מה הטעם

אסף אביר

סטיילינג וצילום: Roshianu&Moloko

מה הטעם

//

אסף אביר

//

סטיילינג וצילום: Roshianu&Moloko

האם בינה מלאכותית יכולה לכתוב על אוכל?

מוסף כלכליסט | 01.06.23

מ

שתמש: מכיר את רותי רוסו?

ChatGPT: לא, אני לא מכיר אותה.

היא שפית ומומחית קולינריה ישראלית. בינואר שידרו בטלוויזיה כתבה על היכולות שלך בחיבור מתכונים. ערכו תחרות שבה רוסו ואתה התבקשתם לחבר מתכון מקורי על בסיס שלושה מרכיבים שלא נפגשים הרבה – תפוח אדמה, קלמנטינות וזיתים. שאול אמסטרדמסקי בישל את המתכון שלך. אתה יכול לנחש מי ניצח?

תודה על שיתוף פרטי האירוע. אינני יכול לנחש ללא מידע נוסף או הקשר על המתכונים שלי ושל רוסו.

יודע מה? תן לי עכשיו מתכון עם תפוחי אדמה, קלמנטינות וזיתים.

(ChatGPT סיפק מתכון, ולבקשתי, גם כמה נוספים. כולם נכונים טכנית, כולל ההתאמה בין גודל קוביות תפוחי האדמה לזמן הבישול. אבל לא כולם הרשימו. הראשון היה "סלט" אינפנטילי של קוביות תפוח אדמה מבושל, פלחי קלמנטינה וזיתים מגולענים. היו גם תפוחי אדמה צלויים בתנור, בשמן זית שבושם בגרירת קלמנטינה, עם מטבל וינגרט קלמנטינות. כשביקשתי סלט "בסגנון אסף גרניט", קיבלתי מתכון בגרסה עתירת עלים, בצלים, צנוברים ושום קלוי. כשביקשתי "בסגנון אייל שני", קיבלתי את המרכיבים זרוקים על מגש).

המתכון בטלוויזיה היה סתמי. כאן יש כמה סתמיים וכמה שנראים טוב.

תודה על המשוב. אני מתנצל אם המתכון שהצעתי בטלוויזיה לא היה מושך, אני לומד ומשתפר כל הזמן.

איך אתה יוצר מתכונים?

אני מתבסס על ניתוח מתכונים קיימים, טכניקות ותגובות בין מרכיבים. מאחר שאינני מסוגל לחוות חוויה או טעם אישי, האימות האנושי חשוב.

אתה יכול לפתור בעיות במטבח ולתקן מתכונים?

כן, עברתי הכשרה נרחבת שעוזרת לי להבין כללי בישול. אני יכול לספק פתרונות, להציע החלפות, לשפר מתכונים, ולספק הדרכה כללית. אנא, תאר את האתגר שלך במטבח ואעשה כמיטב יכולתי לעזור.

אני צריך מתכון ללחם בננה, אבל עם אבטיח, ושיצא במרקם העוגתי של לחם בננה.

אני מצטער, אבל אבטיח לא יניב את אותו מרקם עוגתי. לאבטיח יש לחות ומרקם שונים משמעותית מבננות. השתמש בבננות או מצא מתכון על בסיס אבטיח.

ועם אפרסקים?

אפרסק לח מבננה, מה שעשוי להפיק לחם לח יותר ובטעם אחר. ייתכן שיידרשו הפחתה בתכולת הנוזלים והוספת מרכיבים יבשים כגון קמח.

מעולה, תן לי את המתכון עם ההפחתות והתוספות שיידרשו.

אני מתנצל, כמודל שפה מבוסס AI אין לי גישה למסד נתונים מספק או יכולת להתאים יחסי חומרים בזמן אמת. ביכולתי לספק מתכון ללחם אפרסק. (נתן מתכון לעוגה בחושה עם קוביות אפרסק).

מה דרוש לך להתאמות מדויקות של מתכונים?

גישה למסד נתונים מקיף של מאפייני מרכיבים, אלגוריתמים מתקדמים שמסבירים את הגורמים הרבים המעורבים במתכון.

מכיר את הסטארט־אפ הצעיר NotCo, ששווה יותר ממיליארד דולר? מה ה־AI שלו עושה?

NotCo היא חברת פוד־טק מצ'ילה המשתמשת ב־AI לפיתוח חלופות צמחיות שמחקות באופן משכנע את הטעם, המרקם ותכונות הבישול של מוצרים מהחי. תפקיד ה־AI הוא להשוות בין הרכבים מולקולריים במרכיבים מהחי ומהצומח, לזהות דפוסים דומים, ולשכפל את הטעם והמרקם, כגון במוצריה NotMilk ו־NotBurger.

צילום בטעם קפולסקי

מה קורה כשמבקשים מ־E-DALL לצלם למדור אוכל

1

ביקשנו מתוכנת הבינה המלאכותית הוויזואלית DALL-E-2 ליצור למדור צילום של קינוח מסוים: גלידת נוגט מרובעת עם תפוז מעל ופירורים לצד הגלידה. ביקשנו ש"תניח" את הקינוח על צלחת קרמיקה לבנה, מעל מפת שולחן לבנה, ותספק אור רך וצל דרמטי

2

התוצאה, בלי להעליב, יצאה קצת יותר מדי קפולסקי בטעם אייטיז. דייקנו קצת יותר וביקשנו הפעם צילום סופר־ריאליסטי של הקינוח, הדגשנו שהתפוז אמור להיות מעל הגלידה ושמדובר במנת גורמה

3

כאן DALL-E-2 החליפה ביוזמתה את התפוז בפרי אדום קטן ולא מזוהה, שנראה כמו סוכריית ג'לי. לכן דייקנו שוב וביקשנו פילה של תפוז מונח מעל הגלידה

4

הפעם התוכנה התקדמה עם התפוז אבל חמדה לצון וסיפקה צלחת מרובעת ותעשייתית מדי. אז הדגשנו שנהיה מעוניינים בצלחת פורצלן בעבודת יד עם קימורים חופשיים

5

יצא מעניין. כתמי תפוזים (או תרביות צלחת פטרי?) וקינוח שנראה כמו גוש גבינה עם עובש לבן. כך או אחרת, רחוק שנות אור מהצילום הנהדר של סיוון, הצלמת הקבועה שלנו

דימויים: באמצעות Dall-E-2

ספר לי על עוד טכנולוגיות AI קיימות שיכולות להחליף בשלן אנושי.

1. Flippy של מיזו רובוטיקס: עוזר מטבח שמתפעל עמדת גריל ומייתר התערבות אנושית בהפיכת המבורגרים. 2. המטבח הרובוטי של Dragontail: נעזר בראיית מחשב ו־AI לייעול מטבחים מסחריים. 3. Cookit של סוני: עוזר בישול ביתי שמסוגל להכין באופן אוטונומי מתכונים מורכבים.

לא מצאתי בגוגל את Cookit של סוני.

מתנצל על הבלבול. נכון לתום האימון שלי בספטמבר 2021 אין מידע זמין על מוצר בשם זה או על כל עוזר בישול רובוטי עם היכולות המתוארות.

אז מאיפה הבאת את זה?

מתנצל על הבלבול. כמודל שפה, תגובותיי מבוססות על עירוב בין מאגרי מידע שונים למאמנים אנושיים. אף שאני שואף לספק מידע מדויק ועדכני, ייתכנו חוסר עקביות או תגובות סותרות עקב כמות הנתונים העצומה שעליה הוכשרתי, והאופי ההסתברותי של יצירת שפה.

אתה בכלל יודע מתי אתה מחרטט?

אינני יודע אילו מהתשובות שלי מבוססות על דפוסים ולא על נתונים.

אילו אתגרים טכנולוגיים יש לפתור כדי שתיתכן מסעדה רובוטית לחלוטין עם שף AI?

יש להתקדם בפיתוח של מערכות מתקדמות של קלט חושי, יכולות מוטוריות עדינות, קבלת החלטות שמחקה אינטואיציה אנושית, ויצירתיות וחדשנות שמחקות את היצירתיות האנושית.

חיקוי של היצירתיות האנושית? אנחנו שם? AI ייצור מנות משפיעות ואף סגנון בישול חדש?

קשה לחזות. AI יכול לדמות יצירתיות, אך שעתוק המקוריות ברמת האדם נותר אתגר.

מתי AI יכתוב טורי אוכל?

קשה לחזות. ההתקדמות בפיתוח מודלי שפה מלמדת שיכולות כאלה עשויות להופיע בעשור הקרוב.

אסף אביר הוא מחברו של הספר "לא ספר בישול"