//

יש חיסון

//

יש חיסון

מה שומר על השפיות שלכם בימים האלה?

הבריכה שבחצר, העיר שבחוץ, אלכוהול, לגו, חתולים, דבורים, תקליטים, תשבצים, שיפוצים ואיך לא - אפייה. אנשי הייטק, תעשייה, משפט, תרבות, מדע ותקשורת חושפים את גלגלי ההצלה המפתיעים שמצליחים לעשות להם טוב גם בימים המדכדכים של הקורונה. פרויקט נגד התפרקות

עורכת הפרויקט: אדוה קיזלשטיין | איורים: אנה ברגר | איסוף החומר: דיאנה בחור ניר, מאיה נחום שחל

אדם סינגולדה
יזם טכנולוגיה

לגו

הפסקה בעולם שכולו מעבר מזום לזום

כשהייתי קטן הלגו היה יקר מאוד. לא היו לי רובוטריקים, לא היה לי לגו, רק חיקויים. אני זוכר שהיה ילד בשכונה שהיו לו רובוטריקים ולגו, והוא שם אותם, ואת כל הדברים שהוא בנה, בחלון בקומה הראשונה. אני עדיין זוכר באיזה רחוב הוא גר, ואיך הייתי רואה את זה ושונא אותו. קינאתי נורא. כשאמרתי לאמא שלי שהיא עשתה לי צלקות ילדות בכך שלא היו לי המשחקים האלה, היא קנתה לי רובוטריקים, כשכבר הייתי מבוגר. ואשתי קנתה לי לגו.

ועכשיו בקורונה חזרתי לזה. המגפה מאפשרת לי לעשות עם המשפחה דברים שבשגרה הרגילה אני פחות עושה, למשל אמבטיה לבת שלי, אבל הדבר הכי מיוחד הוא הלגו. כשעובדים מהבית האיזון בית/עבודה הולך לאיבוד, אז אני עושה הפסקת משחק באמצע היום, והקציתי פינה שלמה בסלון רק ללגו. יש מכוניות מלגו, חלליות מלגו — כולל הלגו הכי גדול שיש לנו, שבנוי מ־8,000 חלקים — את העיר ניו יורק מלגו, ויש גם פינה ללגו של הקטנים. ככה הלגו של אבא ושל הילדים משתלבים בחדר לגו אחד.

זו הזדמנות להיות עם הילדים לא מול המסכים. וכשאתה משחק בלגו אתה לא שם את המוח על מיוט. אתה יושב על הרצפה, עובד עם הידיים, בונה, אתה יצירתי. זה מוציא אותך מלהיות מול המחשב. זה מקסים. בעולם שכולו מעבר מזום לזום אפשר לאבד את העשתונות, והלגו מוציא אותי מהרצף הזה.

רוני קובן
איש תקשורת ומחזאי

סרטים עם הילדים

לעוף כמו פעם, חופשיים, בשמים נטולי קורונה

פעם, בתחילת שנות העשרים לחיי, הלכתי עם אחותי הקטנה לסרט. קולנוע לב בקניון אלרם שבתחילת רחוב ביאליק ברמת גן, ארבעה אולמות קטנים בתוך פסז' מתפורר, בין חנות כלי כתיבה למכונה של בובות פרווה שכבר מזמן הפסיקה לעבוד. קולנוע שכונתי. צפינו ב"ג'ימי גרימבל", סרט בריטי על ילד מעיירת כורים שחולם להיות שחקן כדורגל; זה לגמרי חסר סיכוי אבל אז הוא מוצא את הנעליים הנכונות. זה היה מין העתק חיוור ולא ממש מוצלח ל"בילי אליוט", אבל הסוף היה אפקטיבי עד עילפון, דמעות בטונות.

כשהאורות באולם נדלקו והקהל התפזר ראיתי בשורה 4 בצד את אהוד מנור. הפזמונאי הענקי הזה ישב לבדו, ניסה להירגע ולא הצליח. זו לא הפעם הראשונה שראיתי אותו במצב הזה, במושב הזה, באולם הזה. כשעברתי לידו הוא הביט בי במבט מתנצל, משך בכתפיו ואמר: "קולנוע, אתה יודע, הנחמה הכי גדולה שיש. אני כאן כל יום, כמו שעון, כל פעם בוכה בסרט אחר". וחייך.

"השכן הקסום שלי טוטורו", "הוגו", "הסיפור שאינו נגמר" - מועדון הסרט הטוב שלנו הוא תרופת נגד לשרירותיות, לייאוש ולהשתקת התרבות. קולנוע הוא באמת הנחמה הכי גדולה שיש

כמעט 20 שנה קדימה — והנה אנחנו בזמן קורונה. דירה תל־אביבית לא גדולה, שני ילדים ושני הורים בסגר, על המסך שבסלון מתחלפים להם בלופ בר סימן טוב וסדצקי, הגיבורים של "קורונה — עונה 1", והם נמרחים לתוך תפלצות אנימציה כמו "מטוסי על", "צוות הצלה" ו"צ'יקו בון בון". את כל הזעם שלהם על המצב המייאש פורקים הילדים לתוך טראש אלים לזאטוטים במסווה מתוק־מתוק.

ערב אחד, אחרי עוד יום של חרדה וכלום, זחלתי מהמקלחת לחדר השינה ובאמצע נעצרתי מול בתי בת ה־7, ישובה על הספה, בוהה במשהו מרצד. אלוהים, כמה שעות היא כבר ככה? לחצתי על pause. היא זעמה. "תקשיבי", אמרתי, "זה ממש זבל. לפחות תראי משהו מזין, משהו מרפא, בטוח יש כאן בנטפליקס הזה סרט ששווה משהו".

במקום ללחוץ על הצווחן האוטומטי, היא חייכה. "רעיון נהדר, אבא. תמצא לנו סרט כזה ותכין פופקורן? אני רוצה לראות סרט כזה יחד איתך". ואז זה התחיל: מסע הקסם הקולנועי שלנו. תרופת נגד לשרירותיות, לייאוש ולהשתקת התרבות בעידן הקורונה. כי שם, באותו ערב, בסלון, אני ובתי ייסדנו את מועדון הסרט הטוב שלנו.

טלפון אחד ארוך לאבנר שביט, מבקר הקולנוע היודע־כל, גלישה באתרי קולנוע מפעימים שלא הכרתי (כולל הדפסת פרטי טריוויה חביבים ודמויות מהסרט בפורמט לצביעה. מומלץ) ושנינו יצאנו לדרך.

"השכן הקסום שלי טוטורו", "המסע המופלא" ושאר הסרטים של הגאון היפני הייאו מיאזאקי. "הוגו" של מרטין סקורסזה עם סר בן קינגסלי בתפקיד חייו. והכי מרגש מבחינתי — "הסיפור שאינו נגמר". הקטנטונת בחרה את זה בעצמה, לחצה play לפני שהספקתי לומר לה כמה הסרט הזה משמעותי בשבילי. פחדתי שהוא לא יעמוד במבחן הזמן. אבל כשאטריו ריחף לו בשמים על פאלקור, הדרקון עם ראש הכלב, הגברתי לפול ווליום ושנינו הרגשנו יחד שאנחנו מרחפים בשמים משלנו, שמים נטולי קורונה, שמחים, בלי פחד. הרגשנו ששום סגר ושום אלכוג'ל לא ירפו את ידינו. היינו חופשיים.

אהוד מנור צדק. איזה גלגל הצלה מופלא הוא הקולנוע. מסך קסם שמאפשר להורים וילדים חוויה משותפת, לומר זה לזה את הדברים החשובים באמת, דברים שאומרים בלי מילים.

"אבא, בוא נראה את זה עוד פעם", היא אמרה, ופאלקור הפרוותי נסק שוב אל על. יאללה, שיפתחו כבר את הסינמטק, חשבתי לעצמי, שנוכל לראות את הכלב השמימי הזה על המסך הענקי. כמו שצריך. כמו פעם.

דניאלה ספקטור
מוזיקאית

עציצים

זמן עם עצמי, הוויה טהורה, ושקט

מה עציצים רוצים? דבר לא, רק להתקיים. את כמות השמש הנכונה, המים, המזון והאדמה המספקת, מקום להתפתח בו, ואז פשוט להיות.

אני חושבת שזה לא מקרה שבעיצומו של הסגר חזרתי לאהבה ישנה שלי — טיפול בעציצים. כבר שנים שלא ניסיתי בכלל, כי החיים הם מרוץ ובמרוץ תמיד העציצים מפסידים, אבל אז הגיעה הקורונה ועצרה הכל, ונזכרתי. בהתחלה הזמנתי ארגז עציצים מהמשתלה האורבנית וסידרתי להם מקום במרפסת, אחר כך גלשתי להנבטת עלים שהגיעו מהסופר (הבזיליקום ניצח), איסוף עציצים כמושים מחדר המדרגות של הבניין וצאצאי סוקולנטים מהגינה שמתחת הבית.

צילום: תומי הרפז. איפור: לירז סולומון

איזו שמחה היתה בי כשראיתי את העלים שבים להזדקף, פרח שפתאום הנץ מצמח שמישהו זרק, קטנים שהופכים לגדולים ועושים תינוקות משל עצמם. זו לא רק חדוות היופי, לא רק הירוק בעיניים; הטיפול בצמחים נתן לי רגעים רבים של זמן עם עצמי, הוויה טהורה, שקט.

להעביר צמח לעציץ חדש, למלא אדמה במידה הנכונה, ליצור גומה במרכז ואז לשתול, לכסות ולהשקות — אלו פעולות שהאטיות יפה להן, כל תשומת הלב נדרשת, וחופן האדמה בידיים מחבר אותי בקו ישיר לטבע, אפילו שכל זה קורה במרפסת תל־אביבית טיפוסית.

ההופעות בוטלו, בתי הספר וגני הילדים נסגרו, החדשות הנחיתו כותרות מבהילות ולאט־לאט צמצמו את חיינו ממאה מטר לעשרה מטרים ולחצר הבניין בלבד. לא ידענו עד מתי ואם בכלל זה יסתיים, אז לימדנו את עצמנו להתרכז בפעולות של היומיום, בזמני ארוחות, זמני לימוד, זמן למשחקים וזמן מנוחה וכמובן ניקיון וסידור הבית מסביב לשעון.

שמחתי על הזמן שניתן לי עם המשפחה והילדים, על המרחב שיש לנו יחד. אבל הדאגה לצמחים היא זו שעזרה לי למצוא את עצמי בכל זה, השקיטה את הבהלה שמדי פעם הגיחה בתוכי וחיברה אותי בחזרה לאדמה. טיפלתי בצמחים, והם בתמורה טיפלו בי.

פרופ' אמנון שעשוע
יזם טכנולוגיה

לבנות משוואה של מגפה

אני נלחם בחרדה באמצעות לימוד נושא חדש, פורמליזציה שלו וחיפוש פתרון

בתקופה הזאת התחלתי להתעמק באפידמיולוגיה. פרופ' שי שלו־שוורץ (סמנכ"ל הטכנולוגיה במובילאיי) ואני כבר פרסמנו מאמרים בתחום, שמשתמשים בטכנולוגיה של מדעי המחשב כדי להעריך את הסיכון האמיתי לציבור, לבדוק את הקיבולת של מערכת הבריאות בתרחישי קיצון ולתרגם את התובנות לאסטרטגיית יציאה מסגר. למאמרים האלו היו השפעה ואימפקט ברחבי העולם, התבקשנו לשאת הרצאות והתקשרו אלינו נציגים מממשלות שונות. הבנו שכיוון שהמחלה מתנהגת אחרת אצל מבוגרים ואצל צעירים, ואצל הצעירים הסיכונים נמוכים יותר ומעמיסים פחות על מערכת הבריאות, הדבר היחיד שהמדינה יכולה לעשות הוא לשמור טוב יותר על האוכלוסייה שבסיכון גבוה, ולתת למי שלא בסיכון לחזור לשגרה רגילה.

נכנסתי לתחום הזה כי אצלי מה שמפיג חרדה זה ללמוד נושא חדש, זה נותן תחושה של שליטה. מבחינתי עיסוק שמרגיע את המתח חייב להיות אינטלקטואלי, עם נייר ועיפרון. זה מה שאני עושה — פורמליזציה, משוואות. אם אין פה משוואה ופתרון של משוואה זה לא מעניין אותי. אז יצא שלמדתי תחום חדש, הוא ריתק אותי, צללתי לתיאוריה, וגם התעורר עניין ציבורי. ככה זה, משוואות ופתרונות הם הכלים שלי.

אריאל גרייזס
איש הייטק

להכין קוקטיילים בבית

במטבח, מחוץ לבית המשוגעים

בבית שבו גדלתי אלכוהול לא רק שלא היה מקובל, הוא היה ממש מוקצה מחמת מיאוס. מבחינת אבא שלי, שתיית אלכוהול היא רק שלב בהידרדרות לעולם של סמים ופשע. בבית ילדותי יש רק יין פטישים לקידוש וברנדי שטוק 84 לפורים, אז אבא שותה כוסית מיניאטורית וצועק שזה עלה לו לראש. גדלתי בהתאם, ואף פעם לא הייתי שתיין גדול: בירה או יין פעמיים־שלוש בשבוע, אולי כוס וויסקי מדי פעם, כשהתחשק לי לפנק את עצמי. אני לא יכול לחשוב אפילו על פעם אחת שבה השתכרתי מאוד.

אני עדיין לא משתכר — יש פה שלושה ילדים לגדל — אבל חצי השנה האחרונה שינתה לגמרי את מקומו של האלכוהול בחיי. בירה בצהריים? בטח. קוקטייל בחמש בערב? למה לא. בקבוק יין שלם עם בת הזוג בערב? Don’t mind if I do. זה התחיל בהזמנה של ארגזי בירה ויין כי "צריך לתמוך ביצרנים מקומיים". אחר כך זה נהפך לטקס ההפרדה שלי בין מטלות היום למנוחת הערב. דווקא משום שהעבודה נעשית מהבית, אני זקוק לסימן המפריד הזה. וזה צ'ופר, כמובן. משהו שמאפשר לי להגיד: שרדת עוד יום בכאוס הזה, לחייך!

ואז עליתי עוד שלב. התחלתי להכין את המשקאות בעצמי, כדי לגוון. קניתי כוס מזיגה, והתחלתי לערבב, לשקשק ולחקור. פתאום גיליתי שכבר מהצהריים אני מתחיל לחשוב איזה משקה אני אכין בערב, לטקס החציצה שלי. והעיסוק הזה נהיה גלגל ההצלה, וחלון לעולם ה"ישן", הנורמלי.

כשהייתי בצבא נכנסתי למעצר של שבועיים, שבו שטפתי כלים וסירים מבוקר ועד ערב. ההפסקות היחידות היו לארוחות, והמטרה היתה להאריך אותן ככל האפשר. מרבית העצורים האחרים עשו זאת באמצעות סיגריות, אבל אני לא עישנתי. אז קילפתי תפוז. לאט. ממש לאט. ביסודיות. לא השארתי עליו טיפה של קליפה לבנה. ואז אכלתי אותו לאט, ממש לאט, והתענגתי על כל פלח. יכולתי להאריך ככה את ההפסקה בעוד רבע שעה בלי בעיה. בדיעבד הבנתי שהתפוז הזה היה גם מה שחיבר אותי לעולם שמחוץ למעצר, מעבר לגדרות. הוא לא היה קשור לרס"ר נוקשה או לסירים מטונפים, והקילוף שלו היה סתם פעולה שגרתית אבל כזאת שמקשרת אותי למציאות שלפני ואחרי. היא היתה לפני המעצר, וכשקילפתי תפוז שם יכולתי לזכור שהיא תהיה גם אחריו.

האלכוהול מספק לי כעת את אותה חוויה. אני לא יכול לחלום על חו"ל; ספורט — האסקפיזם הקבוע שלי — נעלם למשך חודשים; אז אני מכין ג'ין אנד טוניק באופן מדוקדק ויודע שמדובר באיזה לפיד של מסורת, זה היה קיים בעולם לפני הקורונה ויהיה קיים אחריה. ב"היו שלום ותודה על הדגים" של דאגלס אדאמס יש איש שגר בבית הפוך: המרזבים בפנים, הרהיטים בחוץ, והוא קורא לבית "מחוץ לבית המשוגעים", כי מבחינתו העולם שבחוץ הוא־הוא בית המשוגעים. האלכוהול הוא "מחוץ לבית המשוגעים" האישי שלי. בדרך גם למדתי להכין את המרגריטה המושלמת.

שגיב גרינשפן
מנכ"ל חברת ההייטק פינסטרה ישראל

גידול דבורים

מרגיע לראות אותן עובדות קשה, עפות רחוק, ונהנות

צילום: יואב דודקביץ

אני אדם עם קצב חיים אינטנסיבי מאוד, ופתאום נאלצתי להיות כל הזמן בבית. אני עובד מול ארצות הברית, ולכן נדרשתי לקום מוקדם מאוד וללכת לישון מאוחר. בין לבין נהיה לי זמן פנוי, וחיפשתי עניין חדש, משהו שימלא את החלל שנוצר ללא ההגעה למשרד והטיסות הרבות.

ואת העניין הזה מצאתי בדבורים. הן עובדות קשה, מצליחות לעוף למרחקים ונדמה לי שהן גם נהנות. בכניסה לבית יש לי שיח בזיליקום שתמיד מלא דבורים, אז בין כל השיחות בזום ובסופי שבוע התחלתי ללמוד עליהן באינטרנט, וגיליתי שהן מרגיעות אותי. קניתי כוורת, קניתי נחיל דבורים, ואני קם כל בוקר בשעה 5 כדי לטפל בהן. זה מכניס אותי למוד של שקט יומי.

במסגרת הטיפול בהן אני פותח את הכוורת ובודק אם הדבש גדל במקומות שאני רוצה ואם צריך להוסיף עוד קומה. הכוורת היא כמו מגדל עם קומות, ובכל קומה ישנם כעשרה מדפים. הקומה הראשונה היא קומת המשפחה, שם המלכה מטילה ביצים שאחר כך מתפתחים מהן ולדות. מעל הקומה הזאת נוצר הדבש, על רשת שנקראת honey net — הרשת הזאת מונעת מהמלכה לעלות למעלה ולהטיל שם, וכך אפשר לרדות דבש נקי ללא ולדות. וככל שהדבורים מייצרות יותר דבש, צריך להוסיף עוד קומות כדי שיהיה מקום. נוסף על כך, יש קרצייה שתוקפת את הנחיל וצריך לטפל בה בחומצה אוקסידית. יש לי גם מפזר עשן, מסכות, כל הציוד של דבוראי.

בחצי השנה האחרונה הצלחתי לייצר 9.5 קילו דבש, כמות די טובה למתחיל. בשנה הבאה אני בטוח שאצליח לייצר יותר. זה דבש טהור, אני לא משתמש בסוכר ובחומרים כימיים. וההסתכלות על הדבורים במשך היום מאזנת אותי, מחזירה אותי לקרקע, וגם מעיפה אותי לשמים.

אמיר זיו
עיתונאי וסופר

הבריכה בחצר

רגעים מתוקים של שכחה

הסגר חיסל את מסיבת בר המצווה המתוכננת של הבן הקטן. אורחים לא באו, קייטרינג לא העמיד מזנונים, צ'קים לא נאספו, סרטון לא הוקרן, ילד לא הובך, הטיול לחו"ל נדחה למועד לא ידוע.

במקום כל אלה קנינו בריכה.

גדולה, עגולה, בצבע תכלת, מכוערת כמו כל בריכה ביתית סטנדרטית, תופסת כמעט את כל הנפח של החצר, לא משתלבת בצמחייה המטופחת, לא אסתטית בשום צורה, לחלוטין נטולת סטייל.

חלום.

לא יכולתי אפילו להתחיל לדמיין את מידת האושר שמכל מים בעומק מטר מסוגל לגרום לבן אנוש הכלוא בביתו. מי היה יכול לתאר לעצמו.

מרגע שנכנסתי אליה בפעם הראשונה היה ברור שעליתי על משהו גדול — ומאז מדובר בקשר רוחני ממש. בימי הקורונה הדחוסים שמתחברים זה לזה ללא תכלית או אופק, סתם שבועות של הישרדות מקוללת, הבריכה נהפכה למקור של נחמה מובטחת. אני טובל במים ובן רגע הלחץ בתוכי מתמוסס. חום משוגע בחוץ, חדשות נוראיות ניתכות מכל עבר, משימות מעיקות עוד ממתינות, אבל מרגע שהגוף רטוב עולה על פניי החיוך הדבילי הזה, הבלתי נשלט.

אני צולל, אני צף, אני שואב ופולט מים מהפה; אני נמתח, ואני מתכווץ, ואני שוקע לקרקעית ועולה מעל המים, ואני מדמיין שאני אסטרונאוט ושאני צוללן, ושאני אצן אולימפי ושאני ילד

אלה רגעים מתוקים של שכחה. אני צולל, אני צף, אני שואב ופולט מים מהפה; אני נמתח, ואני מתכווץ, ואני שוקע לקרקעית ועולה אט־אט בחזרה מעל המים, ואני מדמיין שאני אסטרונאוט ושאני צוללן, ושאני אצן אולימפי ושאני ילד.

עד מהרה גיליתי שדי בידיעה שבכל רגע נתון ממתינים במרחק מטרים ספורים ממני 7 קו"ב של נחמה כדי להפוך אותי לאדם אופטימי יותר. תמיד יש תקווה, צריך רק לפשוט בגדים ולקפוץ. באמצע יום לא נגמר של עבודה מהבית, בסופה של הורדה מייגעת לדפוס, אחרי חצי שעה של טיגון שניצלים, בשיא החום בצהריים, בבוקר לפני שמתחילים את המרוץ או באמצע הלילה, בחושך, אם קשה להירדם. המים מחכים לי.

ולא רק לי. הבריכה נהפכה למוקד של מפגש משפחתי. נקודת היוועדות יומית שבה אפשר לחלוק חוויות, לשתף בתוכניות, או סתם לרוץ כולנו במשך דקה בשיא המהירות במעגל סמוך לדופן הבריכה, ליצור מערבולת אדירה של מים ואז לזנק על מצוף בזריזות ולהסתובב עם הזרם דקות ארוכות כמו בקרוסלה בלונה־פארק, בקריאות משולחות רסן של שמחה ילדותית.

הומיאופתים מאמינים שלמים יש זיכרון. אני מאמין שהומיאופתים הם טמבלים. אבל המים בבריכה שלי הם אותם מים כבר חמישה חודשים. והם זוכרים איך הכל התחיל, את רגעי המשבר, את הפחד והאי־ודאות, את האופטימיות המשחררת, את השאננות ואת ההתרסקות שאחריה. והם נוצרים את רכבת ההרים הרגשית הזאת בתוכם בדממה. סודך שמור עמנו, הם לוחשים לי. תבוא, יהיה בסדר.

וזה בסדר.

בחלוף הזמן למדתי שברגעים הקשים באמת, שני מצופי ספגטי הם כל מה שאני צריך. ספוג מוארך אחד מתחת לברכיים, ספוג שני מתחת לעורף ולכתפיים, להרפות את הגוף ולתת לכבידה לעשות את שלה. אני צף כמו עוּבּר במי שפיר, רק האף וקצות הברכיים מעל המים, כולי מעורסל בחמימות הנעימה שלהם, מעליי נשקפת צמרת אבוקדו מחשיכה, ענפים של אלת מסטיק שצריך מחר לגזום, ירח בוהק ועטלף פירות מזדמן. ובאוזניים השקועות מתחת למים דממה גדולה, נדירה כל כך. הן לא שומעות את הנאום הלילי של נתניהו לאומה. לא שומעות. ששש...

ציפה קמפינסקי
עיתונאית (לשעבר)

כושר ההסתגלות האנושי

חוסר הוודאות הוא רעל, אבל לא חייבים לבלוע. יש במה להיאחז

שגרת החיים עצרה בחריקת בלמים מול מסך של וירוסים בלתי נראים. קיר שקוף. טלטלת הבלימה סדקה את המוכר והפיצה באוויר עננה סמיכה של אימת מוות. הנוסעים, שהוטלו באחת למימיו העכורים של אגם האי־ודאות, נאחזו מיד בהוראות ההפעלה. הסתגרו בפקודה. והבית התמלא בזמן, הזמן הזוחל ולא אוזל. הימים ארוכים, הלילות לבנים. השיבוש מחלחל. מה מותר? מה אסור? מה אפשר? שגרת־שממה נראית לפתע חלום, כמו ימי הבריאות של מי שהתבשר כי חלה במחלה כרונית. מתגעגעים למה שאין. תנו לעמוד בפקקים. גלי האי־ודאות מתפשטים. שעון המתים מתקתק. מה יהיה?

חוסר הוודאות הוא רעל. אבל לא חייבים לבלוע. יש במה להיאחז. המחשבות נודדות אל השפעת הספרדית. יצאו ממנה. המשיכו לחיות. גם הדֶּבֶר חלף עבר. מחשבות של יהודייה מרחיקות עד השואה. מי ששרדו התגברו. המשיכו לחיות.

הנה תור ארוך על המדרכה בכניסה לחנות הירקות. צעירים וצעירות, פני מסכות, עומדים במרחק זה מזה וממתינים בסבלנות לתורם לקנות גזר, בצל ותפוחי אדמה. יש אוכל. בחוץ חמסין והמזגן עובד. יש חשמל. בקרן הרחוב נגן גיטרה מנעים זמירות. "יחזקאל נעלם" זועקת מודעת חיפוש טרייה אחר חתול שאבד (אולי נפצע כשנפל מהמרפסת). יש דאגות יומיומיות. ויש בובה של קרמיט חבושה במסכה על כיסא בכניסה למסעדה ריקה. הומור מגפה שכזה. השלמה.

מה שהיה כבר לא יהיה, אבל מתרגלים. כושר ההסתגלות האנושי הוא גלגל ההצלה שלי.

ציפי שמילוביץ
עיתונאית

השירים של "זהו זה"

בלי ציניות, עם שביב תקווה

אנשים עוזבים את ישראל מכל מיני סיבות — עבודה, אהבה, הרפתקנות. אבל יש שעושים זאת כי יום אחד הם קמים בבוקר ולא יכולים לנשום יותר. ההגעה למצב הקיצוני הזה גם מביאה אותך להתנתקות מוחלטת, מיד אחרי הירידה מהמטוס בצד האחר של האוקיינוס. את לא שומעת חדשות, לא יודעת מה חדש במוזיקה, לא מכירה תוכניות טלוויזיה, ובכל ביקור בארץ מרגישה זרה יותר ויותר כי את לא יודעת על מה כולם מדברים. זה תהליך שנמשך לעתים רק כמה חודשים, אבל לפעמים, מתברר, עוברות כמעט עשר שנים, ואת מתחילה להכיר בכך שלא רק יצאת מהשכונה, היא גם יצאה ממך.

אבל אז בא הווירוס. ואת מגלה שארצות הברית של אמריקה, שאותה כל כך אהבת, היא מדינת עולם שלישי שכל החוליים שלה צפו בבת אחת. זה שובר לב, אבל עדיין לא גורם לך לעקצוצי געגוע, עכשיו את סתם תקועה בלימבו, לא כאן ולא שם.

ויום אחד מגיע ווטסאפ, "שמעת ש'זהו זה' חוזרים בגלל הקורונה?". לא, לא שמעתי. האינסטינקט הראשוני הוא לברוח מזה, זה הרי יהיה מביך ויהרוס את כל הבסיס התרבותי לישראליות שלך. מזה כבר לא תהיה דרך חזרה. ובכל זאת, את נכנסת ליוטיוב ומגלה שם שזה לא מביך, זה עדיין מקסים בהומור הכל כך תמים ההוא, שהשבית את הרחובות ב־4 אחר הצהריים וניצח את סדאם חוסיין במלחמת המפרץ.

את משחררת אנחת רווחה, אבל לא מוכנה לזה שהם מתחילים לשיר. את יושבת מול המחשב, ולא מבינה למה זולגות הדמעות. הרי השארת את כל זה מאחור. עוברים חודשים, ועכשיו את כבר מוצאת את עצמך מחכה בכל שבוע לכמה דקות החסד האלה: חמישה ישישים לוקחים שירים — חלק שלא הכרת, אחרים שעליהם גדלת אבל הדחקת — והופכים אותם לחיבוק מנחם בשנה שבה נענשנו על מה שעשינו לטבע ועל מה שעשינו זה לזה. פתאום, בתוך הכאוס, אור בקצה המנהרה, והוא מגיע בכלל מהחיים ששכחת מזמן. אבל הסוד כאן הוא לא הנוסטלגיה, אלא בעיקר המפגש עם משהו שאין בו ציניות. שמזכיר שאת עדיין מצפה לדברים נטולי ציניות, אבל כבר עבר המון זמן מאז פגשת כאלה. וכך, בסוף כל שיר כזה את מבינה שלעולם לא באמת תצאי מהשכונה, ואפילו יש לך קצת תקווה שמחר בשידור החוזר הכל ייראה אחרת.

פרופ' אליקים רובינשטיין
שופט בדימוס, לשעבר המשנה לנשיאת בית המשפט העליון

הליכון וספר בחדר הכושר

לגמול חסדים עם הגוף

הקורונה שינתה באופן מובהק את דפוסי חיינו. היא הביאה לתמורה בחיי המשפחה; לרעייתי ולי חסרים במשך תקופה חיבוקי הנכדים והחום האנושי המשפחתי בגילוייו הפיזיים. גם פגישות עם חברים, חלק מטעם החיים, חדלו, ואחר כך חזרו באופן מצומצם להפליא. הפעילויות הציבוריות בהתנדבות, שהן עיסוק רעייתי ועיסוקי, עברו אף הן במידה רבה לזום, וכך גם לימוד תורה והגות בקבוצות, נוסף על הלימוד האישי שהתעצם. בית המשפט העליון, שהיה הומה מבקרים והייתי נפגש בו עם קבוצות רבות — עודו סגור לביקורים כאלה. סדרי בתי הכנסת נשתנו — תחילה תפילות זום, ואחר כך מנייני חצר או תחת קורת גג סמוכה לבית הכנסת, במספר משתתפים מועט. עולם אחר. בתפילת "אבינו מלכנו", ממוקדי הימים הנוראים, נאמר "אבינו מלכנו, מנע מגפה מנחלתך". אמרנו לכאורה שורה זו כמצוות אנשים מלומדה, עד המגפה החובקת עולם. המונח "הימים הנוראים" מקבל השנה משמעות נוספת.  

ומה נשתנה לטובה, בכל זאת, כנהוג לומר שאין רע בלי טוב? לאחר שרזיתי קמעה, וכדי לשמר זאת, התחלתי לבקר בחדר הכושר שבבניין מגורינו, שאליו עברנו לפני זמן קצר. וכך, כחמש פעמים בשבוע, אני עושה מה שלא עשיתי לפני כן בכל השנים, וצועד 50 דקות על ההליכון, תוך כדי קריאת ספרים מתמדת. כך משתלבות תרבות הגוף עם הנפש, בבחינת נפש בריאה בגוף בריא, כגישת הרמב"ם. עוד התנא הגדול הלל ראה את הליכתו למרחץ כגמילות חסד עם גופו. ההתמדה היא אתגר — ואני מקווה שהקורונה תחלוף מהרה בסייעתא דשמיא, אבל הכושר יימשך. "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם", אמרה תורה. קראתי על החפץ חיים זכר צדיק לברכה, מגדולי הדור שקדם לשואה, אשר הקדיש ימיו להלכה ובייחוד להלכות לשון הרע, כי נראה לעת זקנה עולה ויורד שוב ושוב במדרגות באישון לילה. כשנשאל מדוע, השיב כי כשייבנה בית המקדש במהרה ירצה ככהן להשתתף בעבודה בו, אך הכהנים הצעירים ירוצו ויתפסו את כל התפקידים, לכן הוא מבקש להיות בכושר כדי שיוכל להתמודד עמם. אינני כהן וודאי לא במעלתו של החפץ חיים. אך קצת כושר גם בגיל המבוגר לא יזיק — ואדרבה.

הגר רבט
עיתונאית

הסל האורגני השבועי

למשטר את הזמן, שנראה שאיבד כל משמעות

כבר חודשים שהרגע הכי מרגש בשבוע שלי מתרחש ביום שני, סביב 10 בלילה, כשליד הדלת מונח סל הירקות האורגניים שלי. יש לי מנוי קבוע, התכולה ברובה ידועה מראש, ובכל זאת תמיד יש קצת הפתעות. ואז מתחיל המסע הגדול: לנצל את כל הירקות, ולעשות זאת עד הסל הבא. מלפפון ועגבנייה זה לחלשים, עכשיו צריך למצוא מה לעשות עם שלושה בוק צ'וי (כרוב סיני), כרוב אדום אחד, פלפלים חריפים לרוב וזר בזיליקום סגול. כמו נפוליאון בשדה הקרב אני מזיזה קילו גזר צפונה, שם יתפצל הכוח כדי לפגוש שום טרי בסיר אחד וחופן כוסברה באחר. חלק מהחצילים יישלחו מזרחה, עם סויה לחיזוק, חלק היישר לגריל, וכולם יקבלו חיזוק צבעוני מהסלק הקטלני. וכך הלאה, יום אחרי יום אני מכניעה עוד מפרי הארץ, עד שבסוף השבוע אני נאלצת להודות שאולי הבסתי את כולם, אבל החסה שוב ניצחה אותי, ונשארה גלמודה במקרר. אני עדיין מקווה למצוא מתכון לוויניגרט שיאפשר לי לנצח גם בקרב הזה.

סל שבועי מתקין איזה סדר בתקופה של התפרקות. הוא מחלק את הזמן לשבועות, מאגד את השבועות לעונות, ובמקביל פורט הכל לארוחות יחידות. ועם זה אני יכולה להתמודד

אין כאן שום עניין של חיבור לטבע, אני לא מאלה. וכן, אני מודעת לפריבילגיה, לכך שאצל אחרים התפריט מוכתב כעת בידי מגבלות תקציב נוקשות. אבל הסל השבועי מציל אותי פשוט כי הוא מצליח להתקין איזה סדר בתקופה של התפרקות, ולמשטר את הזמן, שנדמה שאיבד כל משמעות. הסל מחלק אותו לשבועות, מאגד את השבועות לעונות, ובמקביל פורט הכל לארוחות יחידות. ועם זה אני יכולה להתמודד.

פרופ' רות ארנון
מדענית, כלת פרס ישראל

הרצאות בזום

להיות במקום אחר בלי לצאת מהבית

בגילי המופלג אני בקבוצת סיכון גבוה, לכן אני משתדלת להיות בעיקר בבית. פעם־פעמיים בשבוע אני הולכת למעבדה, יש לי איזה רעיון מדעי חדש שעכשיו בבדיקה, אבל אני מקפידה על מסכה ומשתדלת להיזהר. בעלי ואני נהגנו לצאת לקונצרט או לאופרה, מינימום פעמיים בשבוע, אבל עכשיו כמעט חצי שנה אין כלום. את המשפחה פוגשים הרבה פחות, וסדר היום של העבודה גם הוא לא דומה לימים העמוסים שלפני הקורונה, אז הלוח שלי די ריק. כך שהתפנה לי זמן לעולם אינטלקטואלי שלא בתחום הדעת שלי.

אני שומעת הרבה הרצאות בזום, כמה פעמים בשבוע, בשביל הנפש. יש הרבה גופים שמעבירים הרצאות כאלה, הכל נגיש מאוד — אני אפילו לא צריכה לחפש, מגיעים אליי פרסומים. לא כל כך שמעתי הרצאות בעבר, ועכשיו אני שומעת על היסטוריה, על פוליטיקה ועוד. היתה הרצאה מרתקת על ההיסטוריה של מילאנו, הרצאה על היחסים בין ויצמן לבלפור, על נהר הריין — הגיאוגרפיה, החשיבות ההיסטורית, התיירות. אלה לא דברים שאני צריכה, אבל באותו רגע הם עושים לי טוב, זה פתרון מהנה ואיכותי למילוי הזמן שלי. אני שומעת את ההרצאות האלה בגלל הנסיבות, אבל הן מאפשרות לי להיות במקום אחר בלי לצאת מהבית, עד שנוכל לחזור לצריכת התרבות הקודמת.

יורם טולדנו
שחקן

שיפוצים בבית

בריחה מהחרדה, מהייאוש, מחוסר המעש

הרבה זמן רציתי לרשת את החלונות בבית נגד יתושים. בקורונה מצאתי את עצמי מטפס על הקירות בתקופה שבה הכל היה סגור — חוץ מטמבוריות. אז כדי להעסיק את עצמי קניתי עצים והתחלתי לבנות מסגרות עם רשתות לכל הבית, כולל דלתות עם צירים. זה לקח לי המון זמן אבל זה היה ריפוי בעיסוק מטורף, ועם כל חלון למדתי עוד טריק ונהייתי מקצוען. בעקבות זה ערכתי רשימה של כל הדברים שאני צריך לעשות בבית, וכל שבועיים הלכתי לחנות לקנות חומרים, זה היה המפלט שלי. עשיתי תיקוני טיח, צבעתי את כל הבית, אטמתי את הגג.

זה התחיל מצורך, אבל גם מתוך ייאוש וחוסר מעש. זה הציל אותי מהחרדה מה יהיה, מתי אחזור לעבוד, מה עם הפרנסה, איך אני אגמור את החודש. למזלי, עבדתי לפני אז חסכתי ליום סגריר, הבעיה היא שזה הפך לחודשים סגריריים. בכל פעם שקיבלתי מענק, עוד פעימה, קניתי משהו בחנות, הכל מכסף שאין לי. העבודות בבית החזיקו אותי מלצלול למחשבות של "אוי ואבוי" וגרמו לי סיפוק אדיר, אני מאוד נהנה לראות את התוצאה.

גיורא ברדעה
מנכ"ל שטראוס

סדרות דוקומנטריות

למלא חוסרים, לחשוב, להתחבק עם הלבד

אני איש של אנשים, משפחה, נכדים, חברים. ובקורונה פתאום נעלם לי המגע עם אנשים שאני כל כך מחובר אליהם, אוהב אותם, שנותנים לי אנרגיה והשראה. במשרד, הצ'פחה המתבקשת לעובד שלא ראיתי חודש מתחלפת בקושי במרפק למרפק. בסיבוב שאני עושה לקראת ערבי חג בחנויות ובמפעלים כדי להיפגש עם העובדים ואנשי השטח באופן ישיר, החיבוקים מתחלפים בניסיון לחייך עם העיניים או לסמן יד על הלב. זה לא אותו דבר. אורח החיים השתנה. פחות נסיעות, פחות מפגשים עם החברים, ואפילו אין הצגות או הופעות שאני כל כך אוהב.

לתוך הזמן שהתפנה חלחל הנטפליקס שלי. עד הקורונה כמעט שלא עשיתי בו שימוש, ועכשיו גיליתי בו עולם שלם. אני רואה רק סדרות תיעודיות, למשל על דמויות כמו הילארי קלינטון, הנסיכה דיאנה וכמובן מייקל ג'ורדן. ראיתי גם סדרה מרתקת במיוחד על מלחמת העולם השנייה.

בסופ"ש אין לי בעיה עם בינג' של כמה פרקים ברצף. גיליתי שלסקרנות שלי היה חסך שלא היה לי זמן למלא, ועכשיו אפשר לשבת מעת לעת בנחת, לצפות, לחשוב, לרכוש איזו תובנה, לקבל פרספקטיבה. גם ממייקל ג'ורדן, שמלמד שיעור במנהיגות ואותנטיות, מחויבות, הישגיות והסכנות שטמונות בה. זה נותן לי פרספקטיבה כמנהל, אבל יותר מזה - כל חוויית הצפייה ממלאת איזה חוסר ומספקת איזה שקט. להתחבק עם הלבד.

שיר ראובן
תסריטאית וסטנדאפיסטית  

חתולות

כי רגע בלי חתול הוא רגע פנוי למחשבות, וזה מבעית

בשיא הסגר התגעגעתי לאדם שהעולם עורר בי יותר מלעולם עצמו. לא התגעגעתי למרפסות של חברות, התגעגעתי למי שהייתי עליהן; לא התגעגעתי לחנויות, התגעגעתי למי שהייתי כשקניתי משהו שאני לא צריכה; לא התגעגעתי לסאונה, התגעגעתי לעצמי כשהערתי לזקנות לא לדבר בטלפון בפנים. האני שלי, כך התברר, היה תוצאה של סדרת אינטראקציות עם הסביבה. כשהן נאלמו, נשארתי עם ברירת המחדל — אני בגרסת הבסיס העירומה — שהתחילה להתפרק ממשמעות כמו מילה שאומרים יותר מדי פעמים. שיר שיר שיר שיר שיר שיר שיר שיר שיר שיר שיר שיר שיר שיר. אגפים שלמים באישיות שלי יהיו בסכנת ניוון אם לא ימצאו מישהו או משהו שיפעיל אותם. זה מה שעשתה המגפה — היא נהפכה לאירוע נדיר שבו המפלצת הפרטית של כל אדם יצאה ממתחת למיטה ואיימה עליו באופן ממשי. הנחנו ביוהרה שאנו חיים בתקופה מפוסטרת, והנה כל הפחדים הקמאיים, אלה שמרגיעים בנשימה עמוקה ומחשבה רציונלית, התממשו. שלד האישיות הבסיסי שלנו, זה שאמור לגונן עלינו במצב חירום אמיתי, נחשף, והתברר שהוא בקושי עובד.

אז אימצתי חתולה.

כן, היא מצאה בית הודות לאנוכיות טהורה. כי חתולים הם שותפים טבעיים לתחביב הכי גדול של האנושות: השלכה. הם כתמי רורשך ענקיים לקריאת הצורך הרגשי המיידי שלי. אז כשבת הזוג שלי הציעה בפעם המאה שניקח חתול, אמרתי כן. ביום שבת אחד, אחרי תקופה שהרגישה כמו חודש וחצי רצופים של שבתות, נסעתי לחיפה ופגשתי שתי נשים שדיברו רוסית כשהכניסו אותה לכלוב הנשיאה ואז תקצרו לי את האישיות שלה ו"זה בסדר אם היא מתחבאת מאחורי הספה, תשאירי חלונות סגורים בשבועיים הראשונים". היא היתה בת 4, ונמצאה ברחוב בידי מאכילות חתולים שכונתיות. כשהיא הצטרפה להאכלה הן מיד ראו שהיא חתולת בית שככל הנראה ננטשה, אספו אותה והתחילו לחפש משפחה מאמצת. כשלקחתי אותה, השכנות מסביב הגיעו כדי להיפרד ממנה. הן היו בני האדם הראשונים שפגשתי זה יותר מחודש, וכשחזירי בר חצו את הכביש, הן הניחו על הרצפה, כדי להימנע ממגע, את מתנות הפרידה שהכינו לחתולה — שקית עם חטיפים, פחית אוכל רטוב ומגבת שהיא ישנה עליה. המחוות הנוגעות ללב האלה הסתכמו בפחות מדקה.

האימוץ הזה היה הדבר הגחמתי ביותר שעשיתי, שבא אחרי שבועות שבהם לא יכולתי לממש שום גחמה, והריביות נצברו עד שהפכו לחתולה. אבל זה היה הימור מוצלח. החתולה שרפה את השומן ביום שלי. דיברתי איתה, דובבתי אותה, המצאתי לה ביוגרפיה. אחרי חודש אימצתי עוד חתולה, בשביל הרגעים שבהם הבכורה עסוקה, ישנה או מסתכלת מהחלון על חתולי רחוב, במה שפירשתי כהתנשאות מעורבת בקנאה. כי רגע בלי חתול הוא רגע פנוי למחשבות על כלכלה, על תעסוקה, על פוליטיקה. מבעית.

החתולה השנייה הגיעה מהפחים שבאזור התחנה המרכזית. חשבתי שהיא שחורה, אבל היא בעצם היתה שחורה, ג'ינג'ית ומלוכלכת מחצי שנה של חיים ברחוב. היא לא יודעת להגיד מיאו, והקול היחיד שהיא עושה הוא "גררפ? גררפ?". הבכורה מקנאה בתשומת הלב שהיא מקבלת, תוקפת אותה ונותנת לי הזדמנות ליישם את כל הפודקאסטים על הורות נכונה ששמעתי בחדר הכושר. כשהיא מרביצה לה אני אומרת: "אולי תנסי להגיד במילים מה את מרגישה? את מקנאה? קשה לך שהיא מקבלת יחס? את רוצה חיבוק?". זה לא עובד, אז בימים אלה מופעל לובי להבאת חתול נוסף (אני כותבת "להבאת" כי עברתי לז'רגון הסיטונאי). אני לא יודעת למה. אולי כי חתולים לא עושים הרבה. הם כל כך פשוטים, יפים ויעילים שהיה אפשר למכור אותם באיקאה אם הם לא היו מפוזרים ברחוב בחינם במודל העסקי הכי גרוע בעולם. אולי כי בחסות מגפה עולמית נכנסתי לקלישאה שארבה לי והחלטתי למלא את החור בלב בחתולים. אני בסדר עם זה. משמיצים בדידות, אבל אם מתמסרים לה היא לוקחת למקומות מעניינים.

מוריס קאהן
יזם ופילנתרופ

לכתוב אוטוביוגרפיה

כדי שאחרים ילמדו מסיפור חיי

המגפה הכתיבה עבור רובנו התכנסות פנימה. היא העלתה מחשבות עמוקות על הדרך שבה אנו חיים את חיינו, ותהיות כיצד נרצה לתקן את העתיד. מצד אחר, אני רוצה להרגיע את רואי השחורות שמסביבנו — הרוח האנושית, כך למדתי בגילי המתקדם, היא חזקה מאוד, וכבר התגברה על דברים איומים יותר.

את הקורונה אני בוחר למנף כהזדמנות לכתוב ספר על האופן שבו חיי התגלגלו, באופן כזה שייתן ערך לדור הצעיר. חשוב לי שילמדו מהאוטוביוגרפיה שלי איך להתמודד עם כישלונות ואיך להיזהר מהצלחות, איך לא לסגור את הדלת בפני הזדמנויות ולהשאיר אותה פתוחה לאנשים צבעוניים ורעיונות משוגעים לחלוטין. והכי חשוב — איך לחיות חיים מלאים ובעלי משמעות עבור הסביבה והקהילה שבהן אנו חיים ושמהן אנו שואבים את כוחנו.

רויטל זלצמן
שחקנית וזמרת

מקרמה

להיכנס לזון אחר

צילום: תומי הרפז

ממש לקראת סוף הסגר עברתי דירה, והתחלתי לעצב את הדירה החדשה בכיוון בוהו חמים, אז רציתי מקרמה של פעם. נכנסתי לכל מיני אתרים והבנתי שזה ממש לא זול, ושאני יכולה לעשות את זה בעצמי. להבדיל מהימים שבהם התיאטרון עובד, היה לי הרבה זמן פנוי ואני אוטו־דידקטית, אז ישבתי ולמדתי סוגי קשרים דרך האינטרנט. הזמנתי חבלים בכל מיני גדלים וצבעים וחיפשתי ענפים בחצר ופשוט ישבתי ללמוד. זו עבודת נמלים שבהתחלה היתה אפילו קצת מתסכלת, אבל התמקצעתי לאט־לאט. למדתי להכין תיקי קלאץ', קישוטי קיר, מתלים לעציצים. בהתחלה עשיתי מתנות לחברים, ופתאום אנשים פנו אליי וביקשו לקנות. בהתחלה לא הסכמתי, אבל כשהגעתי לשלב שידעתי שזה מושקע ואני עצמי הייתי קונה את זה — התחלתי למכור.

יש בקשירות משהו מדיטטיבי מאוד. נכנסתי לזון אחר, והזכרתי לעצמי לנשום תוך כדי. בהתחלה זה היה ברמה של לסגור את הטלפון ולהיכנס לאזור אחר, בקושי אכלתי ושתיתי, הייתי באטרף, יכולתי לעבוד על משהו שמונה שעות רצוף. כשהתחלתי להשתכלל זה ירד לארבע־חמש שעות על עבודה. והפכתי את זה למשהו שמרגיע אותי ונעים לי מאוד ונותן לי סיפוק אדיר כשאני מסיימת.

דודו מצויינים
עיתונאי

כביסה

לסדר את העולם בחמישה שלבים פשוטים

בכל הדירות השכורות שבהן גרתי הצלחתי להתארגן על חדר כביסה. מרפסת קטנטנה עם מקום למכונה, למתלה, לעצמי, וזהו. קטנטנה, אך הכרחית. כי חדר כביסה הוא אקס־טריטוריה. עיר מקלט. מקום שאליו העולם החיצון לא חודר, ושמתקיים כבועה מוגנת ומגינה. רחם מארבעה קירות.

הייתי בן 14 כשאמא חלתה. לא יכולתי להציל אותה, ולא יכולתי להדביק לבדי את קרעי המשפחה. אבל ילד בן 14 צריך אחיזה. הוא לא מסוגל להכיל את זה שהעולם לא הוגן. הוא חייב לעשות משהו.

אז התחלתי לעשות כביסה.

לוקחים ערמה של בלגן. ממיינים, מכבסים, תולים, מקפלים, מפזרים. בחמישה שלבים פשוטים משיבים לפחות סדר אחד על כנו. והקול העדין שמפיק בד שנחבט באוויר הוא בונוס. צלילים של שלווה.

25 שנה חלפו מאז. העולם ממשיך לקרוס, והפעם כולו מחלה. הצרנו את צעדינו, התכנסנו בביתנו וכיסינו את פנינו. קשה לנשום במסכה וקשה לנשום מחוץ לה. מחר יהיה אותו הדבר, וגם עוד חודשיים כנראה. נותר לנו רק לחכות בהכנעה.

בסדר, אני אומר לעצמי. כבר בגיל 14 הבנתי שאני לא יכול להציל את העולם. אבל בחמישה שלבים פשוטים אני יכול לייצר רגיעה. וגם אם לא אצא מהבית בחיים, תמיד יישאר לי חדר הכביסה. מקפלים, שואפים, מפזרים, נושפים. ועד שיעבור זעם, קול חבטת הבד ינגן לי שלווה.

אוריאל דסקל
עיתונאי

"ברוקלין תשע תשע"

אנשים שרוצים לעשות טוב זה אסקפיזם טהור

את ערבי הסגר בתחילת הקורונה בילינו בבינג'ים בנטפליקס. ראינו כמה סדרות עמוקות ואפלות, על רוצחים סדרתיים, מלביני הון, סוכני FBI מושחתים, מנהיגים פוליטיים דפוקים בראש, פסיכופתים שבמקרה היו גם כדורסלנים עצומים, ועוד ועוד. גם סדרות הפנטזיה והמד"ב היו אפלות וקשות.

ואז הגענו ל"Brooklyn Nine-Nine", והיא נהפכה לגילוי המשמח ביותר שלנו. זו סדרה קומית שכתבו יוצרי "מחלקת גנים ונוף", "המשרד" ו"הדיילי שואו", ובמרכזה ג'ייק פארלטה (אנדי סמברג), בלש מצוין אך ילדותי שעובד בתחנת משטרה דמיונית בברוקלין. הכתיבה מצוינת, מהודקת, מצחיקה מאוד, נמנעת מסטריאוטיפים ומציגה פנטזיה ליברלית מעידן אובמה, עם בלשית שאף אחד לא עושה עניין מזה שהיא אשה ועם מערכת יחסים בין הומו שחור רציני וחסר חינניות לאינטלקטואל ג'ינג'י.

אחרי כל הסדרות הקודמות, ובמציאות הנוכחית, פתאום זה היה כמו נווה מדבר, לראות שוטרים שרוצים להיות טובים. החוק טוב, האנשים רוצים לעשות טוב, הצעירים מרגישים בנוח לדבר על מה שהם מרגישים, המיניות היא נון־אישיו, ולפעמים החיים מצחיקים אז צוחקים. כל כך רחוק מ־2020. אסקפיזם טהור.

יאיר רוה
מבקר קולנוע

התשבצים של "הניו יורק טיימס"

כשהכותרות הן אוסף של פרדוקסים, הנה חידה אחת שאני מצליח לפתור

כשהתחילה המגפה, הדבר היחידי שרציתי היה למצוא מקור אמין לנתונים ולמחקרים על הדבר הזה שתוקף אותנו. כך עשיתי, לראשונה, מינוי למהדורה הדיגיטלית של "הניו יורק טיימס" (4 דולרים בחודש). עד מהרה גיליתי שאת רוב הזמן באפליקציה של העיתון אני לא מעביר עם הניתוח והגרפים שבראש העמוד, אלא בתחתיתו, בסקציית התשבצים והחידונים.

כולן אצלי בבית מכורות למשחק כזה או אחר — סודוקו, באבלס, שחור ופתור — ורק אני מעולם לא התמכרתי למשחקים. אין לי זמן לזה. יש לי אלפי סרטים לראות ואלפי מילים לכתוב עליהם. אבל בימי הקורונה הקולנוע כמעט נעלם מחיינו, חוץ מכמה שאריות מקוררות שנזרקו לשירותי הסטרימינג. ובימים הראשונים המתח הרג אותי, לא הייתי מסוגל לעשות שום פעילות שנמשכה יותר מחמש דקות. המיני־תשבץ של "הניו יורק טיימס" הגיע בזמן, בסך הכל עשר הגדרות בריבוע קטן, על טיימר. כבר הצלחתי לפתור אחד ב־33 שניות, והממוצע שלי הוא דקה וחצי. ובזכות המיני־תשבץ, גיליתי שהמוח שלי, שלא מסתדר עם רוב תשבצי ההיגיון בעברית, מסונכרן לא רע למוחו של מחבר ההגדרות האגדי של "הניו יורק טיימס", וויל שורץ. וכמו שתמיד הזהירו אותנו, עברתי מהר מהסמים הקלים לקשים: התשבצים המלאים.

התשבץ של שני הכי קל, ובכל יום רמת הקושי עולה. הקשה ביותר מגיע בשבת. זה של יום ראשון נחשב בינוני, אבל הוא ענקי, 200 ומשהו הגדרות. ותשבצי סאנדיי האלה הם אגדה. הסרט התיעודי "Wordplay" מ־2006, שמתמקד בשורץ ובתשבצים שלו, חשף את העובדה שלא מעט מפורסמים — ביל קלינטון וג'ון סטיוארט למשל — לא מוכנים לעבור את יום ראשון בלי לגמור אותו. בטוויטר יש עדת מעריצים, כולל למשל הבמאי ריאן ג'ונסון ("רצח כתוב היטב"), שמעדכנים בזמן אמת בקצב ההתקדמות שלהם בדרך לפתרון המלא. אחרי כמה סיבובי ניסיון והתרגלות, קל להבין למה התשבץ הזה ממכר. יש בו הגדרות ידע וטריוויה ממש פשוטות, שנוטעות בך אשליה שאתה יכול לפתור הכל בקלות ומפתות אותך פנימה. אבל אז מתחילה התסבוכת. לך תבין מתי צריך סתם מילה נרדפת, מתי הוא מבקש משחקי מילים, מתי הוא רוצה שתחליף שם של סרט אחד בסרט אחר, מתי הגדרה מספר 30 מאוזן היא רמז ל־117 מאונך, מה מסמנים העיגולים ולמה חלק מההגדרות בבולד. אפשר כמובן להשתמש בגוגל כדי לפתור, למעט העובדה שברוב ההגדרות בכלל לא תדעו מה לחפש.

אז למה אני שם? כי כשסגורים בבית ויוצאים רק עם מסכות, ואין סרטים לראות או יכולת לשקוע במשהו ארוך, מה עוד נשאר לי חוץ ממילים. הן המקצוע שלי, ומתברר שגם התחביב, ובעיקר התרפיה. ריפוי בעיסוק. כשכותרות העיתונים הן רצף אינסופי של פרדוקסים מתסכלים של רפואה, כלכלה וכאוס שלטוני וחברתי, אוסף חידות שבהן תשובה נכונה אחת יוצרת רצף של תשובות שגויות במקום אחר — כנראה מצאתי נחמה, סיפוק ושעשוע בכך שיש לפחות חידה אחת שאני מצליח לפתור כרגע מההתחלה ועד הסוף. ואולי זו גם ההבנה שבתור מי שצריך לבאר לעצמו ולקוראיו את הסרטים החדשים של מיכאל הנקה, נדב לפיד וצ'רלי קאופמן, פתרון חידות היגיון הוא ממילא מה שאני עושה כל חיי. אני מניח שכשבתי הקולנוע ייפתחו, הסרטים יחזרו והזמן הפנוי יצטמצם אצטרך להיגמל, וברגע ההוא אדע שהקורונה עברה מחיינו. אבל עד אז, אם תשאלו אותי מה שלומי, אבקש לדעת מה מספר האותיות ומה האות הראשונה לפני שאענה לכם.

שי צברי
מוזיקאי

אפייה

כי ירשתי חרדה אמיתית מרעב מצמית

צילום: עמית שעל

בגטים, פרעצלים, בייגלים, חלות, לחמניות המבורגר, לחמניות קלועות, פיתות מושלמות, פיצות, המון פיצות בכל הטכניקות שהצלחתי לשים עליהן יד, אפילו לחמי שאור — גם אני בקורונה התמכרתי לאפייה.

בחצי השנה שלפני המגפה חייתי על תזונת פליאו נטולת גלוטן כמעט לחלוטין, אבל אז חברי אמיר, אופה חובב, הזמין אותי לסדנת אפייה שהוא מעביר בווטסאפ, ונפלתי בלבן הלבן הזה. לשתי, בחשתי, ערבבתי, קישטתי, התמכרתי לריח, התמכרתי לטעם, התמכרתי למבט המתפעל בעיניהם של הילדים שלי, הרגשתי גבר־גבר, תכננתי את הקריירה השנייה שלי כאופה, וחודש וחצי לא קניתי לחם, רק אפיתי, לפחות פעם ביום, לפעמים יותר.

ממש בתחילת הקורונה הלכתי לקניון וראיתי גברת שנראתה לי משונה ממש: היא התעקשה לא לגעת בידיות של הדלתות עם הידיים וביקשה ממני שאפתח לה את כל הדלתות עד שנכנסנו מהחניון לקניון. כשנפרדנו חשבתי לעצמי, קצת בהתנשאות, שהמגפה והאי־ודאות המשוגעת שהביאה איתה מוציאות מהאנשים את החרדות העמוקות שלהם.

קצת אחר כך, בסופרמרקט, כשהסתכלתי על כמויות הקמח האדירות שקניתי, קלטתי שזה בדיוק מה שקרה גם לי. מול הררי הקמח וצילומי הגאווה לאינסטגרם הבנתי שאני פשוט חרד, ושהחרדה הזו היא בכלל לא שלי. מאז שאני ילד אני שומע את הסיפורים שההורים והסבים שלי הביאו איתם מתימן על רעב מצמית, על משפחות שמתו מרעב כי התביישו לספר על העוני שלהן, על אמא שלי שכילדה הלכה לחלק פיתות בסתר לעניים במצוות אמא שלה. אני בכלל לא אופה בשבילי, אני אופה בשביל להרגיע את החרדה, אני אופה כדי לדעת שמשניים וחצי שקלים שעולה שקית קמח עם תוספת מעט מים, שמרים ומלח אני יכול להאכיל את המשפחה הקטנה שלי.

התקופה הזאת היא רכבת הרים כלכלית ונדמה שאנחנו עכשיו חזק בירידה, רגע לפני סיבוב מפתיע שאף אחד לא יודע אם הוא טוב או רע, כך שהחרדות עדיין כאן ולפעמים הן מרימות את ראשן. לטובת עודף המשקל שלי, אני מקווה שאמצא דרך משמינה פחות להרגיע את עצמי.

רוביק דנילוביץ'
ראש עיריית באר שבע

בישול

ההרמוניה בתנור מחדשת את היצירתיות

הקורונה תפסה אותי מדלג בין השליחות הציבורית — ניהול העיר והמטרופולין — לדאגת בן לאביו המבוגר, במישור האישי. לנוכח האי־ודאות והמעבר לחיים זהירים ומסוגרים, אני נדרש לגייס את כל תעצומות הנפש שבי כדי להתמודד עם רגעים אנושיים שבמהותם שונים בתכלית מהאופי שלי: אופטימי חסר תקנה בסיטואציה פסימית, אדם שמח בתקופה עצובה ואיש שבנשמתו נוגע באנשים ומחבק אותם ונדרש כעת להתרחק מהם, ומי שעבר מסדר יום תוסס למציאות שחוזרת על עצמה.

הדרך שלי להפיג את השגרה, להירגע ו"לברוח לעולמות אחרים" היא באמצעות עשיית ספורט, שמיעת מוזיקה וכתיבה. אבל הקורונה העצימה תחום חדש לי יחסית — הבישול. גיליתי עולם חדש, שמשלב יצירתיות, הרפתקנות, אתגר, רוגע, שמחה, אושר ואהבה. אוכל מחבר בין אנשים, לכן דווקא בתקופה שבה אנחנו נדרשים לריחוק התשובה המוחצת שלי, הדרך לקרב ולהתקרב, בארוחות רומנטיות או עם בני משפחה, היא האוכל.

בתקופה האחרונה אני ממש מתרגש לקראת זמן האיכות שלי במטבח. מחפש חוויות קולינריות חדשות באינטרנט, רוקח במוחי הקודח מתכונים ונהנה מהסיטואציה שמעמידה אותי במרכז כשמסביבי הגז, התנור, הכיור, הכלים, הסירים והפרודוקטים השונים, בין הדגים החריפים המבושלים שמעלים אדים, הקציצות ברוטב אדום בוהק, נתח הבשר המושרה מראש במרינדה ונכנס לתנור לכמה שעות (כמו בזמן המדבר, שום דבר לא בוער), המרק על שלל הירקות שמתערבבים להם בהרמוניה מלאה, העוף המתובל בשום ודבש עם הבטטה האקזוטית, והבורגול, הקינואה והאורז המלא שמשלימים את אורח החיים הספורטיבי. יש משהו עילאי בריחות התבשילים, בצבע של התבלינים ובתהליך היצירה. בלי אירועים, בימי הקורונה יש לי פנאי בשעות הערב, והבישול מסייע לי להתחדש בכל פעם, להטעין את עצמי באנרגיות טובות. זו דרך נפלאה להשתחרר ולבטא את עצמך.

עינת גז
יזמת טכנולוגיה, מייסדת פאפאיה גלובל

יוגה, מדיטציה והליכה

בכל זאת להרגיש קצת שליטה, ביטחון וחופש

בקורונה התחלתי לתרגל יוגה ומדיטציה. בתוך המצב הזה של אי־ודאות זה קצת מאזן, קצת מאפשר לי לייצר שקט פנימי. זה קשה לי, כי אני בן אדם מאוד דינמי ואני חיה בסטרס של סטארט־אפ, צריכה להיות בשליטה ולהרגיש ביטחון. אבל הבנתי שאני צריכה לתרגל, בייחוד בתקופה הזאת — עם מגפה שהכניסה אינטנסיביות, חרדה ולחץ — את היכולת להחזיר לעצמי איזה שקט, איזה רוגע פנימי. צריך את הביטחון הזה, בעיקר כשיש אנשים שמסתכלים עלייך ומצפים לקבל את זה ממך — עובדים, לקוחות, משקיעים.

אני משיגה את זה גם באמצעות שחייה בים, שהיתה המדיטציה שלי לפני הקורונה, אלא שמאז הקורונה אני הולכת לים ברגל, מהבית במכמורת. עד עכשיו, בימים הלחוצים מאוד שלי, בניסיון להספיק הכל, הייתי נוסעת לים, ופתאום אני נהנית מהדרך ברגל — לנשום אוויר, להסתכל על הטבע, ליהנות מהחופש, להרגיש שהקורונה לא השתלטה לנו לגמרי על החיים. בתקופה הזאת של חוסר שליטה, ההליכה מחזירה לי תחושה של שליטה בדברים קטנים בחיים. זה מתחבר לי גם לתקופה שבה עבדתי באפריקה, שם החופש ללכת ברחוב היה תמיד מוגבל בגלל ענייני ביטחון. הליכה מאפשרת חיבור לקרקע, לאוויר, לשמש — זה חופש שהקורונה החזירה לי.

להב הלוי
מעצב גרפי

הלבד

בלימת החירום של החיים עושה לי טוב

בין הכיסא המשרדי, שעליו אני יושב בחדר השינה שלי, לקיר שנמצא מאחורי גבי מאז 1 באפריל מפרידים 3.40 מטרים. לפניי יש 80 ס"מ נוספים, בטרם נתקלות עיניי — ואם אני מותח את רגליי רק מעט, גם שתי רגליי — בקיר הלבן שמעבר למסך המחשב. מימיני 80 ס"מ, משמאלי עוד 2.40 מטרים. וזה העולם כולו — 13 מ"ר ועוד 44 ס"מ, מקום לכוס קפה ולכוס יין.

זה, ודלת צרה, שפתוחה יומם וליל, המובילה אל מרפסת עורפית קטנה שאי אפשר לעשות בה דבר, למעט לעמוד בדוחק ובזהירות בין עשרות עציצים ואדניות עמוסי קקטוסים וסוקולנטים, פרי ופריחה של החודשים האחרונים, כדי להשקותם.

מעבר לקיר, בתי אופה כל הזמן. לא כתחביב־לימי־קורונה, זה המקצוע שלה, אבל בשל רעש המנוע של המיקסר, טפיחות ידיה על הבצק וטמפרטורת התנור שאינו כבה כמעט אף פעם, אינני יוצא כלל מהחדר לשאר חללי הבית.

ובעולם הצר שאליו נקלעתי, נפתח בפניי עולם חדש — הבדידות. לא הבדידות המילונית, המצב המנטלי ההוא של כמיהה וחוסר יכולת להשתייך ואי־הימצאות בסביבת האחר/ת. אלא הלבדיות הזאת, שנכפתה יום אחד.

וטוב לי. שקט וטוב. ואת זה לא ידעתי דקה לפני הקורונה.

כי אני אוהב חברת אנשים, זו לא מיזנטרופיה שהרימה ראש לפתע. אני אוהב לפגוש חברים, אוהב לחייך אל זרים. אני אוהב אנשים שאינני מבין את שפתם ולפעמים גם את הבעות פניהם. אני אוהב קירבה.

אבל אנחנו, כולנו, חיינו באינסוף מצבים של יותר מדי מהכל. כל כך הרבה יותר מדי, שלא נמצא הזמן לעצור ולהרהר בדבר לרגע ולהחליט. כי יש פקיד שהנחנו שאנחנו מוכרחים לשבת מולו, מסעדה שהיה נדמה לנו שהיא מאסט, פגישה שנראתה הרת גורל, אסיפת הורים, אסיפת מורים, כנס מעצבים, תור בקופת חולים, מועצת תלמידים, ערב בוגרים, נשף פורים, הבאת ביכורים, ליל שימורים, נו — מצעד החיים.

והנה, קיבלנו פטור. לא חייבים כלום ולא צריך אפילו להמציא תירוצים. נכפה עלינו פסק זמן שהיה קשה לקחת קודם סתם כך, והוא לימד אותי שלא רק שהייתי באיזה מרוץ תמידי, לצד עוד המון אנשים, לפעמים בכלל לא רצנו אחרי כדור. סתם רצנו, מתוך אינרציה. הקורונה היתה בלימת חירום, כמו איזה קינג קונג שתופס מטוס במעופו. וזה נעים לי, מהורהר, ובאופן מפתיע, דווקא עכשיו, מלא אפשרויות בחירה.

בזכות הלבד. הוא הפך אותי לפורה הרבה יותר ממה שהייתי קודם. התפוקה שלי גדולה יותר, ונראה לי שגם טובה יותר. אני מספיק המון, ובשקט. בהמון שקט. בהשאלה מפול אוסטר, הקורונה הזאת היא כולה "המצאת הבדידות" אחת גדולה, ואיזה יופי של המצאה.

הדבר היחיד שאני ממש מתגעגע אליו הוא הישיבה באולם קולנוע. אני פריק של סרטים ובתי קולנוע. כשאני חושב על זה עוד קצת, חלק נכבד מהעניין שלי בקולנוע זה ה"אני אשב לי כאן לבד בחושך". תודה, סבתא.

אדוה קיזלשטיין
עיתונאית

חנויות תקליטים

בעולם שהוריד מסך על האופק, זה האופק שלי

חזרתי לקנות תקליטים (ויניל) לפני קצת יותר משנה, אחרי כ־20 שנה שלא. התמקדתי בלהשלים את האוסף הלועזי שלי, להוסיף קלאסיקות שאין לי. קניתי פה ושם, פעם בכמה שבועות. ואז באה הקורונה, ובתחילת הסגר קניתי מחנויות כדי לתמוך בהן. באמת. והמוכרים היו מקסימים, הניחו לי תקליטים ליד הדלת בשעות מאוחרות, "כשאין פקחים". כשנגמר הסגר והחנויות נפתחו, הלכתי אליהן לקנות. כדי לתמוך בהן. באמת. ומאז זה נהפך לשטף, ואני מוצאת את עצמי מגיעה אליהן כמה פעמים בשבוע.

***

חנויות לא־תקליטים טובות מעוררות בי רצון לקנות כל מה שיש בהן כי הן מגלמות הבטחה להיות אדם טוב יותר — אהיה מלאת סטייל, אכתוב ואצייר, אעשה כושר, אעצב מחדש את הבית, אפתח חוש טכני נהדר. אבל לחנויות תקליטים טובות יש אפקט אחר לגמרי. אין בהן פוטנציאל לשדרוג עצמי ולאיזה "אני" מוצלח יותר. הן פשוט אומרות: הנה אוקיינוס. קפצי למים. אין לנו מושג מה זה יעשה לך.

***

כבר בכניסה מרגישים את זה. חנות טובה, כזאת שחוזרים אליה שוב ושוב, מעוררת תחושה של בית. אני מכירה את החלוקה הפנימית, אולי אפילו המוכר מזהה אותי, מחייך, זוכר מה לקחתי בפעם הקודמת. ואז מתחיל העניין עצמו, הצלילה אל האוקיינוס. הדפדוף המהיר של האצבעות. היכולת לזהות את האלבומים בשניות ממבט קצרצר בסנטימטרים העליונים של העטיפה. הגאווה של "את זה כבר יש לי". הידע שצברתי, הטעם שחידדתי. הריגוש כשמוצאת משהו שאני מחפשת. הריגוש כשמהמרת על אלבום של אמן שבקושי שמעתי עליו או אותו, אבל הי, למה לא לנסות ממפיס סלים או סוויט אמה או וודי גאטרי אם הם עולים רק 20 שקל? כמו ביצת הפתעה לנשמה. והטקסים הקטנים — להפוך אלבום ששלפתי כדי לבדוק את רשימת השירים, לשלוף את התקליט מהעטיפה ולבחון אותו היטב, לדעת להעריך אם זה רק לכלוך קטן או שריטה בעייתית, להתחיל לערום בצד את הנבחרים של היום. והשמחה על זה שאני כבר יודעת איפה ואיך לקנות בזול, ושזה הדבר היחיד שאינו אוכל שאני קונה בימים אלה. ואחר כך הציפייה בדרך הביתה, והרגע שבו תקליט חדש באוסף מונח על הפטיפון.

***

קניית התקליטים נהפכה לגלגל ההצלה שלי בחצי השנה האחרונה קודם כל בגלל המוזיקה עצמה. יחד עם ספרים וסרטים, היא האופציה הכמעט יחידה לצאת עכשיו למסע, בעולם ובתוך עצמי. צריכת התרבות שלי בימי הקורונה זינקה פלאים, היא נהפכה להישרדותית. שנית, הקנייה הפיזית שולחת אותי החוצה, אל העיר שבה אני מכירה כבר כל חנות, ומפגישה אותי עם אנשים. והאירוע עצמו, של החיפוש והמציאה וההימור והבחירה והצמצום, מעניק ערך מוסף שאין באוקיינוס הדיגיטלי, זה שזמין בכל רגע בשירותי הסטרימינג.

אבל יש כאן עוד משהו. לקניית התקליטים יש כוח כפול. מצד אחד, היא משיבה איזה עולם ישן שנעלם לנו ומחיה ריגושים מימי הנעורים, של גילוי והתמסרות. מצד אחר, יש בה עתיד שקשה מאוד למצוא בעידן הנוכחי של האי־ודאות. כל כניסה לחנות מזכירה: יש עוד כל כך הרבה מוזיקה טובה שמחכה לי. בעולם שהוריד מסך על האופק, זה האופק שלי.

עדי קיסר
משוררת

הים

אפשרות להיות תיירת במקום הכי רחוק, וכל כך קרוב

בתקופה שמעמידה אותנו מול העובדה המלחיצה שחוסר ודאות הוא הביטחון היחיד, וכשהמרחב הציבורי מכניס אותנו למוד סגור, בין כל ההנחיות, הבלבול והריחוק, תמיד ישנו הים. הרחובות המובילים אליו נראים אחרת, הפנים מכוסות, הצעדים כבדים יותר, אבל הים התיכון לא השתנה. הכחול הפתוח שמחבר אל השמים, המים שעוטפים והקצב של הגלים שנותנים נשימה, הכל שם. גם החול נדבק באותה עקשנות, המדוזות הגיעו כמתוכנן ומסוכות המצילים נשמעו הקריאות המוכרות.

בחסות מגבלות התנועה החדשות קיבלתי הזדמנות למסע בזמן ונסעתי למקומות שלא יצא לי לבקר בהם שנים. בכל פעם בחרתי כיוון אחר אבל הדרך תמיד הובילה בסוף אל המים. בכנרת נזכרתי בחופשות ילדות וגיליתי שמתנפחים זה עניין פופולרי מאוד, ובים סוף שחיתי במים צלולים עם דגים בצבעים מדהימים. בתוך המים את תיירת בעולם כל כך קרוב אבל הכי רחוק, שעושה אותך חסרת משקל, מעניק לך שקט. ואז קורה דבר מה. האיברים לאט־לאט משתחררים, איזו רכות חודרת ללב, ותחושה פנימית חדשה מטפטפת משהו שמרגיש פתאום חופשי. ים הוא לא רק מקום, הוא מצב נפשי.

שהם סמיט
סופרת

העיר

פתאום היא קורצת לך, שבשגרה לא יוצאת מהבית

פתאום היא קורצת לך. לך, שבשגרה לא מוציאה את האף מהבית. רק שמעת סגר — בו במקום צימחת קוצים בתחת. רק אמרו לך אי אפשר, אסור בחוק, מסוכן, עד כאן, מאה מטר — וכבר התלבשת ויצאת. אל חדר המדרגות, אל רחובך הקטון הנשפך אל הנהר הגדול של הראש־האוור.

איזה ראש־האוור. דממה. עיר מאולחשת. לוק כירורגי.

ובכל זאת, מתברר שהיא בהכרה. לגמרי.

"אם תשאלי אותי", היא אומרת, לא שזכור לך ששאלת, "אני ממליצה לך לשים מסכה. רואה שם בכיכר את הניידת? מתחשק לך לחטוף קנס 500 שקל?".

לא התחשק לך לחטוף קנס 500 שקל. מצד שני, את מי תדביקי? פיקוסים? פחי זבל? תחנות אוטובוס גלמודות?

התיישבת באחת מהן. למרגלותייך, על המדרכה המטונפת, גוויית כף יד מלטקס.

"איך את?", התעניינת.

"עינייך הרואות", נאנחה עירך.

"שקט".

"בית קברות! רק השליחים של וולט ותן ביס מפיחים בי קצת אקשן".

"זה כי נהפכת לעיר של פודיז".

"נהפכתי... הפכתם אותי. בטח גם את יצאת לצוד משהו לארוחת הערב".

"דווקא לא".

"אז מהסופר־פארם... אלכוג'ל, נייר טואלט, גלול־"...

"עברתי את הגיל. אני... יצאתי אלייך".

"מצאת לך זמן. עכשיו כשאני הכי לא אני. בלי חנויות, מסעדות, בתי קפה, ברים, אולמות קולנוע ותיאטרון, מוזיאונים, ספריות — מה יש לי להציע?".

"את מיטבך".

"את לועגת לי".

"לא, באמת. ככה יש לי הזדמנות להתבונן בך".

"יופי לך. את מתכוונת לדגור פה כל הערב?".

"לא. קצת אשב, קצת אשוטט. ארד לים".

"אין ים. סגור".

"אסתכל מרחוק".

"סבבה. רק אל תגידי שלא הזהרתי אותך משוטרים, פקחים. את לא נראית כמו אחת עם עודף כסף... יש לך נדל"ן?".

"אני מעדיפה לקרוא לזה בית. אולי באמת אחזור. הספקת לי".

"העלבתי אותך?".

"לא. רק קצת התאכזבתי מהגישה שלך".

"מה חשבת?".

"שאת קצת יותר מורכבת".

"אני מתנצלת. במה את עוסקת, אם מותר לשאול?".

"כותבת".

"ושמך?".

אמרתי. לא זכרה. התנצלה. היא זוכרת רק את מי שכותב עליה, או קבור בחלקת הסופרים. "אין בה מקום", הפטירה.

"זה בסדר. אין לי כוונות למות בקרוב".

"עכשיו עם הקורונה אין לדעת".

זה הספיק לי. חזרתי הביתה. כתבתי את זה. מחר אצא אליה שוב.

דור סער־מן
דוקטורנט להיסטוריה ומגיש פודקאסטים

פודקאסט אפור ברחובות אפורים

כשהעולם מחייב להנמיך ציפיות, מצאתי איך לתרגל את זה

הייתי צריך להתחיל דיאטה, ולהתחיל לזוז. הבנתי שאם אני רוצה לצאת להליכה לאורכה ורוחבה של חולון אני צריך, כמו כולם, למצוא פודקאסט שאוכל להאזין לו. המלצה אקראית באינטרנט הובילה אותי אל "American Elections: Wicked Game", שעוסק בתולדות הבחירות לנשיאות ארצות הברית ומגיש איש הפודקאסטים לינדזי גרהאם. אני לא פריק של היסטוריה אמריקאית, וחשבתי שזו יכולה להיות הזדמנות להשלים קצת פערים.

הוא התגלה כפודקאסט בינוני למדי: מלא שמות ופרטים שאני שוכח בתוך רגע, "המחזה" מגוחכת של שיחות בין דמויות היסטוריות, שאת כולן גרהאם "מחקה" אותו הדבר, הגשה שמנסה להיות דרמטית כל הזמן בעודה עוסקת בתככים נשכחים מהמאה ה־19. בקיצור, כל האירוע מחניק מרוב מידע, פומפוזי באופן מביך. ובכל זאת, שני ערבי ההליכה שלי בחולון על רקע גרהאם נהפכו לנקודות אור בתקופה שבה אני כל היום בבית, עובד ולומד.

זה קרה דווקא משום שהפודקאסט לא טוב כל כך. אני הולך בעיר אפורה ומאזין לפודקאסט אפור. כל ניסיון להידבק לתוכן אחר נכשל — הפודקאסטים הטובים היו לי קצביים מדי, מהודקים מדי, מגניבים מדי. על מי אני עובד, הם לא מתאימים להליכה בעיר המשמימה ביותר בגוש דן, בין מבני הרכבת הישנים לשכונות מגדלים חסרות אופי.

כשהתחושה היא שהכל סוגר עלינו, כל מה שאני רוצה זה רק שמישהו ירצה לי באופן בינוני. אני רוצה ללמוד את כל מה שיש למחזמר "המילטון" להציע, רק בלי השירים הכיפיים והכוריאוגרפיה והאדג'יות. אי אפשר לנצח את הקורונה עם הפקות ענק, היא תמיד תכה בך בחזרה במלוא עוצמתה. ובתקופה שבה הנמכת ציפיות היא כלי הכרחי להישרדות, אני מתרגל אותה בעיר בינונית עם פסקול בינוני, ובלמצוא את היופי גם בהם.

הרב בני לאו
ראש מיזם 929

הגינה שלי

המחזוריות נותנת פרופורציות

צילום: יואב דודקביץ

כבר 20 שנה שאני גר באותו הבית בשכונת קטמון בירושלים, ועד עכשיו לא ראיתי את החצר שלי. עד הקורונה הייתי יוצא בכל בוקר לתפילה בשעה 6, וחוזר מאוחר בלילה, אחרי יום עבודה ושיעורים, בעיניים כמעט עצומות. בכלל לא ראיתי שיש לי גינה. ועכשיו פתאום גיליתי אותה, ואני מנהל איתה רומן מדהים.

סידרתי את האדניות והעציצים, שתלתי תבלינים, הפכתי את הקרקע, הבאתי שתילים, גזמתי שיח ורדים. נגעתי באדמה, לכלכתי את הידיים. נהייתי גנן. אני עובד בגינה, ואני מתפלל בגינה, ואני רואה את הגינה. אני מבחין בכל דבר. כל פרח חדש הוא אירוע, כל ניצן. שיח הוורדים, אחרי הגיזום, פתאום גבה. הגרניום והפרחים העונתיים מוסיפים לי צבע לחיים. נהיה דיאלוג אינטימי ועמוק עם הצמחים. אני עד לתהליכים, אני רואה את המחזוריות, והכי בנאלי — אני רואה התחדשות ומבין שאנחנו באיזה סיבוב ארוך. זה מרגיע, ונותן פרופורציות. הכל מחזורי. ענף קמל, אבל יש צמיחה חדשה. זה לא רק נותן אנרגיה טובה אלא גם מנחם — אפשר לצמוח.