בעיטה במוח

//

אוריאל דסקל

למה טרנד "ההתפטרות השקטה" עומד להכות גם בכדורגל?

ליאו מסי בספרינט. ככל שהתפוקה תקודש יותר, המוטיבציה של השחקנים תפחת, ואיתה גם איכות הביצועים. צילום: אי.אף.פי

בעיטה במוח

אוריאל דסקל

מוסף כלכליסט | 01.09.22

ל

יגת האלופות, שהשנה תקיים את כל משחקי שלב הבתים עד נובמבר בגלל המונדיאל בקטאר, עומדת לעבור שינוי מקיף בעונה הבאה: הפורמט ישתנה, וללוח השנה העמוס ביותר של הכדורגל באירופה יתווספו עוד 100 משחקים. כדורגלנים רבים כבר יצאו נגד השינוי ועומס העבודה הנוסף שמפילים עליהם.

מאחר שמבנה הכדורגל האירופי מעוות, ואופ"א היא גם הרגולטור וגם מארגנת ליגת האלופות (הנכס המניב ביותר שלה), היא מרשה לעצמה לדרוש ממינהלות ליגה להפחית את מספר המשחקים בליגות שלהן. "ליגות מקומיות לא צריכות יותר מ־18 קבוצות", אמר נשיא אופ"א, אלכסנדר צ'פרין, ל"גזטה דלו ספורט", "ושני גביעים מקומיים, גביע המדינה וגביע ליגה, זה יותר מדי". מתוך חמש הליגות הבכירות, הבונדסליגה הגרמנית היא היחידה שבה יש 18 קבוצות. ליג 1 הצרפתית עומדת להפחית את מספר הקבוצות שלה מ־20 ל־18, אבל ספק אם הפרמייר ליג הבריטית, שגם בה יש 20 קבוצות, תנקוט צעד דומה. קשה להאמין גם שיוותרו שם על גביע הליגה, מוסד בן 62 שנה — מבוגר כפליים יותר משלב הבתים של ליגת האלופות.

עומס המשחקים מוביל לפציעות של השחקנים המובילים בכדורגל וגם להיעדרויות רבות — אם מפני שהשחקנים "נשמרים" ולכן מסופסלים במשחקים מסוימים, או משום שהם פצועים ופשוט לא יכולים לשחק. הגדלת ליגת האלופות תוביל ליותר משחקים, עבודה ושחיקה של השחקנים — ומשמעותי לא פחות, גם של צוות האימון.

אנחנו, הלקוחות, נקבל יותר משחקים שבהם שחקנים מובילים לא ישחקו, במדי המועדון שלהם או במדי הנבחרת שלהם. זה יקרה מפני שהעסקנים שמנהלים את המשחק רואים אך ורק הכנסות ורווחים לטווח קצר: מבחינתם כל משחק נוסף שווה עוד כסף — אפילו אם ריבוי משחקים מוביל, בהכרח, לפיחות בחשיבותם ולכן גם לצניחה ברמות העניין, הרייטינג וההכנסה פר משחק, שלא לדבר על איכות המוצר. וכמובן, "איש אינו מביא בחשבון את רווחת השחקנים", כפי שציין טיבו קורטואה, שוער נבחרת בלגיה וריאל מדריד.

לא רק עסקני הספורט אובססיביים לכמות העבודה או "תפוקה", על חשבון איכות הביצוע: חוטאים בכך גם "אנשי כדורגל" אמיתיים — מנהלים ספורטיביים, מאמנים ואנשי תקשורת. כך, למשל, כשקבוצה קטנה מנצחת קבוצה גדולה, אחד הנתונים המוזכרים ביותר הוא הקילומטראז' שרצו השחקנים. "לידס רצה 11 ק"מ יותר מצ'לסי בניצחון 3–0", צרחו הכותרות לפני שבועיים. שבוע קודם, ברנטפורד רצה 14 ק"מ יותר ממנצ'סטר יונייטד והביסה אותה 4–0 — מה שהוביל את אריק טן האח, מאמן יונייטד, לדרוש משחקניו לרוץ 14 ק"מ ביום למחרת.

אלא שאין כמעט כל קורלציה בין המרחק שקבוצות רצות לבין סיכוייהן לנצח: פרופיל סוגי ומרחקי הריצות בכדורגל מגוון מאוד, ולכל קבוצה יש סגנון משלה, שמכתיב את מספר הספרינטים והק"מ שנדרשים משחקניה. יש שחקנים שכמה שפחות ירוצו, ככה יהיו יעילים יותר. זה לא ניתן לכימות, אבל ישנה קורלציה ברורה בין חוכמה לתנועה יעילה ולניצחונות. רוברט הות, הבלם הגרמני שזכה עם לסטר סיטי באליפות אנגליה, סיפר פעם שהוא שופט את המשחק שלו לפי כמות העבודה שהוא נדרש להשקיע בו. "ככל שעבדתי טוב יותר, כך הייתי צריך לעבוד פחות", אמר. "אם עבדתי פחות, זה סימן שקיבלתי החלטות טובות ושהייתי יעיל יותר". ליאו מסי, כנראה גדול השחקנים בכל הזמנים, ידוע כמי שרץ פחות מחצי משחקן ממוצע. הוא שומר את המאמץ לרגעים קריטיים, כפי שהוא מזהה אותם. הוא מנתח את המתרחש סביבו, וכשצריך לרוץ, כדי לייצר לחץ או להגיע לשטח פנוי, הוא עושה זאת. קשה להתווכח עם ההישגים שהסגנון הזה הניב לו, ובכל זאת, בכל פעם שהוא מפסיד, המקטרגים מצביעים על נתוני הריצה העלובים שלו וטוענים שהיה עליו "לעבוד קשה יותר".

עסקני הספורט אוהבים נתוני תפוקה שטחיים: כשלידס ניצחה את צ'לסי 0-3, הכותרות זעקו ש"לידס רצה 11 ק"מ יותר". אבל ניצחון מושג בזכות משחק איכותי, לא מספרים מפוצצים. ועומס יתר מרחיק אותו

עניין ה"עבודה לשם עבודה" הפך באחרונה לאחד הנושאים המדוברים בעולם התעסוקה. הטרנד הנוכחי הוא "התפטרות שקטה" — שם דרמטי להקטנת ראש ובחירה להסתפק במינימום הנדרש מהתפקיד, בלי להשקיע גרם של נכונות, מאמץ או שעות נוספות. שורה ארוכה של מחקרים, כולל כאלו שצוטטו בטור הזה, הראו שאין קשר בין איכות התפוקה לשעות העבודה, וכי ברוב התפקידים שעות עבודה נוספות אינן יעילות. מחקרים אחרים הצביעו על קשר שבין עבודה עודפת לבין נזקים לטווח הארוך לעובדים, לעסק ולכלכלה כולה: כך, למשל, מחקר משותף של אוניברסיטת סאות'המפטון ואוניברסיטת ניוקאסל צופה שבשנים 2015–2030 תוחלת החיים של גברים באנגליה תצמח בשלוש שנים, אבל "תוחלת החיים שלהם כעובדים יעילים תגדל רק בחצי שנה" — כלומר, יותר עבודה, פחות יעילות.

בטווח הארוך, עומס עבודה הורג אותנו. לפי מחקר של אוניברסיטת קולורדו סטייט, גברים שמבלים יותר זמן עם בני משפחה, בעיקר בטיפול בהם, חשופים פחות לדיכאונות מגברים שמבלים יותר זמן בעבודה. כמה אוניברסיטאות בפינלנד פרסמו לאחרונה מחקר משותף שמלמד שטשטוש הגבולות בין זמן עבודה לזמן משפחה בתקופת סגרי הקורונה הוביל לעומס נפשי ומנטלי, בעיקר על נשים. מחקר של משרד הבריאות הבריטי הראה שטשטוש גבולות דומה מייצר לחץ נפשי וחרדות ל־29% מהעובדים. 56% אמרו שהם מתקשים להתנתק מהעבודה, וגם לזה יש השפעה משמעותית על חייהם.

העלות של בעיות נפשיות של עובדים גדולה ומשמעותית הרבה יותר מאשר כל "התפטרות שקטה": מחקר אמריקאי אחד העריך שמדובר ב־30–51 מיליארד דולר בשנה בארה"ב לבדה, והפורום הכלכלי העולמי מעריך שהיקף הנזק בעולם מגיע ל־6 טריליון דולר. היה עדיף שכולם יעבדו חכם יותר, כשצריך. אבל בשיטה שמקדשת צמיחה על פני כל דבר אחר, עלות המוצר לא כוללת את הפגיעה לטווח הארוך בבריאות העובדים ובאיכות חייהם.

ממש כמו בכדורגל.