להאזנה לכתבה
הוקלט על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה
חי אלמוג הוא רשם בכיר בבית משפט השלום הרצליה. אלמוג מעוניין להתקדם בסולם השיפוט, ובשנים האחרונות פורסם שמו כמה פעמים ברשומות כמועמד לקידום. כך למשל, אלמוג פורסם כמועמד לפני התכנסות הוועדה לבחירת שופטים במאי 2018, ושוב באוגוסט אותה שנה.
מינוי וקידום של שופטים בישראל נתונים להכרעתה הבלעדית של הוועדה לבחירת שופטים. בוועדה הזאת מכהנת מאז ינואר 2015 עו”ד אילנה סקר, כנציגה מטעם לשכת עורכי הדין. המשמעות היא שהצבעתה של עו”ד סקר בוועדה עשויה להשפיע באופן ישיר על עתידו המקצועי של אלמוג.
חרף זאת, ממש במקביל לכך ששמו של הרשם אלמוג הובא להכרעת הוועדה לבחירת שופטים, הוא טיפל בבית המשפט בתיקים שבהם ייצגה עו”ד סקר את אחד הצדדים. ב־20 ביוני 2018, למשל, הוגש לאלמוג כתב הגנה בתיק שמתברר בפניו. שמה של סקר התנוסס בראש כתב ההגנה ובסעיף הראשון שלו כמייצגת של הנתבע. זמן קצר אחר כך, ב־23 באוגוסט, בתיק אחר, הגישה סקר לרשם אלמוג, בחתימתה, בקשה טכנית למחיקת תביעה שהגישה בשם חברת הביטוח מנורה – כל זה רגע לפני שהיא עצמה יושבת בדיון שנערך בספטמבר, שעשוי להכריע את גורלו המקצועי של אלמוג.
המקרים הללו, שנראים על פניהם כמו הזמנה לניגוד עניינים, רחוקים מלהיות נדירים או טעויות חד־פעמיות בשיקול הדעת (ואלמוג, נציין, הוא רק דוגמה אחת מרבות שייסקרו מיד). תחקיר “מוסף כלכליסט” מצא שעו”ד אילנה סקר רשומה כמייצגת בתיקים ומגישה מסמכים ובקשות לשופטים ולרשמים דרך קבע. מאות רבות של פעמים שבהן בין היתר היא מייצגת לקוחות מול שופטים ורשמים שקידומם תלוי בהכרעת הוועדה שבה היא חברה.
מהתחקיר שערכנו עולה כי משרד עורכי הדין בראשות סקר ייצג ביותר מ־1,000 תיקי בתי משפט ב־5 השנים האחרונות. לחלק מהתיקים הללו אין גישה משום שמדובר בתביעות נזקי גוף, ופרטיהם אינם גלויים. אולם בחלק שפתוח לציבור מצאנו מאות תיקים שבהם הופיע שמה של סקר כמייצגת. בחלק גדול מהם היא גם מגישה בחתימתה בקשות שונות והודעות מטעם לקוחותיה לבית המשפט.
שמה של סקר מתנוסס כמעט על כל מסמך משפטי שמגיש משרדה, ייפויי כוח מלקוחות שניתנו לה אישית מוגשים לבית המשפט, והיא עצמה מגישה הודעות, מזמנת עדים, ולמעשה עושה כמעט כל מה שעושה עורך דין “רגיל” בבית משפט, למעט הגבלה אחת: הגעה פיזית לדיונים בפני שופטים (להוציא ישיבות גישור, שאליהן היא מגיעה). זאת למרות שהחוק אוסר במפורש “ייצוג” ולא רק הופעה פיסית, שממילא בימינו איננה לב ההליך המשפטי שרובו נעשה מרחוק.
התוצאה היא שאיש אולי אינו רואה את עו”ד סקר מסתובבת במסדרונות בית המשפט, אך טביעות האצבע שלה מופיעות במאות תיקים באופן גלוי, מונחות על שולחנם של שופטים שעתידם המקצועי תלוי בהכרעתה הבלעדית של הוועדה, שבה סקר חברה כבר שש שנים.
ענת דבי
רשמת בכירה בבית משפט השלום הרצליה
מועמדת לקידום כבר כמה שנים. בתחילת השבוע זכתה לקידום לשופטת שלום בהצבעה בוועדה לבחירת שופטים בהשתתפות סקר
צחי אלמוג
רשם בכיר בבית משפט השלום הרצליה
מועמד לקידום למשרת שופט. שמו פורסם ברשומות כמועמד 8 פעמים בין השנים 2018-2016
אדוארדו לכנר
רשם בכיר בבית משפט השלום הרצליה
מועמד לקידום. שמו פורסם ברשומות בפעם האחרונה באוגוסט 2018
יוסף ברכיה
שופט בבית משפט השלום הרצליה
מונה לתפקיד באפריל 2016, כשעו"ד סקר היתה חברה בוועדה למינוי שופטים
אירית מני גור
שופטת בכירה בבית משפט השלום הרצליה
ממתינה לקידום לשופטת מחוזית. שמה פורסם ברשומות כמועמדת 8 פעמים בין השנים 2018-2014
יעל מרמור דומב
רשמת בכירה בבית משפט השלום תל אביב
מונתה לתפקיד ב־2017, כשעו"ד סקר היתה חברה בוועדה למינוי שופטים
צוריאל לרנר
רשם בכיר בבית משפט השלום כפר סבא
ממתין לקידום. שמו פורסם כמועמד 4 פעמים בין השנים 2018-2017
אמיר ויצנבליט
שופט בית משפט שלום הרצליה
מונה לתפקיד ביוני 2016, כשעו"ד סקר היתה חברה בוועדה למינוי שופטים
חן מאירוביץ
רשמת בכירה בבית משפט השלום תל אביב
מונתה לתפקיד בדצמבר 2015, על ידי ועדה שבה ישבה עו"ד סקר
דב גוטליב
שופט בבית משפט השלום רמלה
מונה לתפקיד ביוני 2017, על ידי ועדה שבה ישבה עו"ד סקר
* מאז שסקר מונתה לוועדה לבחירת שופטים ב־2015
לפי סעיף 53א לחוק לשכת עורכי הדין, מרגע שעורך דין מתמנה לוועדה לבחירת שופטים, חל עליו איסור לייצג לקוחות בבתי משפט (למעט ייצוג בעליון, ששופטיו כבר אינם תלויים בחסדי הוועדה). החוק הותיר ביודעין פרצה נרחבת, והוא מגביל רק את חבר הוועדה עצמו ואינו מטיל הגבלות על עורכי דין אחרים במשרדו. המצב החוקי הזה ספג ביקורת ונחשב בעייתי ביותר, בשל ניגוד העניינים המובהק שהוא עלול ליצור, אך מבחינת החוק היבש הוא מותר (ראו מסגרת).
מי שניצל היטב את הפרצה הזאת היה אפי נוה, ראש לשכת עורכי הדין הקודם, ששימש בעצמו חבר בוועדה לבחירת שופטים. נוה נמנע מלייצג אישית לקוחות בתיקים ולהופיע בבתי משפט, אך שותפו עו”ד אלישע אטיאס ויתר עובדי משרדו הופיעו בפני עשרות שופטים, שרבים מהם היו תלויים בחסדי נוה כדי להתקדם. עו”ד סקר היתה אחת הדמויות הקרובות ביותר לנוה, והוא שהכניס אותה לפעילות הציבורית אחרי שהכירו על רקע עבודתם המשותפת בתחום תביעות הביטוח.
כעת עולה מתחקיר "מוסף כלכליסט” כי סקר מותחת עוד יותר מנוה את גבולות החוק, והיא מנהלת למעשה ובאין מפריע פרקטיקה ענפה של ייצוג לקוחות בבתי משפט - ממש במקביל לכהונתה הארוכה בוועדה לבחירת שופטים.
סקר, ילידת דימונה, היא בוגרת אוניברסיטת תל אביב והתמחתה אצל פרופ’ דוד ליבאי. שנים אחדות אחרי שהוסמכה כעורכת דין פתחה משרד משפחתי קטן בהרצליה. אחותה, עו”ד אורה הולט, היא שותפתה. בנה, אפי סקר, עו”ד טרי, מועסק אף הוא במשרד, לצד עורכת דין נוספת ששמה רחל סבהאט.
הנהלת בתי המשפט מסרבת לחשוף את המידע המלא על רשימת התיקים שעו”ד סקר ומשרדה מייצגים בהם, אף על פי שהוא מצוי בידיה וניתן לספק אותו בלחיצת כפתור. אלא שהגוף הפרטי “תולעת המשפט”, בראשות פעיל חופש המידע גיא זומר, בנה מאגר נתונים פומבי של תיקים על בסיס מידע גלוי מהמערכת הממוחשבת של בתי המשפט. המאגר של “תולעת המשפט” מאפשר להשיג רשימה של כל התיקים שמנהל משרד סקר, כמו גם את שמות השופטים שבפניהם מרבה המשרד להופיע.
המספרים שעולים מהנתונים הללו מהממים: משרד סקר ייצג בלמעלה מ־1,000 תיקים מאז 2015, אז מונתה אילנה סקר לוועדה לבחירת שופטים. ובפני מי? לפי פילוח של 5 השנים האחרונות, סקר או משרדה ייצגו ב־74 תיקים שונים בפני הרשמת הבכירה בשלום הרצליה ענת דבי, ב־65 תיקים בפני מיודענו אלמוג מהשלום הרצליה, ב־48 תיקים בפני הרשם הבכיר בשלום הרצליה אדוארד לכנר, ב־40 תיקים בפני השופט בשלום הרצליה יוסף ברכיה, ב־34 תיקים בפני השופטת בשלום הרצליה אירית מני גור, והרשימה עוד ארוכה (ראו תרשים).
כל אלה הם שופטים ורשמים שממתינים להכרעת הוועדה לבחירת שופטים בעניין קידומם, או שנבחרו על ידי הוועדה בתקופת סקר. הרשמת דבי, למשל, קודמה רק לפני ארבעה ימים לשופטת שלום בתל אביב, בהצבעת הוועדה שבה השתתפה סקר (כמוה גם הרשמים הבכירים איתי רגב וקייס נאשף, שגם בפניהם מתבררים תיקי משרד סקר); צחי אלמוג הוא מועמד ותיק שממתין לקידום; אדוארד לכנר היה מועמד לקידום וטרם נבחר; יוסף ברכיה מונה באפריל 2016 על ידי ועדה בהשתתפות סקר; וכך הלאה. הדוגמאות של שופטים ורשמים שבפניהם מייצגת סקר רבות מאוד.
במבט לאחור, סימני השאלה לגבי התאמתה של סקר לתפקיד שדורש הימנעות מייצוג בבתי משפט היו צריכים להתעורר מזמן. “אני מופיעה כמעט כל יום כבר 27 שנה בבתי משפט ומכירה את צרכי המערכת”, אמרה סקר בינואר 2015 ל”כלכליסט” סמוך לבחירתה לחברות בוועדה. היא לא הסבירה אז כיצד בכוונתה לוותר על הפרקטיקה העשירה הזו לטובת פעילות ציבורית. בדיעבד מתברר שהיא לא ויתרה.
תחום העיסוק של סקר - ייצוג בתביעות ביטוח, בעיקר מטעם חברות ביטוח - כרוך בייצוג בפני רשמים בכירים ושופטי שלום שנמצאים בראשית הקריירה שלהם ובאופן טבעי חפצים להתקדם. אחד הלקוחות הקבועים והגדולים של סקר הוא חברת הביטוח מנורה. מ־2015 הצטרף לקוח משמעותי נוסף למשרד: חברת הביטוח כלל, שכפי שנחשף ב”כלכליסט” העבירה לה מאות תיקים (ראו מסגרת). כשאלה הלקוחות, ייצוג בתביעות בבתי משפט הוא העבודה המרכזית שלך - וסקר החליטה לא לוותר עליה, גם אם ההתנהלות מציבה את השופטים במצבים של ניגוד עניינים אפשרי.
למשל במקרה של הרשמת ענת דבי (או בתוארה מאז יום א’: השופטת דבי). דבי מונתה לתפקיד בבית משפט השלום הרצליה ב־2012, ומאז המתינה לקידום לשופטת שלום. כדי ששמו של שופט יובא בפני הוועדה לבחירת שופטים יש צורך לכלול אותו כמועמד ולפרסמו ברשומות 45 יום לפחות לפני מועד הישיבה בעניינו. שמה של דבי פורסם כמועמדת ברשומות שוב ושוב, מ־2015 ועד היום. לפי הנתונים שבידי “מוסף כלכליסט”, דבי היא גם הרשמת שסקר ומשרדה ייצגו בפניה הכי הרבה: 200 תיקים של המשרד התבררו בפני דבי מאז 2010, מהם 74 מאז מונתה סקר לוועדה ב־2015.
במקרה של דבי המצב טעון עוד יותר: לא רק שסקר עצמה מוזכרת במסמכים כמי שמייצגת בתיקים שמתבררים בפני דבי, אלא שמקורות משפטיים טוענים שהרשמת נפגשה בעבר עם סקר באופן אישי וביקשה ממנה כנציגת לשכת עורכי הדין לפעול לקידומה. זה קרה, יש לציין, לפני שנשיאת העליון אסרה על רשמים ושופטים לקיים פגישות שידול כאלה. ביום ראשון השבוע ההמתנה הארוכה של דבי הסתיימה סוף־סוף, והוועדה שסקר חברה בה הצביעה בעד קידומה לתפקיד שופטת.
הנה דוגמה לתיק קטן, יומיומי, של עו”ד סקר, שהתברר ממש בשבועות האחרונים בפני הרשמת הבכירה דבי: חברת הביטוח מנורה הגישה תביעה בסכום של 13 אלף שקל נגד אדם מסוים. בכותרת כתב התביעה נכתב באופן ברור כי מנורה מיוצגת בהליך “באמצעות עו”ד סקר ו/או עו”ד הולט”.
ב־17 בנובמבר 2020 התקיים דיון בתיק בפני הרשמת דבי, בנוכחות עורכי דין ממשרד סקר. חודש קודם בלבד פורסם שוב שמה של דבי ברשומות כמועמדת לקידום. בדיון שנערך הציעה הרשמת לצדדים להסכים לכך שתפסוק פסק דין בפשרה לפי סעיף 79א לחוק בתי המשפט. המשמעות היא שהשופטת תכריע ללא נימוקים, לרוב בסכום שמשקף פשרה כלשהי, כפי שעולה משם הסעיף. החיסרון המרכזי במסלול הזה הוא שפסק הדין אינו מנומק ולא ניתן כמעט לעולם לערער עליו.
הצדדים הסכימו, ואז הרשמת דבי הכריעה לטובת מנורה באופן גורף: היא חייבה את הנתבע לשלם למנורה את מלוא סכום התביעה נגדו, וכן הוצאות ושכר טרחה. פשרה במקרה הזה לא היתה. זה אמנם מצב אפשרי, ועורכי דין נוהגים להזהיר את לקוחותיהם בטרם יסכימו להליך כזה, אבל הכרעה כה חד־צדדית אינה שכיחה. “בדרך כלל כשפוסקים לפי 79א זה לא הכל או כלום. זה נחתך איפשהו באמצע, נגיד 70%-30%. פסיקה על מלוא התביעה היא סופר־קיצונית, הרי אי אפשר לערער על זה”, אומר עו”ד שבקיא בתחום. העובדה שהרשמת דבי פסקה לטובת לקוח של משרד סקר אין בה כמובן כדי להעיד על משוא פנים. אולם ברור מדוע ההיגיון הבריא, שמשתקף ברוח החוק, היה מחייב להימנע ממצבים כאלה.
במקביל לכך ששמו של הרשם אלמוג הובא להכרעת הוועדה לבחירת שופטים, הוא טיפל בבית המשפט בתיקים שבהם ייצגה סקר. בסוף אוגוסט למשל הגישה סקר לאלמוג, בחתימתה, בקשה למחיקת תביעה – רגע לפני דיון בוועדה שעשוי לחרוץ את גורלו המקצועי
עורכי דין ששוחחנו איתם מבקרים את מה שהם מכנים ניצול של סקר את מעמדה בייצוג בבית משפט. “הכוח שלה כמי שיושבת בוועדה לבחירת שופטים עלול להשפיע על החלטות שופטים. כל מה שהיא ביקשה היא קיבלה”, אומר עורך דין שמכיר את פעילותה המשפטית.
“זה מאוד לא תקין”, אומרת עורכת דין אחרת. “אני בכלל לא מבינה למה היא עוד יושבת בוועדה. מלכתחילה הבעיה היא שסקר היתה ידו הארוכה של נוה. אני לא מבינה איך הלשכה בכלל בחרה בה”.
"אם למשל הייתי נמצא עכשיו בערעור מולה בבית המשפט המחוזי, שבו כל שופט פוזל לבית המשפט העליון, הייתי רואה את זה כעסק בעייתי”, אומר פרקליט נוסף. “שופטים מפחדים ממנה, רועדים ממנה ונותנים לה כל מה שהיא מבקשת”.
אבל חרף הביקורת, סקר ממשיכה לייצג במרץ. למקום השלישי ברשימת השופטים שבפניהם מייצג משרדה הכי הרבה הגיע הרשם הבכיר בשלום הרצליה אדוארדו לכנר, שממתין לקידום לתפקיד שופט תעבורה. לפחות ב־48 תיקים שונים ייצג משרדה של סקר בפני לכנר מאז מונתה לוועדה, וגם במקרה שלו, בכל התיקים בפניו רשומה סקר כמייצגת ומגישה מסמכים לפי הצורך.
למשל בתיק שהתברר בין השנים 2018-2016, סקר חתמה בעצמה על בקשה להחיות תיק, לקבל פסק דין בהיעדר הגנה, ועל הזמנת עד לדיון שנקבע לאפריל 2018. אם לדיון עצמו הגיע בנה אפי סקר, מדוע לא הוא, או מישהו אחר מהמשרד, היה זה שזימן את העדים? מדוע עו”ד אילנה סקר בוחרת לחתום?
ארבעה חודשים לאחר מכן עלתה מועמדותו של לכנר לוועדה. בינתיים הוא לא קודם, וסביר להניח ששמו ישוב ויעלה בחודשים הקרובים עם חידוש פעילותה של הוועדה לבחירת שופטים.
כך גם במקרה של הרשם הבכיר צוריאל לרנר מבית משפט השלום כפר סבא, ששמו פורסם ברשומות כמועמד לקידום 4 פעמים בשנים 2018-2017. נכנסנו לאתר נט המשפט לבדוק את התיקים שלו. ב־12 בנובמבר 2017 הגישה סקר ללרנר בחתימתה בקשה למתן ארכה להגשת כתב הגנה, וכתבה כי “הח”מ קיבלה לידה את התיק בימים אלה”. לסקר יש נטייה להגיש בעצמה ולחתום על שלל בקשות טכניות, קצרות, באופן שמעורר תהיות מדוע דווקא היא בוחרת לחתום עליהן ומדוע לא עושה זאת עו”ד אחר במשרדה. בתיק נוסף בפני לרנר הוגש באוקטובר 2017 כתב הגנה שאילנה סקר מופיעה בפתחו כמייצגת והפעם גם חתומה עליו אישית. בהמשך חתמה בדצמבר 2017 על צירוף תצהיר. מדובר בתיק שגרתי קטן, ומבדיקתנו עולה שברוב התיקים בפני הרשם לרנר, מנורה, הלקוחה של סקר, חויבה בתשלום. ועדיין, מצב של ייצוג בפני שופט שמועמד לקידום, גם אם אינו כולל הופעה בבית משפט, אינו תקין ואינו מתיישב עם תכלית החוק.
באופן דומה סקר ומשרדה ממשיכים לייצג, למשל, בפני שופטת השלום בהרצליה הדסה אסיף, מועמדת “נצחית” לקידום למחוזי כבר כמה שנים. והם מייצגים גם בפני שופטת השלום הרצליה אירית מני גור, ש־34 תיקים של משרד סקר התבררו בפניה מאז 2015. אחד מהם, למשל, עסק בתביעת פיצויים של אשה נגד קפה גרג ונגד חברת הביטוח מנורה. בכתב ההגנה ממרץ 2015 נכתב כי עו”ד סקר ואחותה ייצגו את הנתבעות. במרוצת השנים שבהן התנהל התיק שב והתפרסם שמה של השופטת מני גור ברשומות כמועמדת לקידום – כשבמקביל סקר הגישה בתיק לשופטת הודעות בחתימתה, לעתים ימים אחדים לאחר ששמה של מני גור התפרסם ברשומות.
מני גור היא אחת השופטות שהיו מועמדות לקידום הכי הרבה פעמים, ולפי מקורות משפטיים סקר גם הייתה מעוניינת לסייע לה להתקדם למחוזי. אולם שרת המשפטים לשעבר איילת שקד ונשיאת העליון טרפדו בשעתו את הקידום. לאור העובדה שמני גור ביקשה בזמנו את סיוע הלשכה בקידומה, אפשר לטעון שהיה עליה לדווח על כך בעת שהיא דנה בתיקים של משרד סקר.
עורך דין: "אם הייתי נמצא עכשיו בערעור מולה בבית המשפט המחוזי, שבו כל שופט פוזל לקידום לבית המשפט העליון, הייתי רואה את זה כעסק בעייתי. שופטים מפחדים מאילנה סקר, רועדים ממנה ונותנים לה כל מה שהיא מבקשת"
המתח המובהק הטמון בסיטואציה שבה עורך הדין המייצג הוא גם זה שבו תלוי עתידו המקצועי של השופט עולה שוב ושוב. למשל במקרה של הרשמת הבכירה בשלום תל אביב יעל מרמור דומב, שמונתה לתפקיד באפריל 2017, כשסקר כבר היתה חברה בוועדה למינוי שופטים (ייתכן שסקר אף ישבה בוועדת המשנה שבחרה בה - וייתכן שלא. המידע הזה אינו מתפרסם). ימים אחדים לאחר שמונתה מרמור דומב, אחד התיקים הראשונים שהועברו לטיפולה היה תביעה שהגישה עו”ד סקר בשם חברת מנורה. בסעיף הראשון לכתב התביעה – כשעדיין לא היה ידוע למי ינותב התיק - נכתב במפורש שהיא או אחותה תייצג את התובעת. אבל גם לאחר שהתיק נחת על שולחנה של הרשמת מרמור דומב, שמה של עו”ד סקר המשיך להיות מצוין באופן בולט בכל מסמך שהוגש, ובין היתר הוגשה בחתימתה בקשה לשינוי מועד דיון.
בתיק אחר בפני מרמור דומב, שנפתח לפני חודשים אחדים, התעוררה מחלוקת בין עו”ד סקר לבין עורכי דין שהופיעו מולה בתיק, שממחישה כי המעורבות שלה בטיפול בו היא הרבה מעבר לחתימה טכנית על מסמכים. בלי להיכנס לפרטים הסבוכים, מספיק רק לציין שלאחת הבקשות שהוגשה לשופטת צורף תצהיר מטעם חברת מנורה, כשהמצהירה מטעם החברה היא לא אחרת מאילנה סקר עצמה, חברת הוועדה שבה הוכרע שמרמור דומב תתמנה לרשמת.
מעבר לעצם ציון שמה כמייצגת בתיקים והגשת מסמכים בהם, קשה שלא להבחין בביטחון של סקר בפניותיה לבית המשפט בתיקים שבטיפולה. כך למשל, כשסקר רוצה לדחות דיון, היא לעתים אינה מגישה בקשה אלא מסתפקת ב”הודעה”.
הנה דוגמה: תביעה בסך 511 אלף שקל התבררה בפני השופט אמיר ויצנבליט מבית משפט השלום הרצליה, שגם הוא מונה בתקופת כהונתה של סקר בוועדה. זמן מה לאחר מכן הגישה סקר בעצמה ובחתימתה “הודעה על מתן ארכה להגשת כתב הגנה”. כך, במקום לבקש מהשופט לאשר לה ארכה להגיש את כתב ההגנה, היא דיווחה לו ש”ניתנה לה ארכה”. על המסמך חתומה עו”ד סקר ובשום מקום בו לא מוזכר שמדובר ב”בקשה”.
דוגמה נוספת לקוחה מתיק שהתברר בפני השופטת מרב בן ארי – שבפניה ייצג משרדה של סקר בשנים האחרונות לפחות ב־12 תיקים. לפני כשבועיים קודמה בן ארי לבית המשפט המחוזי. בתיק המדובר הגישה סקר לשופטת הודעה שבה ציינה שהצדדים מנהלים משא ומתן לפשרה והם זקוקים לשהות של 14 יום “ולכן הדיון הקבוע למחר מתייתר”, פסקה. סקר הוסיפה ש”בית המשפט הנכבד מתבקש לקבוע מועד לתזכורת פנימית בעוד 14 יום”. מי שקורא את ההודעה עלול לטעות ולחשוב שהשופטת היא שכתבה אותה, ולא בהכרח עורך דין שמייצג בתיק.
“אילנה סקר היא משרד של ‘וואן מן שואו’, היא ואחותה שותפות אמנם אבל היא הדומיננטית, והיא רוצה להחזיק את המקל בשני הקצוות”, אומר גורם משפטי בכיר שהצגנו בפניו כמה מהמסמכים שעליהם חתומה סקר בתיקים. “שלמה כהן, דרור חטר ישי, דוד ליבאי ואפילו אבי חימי הבינו שהם לא יכולים גם להיות בוועדה לבחירת שופטים וגם להופיע, ולכן החליטו לוותר על חברות בוועדה. סקר רוצה גם להיות בוועדה וגם לעקוף את האיסורים באמצעות כל כתבי בית הדין שהיא חותמת עליהם והבקשות וההתנהלות מול עורכי דין”.
אבל גם אם עורכי דין כועסים על ההתנהלות ועל הכוח העצום שהיא נהנית ממנו במסדרונות בתי המשפט, מבחינת השופטים לא התגלה עד היום גילוי פומבי של אי־נחת מההתנהלות של סקר, ולא מצאנו החלטה כלשהי שמבקרת אותה.
פעם אחת ניסה צד לדיון לאתגר את היחסים המורכבים בין סקר לשופטים. שמו היה גבריאל לביא, והוא תבע את מנורה בדרישה לפיצוי כספי על נזקים שנגרמו למבנה שלו. התיק התברר בבית משפט השלום ירושלים בפני השופטת קרן מילר, שמונתה לתפקיד בתקופה שבה סקר היתה חברה בוועדה למינוי שופטים. תחילה, בעוד התיק מתברר, התלונן לביא בפני מנורה וביקר את עצם העובדה שהחברה מיוצגת בידי סקר או משרדה ומנהלת תיקים בפני שופטים שמונו בתקופתה. מנורה השיבה ללביא שהוא טוען “טענות חמורות נגד שופטת בישראל ונגד עורכת דין מוערכת החברה בוועדה לבחירת שופטים, והכל ללא כל בסיס ראייתי”.
לביא לא ויתר. באפריל השנה, לאחר שניתן פסק דין נגדו בתיק, הגיש לנציב תלונות הציבור על השופטים תלונה נגד השופטת מילר וטען כי היה עליה לפסול את עצמה. לביא טען כי עו”ד סקר היתה חברת הוועדה שמינתה את השופטת וכי עו”ד סקר “קיבלה את התיק וניהלה אותו, הגיעה לדיוני גישור, שלחה את בנה ואחותה לדיונים בבית המשפט תחת שמה... ניסתה לטשטש את העקבות... אחותה אורה הולט היא שותפה מלאה שלה במשרד”. לביא תמה מדוע לא היה גילוי נאות מצד השופטת על כך שעו”ד סקר “היא זו שמינתה אותה”.
נציב התלונות הזדרז מאוד, ובתוך שבועיים וחצי מרגע קבלת התלונה שלח את החלטתו. הוא בחר לא להתייחס לכך שסקר נרשמה כמייצגת בתיק, ששמה התנוסס על כל המסמכים בו והיא אף הגישה לפחות שתי בקשות בחתימתה ובעצמה לשופטת מילר. חרף זאת קבע הנציב שמהפרוטוקולים עולה שמנורה יוצגה “על ידי מספר עורכי דין ובהם אורה הולט, רחל סבהאט ואפי סקר”.
לפי האמור בהחלטת הנציב, השופטת מילר הגיבה לתלונה באומרה שהיא אינה זוכרת מי היו נציגי הלשכה בוועדה שמינתה אותה לשיפוט ארבע שנים קודם לכן. לדבריה “רק לאחר קריאת התלונה בדקה באינטרנט ומצאה כי עו”ד סקר אכן היתה חברה בוועדה לבחירת שופטים שהחליטה על מינויי לשופטת”.
השופטת מילר ציינה עוד כי עו”ד סקר מעולם לא הופיעה בפניה בהליך, וגם לו הופיעה היא “לא היתה יודעת במי מדובר ולא עושה את הקישור אל חברי הוועדה שדנו במועמדותה לשיפוט”. מילר נמנעה מלהתייחס לכך שסקר מוזכרת על גבי כל המסמכים וחתמה בעצמה על אחדים מהם כמייצגת. הנציב נמנע מלנתח את הדברים או לנמק, והסתפק בסופו של דבר בקביעה קצרה שלפיה “נחה דעתנו כי אין כל ממש בתלונה והיא נדחית בזאת".
הרשמת דבי המתינה שנים לקידום, והיא הרשמת שסקר ומשרדה ייצגו בפניה הכי הרבה: ב־74 תיקים מאז שסקר מונתה לוועדה. לפי מקורות משפטיים, דבי נפגשה בעבר עם סקר אישית וביקשה שתפעל לקידומה. השבוע ההמתנה הארוכה הסתיימה ודבי קודמה לתפקיד שופטת
שתיקת מערכת המשפט מול ההתנהלות של עו”ד סקר מטרידה בכמה היבטים. קודם כל במישור הישיר של השופטים עצמם, אלה שסקר מייצגת בפניהם לקוחות, ובפרט אלו שמועמדים לקידום ומבינים את פוטנציאל ניגוד העניינים. אפשר אולי להבין את חוסר הרצון של שופטים לצאת בגלוי נגד סקר, אבל ככל הידוע גם תלונה דיסקרטית למנהל בתי המשפט לא הוגשה מטעמם.
מצד שני, קשה להאשים את השופטים, שרובם מערכאות נמוכות ומעוניינים להתקדם בתוך המערכת, כאשר מי שעומדת בראש המערכת – נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות – בוחרת גם היא לעצום עיניים מול הממצאים. בסביבתה מעדיפים לגלגל את האחריות לשר המשפטים אבי ניסנקורן, בתפקידו כיו”ר הוועדה לבחירת שופטים. גלגול האחריות מטריד כשלעצמו, כי ניגודי העניינים מתקיימים בבתי המשפט שהנשיאה חיות אחראית להם, לא שר המשפטים.
השר מצדו העדיף גם הוא להתעלם מהסוגיה. “הנושא הועבר לגורמים הרלוונטיים” נמסר לנו מלשכתו, ומתברר שהבדיקה שלהם נמשכת כבר שבועות. השר גם התעלם מפנייה שהעביר אליו עו”ד חיים שטנגר, שבה טען כי עו”ד סקר מייצגת בתיקים בניגוד לחוק וביקש ממנו לפעול. שטנגר הגיש גם שתי תלונות במשטרה בנושא, שמתגלגלות כבר כמה שבועות ולא ברור מה עלה בגורלן, והוא מפנה למסמכים שמוכיחים כי סקר מייצגת לקוחות בבתי משפט. גם בקשר לפניותיו של שטנגר לא נמסרה תגובה מלשכת שר המשפטים.
מדוברת הרשות השופטת נמסר בתגובה: סעיף 53 א’ לחוק לשכת עורכי הדין אוסר על חבר בוועדה לבחירת שופטים לייצג צד בבתי משפט. מבירור שערכנו עם עו״ד אילנה סקר עולה כי מאז שמונתה ב־2015 לכהן בוועדה לבחירת שופטים היא אינה מופיעה בבתי המשפט, לרבות בפני השופטים הנזכרים בפנייתכם. לגישתה של עו״ד סקר בכך היא ממלאה את האמור בחוק לשכת עורכי הדין, ולדבריה לשכת עורכי הדין תומכת בעמדה זו.
לפי פסיקת בג”ץ (בג”ץ 10145/17), אין מניעה שעורכי דין אחרים ממשרדו של חבר הוועדה – להבדיל מהחבר עצמו – יופיעו בבתי המשפט. נוסיף, כפי שצויין אף בפנייתך, כי התלונה על השופטת מילר נדחתה, ועוד נוסיף כי עו”ד סקר כלל לא הייתה רשומה במערכת כמייצגת באותו עניין אלא עו”ד אורה הולט.
מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: “מאז שמונתה עו”ד אילנה סקר כחברה בוועדה לבחירת שופטים ב־2015, כף רגלה לא דרכה באולמות בתי המשפט”. סקר עצמה לא הגיבה לכתבה.
ייצוג בתיקים בפני שופטים שתלויים בה לקידומם אינו הפעם הראשונה שבה עו”ד אילנה סקר נמצאת בסיטואציה של ניגוד עניינים. לפני כחודש וחצי נחשפה ב”כלכליסט” פרשת כלל ביטוח ומאות התיקים שקיבל משרדה של סקר מחברת כלל. במקביל, ובלי גילוי נאות, סקר ישבה בוועדת המשנה שדנה בקידומה לשיפוט של עו”ד צילי נוה, בכירה בכלל ביטוח ורעייתו של יו”ר דירקטוריון כלל אז, דני נוה.
סקר נבחרה לוועדה לבחירת שופטים בינואר 2015. באותה עת חברת כלל לא היתה לקוחה שלה. לקראת סוף אותה שנה החלה כלל להעביר תיקים לטיפול משרד סקר, ובאותה שנה גם החליטה עו”ד נוה להגיש מועמדות לשיפוט. נוה כיהנה אז - ועד היום - כמנהלת מחלקת נזקי גוף בכלל ביטוח.
ביוני 2016 ניגשה עו”ד נוה לקורס מיון מועמדים לשיפוט ונכשלה בו, לאחר שנקבע לגביה כי אין לה מכלול הכישורים הנדרשים לכהונה שיפוטית. כמה שבועות לאחר מכן התקיימה ישיבה של ועדת המשנה, שפועלת תחת הוועדה לבחירת שופטים, שבה 3 חברים ובהם עו”ד סקר. ועדת המשנה הכשירה את כניסת נוה למאגר המועמדים לשיפוט, למרות הכישלון בקורס. סקר ישבה בוועדת המשנה ולא דיווחה על ניגוד העניינים העמוק שהיא מצויה בו.
באוקטובר 2020 פורסם שמה של נוה כמועמדת לשיפוט, בזכות חתימתם של שלושת הפוליטיקאים שבוועדה וללא מעורבות סקר. עם זאת, לאחר חשיפת “כלכליסט” הודיעה נוה כי היא מסירה את מועמדותה לשיפוט.
עד 1995 ראש לשכת עורכי הדין היה מתמנה אוטומטית לחבר בוועדה לבחירת שופטים. ב־1995 המצב החוקי השתנה וסעיף 53א לחוק לשכת עורכי הדין אסר על חבר הוועדה לבחירת שופטים להופיע בבית משפט. פרוטוקול ועדת החוקה מאותה שנה מלמד על הלך הרוח וכוונת המחוקק. בדיון היו כל המשתתפים תמימי דעים בנוגע לכך שאין לאפשר לחבר בוועדה להופיע בבית משפט. "צריך למנוע את התחושה של אנשים... שעורך דין מסוים השופטים צריכים אותו", אמר ח"כ דן מרידור. ראש הלשכה דרור חטר ישי הסביר בדיון שבחר לא להיות חבר בוועדה מפני שהוא מופיע בבתי משפט. והח”כ דדי צוקר אמר: "אדם מהיישוב שמחפש עורך דין שייצג אותו בבית משפט, כשעומדת בפניו האפשרות לבחור בעורך דין אלף או בית והוא חושב שהשופטים תלויים בעורך דין אלף, ברור את מי הוא יעדיף... אני מוכן לשלם מחיר גדול... שרמת הנציגים של הלשכה בוועדה תהיה שונה... למען מראית עין, כדי שהפרוצדורה לבחירת שופטים, שהיא אולי אחת הכי מפוארות שיש בעולם, תמשיך להיות נקייה ולא יוטל בה שום כתם".
אי הנוחות של מתדיינים שנאלצים להתמודד בבית משפט מול עורכי דין שיש להם קשר לוועדה לבחירת שופטים עמדה כמה פעמים למבחן בבית המשפט העליון, אולם שופטי העליון בחרו עד כה להתעלם מהבעייתיות המובנית בסיטואציות הללו ולא התקיים לגביהן דיון מעמיק. דיון משפטי במצב שבו עורך הדין המייצג אינו סתם "מקורב" לוועדה, אלא ממש חבר בה, כמו עורכת הדין אילנה סקר, טרם נערך בעליון.
במרץ 2015 הוגשה בקשה לפסול את השופטת אשרי פרוסט פרנקל מבית משפט השלום תל אביב. הטענה היתה חשש למשוא פנים משום שהשופטת, שהיתה אז מועמדת לקידום למחוזי, דנה בתביעה שאחד הצדדים בה יוצג בידי משרדו של עו"ד אפי נוה. נוה עדיין לא היה אז ראש הלשכה, אך הוא שלט בה בפועל, ונהנה מקשרים ענפים עם הנהלת בתי המשפט ומכוח בוועדה לבחירת שופטים. אבל בקשת הפסילה נדחתה, בנימוק שלא מדובר בחבר הוועדה עצמו שמייצג בפני שופטים.
כשדחתה את הערעור שהוגש כתבה נשיאת העליון מרים נאור כי פסילת השופטת משום שהיא מועמדת לכהונה במחוזי כשבוועדה לבחירת שופטים יושבים אנשים שהם “ממחנהו" של נוה "היא צעד מרחיק שאין לו הצדקה והיא בגדר הבעת אי־אמון במערכת השפיטה". נאור הוסיפה כי "נוה אינו חבר בוועדה לבחירת שופטים" וחייבה את המערערת בהוצאות כבדות.
אולם בעקבות הביקורת שהתעוררה סביב הופעות משרד נוה בפני שופטים נשמעו עוד ועוד קולות שטענו כי יש להגביל גם את משרדו של חבר הוועדה מלייצג בבתי משפט - ולא רק אותו עצמו. איסור דומה חל, למשל, לפי כללי לשכת עורכי הדין, המגבילים עורכי דין שהם חברי מועצת רשות מקומית לייצג לקוחות בפני המועצה. האיסור חל "גם על עורך דין שהוא שותפו, מעבידו או עובדו של עורך דין".
עו”ד אילן בומבך, חבר המועצה הארצית בלשכה, פנה ביולי השנה לראש הלשכה חימי ותהה "מדוע עו"ד העובד במשרדו של חבר בוועדה לבחירת שופטים אינו כפוף להסדר ניגוד עניינים זהה או דומה". פנייתו הועברה במכוון ערב בחירת שני נציגי הלשכה בוועדה (מוחמד נעמנה, שנבחר באוגוסט האחרון, וסקר, שמינויה חודש שוב באחרונה), כדי שמי שיגישו מועמדות ידעו מראש כי ייתכנו הגבלות. חימי בלם את היוזמה ולא העלה את הנושא לדיון, מנימוקים פורמליים. פרצת ניגוד העניינים נותרה בעינה.