חתיכת שבוע

חתיכת שבוע

/// הפנסיה צריכה ניהול פשוט, לא מתחכם /// סאגת תמ"א 38 מסמלת את הכשל הבסיסי בתוכנית /// האופוזיציה להוטה למלחמת קודש /// האסון בלבנון אורב לנו מאחורי הגדר

ניהול הפנסיה

להצמיד למדדים

דמי הניהול בפנסיה הם עסק רגיש. מדובר בחיסכון שאנחנו מחזיקים במשך עשרות שנים, וכל הבדל של עשירית אחוז בדמי הניהול יכול להסתכם בעשרות אלפי שקלים ביום הפרישה. לכן הענף סער השבוע, עם פרסום הממצאים של ועדה של רשות שוק ההון שעסקה בדמי הניהול הנוספים. זה הכסף שגובים מאיתנו מנהלי הפנסיות, נוסף על התשלום השוטף, עבור שירותי ניהול של קרנות מתוחכמות שאמורות להשיא לחוסכים תשואות פנומנליות. ואז באה הוועדה ופסקה: שום תשואות פנומנליות. כן, הקרנות הללו מניבות לנו תשואות קצת יותר גבוהות, אבל אז אנחנו משלמים להן דמי הניהול. ובניכוי דמי הניהול, הרווח שהן מניבות דומה לזה שהיינו רושמים אם הפנסיות שלנו סתם היו צמודות למדדים. אגב, גם מחקרים בחו"ל הגיעו למסקנות דומות: דמי הניהול מחסלים את הרווח הנוסף שקרנות מתמחות מסוגלות לספק.

הוועדה המקומית הגיעה למסקנה המתבקשת: צריך ליצור אפשרות פשוטה וזולה להשקיע את הפנסיה באופן שנצמד למדדים. בלי קרנות חכמות ושאר התחכמויות. קרן פנסיה שמבוססת על השקעה צמודה למדדים, דמי ניהול אפסיים, מקסימום ערך ללקוח ומינימום דאגה — זו התחרות ששוק הפנסיה זקוק לה כעת. תחרות כזו תחייב את תעשיית ההשקעות להתחיל להסביר ללקוחות למה עד כה הם נאלצו לשלם כל כך הרבה עבור פחות. עכשיו זו חובתה של הרשות להוציא את העניין לפועל.

/// גולן פרידנפלד

תמ"א 38

הסוף כאוטי כמו התוכנית

שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת הפנים איילת שקד הודיעו השבוע שהם שוקלים לבטל את ביטולה המתוכנן של תמ"א 38. בתגובה ראש מינהל התכנון דלית זילבר, ראש עיריית תל אביב רון חולדאי ואחרים הסבירו למה צריך לבטל את הביטול של הביטול. מבולבלים? זה אך סמלי, כי הדיון על עתיד התוכנית מתנהל בדיוק כמו התוכנית כולה, מאז לידתה, בשליפות, גחמות, פניות חדות, אלף דעות, והכל בסוף טלאי על טלאי על טלאי.

מראשיתה ועד היום, הדיון בתמ"א 38 נעשה באמצעות אקסלים, במחשבה על הכנסות והיתכנות כלכלית, בנדל"ן במובנו השטוח ביותר. הוא לא עסק בתכנון עירוני מיטבי, במרקם החיים בעיר, בחשיבות הכבישים או הגנים החדשים, ודאי לא בשאלות שנוגעות לאיכות החיים שנגזרת מזרימת האוויר ואור השמש, מסוגיות שמכריעות את השאלה איפה כדאי לבנות לגובה ואיפה נכון להסתפק בבנייה נמוכה, למשל.

לכן קיבלנו תוכנית שדיברה בהתחלה על תוספת קומה אחת, ואז של שתי קומות, אז של שתיים וחצי, ואז של שלוש, ואז אולי הריסה ובנייה מחדש, ואז החלו לחשוב על הרחבתה מבניינים מלפני 1980 לבניינים שנבנו עד 1992, ואז החליטו לסגור אותה. מינהל התכנון, מי שאמור להיות הגוף המקצועי שאחראי לתכנון המדינה, קבע שהיא תסתיים במאי 2020. בליץ של אינטרסים וזעקות על משבר דיור ועל המצב הביטחוני שמחייב ממ"דים הביא לפתרון יצירתי ומגוחך: לא נסיים את התוכנית במאי 2020, כדרישת המתכננים וראשי העיריות, ולא נאריך אותה בחמש שנים, כמו שהקבלנים רוצים, אלא נחתוך בדיוק באמצע, אוקטובר 2022. או שלא, כפי שהתברר השבוע. האמת שזה כבר פחות חשוב. הדרך היחידה להחליף את תמ"א 38, לתקן את נזקיה ולהזניק את ערי ישראל היא תכנון עמוק, מקיף, מסודר, שקול ומנקודת מבט רחבה. בלעדיו, שנה יותר עם התמ"א או שנה פחות, נישאר רק עם הטלאות, ועם ערים שנראות בהתאם.

/// דרור מרמור

החרדים תוקפים

מלחמת שמד
מצד מי?

מאז הקמת הממשלה, חברי ברית נתניהו — ביביסטים, חרדים וכהניסטים — מתחרים מי ילך הכי רחוק במאמצים לטנף ולהכשיל אותה. ארסנל הנשק שלהם רחב, והוא נע מניסיונות להשפלת אנשים יחידים עד גיוסו של אלוהים כדי למחוק אוכלוסיות שלמות. והנשק הזה הופך את החרדים למצטיינים במיוחד בהגבהת הלהבות, עם אש שמכוונת במידה רבה לשנוא נפשם, הרב גלעד קריב. מינויו השבוע ליו"ר ועדת החוקה חילץ מחברי הכנסת החרדים את שלל הגידופים המוכרים: מתבולל, חזיר, אויב ההלכה מספר 1, אויב התורה, מכרסם העם היהודי בכוונת זדון, ולסיכום "השם ירחם".

תהום האיבה הזו אולי אינה נהירה דיה לציבור החילוני, אבל היא שואבת את החרדים זה דורות, ומחדדת שוב את הצורך בהרחקתם ממוקדי השלטון. לא רק בגלל יחסם למדינה כאל פרה חולבת שהם נמנעים מלהשתתף בכלכלתה והגנתה; לא רק בגלל השפלת הנשים; לא רק בגלל הגזענות וההתנשאות על בסיס מוצא או חילוניות. צריך להרחיק אותם מהשלטון גם משום שהם משקיעים מאמצים אדירים בלקיחת הבלעדיות על האל, הדת והאמונה, ובמחיקת כל מי שאינו הם בתוך העם היהודי עצמו.

/// משה גורלי

צילום: יובל חן

המשבר בלבנון

אסון על הגדר שלנו

הקריסה הכלכלית בלבנון מעמיקה בכל יום: הפסקות חשמל, תורים בלתי נגמרים בתחנות הדלק, קרבות במרכולים על מוצרי יסוד, בשר חמורים מוברח, ומטבע מקומי שנהיה כבר כמעט חסר ערך. לקהילה הבינלאומית כבר לא אכפת; צרפת מנסה לקדם הקמת ממשלה חדשה, אבל מעבר לכך מנהיגי העולם נמנעים מלהתערב ומניחים ל"שוויץ של המזרח התיכון" לשקוע בשיתוק ובכאוס.

אבל ישראל לא יכולה להרשות לעצמה חוסר אכפתיות כזה. כי כאוס מעבר לגבול הצפוני עלול לחמם את הגזרה, ולא רק בהיבט הצבאי. המסלול שעליו נמצאים הלבנונים כעת מוביל למשבר הומניטרי, ונראה לידנו אנשים רעבים ומיואשים; הם עלולים לנסות להגיע לגבול, לעבור אותו, לחפש מזון, עבודה, מקלט. נכון, מנקודת המבט הישראלית הצרה יש כאן גם צד חיובי: הקריסה של לבנון מערערת את חזבאללה וחסן נסראללה ומגבירה את הלחצים עליהם, מה שמקטין את הסיכוי שייכנסו לעימות צבאי משמעותי עם ישראל. ונכון, בפועל ישראל לא יכולה לעשות הרבה כדי להקל את המצב בלבנון. ובכל זאת, היא צריכה למצוא מה כן אפשר לעשות, או להפעיל מדינות אחרות שיעשו, לפני שיגיע הבוקר שבו היא תגלה אלפי לבנונים על הגדר במטולה ובע'ג'ר.

/// דורון פסקין

מילת השבוע

//

דור סער־מן

הוויכוח על המזגן הוא בעצם דיון שעוסק בבסיס הקיום האנושי

שרת התחבורה מרב מיכאלי העלתה סרטון שעסק במזגנים ברכבות, בכך שהאוויר קר מאוד עבור הנוסעות, וצריך לתקן את העניין. סרטון אחד קצר, על נושא שנראה שולי לגמרי, אבל הרשתות החברתיות הגיבו בסערה, עם תומכות וגם מתנגדות, ועם תהייה למה השרה מתעכבת דווקא על זה. אחרי הכל, נראה שגם בשאלות של זכויות נשים ושוויון יש עניינים בהולים יותר מהמזגן.

אבל אולי זה דווקא הגיוני. אולי אין סמל גדול יותר לאווירה כללית מהמזגן עצמו, זה שממזג את האווירה הזאת, זה שאנחנו כמעט שלא מרגישים, אבל יכול להשפיע דרמטית על כוחנו ומצב רוחנו, אם חם לנו או קר לנו מדי. גם יחסי כוחות בין המגדריים הם עניין שאנחנו לא רואים, אבל מכתיב את חיינו באינספור היבטים.

והמזגן הוא גם סמל לכוח־על אנושי, היכולת להכתיב את מזג האוויר. הפכנו אותו לחומה שאמורה להגן עלינו מפני כוחות הטבע, החום והלחות, לאפשר לנו לשכוח את העובדה שאנחנו חיים כמעט במדבר, וכמובן להדחיק את כל העניין הזה של התחממות גלובלית. והמזגן הוא סמל לשליטה, או לאשליה של שליטה, כאילו אנחנו באמת יכולים לייצר לנו אקלים. בלי לשים לב, הרבה לפני מרב מיכאלי, בשגרת חיינו, אנחנו עסוקים כל הזמן בדיונים על המזגן: "תדליק מזגן", "בואו נברח למזגן", "איך חיו פעם בלי מזגן", "למי יש טכנאי מזגנים דחוף?!". כל הזמן אנחנו מנסים לשלוט במזגן עצמו, כדי לשלוט באמצעותו על סביבתנו.

ונראה שכאן העניין. זה לא רק מזגן כאמצעי קירור. זה אמצעי שליטה על המזג האנושי. לא פלא שהוא מוקד למלחמות בין אנשים. כל אדם מחפש אנשים עם מזג דומה לשלו, או שמתאים לו באופן משלים; כשאנחנו נתקלים במזג שממש לא מתאים לנו, זה קשה. כשאנחנו מאבדים שליטה ויוצא מתוכנו מזג כלשהו שאנחנו לא אוהבים, למשל עצבני או אלים, זה לא נעים. מלחמות על המזגן הן בעצם המשך של מאבק קמאי על שקט, נוחות וסביבה מדויקת לצורכינו. זה לא עניין שולי, זה בסיס הקיום האנושי.