איל וולדמן
בן 61, מייסד מלאנוקס, שנמכרה ל־Nvidia ב־6.9 מיליארד דולר
טל אוחנה,
בת 38, ראשת מועצת ירוחם זה ארבע שנים
מוסף כלכליסט | 20.10.22
המעבר שלי לאמהות ולזוגיות קרה מהר מאוד: הכרתי את בן זוגי, צחי, כשכבר הייתי בהיריון (אוחנה עברה טיפולי פוריות עקב תסמונת שמאיימת על הפוריות שלה, דב"נ), במרץ התחתנתי ובאפריל נולדה הבת שלי, כרם. אני עדיין לא מעכלת שהכל קרה כל כך מהר. אצלנו, הדוסים, אומרים שזה שיעור באמונה".
איך קרה שהזוגיות התהוותה דווקא כשהיית בהיריון?
"הפחד שלי מזוגיות גרם לי להפוך קודם כל אמא ורק אז לרעיה. כל אשה מחפשת משהו אחר בזוגיות; במקרה שלי, מה שפתח את לבי היה כשהתבוננתי בצחי מבעד למשקפיים של 'הוא יהיה אבא מדהים לילדה שבדרך'. התכליתיות הזו, שמאוד מאפיינת אותי, היא שגרמה לחיבור הזה להתהוות. אם לא הייתי בצורך הזה, אולי הייתי ממשיכה בכרוניקה של חיפוש אחרי איזו אשליה".
ברשת מסתובב סרטון של הצעת הנישואים שקיבלת, עם בטן היריון גדולה, במרכז לקשיש של העירייה.
"צחי הבין שזה המקום הכי קרוב ללבי. זה היה ביום האשה במרץ: באתי לברך את הנשים, ופתאום הוא הופיע עם טבעת. אני הייתי בשוק והן בכו את לבן. יש לי אהבה גדולה לדור של הנשים האלה, שגידלו תשעה ועשרה ילדים בלי שום אמצעים, בתמימות, בחסד, בתודעה של שפע בתוך עוני מוחלט. אני מחוברת אליהן מהמקום הכי עמוק".
איך האמהות הטרייה?
"אושר צרוף. בינתיים כרם מתחשבת באמא העסוקה שלה ונותנת לי לישון בלילה. נולד לי סל חדש של דאגות, אבל החידוש הוא הציפייה לחזור הביתה: בעבר יכולתי להישאר במשרד גם עד 12 בלילה, עכשיו מחכה לי אושר גם בבית".
הבחירה שלך לחשוף את המאבק שלך בקשיי פוריות היתה אמיצה מאוד, והפנתה זרקור לעניין הזה.
"כשבחרתי לשתף בסיפור האישי שלי לא שיערתי כמה מורכב הוא יהיה, אילו תפניות יהיו בו ואיך הוא יסתיים, אבל האמנתי שהמוּכּרוּת שלי תנרמל את האתגר הזה ותיתן תקווה לנשים שמתמודדות איתו. זה תרם לכך שהיום יש בירוחם שירותי פוריות והיריון שלא היו קיימים כאן קודם. תסכלה אותי המחשבה שאשה שצריכה לעשות אולטרסאונד זקיקים תיסע לבאר שבע בשלושה אוטובוסים. לי יש נהג, אבל מה עושה אשה שאין לה פריבילגיות כאלה? או כירורגיית שד, תהליך שאדרש אליו בטיפולי הפוריות הבאים שלי — ברור לי שעוד שנייה אני הופכת עולמות והשירות הזה נכנס לירוחם".
את גרה כבר שנים ביחידת דיור אצל ההורים. כראשת המועצה, לא חשוב לך לשמור על פאסון?
"ויתרתי על מגורים בבית גדול עם גינה שבה אפשר לארח, אבל זה בטל בשישים מול הצורך שלי להרגיש שאני ליד ההורים שלי, להקיף את הילדה שלי באנשים שמאמינים בה, ובמקביל לא להוריד רגל מהגז בדברים שחשובים לי. לא הייתי צולחת את משימת האמהות בלי חוכמת הנשים שמקיפה אותי. הבדואים גאונים ששימרו את המשפחתיות הזאת. הדור שלי ויתר עליה, בחרנו באינדיבידואליות ששולחת אותך לגור בדירת 40 מטר בתל אביב. אבל כשאת צריכה לדאוג לעיר שלמה, את צריכה גם מישהו שידאג לך. כשאמא שלי מכינה לי סנדביץ' בבוקר וארוחת צהריים למשרד, זה לא בגלל הצורך הפיזיולוגי, זו הזנה רגשית. זה חיבוק, דאגה, קשר".
מה התכונה שלך שהכי קשה לך איתה?
"המוח שלי בנוי כך שהוא רואה רק את המשימה: אני נוטה להתעלם ממי שמעכב אותי בדרך לשם. כשמנהלים בכירים בעירייה לא רואים את תמונת העתיד כמוני, ולא מצויים במוטיבציה מטורפת מול המשימה, אני הופכת מתוסכלת וחסרת סבלנות. אני לא אוהבת את עצמי ככה: היום אני מבינה שלפעמים צריך לעבור תהליך, ושלא תמיד נכון להביא מהר־מהר את הפתרונות. צריך להקשיב, לשהות בבעיה, לפני שמקבלים עליה אחריות ומייצרים פתרונות. היום חשוב לי להשקיע בשיחה ובתקשורת ארגונית כדי שכולם יהיו און־בורד, גם אם ייקח יותר זמן. זה מקום שאני צריכה להמשיך לצמוח בו".
המחויבות הזו למשימה היא גם זו שעומדת מאחורי רקורד העשייה המרשים שלך.
"בעיניי זה חוסר אחריות להשליך ממני את טרדות היומיום כשאני חוזרת הביתה. אנשים חושבים שהקושי בתפקיד הוא האתגר של לייצר מקומות עבודה או להסתדר במיעוט משאבים, אבל מבחינתי האתגר הוא לפגוש כל יום אנשים שהמדינה לא יודעת לתת להם את מה שהם צריכים. אני לא שרת השיכון או הבריאות, ולא יכולה להשפיע בעולמות של חובות בלתי אפשריים, אבל זו חובתי לשבת עם אנשים כאלה ולעשות מה שאפשר כדי לעזור להם לחולל שינוי בחיים שלהם. ליבת העשייה שלי היא במישורים של תודעה וחינוך: אני מנסה לשנות פה תודעה, לגרום לאנשים להבין שמגיע להם יותר, אחרת ההזדמנויות שאביא לעיר יהיו לא רלבנטיות".
הפוליטיקה הארצית מפתה אותך?
"אני רוצה להשלים שתי קדנציות לפני שאני מגיעה לפוליטיקה הארצית, והראשונה שבהן תסתיים בעוד שנה. אשמח להיות שרת הכלכלה: יוקר המחיה משגע אותי, וההתמודדות עם האתגרים של ירוחם המחישה לי את כוחה של הכלכלה לחולל שינוי חברתי. בירוחם קשה אפילו למעמד הביניים, מי שנחשבים כאן אוכלוסייה אמידה".
נולדת כאן בירוחם, ולמעט תקופה קצרה בעמק יזרעאל לא עזבת פה מעולם. מה מחבר אותך ככה למדבר?
"בראשיתיות מאפשרת ליצור יש מאין, ומה שעושה אותי מאושרת הוא ליצור דברים בעולם. בסערות הנפש הגדולות שלי אני עולה להר אבנון שליד ירוחם, צופה על המכתש הגדול — נוף שאפשר לבכות מולו — נושמת עמוק ומדברת עם הקב"ה. אני יושבת שם לא מעט עם עצמי, לפעמים עם איזה שיר שפותח לי את הלב, וחוזרת לטרפת".