמנו במח"ש. זה היה ספיח מחקירה שנוהלה אצלי ביאח"ה נגד ראש מועצת מטה יהודה, ואנו אלה שהעברנו את החומרים למח"ש. לימים, כאשר התיק נסגר בהערה פיקודית בלבד, חשבתי שזה לא היה נכון".

כפי שנחשף ב"הארץ", פלד נחשד בעבירות על טוהר המידות, בעקבות הקלטת שיחותיו עם ראש המועצה משה דדון, שנחשפו כחלק מהחקירה נגדו. פלד נשמע בהן מבקש מדדון סיוע בדיעבד בהכשרת עבירות בנייה. הקצין הבכיר נחקר במח"ש, שבסופו של דבר סגרה את התיק, והסתפקה בהמלצה שפלד לא יקודם לדרגת ניצב. המפכ"ל דאז, רוני אלשייך, דחה את ההמלצה וקידם את פלד.

אתה עדיין סבור שפלד לא ראוי להתמנות למפכ"ל הבא על רקע הפרשה הזאת?

"אני חושב שעל רקע היעדר הניסיון שלו כמפקד מחוז, על רקע תפקידיו בשנים האחרונות וחוסר הרלבנטיות שלו לאורך שנים רבות, ועל רקע העובדה שיש בעיות בהתנהלותו מהעבר, לא ראוי למנות אותו למפכ"ל. מי שעומד בראש הארגון הזה צריך להיות נקי מכל רבב, ובשונה מארגונים אחרים — אסור שתהיה סלחנות. אם את יואב גלנט לא מינו לרמטכ"ל בגלל פלישה לקרקע ביישוב מגוריו, אני חושב שגם המקרה הזה אמור להיות ברור".

ואולי בן גביר מעוניין להשאיר במשטרה ואקום, ושוב להעמיד בראשה ממלא מקום שיהיה תלוי בו?

"אנשים טועים לחשוב שבן גביר טיפש ופזיז, אך הוא ממש לא. הוא חושב לעומק ומתכנן לטווח ארוך. הבעיה היא שהציבור הרחב לא מעניין אותו. הוא חושב על טובתו האישית ועל טובת הבייס שלו בלבד, ואיך הוא מגדיל את האלקטורט שלו. לכן בן גביר מרוויח מהעסק הזה בכל מקרה: אם הוועדה תאשר את פלד, יעמוד לרשותו החנפן התורן. אם לא, הוא יתקוף את הוועדה וימנה קצין כושל אחר שיסור למרותו, כמו למשל קובי יעקובי (שהיה מזכירו הביטחוני של בן גביר ומונה לאחרונה על ידו לנציב שב"ס, ע"ק), אדם שבאופן מטורף קפץ בשלוש שנים מדרגת ניצב משנה לניצב וכעת לרב־גונדר. מי שמתחנף אליו או מסדר לו את העניבה (יעקובי תועד בעבר בסרטון כזה) הם אלה שנבחרים.

"הבעיה שלנו היא שבן גביר הגיע לאן שהוא הגיע. אם הוא יכול להיות השר לביטחון לאומי, אז יגאל עמיר יכול להיות נציב שב"ס. גם לו יש ניסיון בבתי סוהר, אפילו מבפנים. זו בעיה ברמה הערכית שמשפיעה על כל התנהלות הארגון שנקרא משטרת ישראל".

עם זאת, קמין הוא לא אדם ששוקע לייאוש. "אני אופטימיסט וחושב שהחיים הם כמו מטוטלת. היום אנחנו בנקודת שפל, אבל מתישהו יבוא שינוי ובמסגרתו יהיו גם תיקונים. המצב הנוכחי דורש שינוי מאוד משמעותי: החלפת שלטון, החלפת שר, החלפת האנשים שמונו - במשטרה ובמגזר הציבורי בכלל. חייב להיות פה שינוי טקטוני כמעט. כשימנו למשטרה מפכ"ל עם כישורים ראויים, הוא יצטרך להוביל שינוי עמוק בתוך הארגון — וזה דבר שייקח זמן, כי המשטרה סובלת מתחלואה רבה. היא הראשונה מבין הארגונים שבהם הכאוס, חוסר הסדר והיעדר המקצועיות נמצאים בעצימות גבוהה יותר, וכולנו צריכים לפחד ממה שעלול לקרות אם בן גביר או דומיו יהיו שרי ביטחון או אוצר. אנחנו רואים מה קורה לכלכלה שלנו, לגירעון ולדירוג האשראי כשנתנו לשר סקטוריאלי לנהל אותה. טוב היה אם המערכת הפוליטית היתה יודעת להדיר מתפקידים משפיעים שרים סקטוריאליים שמייצגים שוליים סהרוריים".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "צר לנו על הניסיון לגרור את משטרת ישראל לשיח פוליטי ולייחס לפעולותיה הטיה פוליטית או מניע זר. המשטרה תישאר עצמאית. חקירת שחיתות ציבורית מעולם לא ירדה מסדר היום, ויעידו על כך פרשיות רבות אשר טופלו בשנים האחרונות בכל המגזרים והבשילו לכדי כתבי אישום.

"אשר לטענה בדבר אי־מינויו של תנ"צ קמין לראש יאח"ה, אין בעובדה שמר קמין לא מונה לתפקיד להעיד על כישוריהם של קצינים אחרים, שכן הליך המינויים במשטרת ישראל מתנהל בהתאם לכלל ההליכים הנדרשים. לתפקידים השונים נבחרים הקצינים המתאימים ביותר וכך גם לתפקיד ראש יאח"ה מונה קצין שעושה עבודתו באופן ראוי.

"אשר לטענות בדבר הפעלת כוח במהלך מחאות והטענות על מינוי קצינים לא מקצועיים, לצערנו יש עוד כאלו הממשיכים לראות באירועי הפרות סדר והתפרעות אלימה שבוצעו בניגוד לחוק 'מחאה לגיטימית', וממשיכים להשתלח בשוטרים שמבצעים תפקידם כחוק מול מפירי סדר ופורעי חוק. ככל שנדרש, פיזור המון שמתפרע מחייב שימוש בכוח ובאמצעים שבסמכות המשטרה. לצד חופש המחאה לכל אדם כחוק, נמשיך לפעול לשמירת הביטחון, החוק והסדר, במקצועיות וללא משוא פנים. כפי שציין המפכ"ל יעקב שבתאי, כל מקרה חריג שבו הופעל כוח שאינו מידתי ייבדק עד תום על ידי הגורמים האמונים.

"לצערנו, עם ההכרזה על מועמדותו של ניצב פלד לתפקיד המפקח הכללי, החל מסע רדיפה רצוף רכילויות נגדו, שתכליתו לסכל את המינוי מסיבות שאינן ענייניות. ניצב פלד הינו קצין משטרה עתיר זכויות שמילא שורה ארוכה של תפקידי פיקוד בהצלחה רבה למען ביטחונם של אזרחי מדינת ישראל".

מח"ש בחרה לא להגיב לכתבה.