גיל 50 עד 60
התכוננו להמציא את עצמכם מחדש
חלקנו מגיעים לעשור השישי כשאנחנו מרגישים קצת שחוקים. הבריאות כבר לא מה שהיתה, רוב הקולגות שלנו צעירים יותר ואנחנו מוצאים את עצמנו אומרים משפטים כמו "אבל פעם היינו עושים ככה", שחשבנו ששמורים להורים שלנו. ואם חשבנו שזה שהילדים גדלו ועזבו את הבית אומר שיתפנה לנו קצת כסף, באה המציאות ומזכירה שזה לא בהכרח המצב. יוקר המחיה מכביד על כולם, ורבים מאיתנו ימשיכו לתמוך בילדים כלכלית בדרכם להקמת בית משלהם – שמתחיל במקרים רבים בחתונה. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לצלוח את האירוע בשלום מבחינה כלכלית:
1אל תשלמו על כלום: לא על חתונה, לא על דירה ולא על הרהיטים לדירה. במקום זאת החליטו ביניכם כמה כסף אתם יכולים לתת לזוג הצעיר והודיעו להם שזה הסכום שעומד לרשותם לתחילת הדרך. שהם יקחו את זה מכאן.
2אל תדונו עם המחותנים: עזבו את ההורים של בן או בת הזוג, זה לא עניינכם כמה הם נותנים, אם בכלל. אתם נותנים מתנה לילדים לפי היכולת והרצון שלכם.
3אל תחרגו מהתקציב: הציעו לילדים עזרה בתכנון התקציב לחתונה, אבל אל תתפתו להזרים להם עוד כסף מעבר למה שכבר נתתם.
4הכינו אותם מראש: אמרו לילדים בתחילת שנות העשרים מה התקציב שלכם עבורם, כדי שיוכלו להתכונן לכך פיננסית ומנטלית בשנים הבאות.
כסף על הרצפה
עצות קטנות לחיסכון גדול
1
עזרה לילדים היא מבורכת, אבל אל תאפשרו מצב שבו הביטחון הכלכלי שלכם בעת זקנה ייפגע
2
התכוננו לתרחיש הכי גרוע כשאתם חותמים לילדים ערבות על המשכנתא. מה יקרה אם הם לא יצליחו לעמוד בתשלומים?
3
הכירו היטב את זכויותיכם בהתאם לתיק הביטוחים הרפואיים שלכם. בגיל הזה ההוצאות על בריאות עולות, וידע מפורט לגבי מה שמגיע לכם יכול לחסוך כסף רב
מבט לעתיד
דווקא עכשיו משהו חדש מתחיל
בסביבות גיל 50 רבים מאיתנו נחוש צורך בשינוי. חלקנו נרגיש שחוקים מתפקיד שביצענו שנים רבות, חלקנו נפוטר ולחלקנו פשוט יימאס. התחושות האלה יוצרות פתח נהדר לשינוי שיוביל לעבודה במקצוע שוחק פחות, להגדלת הכנסה וגם ליצירת בסיס להכנסה עתידית עבור מי שצפויה לו פנסיה נמוכה. הנה כמה טיפים למבוגרים שמחפשים עבודה:
1נצלו קשרים אישיים: יש לכם המון ניסיון והכרתם המון אנשים בדרך. אל תתביישו לשתף את כל מי שאתם מכירים בחיפוש העבודה, אין לדעת מאיפה תגיע ההצעה הבאה.
2מנפו את קורות החיים: אל תציינו את גילכם במפורש, המעסיק הפוטנציאלי יבין זאת על פי שנות הניסיון שלכם. פרטו כמה שיותר לגבי היכולות שרכשתם והבליטו כל פרט שמדגיש שגיל הוא יתרון
3התכוננו לראיון: הרושם הראשוני בפגישה פנים אל פנים דומיננטי מאוד בקבלת ההחלטה, וגם אם הייתם בעשרות ראיונות – אל תזלזלו במעמד. התלבשו בהתאם, למדו כמה שיותר על הארגון, התאמנו על תשובות אפשריות והפגינו ביטחון.
4השאירו את האגו בחוץ: ייתכן שיראיין אתכם אדם בגילם של הילדים שלכם, ולעתים גם הממונה עליכם יהיה כזה. אל תתנו לרגשי נחיתות להשתלט, אחרת אתם עלולים לשדר שתהיה עובדים בעייתיים.
5הפגינו ידע: הבהירו שלמרות גילכם אתם מעודכנים, מבינים ויודעים טכנולוגיה, ותמיד מוכנים ללמוד דברים חדשים. אם לקחתם קורסים לאחרונה, ציינו זאת.
ההזדמנות
להגיע מוכנים לגיל השלישי
כמו שבמשך שנים תכננו את הקריירה שלנו, את המשפחה שלנו ואת החיים שלנו באופן כללי, כך עלינו לתכנן גם את הפרישה המתקרבת. בעת הפרישה חשוב למקסם את התועלת ממגוון זכויות שמגיעות לנו ממקומות שונים – מס הכנסה, ביטוח לאומי, מענקים ממקום העבודה, זכויות פנסיה ועוד. שימוש נכון בזכויות הללו יכול לחסוך עד מאות אלפי שקלים, זה לא צחוק.
ישנם שני צמתים מרכזיים שבהם כדאי להקדיש תשומת לב לתוכנית הפרישה: הראשון הוא כעשר שנים לפני המועד הצפוי, פרק זמן שמאפשר לבצע שינויים בחיסכון ולהתאים אותו לזמן שנותר, כשאתם כבר יכולים להעריך את הצרכים שלכם בעת הפרישה בהתאם למצבכם הכלכלי, בריאותכם ומצבכם המשפחתי; השני הוא כחצי שנה לפני כן, ובו מומלץ לבצע תכנון פרטני ומדויק על סמך כלל הנכסים וההכנסות הצפויים. הנה כמה דברים שאפשר לעשות כדי להתכונן:
1לארגן ולשמור: דעו בדיוק היכן כלל האישורים שקיבלתם בשנות העבודה – טפסי 161, אישורי פקיד שומה, דו"חות פנסיוניים שנתיים מורחבים וכל היתר.
2בצעו בדיקות חוזרות: ודאו שכל הזכויות שמגיעות לכם מופיעות כראוי – פיצויים, תגמולים, יתרת קרן השתלמות ועוד. טעויות בתיקים פנסיוניים אינן נדירות, ורובן יהיו לרעתכם.
עיצוב: נעם תמרי
במאי וידאו: מאור שלום סויסה
עיצוב ואנימציה לוידאו: זהר שרעבי
עריכת וידאו: רוני מגורי ג'יימס
צילום וידאו: תומריקו, עמית שעל
info@calcalist.co.il
© כל הזכויות שמורות ל"כלכליסט"
www.calcalist.co.il