רק הפצע מגליד

ארי ליבסקר

צילום: יונתן בלום

רק הפצע מגליד

//

ארי ליבסקר

//

צילום: יונתן בלום

שמישהו יקרא למשטרה

אמיתי עבודי היה נער בן 18 לפני גיוס כששוטרים עצרו והכו אותו בברוטליות במהלך הפגנה בתל אביב נגד ההפיכה המשטרית. שמונה חודשים אחרי, הריאיון איתו חושף צעיר שנהפך לחרדתי, שקע בדיכאון, נדחה משירות בצה"ל ומנסה להציל את עצמו בעזרת המוזיקה שלו. תזכורת מטלטלת לכך שהשפעת האלימות אינה מסתיימת כשהפצע מגליד, ונורת אזהרה לנוכח הכוח המופרז שהמשטרה שוב מפעילה נגד המוחים שחוזרים לרחוב

כיתוב תמונה. צילום: ???

עבודי בשבוע שעבר. "בגדול תיארו אותי כזבל אנרכיסטי ונתקעתי עם זה בתוך הראש, למרות שאני יודע שזה חרטא"

להאזנה לכתבה

מוסף כלכליסט | 14.03.24

להאזנה לכתבה

"

שוטרי יס"מ זינקו עליי כאילו הם באים לעצור ראש ארגון פשע. הם החטיפו לי מכות, אמרתי שאני לא מתנגד למעצר אבל הם המשיכו. משכו לי בשיער, נתנו לי ברכיות, חטפתי אגרופים לצלעות ולכליות מאחור. הם ידעו בדיוק איפה לתת את המכות. צרחתי שאני לא מתנגד, אז הם משכו לי את השערות, הרימו אותי וזרקו אותי על הרצפה. הפכתי את עצמי לבובה, ראיתי את המצלמות, ראיתי שמצלמים. הבנתי שאני חוטף מכות יותר ממה שאמורים לתת לי. אמרתי שאני לא מתנגד כדי שישמעו את זה גם בסרטונים".

שמונה חודשים חלפו מאז שאמיתי עבודי, נער בן 18 שעמד לפני גיוס, נהפך בעל כורחו לתמרור אזהרה מדמם מפני אלימות שוטרים חריגה. תמונת מעצרו מליל 24 ביולי, שבה נראה אגרופו של מפקד יס"מ תל אביב סנ"צ יאיר חנונה מוצמד לפרצופו המדמם של עבודי, הפכה לסמל לאלימות השוטרים, שהופנתה במנות גדושות אל מפגינים שמחו נגד ההפיכה המשטרית.

מאז התרחשו הרבה סערות בישראל. המחאה נגד ההפיכה התעצמה, אלימות השוטרים הרקיעה שחקים, ואז הגיעו הזוועות של 7 באוקטובר והמלחמה בעזה — והמקרה של עבודי, כמו גם של נפגעי אלימות אחרים, די נשכח בציבור. אבל מי שספג אלימות קשה לא שכח, והחיים של עבודי השתנו מן הקצה אל הקצה. הוא עדיין חי מדי יום את ליל 24 ביולי.

הסיפור שלו, שמסופר מפיו בפעם הראשונה במלואו, בריאיון בלעדי ל"מוסף כלכליסט", חשוב במיוחד בימים אלה כדי שישמש נורת אזהרה. הוא ממחיש את הנזק ארוך הטווח, הנפשי בעיקר, שגוררת הפעלת כוח בלתי מרוסן בידי המשטרה. אותה משטרה שבשבועות האחרונים, בעידוד השר הממונה עליה, העלתה את רף האלימות כלפי המוחים ששבו להפגין נגד הממשלה. מכתז"יות שוב משמשות לפיזור הפגנות, והן פוגעות בברוטליות גם בחטופה שהוחזרה משבי חמאס וגם בבני משפחות של חטופים, צעירים וקשישים. פרש צולם מצליף בשוט בפניו של מפגין, סוס ריסק רגל של מפגינה, רב־פקד מאיר סוויסה, שהתפרסם כשהשליך רימון הלם על המפגינים בקפלן במחאה בשנה שעברה, חזר לסורו ותועד כשהוא אוחז בשערה של הסופרת ועורכת הספרות ארנה קזין.

מבחינת עבודי, זו המציאות שהוא עדיין חווה. אני פוגש אותו במרפסת של בית הוריו ברמת גן. נער שדוף, חיוור, גבעולי למראה ורזה באופן חריג. יש לו שיער מתולתל ארוך ומשקפיים עם מספר גבוה, "שאם מסירים לי אותם אני לא רואה", הוא צוחק במרירות כשהוא נזכר שבחלק מזמן מעצרו באותו לילה המשקפיים שלו לא היו איתו. לדבריו השיל 20 ק"ג מאז המקרה, וכשהוא מסיר את חולצת הטריקו שלו נחשף גוף גרום ושלדי. "אין לי תיאבון, אני לא אוכל", הוא אומר, ובמשך כל הריאיון מעשן בשרשרת סיגריות מגולגלות.

"אני לא אדם חרדתי, זה לא פרודוקטיבי בעיניי, אבל מאז אותו מעצר אני בדיכאון שקשה לי לצאת ממנו והחרדה לא מניחה לי. אחרי שהשתחררתי מהמעצר נהייתי דרוך מאוד, לא הפסקתי לבדוק כל כמה דקות אם החלונות סגורים. כשאני רואה שוטרים ברחוב אני נדרך מאוד, כל רעש או תזוזה מקפיצים אותי".

"לפני הגיוס התיקים עוד היו פתוחים. הייתי עם שבעה אישומים, חשבו שאני עבריין והציעו לי שירות בפרויקט שיקומי. סירבתי. אני אוהב את המדינה ורוצה לתרום, היתה לי מוטיבציה"

רגעי המעצר של עבודי. השוטר משמאל הוא מפקד יס"מ תל אביב סנ"צ יאיר חנונה, ומימין שוטר היס"מ אבי שוספי. "אני לא אדם חרדתי, זה לא פרודוקטיבי בעיניי, אבל מאז המעצר החרדה לא מניחה לי". צילומים: יובל חן, נדב גורן

לאחר המעצר, אולי כדי להשתיק את ההד התקשורתי העצום ולנסות להצדיק את אלימות השוטרים, המליצה המשטרה להגיש נגד עבודי כתב אישום שכלל לא פחות משבע עבירות: תקיפת שוטר, הפרעה לשוטר בעת מילוי תפקידו, הפרת סדר ציבורי, חסימת כביש, אי־ציות להוראות המשטרה במקום, החזקת סם לשימוש עצמי והחזקת סם במטרה לסחור.

המלצות המשטרה נדחו בידי הפרקליטות ולא הוגש נגדו שום כתב אישום, אבל לעצם ההמלצה של המשטרה היו השלכות מעשיות קשות. "שלושה שבועות אחרי המקרה, ב־14 באוגוסט, הייתי אמור להתגייס. דחו לי את המועד לדצמבר, ובנובמבר הצבא זימן אותי לשיחה ושאלו אותי מה עושים בעניין התיקים נגדי, שבאותו זמן היו עדיין בדיון בפרקליטות. כשיש תיקים פתוחים נגדך, הצבא לא מגייס אותך.

"פגשה אותי מישהי שתפקידה להפנות צעירים לפני גיוס שיש להם רישום פלילי פתוח למסגרות מתאימות. היא ראתה את שם המשפחה עבודי עם שבעה אישומים ולא הכירה את הסיפור עם ההפגנה, אז היא חשבה שאני עבריין וכך היא התייחסה אליי. היא הציעה לי שירות בחוות השומר, בפרויקט שיקומי. סירבתי. היתה לי מוטיבציה רבה להתגייס, עשיתי מיונים לקורס חובלים שאומנם לא עברתי, אבל עברתי את כל המבחנים הפיזיים. הייתי מיועד לגבעתי, ורציתי לשנות לנח"ל. אני מאוד אוהב את המדינה, מחובר אליה ורוצה לתרום. אחרי שדחו אותי בצה"ל ניסיתי להתקבל לשירות לאומי, אבל גם לשם לא קיבלו אותי".

איך האירוע ומה שקרה בעקבותיו השפיעו עליך?

"אני בטיפול תרופתי למניעת דיכאון, אני מעשן הרבה ורואה את הפסיכולוג בתדירות גבוהה. גם לפני כן הייתי בטיפול, אבל לא כל כך אינטנסיבי. זה גם נורא יקר ואין לי הכנסה, כי אחרי מה שקרה הסתגרתי בבית והפסקתי לעבוד".

במה עבדת קודם?

"כטבח במסעדה בתל אביב. חסכתי כסף. אבל מכיוון ששתי צלעות שלי היו סדוקות מהמכות של השוטרים לא יכולתי לעשות הרבה. העבודה כטבח היתה פיזית, בעיקר פריקת סחורות, ועם צלעות שבורות אתה לא יכול להרים".

אז מה עשית כל היום בבית?

"היה לי המון זמן פנוי, ומה שעשיתי בו בעיקר היה להריץ סרטים על החיים שלי. אני עדיין מריץ סרטים כאלה, אבל אז זה היה הרבה יותר. לא ידעתי מה יהיה באופק".

"רק אני ירדתי, היתר חששו"

המחאה החברתית נראית רחוקה מאז שפרצה המלחמה, אבל ב־24 ביולי בשנה שעברה התחוללה לא פחות מרעידת אדמה חוקתית בישראל. הכנסת אישרה את התיקון לחוק יסוד: השפיטה וקבעה כי בית המשפט לא יכול לדון בסבירות של החלטות הממשלה. עקב זאת, העימות בין המוחים ברחובות לכוחות המשטרה הגיע לנקודת שיא.

עבודי היה בקיץ של סיום תיכון, אחרי הבגרויות ולפני גיוס. באותו ערב יצא לחגוג במסעדה עם מי שהיתה אז בת זוגו. למחרת היא היתה אמורה להתחיל שנת שירות. "חסכתי כסף ורציתי לפנק אותה, שיהיה לנו ערב נחמד. חגיגי. הייתי אמור לישון אצלה ובבוקר ללוות אותה לתחנת האוטובוס. ישבנו במסעדה קרובה לרחוב קפלן בתל אביב וניסינו להתעלם מכל המהומה שבחוץ".

לשעה קלה הם ניסו להיות נער ונערה לפני גיוס שרוצים ליהנות ולטעום מהחיים, גם אם מסביבם המדינה בוערת. "כשסיימנו לאכול חזרנו למציאות ואמרנו 'ברור שנלך להפגנה'", הוא נזכר ומחייך. הם הצטרפו לכמה חברים שכבר היו בקפלן. בסביבות 22:30 עבודי התפצל מהחבורה וירד לאיילון. "אני הייתי היחיד מהחברים שירד. כל היתר חששו". חסימת הכביש החלה עוד ב־20:00, וכשעבודי ירד היו עליו כבר אלפי מפגינים. הוא נתקל בפח פלסטיק קטן שהתגלגל על הכביש ובעט בו.

את מה שאירע מהרגע הזה אפשר לראות בסרטון מהפך קרביים באורך 5:50 דקות שאותו הרכיב אביו, הבמאי המוערך אילן עבודי, מכמה סרטונים שצולמו בטלפונים ניידים של מפגינים וערך לפי סדר כרונולוגי. נראים בו שוטרים שמתנפלים על עבודי ומחטיפים לו מכות רצח, כמו צבועים שמבתרים טרף.

הוא חטף אגרופים לצלעות וברכיים לגב, טולטל, נחנק והועף כאילו היה בובת סמרטוטים. אחרי שהחטיפו לו מכות איומות, שוטרים כפתו את עבודי באזיקונים כשידיו לאחור והושיבו אותו, לצד עצורים נוספים, ליד הרכב שאמור להוביל אותו למעצר. "את כל האחרים אזקו כשידיהם מלפנים, ורק אותי עם ידיים מאחור, וכך לא יכולתי לנגב את הדם שהיה לי על הפנים", הוא נזכר. "לא היתה לי ברירה אלא לנגב את הפנים על חולצה של אחד העצורים האחרים. חלק קיבלו מים, אבל לי לא נתנו. ביקשתי מים, ירד לי דם מהאף ומהפה ובשלב כלשהו פשוט צעקתי 'אני חייב מים, אני חייב מים, פליז מים'. יכול להיות שאפילו פלטתי קללונת קטנה כמו 'כוסאומו'. בא אליי שוטר, עד היום אני לא סגור מי זה היה, כי בשלב זה הייתי בלי המשקפיים, וצרח עליי שאסתום את הפה. הוא הרים אותי ואמר שוב 'סתום את הפה'. הוא נתן לי שני אגרופים, שתי ברכיות ובעיטה והעיף אותי בחזרה לרצפה.

"וזה אחרי שחנונה, כשהוא הוביל אותי לשם, אמר לי באוזן: 'אני אאנוס את אמא שלך, אפתח אותה, אזיין אותה בתחת' (חנונה והמשטרה הכחישו שדברים כאלה נאמרו — א"ל). תבין, לא מדובר בעבריין או בחבר בארגון פשע, אלא במפקד יס"מ תל אביב. על המכות שחטפתי אני יכול להתגבר, אבל שוטר לא יכול לדבר כך לאזרח שמשלם את המשכורת שלו".

"הדבר היחיד שאמיתי טוען ואינו מתועד הוא האיומים עליי, אמא שלו, שאותם השמיע חנונה", אומרת האם, יפעת בריליאנט, שמצטרפת בשלב זה לשיחה. "היה חשוב לי שהיא תשתתף בריאיון כדי שלא אפול בלשוני, אני רוצה שהיא תשמור עליי", מסביר עבודי.

"המוזיקה הצילה אותי כשישבתי בבית והחברים שלי התגייסו והמשיכו בחייהם. לא מצאתי את עצמי, הייתי בתחתית. נכנסתי לפאזה של 'תעשה אלבום או תתאבד'"
אבי שוספי מתקבל בחיבוקים ותשואות בידי חבריו ליחידה בבואו לחקירה במח"ש. המשטרה הוציאה סרטון, האב הגיב בסרטון משלו. צילום: יריב כץ

"יש כאלה שנדפקו יותר"

באותו זמן אביו היה בירושלים, באופן אירוני לצורך צילומי פרויקט דוקומנטרי על המחאה. אמו ישנה בבית אחרי ששבה מהפגנה בירושלים. בת זוגו הצליחה ליצור קשר עם האחות הגדולה, בת ה־24, שהעירה את האם. ההורים יצרו קשר עם עורכי הדין שמסייעים בהתנדבות לעצורים, והם יצאו לחפש אותו בבתי המעצר השונים. הם מצאו אותו לבסוף בבית מעצר בתל אביב, ובחמש בבוקר עבודי השתחרר.

באותו לילה האם קיבלה את התמונה שצילם צלם "הארץ" איתי רון, ובה נראה שוטר היס"מ אבי שוספי כשהוא לופת את אמיתי מאחור, בזמן שמפקד יס"מ תל אביב חנונה מצמיד את אגרופו לפרצופו המדמם של עבודי ועל פניו חיוך של שביעות רצון. לפני שנרדמה, האם החליטה לפרסם פוסט עם התמונה, ובו כתבה: "זה הבן שלי, הוא בן קצת יותר מ־18, הוא נעצר הלילה באיילון, הוא לא עשה יותר מדי, לא התפרע, לא קילל, הוא הפגין למען הדמוקרטיה. אחרי שעצרו אותו, לקחו אותו הצידה והכניסו לו מכות. השוטר המקסים שרואים בתמונה דופק לו אגרוף בפרצוף וגם לוחש לו על הדרך שהוא יאנוס את אמא שלו. אחר כך אמיתי ביקש מים משוטר אחר, השוטר הרים אותו באוויר ואז העיף אותו לרצפה ודפק לו שוב מכות. אני גאה בבן שלי".

"באותו זמן עדיין לא קלטנו את גודל האירוע", אומרת בריליאנט, עורכת דין בעברה והיום קדרית. "בהתחלה הזדעזעתי שהרביצו לילד שלי, אז פרסמתי את הפוסט. כשקמנו קיבלנו הודעות מעיתונאים, עורכי דין ואנשים שמציעים עזרה. היו גם איומים. הודעות נוראיות, דברים מגעילים – שעדיף שאמיתי היה נשאר בכיסא גלגלים, שחבל שהוא לא מת. את הקללות אני לא מזכירה. היו הודעות מאיימות שאני אזהר ושאמיתי ייזהר". מסרונים ביקורתיים הגיעו גם מהצד השמאלי. "זה היה מדהים לראות. אנחנו מדברים היום על תנועת ה־WOKE בהקשר של תמיכתה בחמאס, אז היו גם כל מיני שמאלנים שאמרו: 'אז עצרו את הילד האשכנזי ואתם מזדעזעים? איפה הייתם כשהרביצו לחרדים ולאתיופים?'".

אבל פורמלית, בנך לא ציית לחוק והמשטרה אסרה לרדת לאיילון.

"הוא לא התנגד, אז למה להרביץ ככה?".

עבודי מספר שסבל יותר מהחקירות מאשר מהמכות, ובעיקר מדברים שאמר עליו עופר ברטל, עורך דינו של חנונה, שנגדו הוגשה תלונה למחלקה לחקירות שוטרים. "ברטל הופיע בתקשורת ואמר שהייתי שיכור בזמן המעצר ושאני שקרן, ובגדול תיאר אותי כזבל אנרכיסטי. נתקעתי עם הדברים שלו בתוך הראש שלי, גם בזמן שאני יודע שזה חרטא. פגע בי שאומרים שאני שקרן. אמרו שהייתי שיכור וזה לא היה נכון. מצאו עליי קנאביס, אבל שיקרו בנוגע לכמות. טענו שהחזקתי עליי 250 גרם, והיו עליי רק 6 גרמים. השקיעו בתיק שלי הרבה יותר ממה שמשקיעים בתיקים דומים. בכנות, אני חושב שלא הגיע לי מה שקרה לי. זה לא היה באשמתי. אבל אין לי מה לבכות על מר גורלי, יש אנשים שהמדינה דפקה אותם הרבה יותר".

במסגרת הניסיון לשקם את הפגיעה התדמיתית, כשבוע אחרי האירוע הודלף מהמשטרה סרטון ערוך ממצלמת גוף של אחד השוטרים שבו נראה מעצרו של עבודי. בסרטון רואים את המעצר אבל לא את האלימות שהופעלה נגדו. זה מה שהוביל את האב לערוך סרטון משלו, שהורכב כאמור מסרטונים ממצלמות של מפגינים.

לאחר חקירתו הראשונה במשטרה, עבודי זומן לשתיים נוספות. בכל אחת מהן היה חוקר בכיר יותר. ההורים הגישו תלונה למח"ש, וכאשר השוטרים שעליהם התלוננו הגיעו לחקירות הם התקבלו בידי חבריהם בהפגנת תמיכה ובקריאות עידוד. גם השר איתמר בן גביר התראיין והביע תמיכה בשוטרים שביצעו את המעצר האלים. למשטרה נדרשו כחודשיים להעביר את מסקנותיה לפרקליטות. זו בחנה כל תיק לגופו והחליטה לרדת מההאשמות. אבל עבור עבודי זה כבר היה מאוחר מדי. הנער מרמת גן שלמד בבית הספר האנתרופוסופי "זומר" בעיר מהיסודי ועד סוף התיכון, סיים בגרויות בהצטיינות ("קיבלתי ציון 100 בחמש יחידות מתמטיקה") ולמד פילוסופיה במגמה מורחבת, נפלט מהמסלול שבו המשיכו לצעוד חבריו.

"הפלוס הכי גדול של החינוך האנתרופוסופי הוא שמתמקדים באתיקה ובמוסר כמעלה הראשונה", הוא אומר. "זה הדבר שטוב שם יותר מאשר בחינוך ממלכתי. מגיל צעיר מלמדים באנתרופוסופיה את הילדים – לפני מתמטיקה, לפני לשון, לפני הרצון להיות חכם – שהדבר הראשון והחשוב ביותר הוא טוב לב. ככה זה פשוט. אני לא אומר שכל האנשים שיוצאים מחינוך אנתרופוסופי הם טובים יותר בהכרח, אבל זה יוצר הבדל".

האלבום "מלש"ב". "עזר לי לתמלל את מה שקורה לי"

"המוזיקה שלי מספרת"

זה קורה, הדרך מתמשכת

חברים שלי מתגייסים אבל שום מערכת

לא מוכנה לקבל אותי

האילומינטי נגדי כמו קנדי

פאקינג בן גביר מכפיש את השם שלי

מתייחס לזה בתור תעודת עניות לכבודי

עדיין במציאות זה מזיין אותי

("זה קורה", מתוך האלבום "מלש"ב")

עד היום עבודי לא דיבר בפומבי על אותו לילה ועל מה שקרה לו בעקבותיו. ההתמודדות שלו עם הטראומה, הוא אומר, נעשתה בעיקר בעזרת מוזיקה. האלבום "מלש"ב" (מועמד לשירות ביטחון, הכינוי של צעירים טרום־גיוס) שכתב והלחין מאז המקרה, מספר על הקושי בהתמודדות עם היום שאחרי — וכמו כל נער פגוע, גם על הקושי שליווה את הפרידה ממי שהיתה חברתו. "המוזיקה היא הדרך שלי לספר לעולם מה קרה לי, לפרוק ולהתגבר", הוא אומר, ומודה שגם ההחלטה לדבר, חרף הקושי, נובעת מהרצון שלו לחשוף את האלבום.

מתי הגיעה המוזיקה?

"מוזיקה היתה הדבר שהציל אותי כשישבתי בבית וכל החברים שלי התגייסו והמשיכו בחייהם. היא היתה גלגל הצלה. לא מצאתי את עצמי, הייתי ממש בתחתית. נכנסתי לפאזה של 'תעשה אלבום או תתאבד'. אני לא יודע אם הייתי על סף להתאבד אבל לא הייתי בטוב, ואז חבר טוב הציע שאעשה אלבום. אז עשיתי אבל גנזתי אותו. לא אהבתי את מה שיצא, ואפילו מחקתי את הקבצים כדי שלא אוכל להתחרט. מצד שני זה נתן לי מוטיבציה, אז הסתגרתי בחדר שלי, שבו נמצא הסטודיו, למדתי טכניקות, והתחלתי מחדש. לא עשיתי שום דבר אחר, לא ראיתי טלוויזיה, לא קראתי ספרים, רק מוזיקה כל היום. כך נולד האלבום".

עבודי למד תיפוף מגיל 13 והתמקצע. באלבום הוא מדקלם היפ־הופ "פריסטייל", בעיקר טקסטים בחרוזים על רקע מוזיקה קצבית רפטטיבית. "אני חושב שאני באמת אחד מהפריסטיילרים הכי טובים בארץ", הוא אומר ביוהרה, שמוציאה ממנו לרגע התנהגות אופיינית לנער בגילו. "אני מתאמן שנים בפריסטייל, שזה מבחינתי 100% אימון ואפס כישרון. היום התכלית שלי היא ליצור מוזיקה. זה מה שעושה אותי מאושר אחרי חצי שנה שלא היה לי מה לעסוק בו חוץ מחיפוש עצמי".

אתה בעצם מדקלם טקסטים שמספרים הרבה על מה שעבר ועובר עליך.

"השחזתי את אוצר המילים שלי ואת יכולת החריזה, אני חושב שיש לי אוצר מילים עצום, והפריסטייל עזר לי להבין ולתמלל את מה שקורה לי".

יש שני שירים באלבום שנקראים "שירים אחרונים". והשיר האחרון אכן מסתיים במילים: "יאללה אחרון לאלבום / רק שיזכיר לי לנשום / זוכרת שבאת לי בחלום / מאז המעצר אני באותו מקום / המעגל הזה ייסגר / אבל זה לא יהיה היום".

"נכון, בהתחלה תכננתי שיהיה שיר סיום אחד, אבל הרגשתי שאני צריך עוד סיום".

- - -

תגובות:

מהמחלקה לחקירות שוטרים נמסר: "החקירה הסתיימה והתיק מצוי בפרקליטות לצורך קבלת החלטה".

מהפרקליטות נמסר בנוגע לסגירת התיק נגד עבודי: "הפרקליטות בוחנת כל מקרה לגופו, בהתאם לאמות המידה הקבועות בחוק. לאחר בחינת מכלול הראיות שנאספו בחקירת המשטרה, לא מצאנו כי התגבשה תשתית ראייתית מספקת כדי לבסס סיכוי סביר להרשעה. נציין כי על פי חוק אנו מנועים מלמסור את העילות שבגינן נסגר התיק".

ממשטרת ישראל נמסר בנוגע לחקירת עבודי: "עם סיום החקירה הועברו ממצאיה לפרקליטות לעיון והחלטה כמקובל. אשר לחקירת מח"ש יש לפנות אליהם לקבלת מענה".