בדרך למעלה

//

ארי ליבסקר

ליצמן, מאחוריך!

יש לו חיבור ישיר לאדמו"ר מגור ולבנימין נתניהו, רשת קשרים ענפה בעולם החרדי וגם הבנה עמוקה של החילונים והתקשורת. הוא מענטש חביב, אבל עם אינסטינקטים פוליטיים חדים ונכונות לערוף ראשים וללכלך ידיים כשצריך. כך הופך מוטי בבצ'יק,עוזרו הנאמן של יעקב ליצמן, לשר בפועל באחד המשרדים החשובים בישראל - ולמי שעשוי בבוא היום להחליף את פטרונו

בדרך למעלה

ארי ליבסקר

שר השיכון יעקב ליצמן מתראיין, מוטי בבצ'יק תמיד ברקע. “ליצמן התחיל להבין שלבבצ’יק יש אג'נדה משלו ושהוא לא תמיד נאמן לו, אבל הם עדיין תלויים זה בזה". צילום: עמית שאבי

ש

בועות אחדים לפני כניסתן לתוקף של הגבלות הקורונה הראשונות, בסוף פברואר בשנה שעברה, הספיק מוטי בבצ'יק לחגוג בר מצווה לבנו. האירוע באולמי בית ישראל בירושלים, שנערך ממש ערב הבחירות האחרונות, נהפך למפגן כוח פוליטי של בבצ'יק, שספק אם נראו כמותו בשנים האחרונות. נוסף על צמרת ההנהגה החרדית, כמעט כל חברי הכנסת ושרי הליכוד טרחו להתייצב באולם שבשכונת עזרת תורה. בהם ניתן היה למצוא את ישראל כץ, דודי אמסלם, גדעון סער, אופיר אקוניס, חיים כץ, יריב לוין, יואב גלנט, גלעד ארדן, יובל שטייניץ, זאב אלקין, מירי רגב, אלי כהן, דוד ביטן וניר ברקת.

וכיבדו בנוכחותם גם אנשי עסקים ומנהלי בתי החולים, וגם עמיר פרץ, אילת שקד, יו"ר הסוכנות היהודית בוז'י הרצוג, ראש עיריית ירושלים משה ליאון, יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון, מנכ"ל משרד ראש הממשלה אז יואב הורוביץ ויועצו של בנימין נתניהו טופז לוק. ראש הממשלה עצמו, שנאלץ לבטל את ביקורו, שלח את מנהל לשכתו והעביר באמצעותו ברכה טלפונית בשידור חי לבבצ'יק ולבנו. נשיא המדינה ראובן ריבלין שלח ברכה מצולמת שהוכנה מראש.

"שנים שאני נוכח באירועים של פוליטיקאים, אבל דבר כזה עוד לא ראיתי", אומר פקיד ממשלתי בכיר שנכח בבר המצווה. "שכל כך הרבה שרים יבואו לחלוק כבוד לעוזר של שר? זה מעיד על הכוח והעוצמה שיש לו".

לא במקרה כל כך הרבה פוליטיקאים התייצבו באירוע. באופן סימבולי, בר המצווה של הבן היתה מעין טקס החניכה הרשמי של האב המאושר, ותחילת העברת השרביט לידיו. בגיל 37 בלבד, מוטי בבצ'יק, היועץ הבכיר ויד ימינו הנאמן של השר יעקב ליצמן, נחשב הכוכב העולה של חסידות גור — ולמי שעשוי לרשת את מקומו של ליצמן כשיפרוש.

מי שביקש ראיה לתחכום של בבצ'יק ולכוח שהוא צובר, קיבל אותה שבועות אחדים אחרי האירוע, כשמגפת הקורונה התפרצה. מהר מאוד התברר שמי שמנהל את מסיבות העיתונאים התכופות בעניין היו ראש הממשלה נתניהו ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, שכמעט מדי ערב הופיעו במסיבות עיתונאים ששודרו בשידור ישיר לבתיהם של האזרחים המבוהלים. שר הבריאות אז, ליצמן, נעלם כמעט לחלוטין. בכירים במשרד הבריאות טוענים שבבצ'יק הוא ששכנע את ליצמן "לעמוד בצד" ולא להיות שותף לטיפול התקשורתי בקורונה. גם אם זה נעשה כדי להגן עליו מפני כישלון אפשרי, התוצאה היתה שנתניהו ובר סימן טוב הם שצברו את הפופולריות בציבור. "הוא 'מכר' את ליצמן לביבי ולברסי", אומר פקיד ממשלתי, "ביבי חייב לו הרבה מאוד". בבצ'יק מצדו, הוכיח כי הוא מסוגל לנווט מהלכים בצמרת, הידק קשרים עם נתניהו ושיפר במקביל את מעמדו אצל האדמו"ר מגור הרב יעקב אריה אלתר, המנהיג הרוחני של יהדות התורה.

הקשר האישי עם נתניהו, שהוא אחד מבסיסי הכוח של בבצ'יק, נרקם הרבה קודם. הוא נחשף פומבית כבר בסוף 2016, כשנתניהו השתתף בוועידה של עיתון "המודיע", עיתונם של חסידי גור. מעל הבמה החמיא ראש הממשלה לליצמן, "שר בריאות מצוין", ואז עצר מעט את נאומו, שאל "איפה בבצ'יק?" וכשזיהה אותו בקהל פנה אליו מעל הבמה: "אתה עוזר מצוין לשר בריאות מצוין". בבצ'יק הצעיר, אז רק בן 32, קיבל את הגושפנקא מראש הממשלה מול כל ראשי הקהילה.

כשההשפעה של ליצמן דעכה, בבצ'יק חיזק קשרים עם ביבי. היום הוא נמצא באקווריום יותר מבמשרד השיכון, והוא מאוד אהוב על שרה. בקורונה האדמו"ר דיבר עם בבצ'יק כדי לקדם בממשלה הקלות בסגר, ובבצ'יק דילג על ליצמן"

בבצ'יק (רוכן משמאל) עם ליצמן ונתניהו. ראש הממשלה עצר לכבודו את נאומו בוועידה כדי לומר “בבצ'יק, אתה עוזר מצוין לשר בריאות מצוין". צילום: שלומי כהן

"שר השיכון בפועל"

באקלים פוליטי שברירי של בחירות אחת לכמה חודשים, מפלגת יהדות התורה שבראשה עומד ליצמן היא גורם מפתח, שבלעדיו כמעט לא יכולה לקום ממשלה. זה מעניק לה עוצמה שהיא הרבה מעבר לכוחה האלקטורלי. והמעבר של ליצמן ממשרד הבריאות למשרד השיכון רק הרחיב את מוטת ההשפעה שלה.

כך יצא שהממשלה הנוכחית, חרף ימיה הקצרים, סיפקה לבבצ'יק הזדמנות לפעול ב"מגרש משחקים" פוליטי רחב בהרבה. "ליצמן אדם חריף, אבל הוא פחות חד מכפי שהיה לפני עשור", אומר בכיר במשרד. "בבצ'יק מוגדר עוזר בכיר של ליצמן, רל”ש, אבל הוא שר השיכון בפועל", אומר בכיר לשעבר במשרד השיכון. "ההשפעה שלו מאוד גדולה, עד שאני לא יודע אם לקרוא לזה השפעה או הובלה. הוא בחור חכם מאוד, מכיר את הבלי העולם הזה, את המגזר החילוני, את התקשורת, את הסלנג. נראה כאילו הוא כבר 30 שנה בפוליטיקה. הוא חרדי, אבל בפועל מתנהג כמו יאיר לפיד. בחור טוב, מענטש, אוהב לעזור, אבל גם פוליטיקאי דורסני שדואג לאינטרסים שלו".

"בבצ'יק יותר דומיננטי מכל עוזר פרלמנטרי או יועץ שהכרתי", אומר בכיר אחר. "הוא נכנס לישיבות מתי שהוא רוצה ולוחש על אוזני מנכ"ל משרד השיכון יאיר פינס. זה נוהל שחוזר על עצמו, מתנהלת ישיבה, המנכ"ל פינס מדבר ובבצ'יק קוטע אותו. פינס מונה להיות עושה דברו של בבצ'יק, הוא לא שווה בין שווים".

לפי עדויות של עובדים במשרד השיכון, כמנכ"ל פינס אולי נתון באופן רשמי למרותו של השר ליצמן, אך בפועל הוא כפוף לבבצ'יק. "ראיתי את ההתנהלות של פינס, הוא מנכ"ל בובה", אומר גורם במשרד.

בבצ'יק מוגדר עוזר של ליצמן, אבל הוא שר השיכון בפועל. הוא חכם מאוד, מכיר את החילונים, התקשורת, הסלנג. הוא חרדי אבל מתנהג כמו יאיר לפיד. בחור טוב, מענטש, אוהב לעזור, אבל גם פוליטיקאי דורסני שדואג לאינטרסים שלו"

ליצמן, בר סימן טוב ובבצ'יק בחתימה על צו בריאות העם. הקרדיט על המאבק בקורונה הלך למנכ"ל המשרד ולראש הממשלה. צילום: אתר משרד הבריאות

"הכסף נמצא בעסקאות בנייה"

כראיה לעוצמתו של בבצ'יק מביאים אותם גורמים את הזזתו של קובי אמסלם מתפקיד יו"ר עמידר, החברה הממשלתית לדיור ציבורי. אמסלם, בעבר הממונה על השכר באוצר, נחשב מי שהעלה את עמידר על דרך המלך, אחרי שנים שבהן החברה קרטעה וסבלה משחיתויות חמורות, כפי שחשף דו"ח חמור של מבקר המדינה. ליצמן הבטיח לאמסלם שישאיר אותו בתפקיד, מספרים הגורמים. כבר היה מוסכם שכהונתו תוארך בשנה נוספת, אבל כעבור זמן קצר בבצ'יק אמר לאמסלם שהוא לא ימשיך בתפקיד.

עמידר מנהלת את רוב הדיור הציבורי בישראל: כ־38 אלף דירות שבהן גרים כ־90 אלף דיירים. זו זרוע נדל"ן אדירה, ועם 490 עובדיה היא גם מכרה זהב לג'ובים ופרוטקציות. וברקע, יש לזכור, לחסידות גור יש זרוע נדל”ן ענפה, ושליטה בחברות הדיור הממשלתיות יכולה לשמש גם לסיוע לציבור מצביעיה.

"עמידר כחברה לא מעניינת אותם", אומר מקורב להנהלת החברה. "לקחת את הדירות אי אפשר, אבל הכסף הגדול נמצא בעסקאות בנייה. לעמידר יש נכסים מאוד ישנים, והדרך הטובה ביותר להשבחתם היא באמצעות פינוי־בינוי. הורסים ובונים בניינים חדשים עם הרבה יותר דירות. אלה עסקאות בנייה מאוד רווחיות, עם רווח עצום לקבלנים שיכול להגיע להרבה מיליוני שקלים”. ובמקרים שבהם עמידר היא בעלת הנכסים, היא גם זו שתכריע מי יהיה, למשל, עורך הדין של פרויקט הפינוי־בינוי ומי יהיה הקבלן המבצע.

בנובמבר האחרון הוזז אמסלם בברוטליות מתפקידו, ככל הנראה כדי להשלים את המינוי לפני התפרקות הממשלה. "שלחו את ינקי קוינט (אז עדיין ראש רשות החברות – ומיד נחזור אליו, א”ל) להודיע לאמסלם בטלפון שאין עניין בהמשך העסקתו", אומר גורם לשעבר במשרד השיכון. "בבצ'יק ידע בדיוק מה הוא עושה כשהוא מפנה אליו אדם אגרסיבי כמו קוינט".

מי שמונה בזריזות במקום אמסלם ואושר פה אחד בדירקטוריון עמידר היה יאיר זילברשטיין, עד לאחרונה סמנכ"ל הכספים של קופת חולים מכבי. עיון בצילומים מבר המצווה של הבבצ'יקים מלמד שגם זילברשטיין נמנה עם החוגגים באירוע. בבצ'יק מצדו השיג לחסידות גור במהירות הבזק מינוי משמעותי ראשון בחברות הדיור הממשלתיות. והוא לא היה מינוי משמעותי אחרון.

יש מספיק חרדים שמבינים בענף הבנייה, אבל איתם הוא לא באמת יכול להשפיע על שוק הדיור, כי ישימו עין על החסידות. לכן הוא מעדיף אנשים כמו פינס, קוינט או זילברשטיין, שיעמדו בפרונט בלי למשוך עין ביקורתית"

בבצ’יק עם נתניהו. “אין עוד יועץ שמצוי בקשר כזה עם ראש הממשלה". צילום: יעקב איזק
ליצמן עם שרה נתניהו, בבצ’יק עוקב מאחור. “נתניהו בירך את בבצ’יק כשנולד לו בן". צילום: עידו ארז YNET

"מחפש אחד שלא ימכור אותך"

המהלך המשמעותי ביותר לאחר העברת משרד השיכון לליצמן היה החזרת רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לאחריות המשרד. רמ"י חולשת על כ־92% מקרקעות המדינה, היא אחד הגופים החזקים בישראל ובעלת סמכות כמעט בלעדית לחלק את משאבי הקרקע. בתקופת כהונתו של משה כחלון באוצר היא הוכפפה למשרדו, כדי לספק לכחלון כלים להתמודד עם משבר הדיור. משהוחזרה למשרד השיכון, שליטה ברמ"י היתה היעד הבא של בבצ'יק — ולא היה זמן לבזבז.

ב־20 באפריל נחתם ההסכם הקואליציוני בין נתניהו לבני גנץ. 6 ימים בלבד אחר כך, ב־26 באפריל, עוד בטרם הושבעה הממשלה, כבר חשף גולן חזני ב"כלכליסט" כי בתמיכת חסידות גור, ליצמן יקדם לתפקיד מנכ"ל רמ"י את ינקי קוינט, ראש רשות החברות.

מי שעמד אז בראש רמ"י היה עדיאל שמרון, ונותרה לו שנה נוספת בתפקיד. שמרון היה מעוניין להמשיך, אך בתוך זמן קצר הודיע על עזיבתו. קוינט, איש אמונם של ליצמן ובבצ'יק, זומן להתמנות כמחליפו. לדברי גורמים במשרד, זה היה מהלך שנוהל על ידי בבצ'יק ותיווך בו גם אברהם מנלה, אחד האנשים החזקים בחסידות גור ומנכ"ל חברא קדישא תל אביב. פינס, מנכ”ל משרד השיכון, מקורב מאוד לקוינט ודחף גם הוא למינוי שלו.

הכוונה המקורית היתה למנות את קוינט למנהל רמ"י באופן מיידי, ללא מכרז, אך בעקבות ביקורת ציבורית הוקמה ועדת איתור. בתום הליך מזורז, שבמסגרתו ניתנו שלושה שבועות בלבד להגשת מועמדות, הוועדה המליצה פה אחד על קוינט למנהל רמ"י. המלצתה התקבלה — ויעד נוסף עבר לשליטת חסידות גור.

הקשר של קוינט עם ליצמן והחסידות הולך שנים אחורה. ליצמן היה הסנדק בברית של בנו של קוינט, וגם מינה את קוינט לחבר בוועדת סל התרופות. לפני כשלושה חודשים חשפנו ב"מוסף כלכליסט" כיצד קוינט, בתקופה שהיה היועץ המשפטי של רמ"י, עשה בה כמעט כבתוך שלו — ובין היתר, סייע להכשיר את התנהלות חסידות גור בפרויקט הכושל של חדר המיון באשדוד (ראו מסגרת). אם נחזור לרגע לבר המצווה הגרנדיוזית של הבבצ'יקים, גם קוינט, אז עדיין כראש רשות החברות, טרח לעלות לירושלים ולכבד בנוכחותו את עוזר שר הבריאות.

"כשאתה מחפש מנכ"ל אתה מחפש איש אמון, שלא ימכור אותך ולא יעשה לך בעיות", אומר בכיר ברמ"י. "ולמה בבצ'יק התעקש על ינקי? הרי יש מספיק חרדים עם ניסיון ברשויות מקומיות שמבינים בענף הבנייה, גם כאלה מגור. אבל עם כאלה הוא לא באמת יכול להשפיע על שוק הדיור, כי אז ישימו עין על החסידות. לכן הוא מעדיף אנשים כמו פינס או קוינט או זילברשטיין, עם רקע באוצר או במשרד המשפטים. ככה היה גם עם בר סימן טוב כמנכ"ל משרד הבריאות. בבצ'יק וליצמן מחפשים אנשים שיעמדו בפרונט ויסייעו לקהילה שלהם, בלי למשוך עין ביקורתית".

לפני כחודש כבר פרסמה רמ"י כי הושלם מכרז לבנייה בבני ברק (שיצא לדרך לפני כהונת קוינט, א"ל). במסגרת המכרז ייבנו וישווקו לרוכשים חרדים מאות דירות בהנחה של עשרות אחוזים בלב אזור ביקוש, אף שתוכנית "דיור במחיר מופחת" של משרד השיכון אינה אמורה לחול באזורי ביקוש.

אינדיקציה למעורבות של בבצ’יק במשרד השיכון סיפקה בספטמבר האחרון עיריית קריית גת. בעקבות החלטת המועצה האזורית על הרחבת שטחי העיר, פרסמה העירייה בעמוד הפייסבוק שלה תודות חמות לשר הפנים אריה דרעי, לשר השיכון ליצמן, "וכמובן לידיד העיר קריית גת ותושביה מר מוטי בבצ'יק".

לדברי אנשים במשרד, מעורבות היתר של בבצ'יק היא גם שדחפה החוצה מהמשרד את השר יצחק כהן מש"ס. בערב ראש השנה האחרון, נזכיר, התפטר ליצמן מתפקידו כשר השיכון בהוראת האדמו"ר מגור, כמחאה על הטלת הסגר. הפשרה הפוליטית היתה שיוחלף על ידי כהן. מלכתחילה ההנחה היתה שכהן יופעל בידי ליצמן, אבל מי שלמעשה משך בחוטים והיה נוכח במשרד ובישיבות היה בבצ'יק.

חודש בלבד הספיק לכהן כדי להבין שהוא בובה, ואפילו לא בידי ליצמן — והוא התפטר. "כביכול כולם חושבים שזה בגלל ליצמן, אבל כהן התפטר בגלל בבצ'יק", אומר גורם במשרד. "הרי לא היתה איזו דרמה גדולה בשוק הדיור, לא היו בין ליצמן לכהן מחלוקות גרנדיוזיות. לא היו לכהן סיבות מהותיות להתפטר, הוא עשה את זה בגלל כל ה'הטרפות' הקטנות שבבצ'יק רצה, מינוי בלי מכרז לקוינט, הפיטורים של אמסלם, היוזמה למזג בין חברת דירה להשכיר לחברת ערים וכך לחסל אותה. כהן לא רצה את זה ברקורד שלו".

בבצ'יק יותר דומיננטי מכל עוזר פרלמנטרי או יועץ שהכרתי. הוא נכנס לישיבות מתי שהוא רוצה ולוחש על אוזני מנכ"ל המשרד פינס. זה נוהל שחוזר על עצמו, מתנהלת ישיבה, המנכ"ל פינס מדבר ובבצ’יק קוטע אותו"

האדמו"ר מגור הרב יעקב אריה אלתר. “הפרסומים על קשר טוב הם יותר אגדה שבבצ’יק מנסה להפיץ"

יו"ר עמידר היוצא קובי אמסלם. ליצמן הבטיח, בבצ’יק חתך

יו"ר עמידר הנכנס יאיר זילברשטיין. הליך מינוי מהיר, לפני פירוק הממשלה

מנכ"ל משרד השיכון יאיר פינס. “לא שווה בין שווים"

צילומים: עמית שאבי, תומי הרפז, ענבל מרמרי, אורי אורן

"קראנו להם 'בבצ'יק וחבורתו'"

בבצ'יק למד בישיבת חידושי הרי”ם של חסידות גור בתל אביב, שם הכיר את בן האדמו"ר, הרב שלמה צבי אלתר. החברות ביניהם הובילה אותו אל "הדירה", מעונו של האדמו"ר בירושלים ומרכז העצבים של החסידות. שם התוודע בבצ'יק גם לבתו של האדמו"ר, חוה (חוי) שור, ונהפך לאחד ממקורביה, והתיידד גם עם ליצמן.

ליצמן סידר לבבצ'יק הצעיר ג'וב כפקיד במחלקת התרבות בקריית גת, עיר מגוריו אז. ב־2009, כשנכנס למשרד הבריאות בפעם הראשונה, לקח איתו ליצמן את בבצ'יק, שעבר להתגורר בירושלים. למסיבת הפרידה שארגנו לו חבריו ב"שטיבל" הגיע גם ליצמן, וחזה את העתיד: עוד יבוא היום, אמר ליצמן, שבבצ'יק עצמו יהיה "בעל דעה", כלומר לא רק עוזר ויד ימינו של שר, אלא אישיות משפיעה בפני עצמה. בקרב אנשי גור המקורבים לאדמו"ר יש היום הטוענים שהנבואה כבר התגשמה, ובבצ'יק נהפך בחסידות לדמות דומיננטית יותר מליצמן.

אחת מקפיצות המדרגה של בבצ'יק ביכולת ההשפעה מיוחסת להתפטרות הראשונה של ליצמן ממשרד הבריאות בהוראת האדמו"ר בסוף 2017, בגלל עבודות הרכבת בשבת. "היה עוזר נוסף בשם חיים יוסטמן (כיום ראש מטה שר השיכון, א"ל), ובבצ'יק היה מתעסק בעיקר עם פניות הציבור", אומר עובד בכיר במשרד הבריאות. "היתה ביניהם תחרות ולבסוף בבצ'יק גבר ונהפך לדומיננטי בלשכה. כשליצמן התפטר ונהיה סגן שר, השאירו את הלשכה לניהולו של בבצ'יק. הוא קבע והחליט על כל העניינים, קראנו להם 'בבצ'יק וחבורתו'".

מצד שני, הפוליטיקה הפנים־חסידותית מורכבת מאוד, נתונה להשפעה של כמה מרכזי כוח ומשתנה תכופות. לכן ניתן למצוא בסביבת האדמו"ר גם מי שאומר היום ש"הפרסומים על קשרים טובים בין בבצ'יק לאדמו"ר הם יותר אגדה שבבצ'יק מנסה להפיץ. האמת היא שהוא לא כל כך אהוב בדירה של האדמו"ר".

אז איך הוא צבר כל כך הרבה כוח?

"זה נטו ליצמן. כשליצמן הלך ודעך בהשפעה שלו, בבצ'יק חיזק קשרים עם ביבי והתחיל להופיע יותר באקווריום (הכינוי למשרד ראש הממשלה, א"ל). היום הוא כבר נמצא שם יותר מבמשרד השיכון או ב'דירה'. אין עוד יועץ שמצוי בקשר כזה עם ראש הממשלה. נתניהו בירך את בבצ'יק כשנולד לו בן, ובבצ'יק גם מאוד אהוב על שרה. במשבר הקורונה, שבתחילתו ליצמן גם חלה בעצמו ולא לגמרי תפקד, האדמו"ר מגור דיבר עם בבצ'יק כדי לקדם בממשלה הקלות בנושא הסגרים. בבצ'יק הביא את הדעה של האדמו"ר בפני ביבי ופשוט דילג על ליצמן".

למה ליצמן כל כך נחלש?

"צריך לזכור שיש שתי המלצות של המשטרה להעמיד אותו לדין (באשמת הצעת שוחד והפרת אמונים. אחת בחשד למעורבות שלו כשר הבריאות כדי למנוע את הסגרתה לאוסטרליה של מלכה לייפר הנאשמת בעברות מין בקטינות. השנייה בחשד שפעל למנוע סגירת מסעדה של מקורב שלו, א"ל). אם יוגש נגדו כתב אישום הוא עשוי להידרש לעזוב את תפקידו. בחסידות גור לא אוהבים את המצב הזה, מסיבה פשוטה: ליצמן לא יוכל לעשות את הדברים מעמדת כוח כפי שהוא היה עושה פעם, הוא יהיה צריך להיות יותר זהיר. וכשבחסידות מזהים את זה, אתה הופך מנכס לנטל.

“צריך לזכור שברקע מתנהל בחסידות קרב בין האדמו"ר לבן הדוד שלו, שפרש והקים חצר משלו. ליצמן נמצא בפוזיציה מאוד בעייתית, משום שיש לו נכדה שהתחתנה עם אחד מהאויבים הגדולים של האדמו"ר, ונכד נוסף שלו ערק לקהילה השנייה.

"ואחרי כל זה, הוא כבר לא צעיר, בן 72, ובניגוד לבבצ'יק שיצר קשרי ידידות בעולם החרדי, לליצמן יש קילומטרז' של סכסוכים. הוא הסתכסך כמעט עם כל נציג חסידות גור מקומי, עד כדי כך שב'דירה' אין כמעט מי שאוהב אותו".

ומה לגבי היחסים בין בבצ'יק לליצמן?

"ליצמן התחיל להבין שלבבצ'יק יש אג'נדה משלו ושהוא לא תמיד נאמן לו, אבל הם עדיין תלויים זה בזה. ממש לא ברור מה יהיה בעתיד".

תגובות:

ממוטי בבצ’יק נמסר: “איני נוהג להתייחס לשמועות ולרכילויות. תפקידי מוגדר יועץ בכיר ורל”ש שר השיכון, ואני פועל במסגרת זו בצורה הטובה ביותר, במקצועיות, בנאמנות ובמסירות הראויה. בניגוד לנטען, השמות שצוינו (פינס, קוינט, זילברשטיין) הינם אנשי מקצוע מובילים בתחומם, שמינויים התאפשר על פי חוק והנוהל התקין, ללא כל מעורבות אחרת.

“ברור לכל במשך השנים שכנאמנו הקרוב של השר ליצמן, הוא זה שמכריע בכל נושא, ואני פועל בשמו ולא על דעת עצמי. כך גם לגבי קשריי עם ראש הממשלה, בני ביתו ואנשי לשכתו. כל השאלות בנושאי מערכת הבריאות פשוט מופרכות, שקריות ולא היו מעולם”.

ממשרד השיכון נמסר: “אנו דוחים את הטענות, שאינן אלא רכילות נמוכה שלא בכדי מובאת מפי גורמים אנונימיים שכן מעולם לא התרחשה. למנכ”ל המשרד יש ניסיון של יותר מ־14 שנים בתפקידים בכירים באוצר ובממשלה, שבמסגרתן הוביל רפורמות בסדר גודל לאומי, וכך גם בתפקידו הנוכחי”.

מיאיר זילברשטיין נמסר: “אני מכיר את מוטי בבצ’יק מעל עשור, עוד מתפקידי במשרד האוצר. השתתפתי בשמחה שלו יחד עם עוד מאות רבות של אנשים, הן מהמגזר הפרטי והן מהמגזר הציבורי”.

השר יצחק כהן מסר: “זה מאחוריי, איני מעוניין להתייחס למה שקרה שם”.

מסיגריות עד מוקדי שירות
כשבבצ'יק בוחש בעניינים מקצועיים

*
רויטל טופר חבר־טוב היתה הממונה על הפיקוח על קופות החולים במשרד הבריאות. בנובמבר 2016 פרסמה טופר חבר־טוב טיוטת חוזר מנכ"ל שעסקה בצורך בהפרדה בין מוקדי שיווק של קופות החולים למוקדים של מענה בעניינים רפואיים. הצורך בחוזר נולד משום שהחוק מגביל את התקציב שקופות החולים יכולות להוציא על פרסום ושיווק. כדי לעקוף את ההגבלה הקופות "ערבבו" בין מוקדי מכירות למוקדי שירות בסיסיים כמו קביעת תורים, כך שלמשרד הבריאות היה קשה יותר לפקח על התקציבים. טופר חבר־טוב הציעה בטיוטת החוזר לאסור על מוקדניות קופות החולים לעבוד כמוקדניות שיווק, ולדרוש דיווח שיציין כמה מהשיחות המתבצעות במוקד נועדו לענייני רפואה וכמה לפרסום ושיווק.

מיד אחרי שהגישה את הטיוטה למנכ"ל, עוד בטרם זו פורסמה, התקשר אליה בבצ'יק, כך מספר עובד במשרד שמכיר את הסיפור מקרוב. "בבצ'יק אמר לה, 'את עשית את זה בכוונה כי את יודעת שיש מוקד טלפוני בערד ששייך לחסידות גור ומעסיק נשים'. הוא האשים אותה שהיא פוגעת בפרנסה המרכזית של הקהילה. כך התברר לה ששם המוקד נקרא “טללים” והוא מעסיק כ־500 נשים חרדיות, רובן באמת בערד. מדובר במוקד שהוא למעשה מיקור חוץ של הקופות, ונמצא בבעלות איש העסקים שלמה טייטל, אחד הגורמים החזקים בחסידות גור” (בעבר גם הוצב ברשימה של יהדות התורה לכנסת, א”ל).

הדומיננטיות הבעייתית של בבצ'יק במשרד הבריאות נחשפה ביולי 2018 על ידי העיתונאי חיים ריבלין, בתחקיר שכותרתו "תעשיית הג'ובים של סגן שר הבריאות". ריבלין חשף כי בבתי חולים רבים בארץ מונו אנשי חסידות גור לתפקידים שונים במערך הכשרות וכ"מתאמי קשרי קהילה חרדית", לעתים בהוראה של עוזריו של השר וגם כשלא היה בתפקיד צורך. אחיו של בבצ'יק, ישראל בבצ'יק, משמש רב בבית החולים בילינסון בפתח תקווה.

בדו"ח מבקר המדינה מ־2018 על פעולות משרד הבריאות לצמצום העישון ונזקיו נמתחה ביקורת חריפה על תפקודו של המשרד, ועל בבצ'יק עצמו, שבחש באופן עמוק בהחלטות מקצועיות של המשרד. לפי הדו"ח, בבצ'יק וראש שירותי בריאות הציבור פרופ' איתמר גרוטו ניסחו מכתב לרשות המסים, שלפיו החוק להגבלת פרסום מוצרי טבק אינו חל על סיגריות האידוי של פיליפ מוריס – זאת בלי להתייעץ עם אף גורם מקצועי במשרד הבריאות ובלי לבחון את הכללים בעולם. עוד נכתב בדו”ח כי כאשר עלתה על הפרק הקמת חנויות פטורות ממכס בשדה התעופה רמון, הכין פרופ' גרוטו מכתב לרשות המסים שלפיו מכירת מוצרי טבק בחנויות פטורות ממכס נוגדת את ההמלצה לצמצם את מכירת מוצרי הטבק. אלא שהמבקר מצא, כי "בעקבות שיחה בין היועץ הבכיר של שר הבריאות מר מוטי בבצ'יק ובין פרופ' גרוטו, לא שלח האחרון את מכתבו לרשות המסים".

חדר המיון הקדמי
ינקי קוינט דואג לחסידות גור

*פרשת חדר המיון הקדמי באשדוד, שסוקרה באוקטובר ב"מוסף כלכליסט", חשפה רגישות של ינקי קוינט, מנהל רמ"י הנכנס, לצרכים של חסידות גור. הקמת חדר המיון היתה יוזמה של האדמו"ר מגור, שדרש לספק שירותי חירום רפואיים לקהילתו הגדולה בעיר. עיריית אשדוד התגייסה למשימה וקיבלה מרמ"י שטח של 3 דונמים בחכירה ארוכת טווח, לטובת חדר המיון. הקרקע נמסרה לעירייה ללא תמורה, וזו העבירה את זכויות החכירה לעמותה של חסידות גור ששמה רפואה וישועה, שהתחייבה לבנות ולהפעיל את חדר המיון עד 2009. בפועל העמותה הקימה בניין גדול פי 3 מהמותר, בלי אישור של רמ"י ובלי לשלם על הבנייה העודפת. אלא שאז נגמר המימון והבנייה הופסקה בשלב השלד. הקרקע הוחזרה לרמ"י, כפי שקורה כאשר בעל הזכויות לא מממש את יעד הבנייה.

ב־2013, כשקוינט היה היועץ המשפטי רב העוצמה של רמ"י, הרשות מיהרה לפרסם מכרז מהיר למכירת הקרקע, שבאופן לא לגמרי מפתיע עמותת רפואה וישועה היתה הגוף היחיד שניגש אליו. היא שילמה 2 מיליון שקל בלבד והחזירה לידיה את הזכויות בקרקע ובבניין העצום שנבנה עליה. המדינה לא הצליחה מאז להחזיר לידיה את ההשקעה שלה בבניין — כ־10 מיליון שקל שהועברו כתמיכה ממשרד הבריאות.

"הרשות היתה אמורה לקחת את השטח עם הבניין... זה הנוהל", אמרה ל"מוסף כלכליסט" דמות בכירה ברשות. "אם אדם פרטי זכה במכרז ולא עמד בלוחות הזמנים של הבנייה, רמ"י תגיד לו באופן אוטומטי, 'לא מעניין אותי, תהרוס את הבית ואני מציעה את הקרקע שלך למכרז’... אבל בחדר המיון באשדוד עשו תרגיל, ובמכרז אמרו שצריך לשלם על המבנה וגם קצת כסף על השטח לרשות. ואת זה לא עושים. אין חיה כזאת בעולם. ואין מצב שמי שכתב את ההנחיה הזאת לא קיבל הוראה ישירה מקוינט. בהנחה שנושא כזה גדול מגיע אליו, הוא כיועץ משפטי אישר מהלך חריג מאוד, שבו למעשה הרשות זרקה קרקע יקרה לפח".

בסביבת קוינט הדפו את הטענות על חריגה מהנהלים לטובת החסידות. גם אם הלכו לקראת העמותה, אמרו, צריך לזכור שמדובר במוסד ללא כוונות רווח, ובכל מקרה כל העניין אושר והתקבל גם אצל מי שהיתה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, שרית דנה.