בעיטה במוח

//

אוריאל דסקל

למה תרבות הסופרסטארים הורסת את הספורט והפוליטיקה?

טים דאנקן מוביל את הספרס. "יכולתי לשתף את התקשורת בחיי, ואולי זה היה הופך אותי לפופולרי יותר, אבל איך זה היה עוזר לקבוצה?". צילום: אי.פי.

בעיטה במוח

אוריאל דסקל

ל

טים דאנקן, כוכב סן אנטוניו ספרס לשעבר ואחד מגדולי הכדורסלנים אי פעם, היה מנהג שמאוד עצבן עיתונאים. כשנשאל שאלות אישיות במסיבות עיתונאים, הוא נהג לענות ב"אנחנו", "הקבוצה", "החבר'ה" וכולי. הוא כמעט מעולם לא השתמש ב"אני". כשנשאל על כך, לקראת סוף קריירת המשחק שלו, ענה: "כדורסל הוא משחק קבוצתי. אף פעם לא היה חשוב לי שיכירו אותי יותר. הייתי יכול להיות חביב יותר לתקשורת ולשתף בחיי ובדעותיי, ואולי זה גם היה הופך אותי לפופולרי יותר ומניב חסויות — אבל איך זה היה עוזר לקבוצה?".

דאנקן יכול להיות טוען לגיטימי לכתר "הכוכב הכי קבוצתי אי פעם". הוא שיחק עם 116 שחקנים. לאף אחד, אבל אף אחד, אין משהו רע להגיד עליו. להפך: כולם הגדירו אותו "החבר לקבוצה הטוב ביותר". לגישה כזו יש ערך עצום בייחוד בעידן הנוכחי, שבו שחקנים נוטים להיות אינדיבידואליים יותר ויותר וליחצ"ן את עצמם ברשתות חברתיות. כיום, הקבוצות הטובות ביותר בספורט הן אלו שבהן כוכבים וכוכבות גדולים מתנהלים כחלק מהקבוצה, על המגרש ומחוץ לו.

בעונה הנוכחית, שבגלל הקורונה והעומס הפכה מתישה ושוחקת יותר מכל עונה אחרת, זה מובהק עוד יותר. "הקבוצתיות היא הסוד שלנו", הסביר למשל קווין סניידר, מאמן יוטה ג'אז, מה הפך את הקבוצה לאחת הטובות העונה, אף שאיש משחקניה אינו נכלל ברשימת עשרת השחקנים הטובים ב־NBA. בכדורגל אמר דברים דומים פפ גווארדיולה, מאמן מובילת הפרמיירליג מנצ'סטר סיטי: "אין לנו אף שחקן שיכול לנצח במשחק לבדו. אין לנו מסי, רונלדו, אמפבה או ניימאר. אנחנו חייבים לנצח כקבוצה". האנזי פליק, מאמן אלופת אירופה באיירן מינכן, אמר: "הקבוצתיות תמיד בחזית. כל שחקן התפתח אישית השנה, אבל זה מוביל לניצחון רק כשעושים את זה כקבוצה. המבחנים הם תמיד לקבוצה".

פפ גווארדיולה, מאמן מנצ'סטר סיטי: "אין לנו אף שחקן שיכול לנצח במשחק לבדו. אין לנו מסי, רונלדו, אמפבה או ניימאר. אנחנו חייבים לנצח כקבוצה"

אבל כשארגונים בוחרים מנהיגים ומנהיגות, הם בדרך כלל לא בודקים את יכולת ההנהגה שלהם, אלא את היכולות האינדיבידואליות שהם גילו במשך הקריירה שלהם. העובדה הזו אוששה לאחרונה במחקר שפורסם בכתב העת “Behavioral Scientist”, ושהראה שהבדיקות שנערכות במשק ובמערכת החינוך מבליטות סוליסטים על חשבון שחקנים קבוצתיים, באופן שמטפח ומגן על אליטה כלכלית וחברתית סגורה.

החוקרים, מבית הספר למנהל עסקים של אוניברסיטת אמורי שבארצות הברית, הראו שסטודנטים משכבות סוציו־אקונומיות נמוכות מצטיינים יותר בעבודת צוות ונוטים יותר לגלות יוזמה, אבל בלימודים הם מקבלים ציונים נמוכים יותר. המחקר גם הוכיח שהם מצטיינים יותר בענפי ספורט קבוצתיים, כמו כדורסל וכדורגל, בעוד סטודנטים משכבות גבוהות מצליחים יותר בענפי ספורט אינדיבידואליסטיים כמו שחייה, טניס וריצה. החוקרים הראו שאחת הסיבות המרכזיות לכך היא שהמעמד הגבוה מדגיש יותר את היכולת האישית, ופחות את הצורך לחבור לאחרים כדי להצליח. "אנשים ממעמדות שונים מביאים לשולחן כישורים שונים", סיכמו החוקרים. "כחברה, עלינו למצוא דרכים למדוד עבודת צוות אפקטיבית. מוסדות צריכים לבחון איך לגייס ולשמור על סטודנטים משכבות נמוכות יותר, לא רק למען הגיוון המעמדי בארגון, אלא כדי לתרום ליעילותו".

אנחנו צריכים לזכור שמי שזוכה בתארים הן הקבוצות, גם כשהסופרסטארים מייצרים כותרות, וגם כשהם מספקים את הפנים של הספורט. זה נכון גם לפוליטיקה שלנו: השיטה הפרלמנטרית שלנו הופכת חלולה כשאנחנו מסיטים את האידאולוגיה ומתרכזים בפרצופו של המועמד "שלנו" לראשות הממשלה: "נתניהו יחליט", "לפיד ידרוש", "גנץ יוביל", "בנט יתעקש", "סער יקבל". כולם גברים אשכנזים (או אשכנזים למחצה, במקרה של סער), כולם רשמו הצטיינות מהסוג האינדיבידואליסטי, כולם מגיעים מרקע פריבילגי יותר או פחות. עד כמה זה מקדם את הקבוצה־המדינה? זה בעיקר מקדם אותה לעוד מערכת בחירות מיותרת.