תרופה משפחתית

//

דיאנה בחור ניר

//

צילום: עמית שעל

השקעות ולחן: מורי ארקין

ברבעון הרביעי של חייו, כפי שהוא קורא לו, המיליארדר מורי ארקין עושה סדר. הוא מגשים חלומות אמנותיים, ולא אכפת לו מה יגידו על אלבום שירי רחל שהוא מוציא כעת. הוא הקדים להעביר את העסקים לילדים, ונתן להם לטעות לבד. הוא מודה בחולשות שלו, לרבות אלה שהיו גורמות לו לנהוג כמו אלוביץ'. הוא מציע לנתניהו ג'וב חלופי מפתיע. והוא כבר לא מעז לצחוק על המוות

תרופה משפחתית

דיאנה בחור ניר

צילום: עמית שעל

ארקין באולפני פלוטו, שבהם הוקלט האלבום. "הסתכלתי בלוח השנה ואמרתי: חבר, אתה בתוככי הרבעון הרביעי והאחרון של תוחלת החיים הממוצעת. מה שלא אשלים עכשיו — אני לא יודע אם יהיו לי עוד 20 שנה לעשות"

ארקין באולפני פלוטו, שבהם הוקלט האלבום. "הסתכלתי בלוח השנה ואמרתי: חבר, אתה בתוככי הרבעון הרביעי והאחרון של תוחלת החיים הממוצעת. מה שלא אשלים עכשיו — אני לא יודע אם יהיו לי עוד 20 שנה לעשות"

"וְאֵיךְ יִחְיֶה אָדָם? וְאֵיךְ יוּכַל לָהֶם, / לְבִעוּתֵי הֹוֶה וּלְרֹגֶז הַבָּאוֹת, / בְּאֵין לוֹ כְּנַף־מַחְסֶה, בְּאֵין לוֹ חֵיק־הָאֵם / שֶׁל זִכְרוֹנוֹת?"

רחל, "וגם ההד נדם"

"

אני נחשב לקים קרדשיאן של הפארמה", מורי ארקין שולף דימוי לא צפוי, "וקצת נמאס לי מזה. אני לא מזדהה עם הטיפוס הזה שהוא אני שמופיע בעיתונים".

ומה אתה עושה עם זה?

"אם בגילי יש אנשים שעוברים ניתוח לשינוי מין, אני עובר ניתוח לשינוי אופי".

כלומר?

"כולם רוצים להיות על־זמניים באיזושהי דרך. במיוחד כשאתה מתקרב לתחנה האחרונה. חילונים נוטים למיסטיקה חילונית, דברים שישאירו אחריהם. הרצון להשאיר מנגינות זה המיסטיקה החילונית".

זה מה שמורי ארקין עושה בשנים האחרונות: משאיר מנגינות. יושב מול שיריה של רחל המשוררת, צולל אל המילים, כותב לחנים, ועכשיו מוציא אותם באלבום חדש, 13 שירים, שנקרא "סיפורי בדים — נשים שרות רחל" (נענע דיסק, וזמין גם בפלטפורמות הדיגיטליות). כל המילים שלה, כל הלחנים — והמימון — שלו, והקולות הם של איה כורם, יעל דקלבאום, מיקה שדה, מרים טוקאן ועוד.

הוא בן 68, אחד מעשירי ישראל, עם הון ש"פורבס" העריך באחרונה ב־1.4 מיליארד דולר. הפעילות העסקית שלו צמחה מיבואנית התרופות אגיס, וכיום, במסגרת חברת ההחזקות ארקין הולדינגס, היא כוללת מגוון בעלויות והשקעות בחברות בתחומי הבריאות (פארמה, מכשור רפואי ועוד) ובענפים נוספים. מה לו ולמשוררת בודדה שמתה משחפת לפני 90 שנה? דווקא האופל משך אותו, מתברר.

"השירים המוכרים של רחל, אלה שכבר הולחנו, הם בגוון של משוררת ענוגה שמתגעגעת מאוד לנופי הארץ, חולמת על הכנרת ועל אהבה רומנטית. ככה מכירים אותה", הוא אומר. "זו דמות סינתטית שנולדה בהלחנה סלקטיבית של השירים שלה. הטקסטים שאני בחרתי מגלים עוד טפח מהיצירה של רחל וגואלים אותה מהדמות הענוגה הזאת". הוא אמנם לא הצליח להימנע מ"רק על עצמי לספר ידעתי" הקאנוני, אבל השירים האחרים אכן הולכים לכיוונים פחות מוכרים. "יש לה שירים שעוסקים במוות, או באהבה קשה ומרה, מזוכיסטית אפילו, והם לא ידועים. שירים דיכאוניים כגון 'אל תרשיעני', שבו היא מדברת על 'חץ נקמתי המורעל'. אנחנו מתקשים לחשוב על רחל הענוגה באופן הזה. יש בה צדדים מכמירי לב, אהבה מרה, פתולוגית כמעט, שמרעילה אותה, עם גבר שיש לה מגעים חטופים איתו, שאחריהם היא מרגישה מושפלת. אגב עשיתי מחקר היסטורי קטן על רשימת המאהבים שלה, ולא הגעתי למסקנה חד־משמעית מי הגבר הזה".

והלכת על לחנים בסגנונות מפתיעים.

"צריך להצדיק את זה שאתה מלחין שוב את רחל, אז אתה לא יכול להיות אולד פאשן".

איך אתה מלחין?

"אני מנגן את השיר בגיטרה, ואז מקרקר אותו בקול צפרדע, ואחר כך מקליט אותו עם אשתי, דוריס — יש לה קול נהדר, היא היתה זמרת במקהלת כפר שמריהו, לא לזלזל. אני מקרקר ומקליט באופן הכי פרימיטיבי, ואז שולח את השיר לעידן טולדנו, מעבד מדהים שהופך את הזמזומים שלי ליצירה מוזיקלית". טולדנו הוא מעבד רב־ניסיון, במגוון סגנונות, כולל עבודה עם התזמורת האנדלוסית, ניצוח על מקהלות ששיתפו פעולה עם אמנים כגון בובי מקפרין וחוה אלברשטיין והפקת אלבומים. "אמרתי לעצמי: הוא לא יקשור את שמו עם משהו מגוחך, פנינה־רוזנבלומי כזה", מסביר ארקין את הבחירה בו, "אז הוא ניהל את העיבוד של השירים".

לך עצמך יש השכלה מוזיקלית?

"לא, בכלל לא".

אבל למדת לנגן בגיטרה?

"בילדות. הכריחו אותי לנגן באיזשהו כלי, אז חשבתי שהכי פחות גרוע זה גיטרה".

ולמה פתאום להלחין אלבום שלם?

"הלחנתי אלבום ראשון לפני יותר מ־20 שנה ולא העזתי לעשות לו יחסי ציבור" — זה היה אלבום של שירי משוררים (שוב רחל, וגם נתן יונתן), שביצעו אריק לביא, קרן הדר ודוריס ארקין (בעברה פסיכולוגית, כיום אמנית פלסטית). "מתישהו בזמן האחרון הסתכלתי בלוח השנה ואמרתי: חבר, אתה בתוככי הרבעון הרביעי והאחרון של תוחלת החיים הממוצעת. מה שלא אשלים עכשיו — אני לא יודע אם יהיו לי עוד 20 שנה לעשות".

ולא חששת שכולם יעודדו אותך רק בגלל מי שאתה, ובגלל הכסף שלך?

"חששתי. אז התייעצתי עם עוד מוזיקאים. אמרתי לאנשים: 'בדחילו וברחימו, חסכו לי את הבושה — זה ראוי או לא ראוי?'. אמרו לי חד־משמעית כן. החשש הוא לעשות פדיחה לילדים... עדיין יגידו מה שיגידו, ואני שם את נפשי בכפי, אבל בגילי דעת הקהל קצת פחות משפיעה. היתרון של הרבעון הרביעי של החיים הוא שה'מה יגידו' פחות קריטי. ואת הטקסטים של רחל בכל מקרה קשה לקלקל. אבל כן, זה עדיין מביך אותי מאוד".

ובמקביל, הוא גם נהנה מזה שיש אנשים שלא יודעים מי זה מורי ארקין, והוא סתם נראה להם אדם מוזר שמוציא אלבום. "לפני כמה ימים דיברתי עם בית הדפוס לשאול משהו בקשר לעטיפה של האלבום, ונתתי את כתובת המייל שלי בארקין הולדינגס. העובדת אמרה: 'וואו, איזה שם מפוצץ נתת לעצמך'. עניתי: 'את בטח חושבת שאני איזה טייקון'. היא גיחכה ואמרה: 'כן, בטח'. נראה לי שהיא חשבה לעצמה: 'מי התפרן שמסתובב ומזמין דיסקים, כמה כסף כבר אפשר לעשות מדיסקים? אבל איזה שם תקעת, חביבי, מורי ארקין הולדינגס, מפה עד להודעה חדשה'. אני מאוד נהנה לא לתקן".

רחל. "יש לה שירים שעוסקים באהבה מרה, פתולוגית כמעט, מזוכיסטית אפילו". צילום מתוך ויקיפדיה

"אני קים קרדשיאן של הפארמה"

בכללי, הוא נהנה. לא רק מהרפתקת האלבום, גם מהביזנס. ממה שבימי רחל היו קוראים לו פרי עמלו.

זיאמה ארקין הקים את יבואנית התרופות אגיס כשבנו מורי היה בן 9. כעשר שנים אחר כך האב מת, והבן החייל החל לנהל את העסק. כעבור 20 שנה החברה החלה לייצר תרופות. ועברו עוד 13 שנה — סך הכל 33 שנה מאז ירש את החברה — וארקין מכר את אגיס לענקית האמריקאית פריגו תמורת כ־820 מיליון דולר. עם הכסף הזה הוא נכנס בין השאר לבזק, קנה מניות בכ־100 מיליון דולר, לדבריו, ואחר כך מכר ברווח של כ־400 מיליון. הוא גם נכנס לבנק הפועלים, לבנק לאומי ובאחרונה גם לכלל ביטוח, ואפילו היה הבעלים של קבוצת הכדורגל הפועל רמת גן. אבל בעשור האחרון ארקין מתמקד בהשקעות בתחומי הבריאות, באמצעות זרועות שונות, כולל קרנות גידור והון סיכון (ארקין ביו ונצ'רס, קרן אקסלמד, קרנות עם Sphera ופעילות השקעות פרטית), והוא מזוהה עם כמה וכמה מכירות והנפקות בתחום (למשל עם קוג'נטיקס, Sol-Gel ,cCAM ,Keros ,Oncorus ,Werewolf ,Censa ו־UroGen).

"החברה שאני מזוהה איתה ובצדק זה פריגו, שקנתה את אגיס. אני כבר לא בעל מניות שם וכבר לא מעורב, אז אני כבר לא יזם אלא משקיע, אבל אני עדיין נתפס כמותג בתחום, במובן של מישהו שכבר לא בדיוק יודעים מה הוא עושה, אבל הוא קים קרדשיאן של הפארמה".

עד כמה אתה מעורב היום בפעילויות שלכם?

"האמת היא שכיום בעיקר הבנים שלי — ניר (מנכ"ל ארקין הולדינגס) ואיתי (מנהל ההשקעות הסחירות בחו"ל) — עוסקים בזה. אני כבר לא בתפקידים אקזקיוטיביים, מלבד בחברה אחת: אני היו"ר הפעיל של סול־ג'ל, שפועלת בתחום הדרמטולוגיה, שאליה אני מנתב את התשוקה להמציא דברים חדשים, לפתח תרופות, ואני מאמין שהיא תגיע רחוק מאוד בשנים הבאות. אני בדרמטולוגיה כל חיי, יש תרופות שהגיתי עם חבריי באגיס שעדיין ידועות בשוק, כגון בייבי אגיסטן לתפרחת חיתולים, או הקרם האנטי־דלקתי אפלומיצין, שרופאים משתמשים בו כמו מים — זו תרופה שאני הבאתי לעולם. עכשיו כשאנחנו משחקים בליגה האמריקאית יש רצון להביא דברים מתוחכמים יותר, תרופות שייכנסו לספר הלימוד של הדרמטולוגים בעתיד. ומכיוון שהתחלתי את הקריירה בתחום הזה יש לי רצון לסיים בו בקרשנדו יפה. אני מאמין שנהפוך את סול־ג'ל מחברה בשווי 250 מיליון דולר לחברה של מיליארד פלוס. שם אני מחויב לדרך, להמצאות, ופה אתן קרדיט לעצמי ולצוות הנפלא שיש לי".

וזהו?

"כן, כל השאר זה הבנים. אני נותן מניסיון חיי, אבל קניות ומכירות זה יותר הדור הצעיר".

ועדיין אחת לכמה שבועות יש כותרת עם שמך, על עוד אקזיט או עסקה.

"כל האקזיטים בעיתון בחודשים האחרונים, בייחוד אלה שאינם בפארמה ומכשור רפואי, רשומים על שמו של ניר ארקין. הבנים גיוונו מאוד את העסקים, אין לי יד ורגל בזה. למשל חברת הנדל"ן ארגו שפועלת בגרמניה, שנכנסנו אליה עם 45 מיליון שקל והונפקה בשווי של קרוב למיליארד וחצי, כך שהשווי של החלק שלנו הוא כבר כ־100 מיליון. גם הגיוס של בכירים מגופים פיננסיים, והכניסה לכלל ביטוח שכבר הניבה רווח של עשרות מיליונים, או לתחומים של אנרגיה ירוקה — זה הכל ניר".

אבל אתה הארנק.

"ניר אומר שאני שם העט שלו. אם את שואלת אני אומר לך שניר אחראי. מה אני עוד יכול לעשות, ללכת ולצעוק את זה ברחובות? גם בקרנות הביומד, ויש לנו כמה כאלה, אני מוסיף קצת שערות לבנות. אני המותג ונותן ניסיון חיים שגם שווה משהו — תוספת ערך של משקיע שגם עשה עסקים. גם החוכמה לקחת אנשים טובים זה ניר. הוא הביא למשל את יניב כהן, שהגיע מהפניקס (וכיום מנהל את ההשקעות של ארקין בישראל). יש לכהן מגע זהב, הוא מרגיש מתי נכון לקנות".

"אני חושב שזה איום ונורא שההתפתחות של צעירים בחברה משפחתית מעוכבת כי האבא רוצה להראות שכוחו במותניו, 'אני הבוס הגדול'. אתה רואה אנשים שמסרסים בצורה נוראה את הבנים שלהם, עצמם ובשרם, ואתה לא מבין מאיפה זה בא"

עם בניו ניר (משמאל) ואיתי. "אפשרתי להם לטעות, לא תיקנתי, כי כשאתה עושה טעות והיא כואבת, הגוף שלך זוכר אותה". צילום: קובי מהגר

בני ארקין הרחיבו את הפעילות גם לנדל"ן ואנרגיה ירוקה, והגדילו את העסקים בעולם הפיננסי. בסביבת ארקין הולדינגס אומרים שהבנים קיבלו קבוצה שניהלה 300 מיליון דולר וכיום מנהלת מיליארד וחצי. "הם מינפו את המותגים שהיו, והולידו מותגים חדשים, גם בשיתוף פעולה עם משקיעים מוסדיים", אומרים שם. "במידה רבה זה גם בזכות השם של מורי, אנשים רוצים לשים כסף איפה שמורי ארקין נמצא". ארקין האב אומר שגם להשקעות המתרחבות יש גבולות.

אתם לא נכנסים לאזורים שצומחים עכשיו במהרה, טכנולוגיות אחרות, מטבעות קריפטו, רכב חשמלי?

"ביטקוין הבנים לא אוהבים. בלי להתפלסף — זה נכס מסוכן. כזה שהיום שווה 70 ומחר 40 כי אחד, גאון וגם קוקו ששמו אלון מאסק, מזיז את הערך שלו בציוץ עם האצבע. יש לנו כמה השקעות שבהן הרווחנו יפה, למשל דיגיטל אושן (שרתים), סלברייט (ראיות דיגיטליות) והאניבוק (חד־קרן בתחום ניהול האירועים)".

תשקיע בבנק דיגיטלי?

"אם אראה שכל החכמים משקיעים אולי אשקיע, אבל אין לי שום הבנה בזה".

ולכדורגל לא תחזור? היית הבעלים של הפועל רמת גן, שבה שיחק גם בנך, תמכת בקבוצות מהמגזר הערבי, ואתה אוהב את המשחק.

"תקופת הפועל רמת גן היתה קשה מאוד, החברה היתה בידיים של עבריינים. ניר ואני נשאנו בעול של להציל את הקבוצה, ובשנים האלה היו לנו חוויות שלא נתקלנו בהן לפני ואחרי — חוויות של משא ומתן עם העולם התחתון, שאליו הגיעו צ'קים של הקבוצה והיה צריך להחזיר את הצ'קים האלה. יצור ממושקף, בורגני, כמוני, שחי בכפר שמריהו, נתקל פתאום בטיפוסים... והבן שלי עוד יותר... עבדנו דרך עורך דין שמתאים לזה, ועדיין נגענו בחרא בידיים. אבל זה נגמר".

ואין סיכוי שתחזור שוב?

"אם צריך לעזור אני אולי אעזור, אבל יש פרדוקס מיוחד בכדורגל: אם אתה תורם נושאים אותך על כפיים, אם אתה בעלים מקללים אותך למה אתה לא שם יותר כסף. להיות בעלים זה השם ישמור".

למה אנשי עסקים עושים את זה לעצמם?

"אתה מקבל נראות, פתאום הדעות שלך חשובות, יש לך כוח מסוים".

נראה שאתה קשור רגשית רק להשקעות בתחום הבריאות, לא לאחרות.

"משקיע חייב להיות קצת מנותק רגשית מאובייקט ההשקעה, לא לתת לרגש או אפילו לסקרנות אינטלקטואלית להשפיע על בחירת ההשקעות. וזה להבדיל מיזם, שצריך להיות משוגע לדבר. ראיתי פעם סרט על מאדאם קלוד, שהיתה בעלת הבורדל הכי ידועה בפריז. כשהיא היתה צריכה לקבל בחורה לעבודה, היא הסתכלה עליה בזמן שהיתה עם לקוח דרך זכוכית חד־כיוונית. וכשהאשה יצאה מהחדר, פרועת שיער, סמוקת לחיים ומתנשפת, מאדאם קלוד אמרה לה: 'לא התקבלת. את אוהבת את זה יותר מדי'. זה הלקח לגבי מדיניות השקעות, וזה גם המסר שהעברתי לבנים שלי. כשאני מתלהב מאוד מהשקעה מסוימת, הם אומרים לי: 'אתה אוהב את זה יותר מדי'".

"אם הייתי במקומו של אלוביץ', כשגורלי נתון בידי ראש הממשלה, הייתי פועל כמוהו. הייתי מבקש מהעורך לשים בכל יום תמונה של שרה נתניהו בגודל המרבי שהפורמט מאפשר. אני לא מתהדר בזה, אבל לא הייתי עומד בזה. אני לא מלאך"
אלוביץ' בבית המשפט. "מצב שבו מישהו חזק מחזיק בגרונך. לבי עליו". צילום: עמית שאבי

"הייתי פועל כמו אלוביץ'"

בשונה מרוב משפחות העושר, ארקין הכניס את שני הבנים שלו לעסקים בגיל צעיר יחסית, סביב 28 — ואז שחרר להם עוד ועוד חבל. "זה איום ונורא שצעירים בחברה משפחתית מעוכבים בהתפתחות שלהם רק כי האבא רוצה להראות שכוחו במותניו, 'אני הבוס הגדול'", הוא אומר. "בערך מאז שאני בן 60 המושכות אצלם. אנשים בשנות העשרים והשלושים לחייהם מתפתחים יפה מקצועית, וראיתי ששני הבנים שלי אחראים, מוכשרים, נוטלים פחות סיכונים ממני, אז עם הזמן הם לקחו וקיבלו יותר סמכויות".

אתם משפחה קצת חריגה בעולם ההון המקומי, בהיבט הזה.

"יש ילדים שמשתגעים כשהם מקבלים כוח, זה לא המקרה של הילדים שלי. אבל אתה רואה בשוק אנשים שמסרסים בצורה נוראה את הבנים שלהם, עצמם ובשרם, ואתה לא מבין מאיפה זה בא. כי משפחה הרי יותר חשובה מכסף. לא צריך להיות פסיכולוג מעמקים כדי לראות שחלק מהנפשות ייפגעו מזה".

במשפחות הון אחרות, קרסו ותשובה למשל, הדברים התנהלו אחרת. בקרסו דור האבות ריכז הכל עד מותו.

"לכן ביום שהבנים יגידו לי 'אתה יותר מפריע ממועיל' — אני הולך. לי היתה פריבילגיה של להיכנס לעסק קטן ולצבור ביטחון ככל שהוא גדל. אני רוצה שגם להם תהיה חוויה דומה, רק בלי תג המחיר של מות האב, כמו אצלי. העצמאות שלי נכפתה עליי, אני בכלל רציתי להיות סוג של אינטלקטואל כזה, בלי שום כישרון מיוחד. רציתי להיות חוקר ספרות, פילוסופיה, תנ"ך, מין מירון איזקסון כזה, רק בלי הכישרון שלו".

אבל כשהגעת לעסקים בגיל 19, כשאביך מת, בכל זאת נשארת.

"כן. העסקים מצאו חן בעיניי, ראיתי שאני יכול להיות ממולח, ראיתי שיש מקום ליצירתיות".

דחפת את הילדים לזה? הבת שלך עוד לא נכנסה לעסקים.

"מעולם לא שידרתי לאף אחד מהילדים שאני רוצה שיהיו אנשי עסקים, והבת שלי קרן (24), שלומדת פסיכולוגיה ומגדר, רוצה לעשות תואר שני בעבודה סוציאלית ולהיות פילנתרופית. יש לה נגיעה לכסף, אבל היא מעסיקה את עצמה בשאלה איך אפשר לעשות טוב בכסף".

איך משחררים?

"בהתחלה זה היה רק ניר, איתי עוד שיחק אז כדורגל (הוא היה שוער, בין השאר בהפועל רמת גן כשזכתה בגביע המדינה). ניר (כיום בן 36) גמר ללמוד משפטים ומינהל עסקים, עבד כעורך דין והגיע אלינו. הוא קיבל את החדר לידי, וככל שהוא רצה לעשות יותר — נתתי לו. הוא לא רצה יותר מדי בהתחלה, אבל הוא אחראי מאוד. אחר כך איתי (33) הצטרף, עוד חדר לידינו, גם הוא למד מינהל עסקים. והם אלה שמחליטים. הם שואלים אותי, אבל מעולם לא אמרתי לא. לפעמים שואלים יותר, לפעמים פחות, אבל הם מקבלים את ההחלטות. לבד".

למה חשוב לשים לב בדרך?

"אחת התובנות החשובות שהיו לי היא לתת להם לעשות את השגיאות שלהם, ולהתאפק לא לתקן. מהלך, השקעה או התבטאות לא נכונים, גם אז לא להעיר. היו מעט טעויות, פחות משאני עשיתי, וכשראיתי אותן לא ניסיתי לומר: 'אני יודע יותר טוב'. צריך לאפשר לטעות, אם המחיר לא גבוה מדי. זה הרי לא מצב של להביא אוכל הביתה; אם הבן של האיכר לא זורע נכון זו בעיה, אין אוכל. זה לא מה שקורה כאן. כך שהחוכמה היא לתת לאנשים לתקן את עצמם. אף אחד לא מגיע מוכן לתפקיד, גם אני לא. אז אין להם איזו סיבה מיוחדת לחכות שאני אתפגר מוקדם מן הצפוי, כי הם ממילא מנהלים את העסק ויכולים לעשות מה שהם רוצים".

אבל אתה כן מדגיש את הניסיון שלך. אז למה לא לתקן טעויות שלהם?

"כשאתה עושה טעות והיא כואבת, הגוף שלך זוכר אותה. זה הופך להיות חלק ממך".

זה אומר שהם יותר זהירים ממך?

"בעבר הם התעצבנו עליי, למשל כשהם עבדו על איזו השקעה מוצלחת ואז קניתי איזו מניה וטראח, הפסדנו עבודה של חודש שלהם. אבל זה לא קורה יותר, הם יישרו אותי, נגמלתי מזה. ואני יודע למשל שאף אחד מהילדים שלי, גם כשאני כבר לא אהיה, לא יעשה בחיים שלו עסקה ממונפת כמו שאני עשיתי בבזק, כשנכנסתי עם 30% הון שלנו ו־70% מינוף. אני בר־מזל שכולם יותר זהירים ממני, יותר אחראים ממני, פחות אימפולסיביים ופחות טועים ממני, אז קל לי להעביר אליהם את העסקים. בורכתי בילדים נהדרים".

למה אתה היית פחות זהיר?

"כשאתה צעיר ובונה את העסק, בונה מפעל, ואין לך הון — אתה לוקח הלוואה. אתה חייב להסתכן. אז בתחילת הקריירה אדם נוטל יותר סיכונים בלית ברירה, והנטייה לקחת סיכונים נשארת אצלו. הם לוקחים סיכונים, אבל במידה. הסגנון של נטילת סיכון פראי זר להם. אני הייתי הרבה יותר פרוע. אבל כשהגעת לרמה סבירה של נכסים אתה לא יכול להמשיך לקחת סיכונים גדולים, כי מתישהו זה ייפול. זה מה שקרה לכל הטייקונים".

סבן. "שותפיי בבזק הבינו שיותר טוב כבר לא יהיה". צילום: אוראל כהן

אפרופו בזק, אמרת שההשקעה שלך בחברה, עד שמכרת את המניות, הניבה רווח של 400 מיליון שקל. עד כמה היית מעורב בעסקה הזאת?

"בבזק לא תרמתי כהוא זה. מבחינה זו נשארתי נאמן לעצמי — מעורבות רק בדברים עם ריח של בית מרקחת. בשלב מסוים מוניתי ליו"ר מציפייה שאדע לעשות שם דברים, ולא ידעתי. למזלי השותפים שלי חיים סבן וקרן אייפקס היו חכמים וממולחים, הבינו בדיוק מתי להיכנס, מתי לרשום הפסדים כדי להתייעל, מה לעשות ומתי לצאת בחוכמה. אני הרמתי גבה כשהם ויתרו לשאול אלוביץ' על הדיבידנד האחרון, שחשבתי שצריך ליפול בחלקנו. אבל גם מזה ניר למד: שאתה צריך לידך צוות מצוין, או להתחבר לאנשים שאין ספק בכלל במומחיותם. לפעמים לא הבנתי את ההחלטות שלהם, וגם בסוף הרגשתי שהם קצת לארג'ים מדי במכירה לאלוביץ'. אבל הם ידעו בנחרצות שהגיע זמן לצאת ושלא מתווכחים על הגרושים".

מה הם הבינו שאתה לא הבנת?

"שיותר טוב כבר לא יהיה".

אלוביץ' הסתבך מאז.

"קשה לי לראות את מצבו. איך אפשר שלא להצטער בצערו? יש לי גם אמפתיה רבה אליו בסיפור וואלה. אם הייתי במקומו — עומד בראש חברה ענקית שבה מושקע כל רכושי, גורלם של אלפי עובדים תלוי בי, והיה לי ראש ממשלה שהוא גם שר התקשורת שלי, שיודע שגורלי נתון בידיו, ושולח אליי את כל השליחים שלו — הייתי פועל כמוהו. יש כנראה מלאכים שלא היו נוהגים כך, אבל אני מודה שאני הייתי עושה את זה. כשיש כל כך הרבה על כפות המאזניים ומישהו לוחץ עליך ומפעיל אותך, וכשיש לך אחריות כבדה למשפחה ולעובדים — והייתי בבזק, אני יודע כמה העובדים חרדים לגורלם  — לא הייתי עומד בזה. אני לא מלאך".

היית נענה גם לדרישות המופרזות של אשת ראש הממשלה?

"הייתי מבקש מהעורך לשים בכל יום תמונה של שרה נתניהו בגודל המרבי שהפורמט מאפשר. אני לא מתהדר בזה, אבל בעוונותיי ולבושתי זאת האמת. אשתי אומרת שהיא לא היתה עושה את זה. אני מאמין לה, היא צדקת. אני קורא לה סנטה דוריס. אבל אני הייתי נוהג כמו אלוביץ'. אולי יותר באלגנטיות".

למה?

"זה לא כמו המנוול הזה מפרשת הולילנד שמיוזמתו הלך והשחית, שמואל דכנר. פה, לפי כל הסימנים, לחצו על אלוביץ', הוא היה צריך להיות כזה גיבור מול ראש ממשלה שהוא גם שר התקשורת ואשתו שדורשת... לא בגאווה אני אומר את זה. אבל זה מצב שבו מישהו חזק מחזיק בגרונך. את הטענות צריך להפנות לגורם החזק, ולמדינה שבה סדרי ממשל תקינים מתערערים ואתה לא יכול לסמוך על זה שגורלך ייגזר באופן לא נקמני אם לא תעשה מה שלוחצים עליך לעשות. לכן אני מבין אותו, ולבי עליו".

בעסקת בזק־yes זה יותר מורכב, עם שווי מופרך שהציבור נאלץ לשלם עליו.

"נעים לי מאוד ללמד סנגוריה ולא קטגוריה, אז אני לא רוצה לדבר על העסקה הזאת".

המצב הפוליטי
"לו אני אזרח ערבי, הייתי מרגיש מנוכר למדינה"

ניידת משטרה עולה באש במהומות בלוד, בחודש שעבר. "צריך לחנך לכך שיש כאן עוד צד". צילום: יובל חן

*
מורי ארקין תומך זה שנים בעמותות ופעילויות של דו־קיום, ומזוהה עם השמאל. באופן טבעי, סבב הלחימה האחרון, על המהומות שנלוו אליו, ציער אותו במיוחד.

"אני תורם לכל הגופים שעוסקים בדו־קיום, ועכשיו התבקשנו להגדיל את התרומה כי גדל הצורך לפעול נגד הכוחות האפלים והעכורים שיוצאים עכשיו החוצה משני הצדדים. נענינו לזה כדי לגרש את החושך, מתוך מחשבה פטריוטית לחלוטין. כולנו ציונים", הוא אומר.

מה הוביל לדעתך למהומות? ומה אפשר לעשות?

"אני לא יודע מה מכל הדברים שאנחנו עושים הוביל לשנאה שראינו בערים המעורבות, אבל לו אני אזרח ערבי — הייתי מרגיש מנוכר למדינה. אם היה לי מה להפסיד, איזה ג'וב טוב, הייתי בולע את זה, אם לא היה — הייתי מתפרץ בצורה כזו או אחרת. זה רע מאוד. אני חס וחלילה לא מצדיק את המהומות, אני מגנה אותן, אבל זה לא בא משום מקום. אני שמח מאוד שכתשו את חמאס, אני לא רוצה טילים. אני לא איזה יפה נפש, הגיבורים שלי הם אנשים כגון יאיר גולן או אהוד ברק, שרוצים שלום וביטחון ללא פשרות. אבל אסור לשאת את שם הביטחון לשווא. צריך לחנך לכך שיש כאן עוד צד ושצריך לכבד גם אותו, ועכשיו צריך לעשות את המעשה המדיני".

מי יכול לעשות את המעשה המדיני?

"אני מצביע מרצ, ותמיד אצביע מרצ. הייתי מעדיף ממשלת ימין שלא תהיה תלויה בקולות קיצוניים, כי רוב העם ימני — וכי רק ממשלת ימין־מרכז, עם בני גנץ או יאיר לפיד וכו', תוכל לעשות פשרות ושלום. ממשלה שמאלית, על הצעד הכי קטן תקים עליה את כל הביביסטים והרבנים המטורללים, ורצח רבין ייראה כמו משחק ילדים. החלום שלי שמנסור עבאס יהיה בממשלה לא כי צריך את הקול שלו אלא כי רוצים שהוא יהיה חלק מתהליך הריפוי של החברה הישראלית — וזה חלום שבאופן מוזר רק הימין יכול להגשים".

מה יכול להיות המקום של בנימין נתניהו בתהליך הריפוי, כשהעם מפולג ל"רק ביבי" ו"רק לא ביבי"?

"אני מקווה, לא בחדווה גדולה, שבוז'י (הנשיא הנבחר יצחק הרצוג) יחון אותו. ההתנהגות שלו היתה בלתי ראויה בעליל, אבל אלה לא הדברים הכי נוראיים שנעשו, הוא לא לקח שוחד, לא רצח, לא שלח אף אחד לעשות את מה שולדימיר פוטין עושה לעיתונאים או לפוליטיקאים שנואי נפשו. הוא כן נפל קורבן לקמצנות, גרגרנות וחיבה מוגזמת למיליארדרים, אבל לא עשה דברים נוראיים. וחלק גדול מהעם ירגיש פגוע מאוד מהרשעה שלו, ולכן חנינה צריכה להיות הפתרון. וכשאני שומע אותו מתראיין בחו"ל הוא כבר לא ביביסט, הוא עושה עבודה ללא דופי, ולכן אני בעד שיהיה לו מעמד על־מפלגתי, שליח של ראש הממשלה לכל המעצמות".

מבחינתך פוליטיקה היא לא אופציה? את מי היית רוצה לראות נכנס לתחום?

"אדם כמו ראש השב"כ לשעבר יורם כהן נחוץ מאוד. אני מעריך אנשים מוסריים, ערכיים ולא מעופפים. הוא מכיר היטב את המציאות הקשה והוא ריאליסט מאוד, לא מעופף כמוני".