100
ימים של טראמפ
גם אחרי שלושה חודשים בתפקיד, דונלד טראמפ לא מפסיק להפתיע. הוא סוער, צבעוני, אימפולסיבי ולא מפסיק לייצר כותרות. ואחרי הכל, הוא מתקשה לעמוד בהבטחות
100 עובדות על 100 הימים הראשונים
קרן צוריאל־הררי, אורי פסובסקי, ויקי אוסלנדר, ניצן לונברג ורן אברמסון
1
תוכנית
100
הימים
2
הבטחות קשה
לקיים
3
חוקים באוויר
4
אובמה־קר עדיין חי
5
אגב
ביטוח בריאות
6
מנצח
חמוץ
7
אבי העובדות
האלטרנטיביות
8
אורוול
מוסר
תודה
9
מוקף בעשירים
10
איבד
את זה
11
מאבדים
את זה
12
הילדים דואגים לעסקים
13
חי
בטוויטר
14
העוקבים בפיגור
15
עוקב
אחרי אובמה
16
הדובר עושה פאדיחות
17
מכה
לטרנסג'נדרים
18
רפובליקני כמו כולם
19
מסתיר את המסים
20
אפס
ביחסי
אנוש
21
המנהיגים עולים
לרגל
22
נתניהו
מכה
פעמיים
23
משגע
את
השוק
24
אובססיה לתקשורת
25
יחסי
אהבה שנאה
26
החיים הטובים
27
חזק
בגולף
28
הבית
השני
29
משחק
יקר
30
משפחה יקרה
31
שינה את דעתו 1
32
שינה את דעתו 2
33
ההיפך מירוק
35
הצו שפוגע בשכר הנשים
34
תעשיית הציוצים
36
חופשת הלידה לא מגיעה
37
אבל
טראמפ יוצא לחופש
38
הנשיאות משתלמת
39
עבודה דווקא יש
40
סקנדל היועצים
41
כמה עולה לפרסם לנשיא?
42
השוק
עולה
43
נשיא תעשייתי
44
מהגרים
על הכוונת
45
כוורת של בכירים
46
אגב
בואינג
47
ומה לגבי החומה
48
ספר לי
מי הם חבריך
49
החבר מגולדמן זאקס
50
הלוביסט הגלובליסט
51
מצאו את ההבדלים
1
52
גולדמנים נוספים הגיעו
53
בשם
הבת
54
הגברות הראשונות
55
הפלות -
לא בבית ספרו
56
אבל
אלימות זה פחות חשוב
57
הנפט
ימשיך לזרום
58
מצאו את ההבדלים
2
59
מנתק לאוסטרלים
60
נשיא של לייקים
61
מלך הריטוויטים
62
איש של טלוויזיה בבוקר
63
נשיא הצללים
64
רחוק מהמנגנון
65
דואג למתמחים שלו
66
עוזר לא תאגידי מספיק
67
העם זועם, והעולם גם
68
כל שגיאות הנשיא
69
מתנער מקריאות "הייל"
70
יועץ
כלכלי מאמזון
71
המהגרים לא עוצרים
72
החדשות מזוייפות ובגדול
73
מחמם
את סין
74
שכח את הקשישים
75
פיצויים במיליוני דולרים
76
הקרוב לצלחת
77
מילה מקיסינג'ר
78
סיפור משפחתי ארוך
79
תכלס
צודק
80
שני
הצדדים יחליטו
81
אובמה אאוט
82
עוד
נסיון
נכשל
83
כמה
שיותר
פחם
84
איפה
המידע
85
הנה
המידע
86
חד-גוני
87
ג'ובס מרוצה בקברו
88
לא יקחו
לו את
הזהב
89
פטריוט אמיתי
90
הבטחה אחת הוא
כן קיים
91
מה קורה בשוודיה
92
יצא מההסכם
93
מתייחס ליהודים
94
עוד חזית תקשורתית
95
המלחמה הקרה החדשה?
96
אהבה שנאה עם פוטין
97
עוד לא
מאוחר
98
חצו עוד
קו אדום
99
הפתעה
100
סוף
דבר
עם כניסתו לבית הלבן הבטיח הנשיא דונלד טראמפ לבוחריו 100 ימים ראשונים מהחלומות. "רק תדמיינו מה אנחנו יכולים להשיג ב־100 הימים הראשונים שלנו!", צייץ לפני הבחירות. בסוף השבוע שעבר, כשנשאל בראיון ל־"AP", על תוכנית 100 הימים, הוא כבר לא נשמע מחויב במיוחד: "מישהו הציע את הרעיון של תוכנית 100 ימים, אבל... כן. טוב, בגדול די השגנו את רוב הפריטים ברשימה". בהמשך אותו ראיון הוא כבר התחזק בדעתו ואמר: "עשיתי יותר מכל נשיא אחר ב־100 הימים הראשונים, ואני חושב ש־100 הימים הראשונים הם מחסום מלאכותי".
טראמפ פרסם "חוזה עם הבוחר האמריקאי", ובו 60 הבטחות לציבור שהרכיבו תוכנית פעולה ל־100 הימים הראשונים, בנושאי בריאות, מיסוי, תשתיות, הגירה ועוד. עד כה הוא קיים חמש מתוכן בלבד, אבל במקביל הפר חמש אחרות. הוא השיק את הטיפול ב־10 נושאים, והיתר נותרו בינתיים על הנייר.
טראמפ העביר 28 חוקים מאז שנכנס לתפקיד — השיא מאז 1949. עם זאת, אף חוק שהועבר לא נחשב משמעותי, ו־13 מהם נוגעים לביטול חוקים של אובמה ולא ליוזמות חדשות. השיא של כל הזמנים בארה"ב עדיין שמור לנשיא פרנקלין דליינו רוזוולט, שהעביר 76 חוקים ב־100 הימים הראשונים שלו ב־1933.
טראמפ התחייב לבטל את אובמה־קר, רפורמת ביטוח הבריאות הממלכתי של קודמו, במהלך 100 הימים הראשונים. עד כה קיים 9 פגישות בעניין, ולא נמצאה דרך. בסוף פברואר הוא אמר ש"אף אחד לא ידע שמערכת הבריאות זה נושא כל כך מסובך".
24 מיליון
אמריקאים יאבדו את ביטוח הבריאות שלהם אם טראמפ יצליח לבטל את אובמה־קר
אחרי שגבר על הילארי קלינטון והושבע לנשיאות, החליט טראמפ שלא מספיק לו לנצח במספר האלקטורים וביקש להוכיח שניצח גם אבסולוטית, במספר הקולות. הוא טען שהיו מיליוני הצבעות לא חוקיות ודרש לבחון את הנושא. טענותיו הוכחו כחסרות בסיס.
לפחות בהחדרת מושגים באנגלית הוא מצטיין. כשמצלמות הטלוויזיה העידו באופן חד משמעי שבהשבעה שלו נכחו פחות אנשים מבזו של אובמה, טראמפ התעקש שלו יש יותר גדול, והיועצת שלו קליאן קונוויי אמרה שזה לא שקר אלא עניין של "עובדות אלטרנטיביות". הביטוי הפך מאז לחלק אינטגרלי מהשפה בתקשורת וברשתות החברתיות, וכבר נדמה שהיה כאן מאז ומעולם.
הביטוי "עובדות אלטרנטיביות" הזכיר לרבים את "שיחדש", השפה המעוקרת והצרה שבה משתמשים התושבים ברומן הנבואי־דיסטופי של ג'ורג' אורוול "1984", שנועדה להגביל את חופש המחשבה. שלושה ימים לאחר השימוש הראשון בביטוי זינק הספר, שיצא לאור ב־1949, למקום הראשון ברשימת רבי־המכר של אמזון.
הקבינט ואנשי הצוות הבכירים של הנשיא הנכנס הם העשירים בתולדות ארה"ב, ומחזיקים יחד לפי נתוני הבית לבן בנכסים בהיקף חסר תקדים של 12 מיליארד דולר.
42%
מהאמריקאים הביעו תמיכה בטראמפ בתום 100 הימים הראשונים לכהונתו, לעומת 53% התנגדות, לפי ה"וושינגטון פוסט". אלה הנתונים הגרועים ביותר לנשיא אמריקאי מאז הארי טרומן ב־1945.
59%
מהאמריקאים חרדים במידה מסוימת מההשלכות של בחירת טראמפ לנשיא, כך לפי סקר שערכה בסוף מרץ חברת המחקר רדיוס בקרב 2,000 אמריקאים מעל גיל 18. זה אומר שהם עולים במשקל, שותים יותר אלכוהול וחווים בעיות ביחסיהם האישיים. כמחצית מהם אף מדווחים שהם עושים פחות סקס.
ייתכן שמאחורי הניסיון להשתלט על הכאוס בבית הלבן ולשבור לכיוון פחות שנוי במחלוקת עומד עוד מניע. כך לפחות רמזו מקורות עלומים בשורה של כתבות על התהפוכות בממשל טראמפ. ילדיו הבוגרים של טראמפ, דונלד ג׳וניור, איוונקה ואריק ולצידם בעלה של איוונקה ג'ארד קושנר מודאגים מפגיעה במותג המשפחתי.
״יורשי טראמפ מעוניינים בכל שינוי שיעזור להחיות את הנשיאות ולשמר את שמה של המשפחה בזמן שהם מנסים להרחיב את פורטפוליו המלונות של ארגון טראמפ״, הוסבר ב"וושינגטון פוסט". פופוליזם אנטי־ממסדי, לפי ההסבר הזה, הוא אולי אמצעי טוב לניצחון בבחירות, אבל הוא לא טוב לעסקים.
979 ציוצים פרסם
טראמפ ב־100 הימים
הראשונים לכהונתו בחשבון הפרטי שלו realDonaldTrump@ ובחשבון הרשמי של נשיא ארה"ב POTUS@. בממוצע זה יוצא כמעט עשרה ציוצים ביום.
בחשבון הטוויטר הרשמי יש לטראמפ 16.7 מיליון עוקבים, ובחשבונו הפרטי 28.3 מיליון. זה ודאי נשמע הרבה, אבל לשם השוואה — לאובמה יש 87.1 מיליון עוקבים בחשבונו הפרטי, ואילו לקייטי פרי, שמחזיקה בשיא העוקבים ברשת החברתית, יש 97.2 מיליון.
טראמפ הזכיר את הנשיא הקודם ברק אובמה ב־36 ציוצים מאז שהושבע.
לדובר הבית הלבן שון ספייסר היו כמה פליטות פה מביכות במיוחד. התקרית הראשונה התרחשה יום לאחר ההשבעה של טראמפ, כשאמר בכמה הזדמנויות שהקהל על מדשאת הבית הלבן היה הגדול ביותר באירוע שכזה אי פעם, ושהתקשורת העריכה את המספרים בחסר בכוונה.
כשהטענה הופרכה באמצעות תמונות ממצלמות הטלוויזיה, שהשוו את תפוסת המדשאה בהשבעות של טראמפ ושל אובמה, טען ספייסר שהוא התכוון לכך שההשבעה של טראמפ היתה הנצפית ביותר אי פעם. כשנתוני הרייטינג הפריכו גם את הטענה הזאת, טען שכלל בספירה את מי שצפו בהשבעה באינטרנט. מאחר שמספרי הצופים ברשת אינם מדידים, אין אפשרות לבדוק את הטענה.
בהזדמנות אחרת, כשספייסר נשאל אם הנשיא מסתובב בבית הלבן בלילה בחלוק הוא השיב שלנשיא אין בכלל חלוק, ורק לפני כשבועיים, בתגובה למתקפה הכימית בסוריה, אמר שאפילו היטלר לא השתמש בנשק כימי וכינה את תאי הגזים של גרמניה הנאצית "מרכזי שואה".
ביום ה־34 לכהונתו ביטל טראמפ את ההוראה לאפשר לילדים טרנסג'נדרים להשתמש באיזה שירותים שיבחרו — בנים או בנות — לפי המגדר שבו הם מזדהים, לא בהכרח זה שאיתו נולדו.
ילדים טרנסג'נדרים הם אולי האוכלוסייה הפגיעה ביותר בקהילת הלהט"ב, הפגיעה גם ככה. הם סובלים מבריונות קשה ושיעורי ניסיונות ההתאבדות בקרבם עומדים על 30%. צעד לאחור ללא ספק עבור הקהילה, שידעה רגע עצום של נחת ב־2016 כשבית המשפט העליון נתן תוקף משפטי לנישואי להט"ב בכל רחבי ארה"ב.
טראמפ אולי נישא אל הניצחון על גלי המיאוס מהממסד בוושינגטון וההבטחות לשינויים דרמטיים בכל תחום אפשרי, אבל אין ספק שהוא הולך ומתמסד, גם אם באופן הדרגתי. נכון לעכשיו רוב ההבטחות הקולניות ביותר שלו לא קוימו או מפני שהתנגשו עם המציאות, או מפני שלא הצליח לשכנע את הרפובליקנים לתמוך בהן או משום ששינה את דעתו בהתאם לסיטואציה. האיסור על כניסת אזרחי מדינות מוסלמיות נתקע בבתי המשפט, האובמה־קר לא בוטל, תוכנית ההשקעה בתשתיות לא תקרה בקרוב וגם החומה בגבול מקסיקו הופכת בהדרגה למטאפורה לתגבור הביטחון באזור. העובדה שהממשל שלו עדיין מצוי תחת עננה כבדה של חקירת מעורבות רוסיה בבחירות בוודאי לא עוזרת.
כעת טראמפ מדבר על תוכנית לקיצוצים מסיביים, שאמורה גם לשלם על עצמה בגלל שתוביל לצמיחה גבוהה יותר, אבל גם התוכנית הזאת לא תהפוך לחוק בקרוב. בנוסף, הוא מתמוגג מהתגובה למתקפת טילי הטומהוק בסוריה ולהטלת 'אם כל הפצצות' באפגניסטן. השילוב הזה, של קיצוצי מסים והפצצות, בתוספת הפחתת רגולציה והפחתת הדגש על זכויות אזרח נשמע די מוכר: זו מדיניות של נשיא רפובליקני קונבנציונלי.
נכון להיום, יותר ממיליון איש חתמו על עצומה לחייב את טראמפ לחשוף את נתוני המס שלו. החתימות נאספו באתר שהקים קודמו הנשיא אובמה בשם We the People. אובמה הוציא בזמנו הוראה שלפיה כל עצומה שתאסוף למעלה מ־100 אלף חתימות תזכה לתגובה רשמית של הבית הלבן. אחרי העצומה האחרונה הכריז טראמפ כי הוא מבטל את היוזמה.
3
מנהלים בכירים זכו לפגישות אישיות עם טראמפ ב־100 הימים הראשונים: ביל גייטס ממיקרוסופט, יצחק (אייק) פרלמוטר ממארוול ובריאן קרזניץ' מאינטל.
טראמפ נפגש עם 13 ראשי מדינות מאז שנכנס לתפקיד, בקצב מסחרר של אחד לשבוע בממוצע.
עלו לרגל לבית הלבן: ראש ממשלת איטליה פאולו ג'נטילוני,
נשיא סין שי ג'ינפינג, מלך ירדן עבדאללה, נשיא מצרים עבד
אל־פתאח א־סיסי, ראש ממשלת דנמרק לארס לוק רסמוסן,
ראש ממשלת עיראק ד"ר חיידר אל־עבאדי, קנצלרית גרמניה
אנגלה מרקל, ראש ממשלת אירלנד אנדה קני, יורש העצר
הסעודי הנסיך מוחמד בן נאיף, ראש
ממשלת קנדה ג'סטין טרודו, ראש ממשלת
יפן שינזו אבה, ראש ממשלת אנגליה תרזה
מיי וכמובן ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו.
ב־100 הימים הראשונים שוחח טראמפ עם 20 ראשי מדינות, אך רק עם שניים הוא שוחח פעמיים — ראש ממשלת יפן שינזו אבה וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו. יתר השיחות התקיימו עם מנהיגי בנות הברית הטבעיות של אמריקה — קנדה, בריטניה, צרפת, גרמניה ואוסטרליה; עם מי שנחשב לידיד קרוב של טראמפ אך לאיום על אמריקה, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין; עם מנהיגי מדינות אסטרטגיות שאסור להתעלם מהן — דרום קוריאה, הודו וסין; עם ראשי מדינות ערביות — סעודיה, מצרים והרשות הפלסטינית; ועם ראשי מדינות שכנות מאמריקה הדרומית — צ'ילה, ברזיל ומקסיקו.
מאז שטראמפ נבחר לנשיאות, שוק המניות מציית לאמרה השחוקה "קנה לפי השמועה, מכור לפי החדשות (Buy on the rumor, sell on the news)". הנשיא מודיע על תוכנית דה־רגולציה "עצומה" - המניות קופצות. הוא משתלח בחברה זו או אחרת - והמשקיעים ממהרים למכור. בתום 100 ימים של טראמפ בבית הלבן, הוא לא הצליח לקדם כמעט אף אחת מהבטחותיו. יותר מזה, המהומה התקשורתית הבלתי פוסקת סביבו, בשילוב חוסר האמינות המיוחס לו ולצוותו הביאו לטשטוש הגבולות בין שמועות לבין חדשות של ממש.
המצב הזה יצר אווירה אופטימית, אבל ככל שהימים חולפים וההבטחות לא מתממשות, הדהירה נראית יותר ויותר תמוהה. במובן מסוים, המשקיעים מגיבים באופן דומה לתקשורת אל מול התופעה ששמה דונלד טראמפ. הוא נמצא בעמדה שבה כל אמירה שלו דורשת התייחסות, אבל לעתים קרובות הדברים שהוא אומר חסרי כל בסיס או היגיון. לכן, בסיקור יש אלמנט של הימור — האם המידע אמין? האם מדובר בפרובוקציה? ולמה לעזאזל הוא מתכוון? בסופו של דבר הבחירה היא לקנות - את המניה או את המידע. בינתיים זה עובד, לפחות למשקיעים.
94
מתוך 100 הימים הראשונים של טראמפ כללו אירוע ציבורי אחד לפחות.
טראמפ אולי הכריז שהתקשורת היא ״אויב העם״, אבל הוא מתראיין ללא הרף ולפעמים עונה סתם כך לעיתונאים שמתקשרים לבית הלבן ומבקשים לדבר עם הנשיא. מאחורי הקלעים אנשיו עסוקים בתדרוכים
בלתי פוסקים ובהשמצות הדדיות — באתר "פוליטיקו" תיארו את המצב כ״קן צפעונים״ של בכירים המדליפים אחד נגד השני.
בתחילת כהונתו התקשורת האמריקאית מצאה לה שעשוע: להראות איך הציוצים הכועסים שלו על
הבוקר הם בעצם תגובה לאייטמים שהוא רואה בפוקס ניוז. בהמשך הצטרף המעקב אחרי משחקי הגולף, ובשבועות האחרונים העיתונאים בארה״ב עסוקים בתיעוד שלל המקרים בהם טראמפ שינה את דעתו, בין היתר בנושאים שעמדו במרכז הקמפיין שלו.
גם בימים שבהם היו לו אירועים ציבוריים הקפיד טראמפ לשלב בילויים, כשאירח מנהיגים ובכירים מהבית הלבן לפגישות עבודה באתרי הגולף שבבעלותו.
19
פעמים פקד טראמפ את מגרש הגולף במהלך הכהונה, אחת לחמישה ימים בממוצע. אובמה אגב שיחק גולף רק פעם אחת במהלך 100 הימים הראשונים לנשיאותו.
טראמפ מכנה את מגרש הגולף מאר־א־לאגו שבפאלם ביץ', קליפורניה, 'הבית הלבן הדרומי', משום שהוא בילה בו פעמים רבות מאז שמונה לנשיא. בסך הכל בילה טראמפ 12 פעמים במגרשי גולף שבבעלותו מאז כניסתו לתפקיד.
4.6
מיליון דולר
עולה ביקור בן יומיים של הנשיא במאר־אל־לאגו. הסכום העצום מורכב מעלויות אבטחה של כ־3.6 מיליון דולר, טיסות הלוך ושוב בעלות של 700 אלף דולר, שעות משטרה ואבטחה מקומיות בעלות של 60 אלף דולר ליום, שירותי גולף ב־35 אלף דולר ואובדן הכנסות כתוצאה מסגירת שדה התעופה — 30 אלף דולר.
כל ילדיו ובני משפחתו של טראמפ זוכים לאבטחה צמודה. אשתו מלניה מתגוררת במנהטן עם בנם הצעיר בארון, ולפי משטרת ניו יורק אבטחתם עולה 127—146 אלף דולר ליום. ה"וושינגטון פוסט" חשף שהשירות החשאי ביקש תוספת של 60 מיליון דולר לאבטחת המשפחה בשנה הבאה.
״אמרתי שברית נאט״ו לא רלבנטית. היא כבר לא לא רלבנטית״, הכריז טראמפ לפני שבועיים. בסוף השבוע האחרון הגיע ההסבר, בראיון ל־"AP": "הייתי בראיון אצל וולף בליצר מ־CNN, ראיון מאוד הוגן, הפעם הראשונה ששאלו אותי על נאט״ו, כי לא הייתי בממשלה. אנשים לא מסתובבים ושואלים על נאט״ו אם אני בונה בניין במנהטן, נכון? אז הם שאלו אותי, וולף… שאל אותי על נאט״ו, ואני אמרתי שני דברים. נאט״ו לא עדכנית — בלי לדעת יותר מדי על נאט״ו, עכשיו אני יודע המון על נאט״ו — נאט״ו היא לא עדכנית, ואני אמרתי ׳והסיבה שהיא לא עדכנית היא בגלל העובדה שהם לא מתמקדים בטרור׳ אתה יודע, בהתחלה כשהקימו את נאט״ו, לא היה כזה דבר טרור״. במילים אחרות, טראמפ לא מפחד להודות שהוא פשוט לא ידע על מה הוא מדבר.
עוד לפני נאט"ו, אחת המטרות העיקריות שטראמפ סימן היתה סין. כשפירט את תוכנית 100 הימים שלו, באוקטובר, הוא אף הודיע כי ינחה "את שר האוצר שלי להכריז שסין מבצעת מניפולציה בשער המטבע שלה".
רק בתחילת החודש הוא האשים, בראיון ל"פייננשל טיימס", את הסינים בהיותם "אלופי העולם במניפולציה בשערי מטבע". והנה, לפני שבועיים בלבד, אחרי פגישה עם הנשיא שי ג'ינפינג, הכריז פתאום טראמפ בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" כי "סין לא מבצעת מניפולציה בשער המטבע שלה".
הסינים הוצבו על הכוונת של טראמפ גם כשטען שההתחממות הגלובלית היא תכסיס שהם המציאו. סלידתו מתחום איכות הסביבה באה לידי ביטוי גם במינוי של סקוט פרואיט לתפקיד ראש הרשות להגנת הסביבה — מתנגד חריף למאבק בהתחממות הגלובלית שאף הגיש עשרות תביעות בנושא בתפקידו כתובע הכללי של אוקלהומה.
אחד הצווים הנשיאותיים שעליהם חתם טראמפ מבטל חקיקה שהעביר אובמה ב־2014, שנקראה "שכר הוגן וסביבת עבודה בטוחה". החוק חייב גופים שזוכים במכרזים פדרליים לחשוף בפני העובדים מידע מפורט לגבי שכרם, וכך אפשר לממשלה לבדוק אם החברות משלמות שכר שווה לגברים ולנשים.
השימוש התדיר של טראמפ ברשת החברתית טוויטר וההשפעה שלו על שוק המניות מאז שנבחר לנשיאות הביאו יזמים לפתח תוכנות מסחר שמבוססות על הציוצים שלו. כך למשל, חברת הפינטק הבריטית Trading.co.uk השיקה ביום השבעתו בוט ששולח התרעות לסוחרים כשהנשיא מצייץ על חברה או ענף מסוימים. חברות אחרות פיתחו תוכנות שנכנסות לפוזיציות לונג או שורט על מניות לפי הציוצים של טראמפ והאופי שלהם.
במהלך הקמפיין הבטיח טראמפ יותר מפעם כי יחיל חופשת לידה פדרלית. 100 ימים חלפו ולא נעשה כל צעד קונקרטי בנדון.
לעומת הנשים שעדיין מחכות לחופש הלידה, טראמפ דווקא בילה יותר ממחצית מסופי השבוע שלו מחוץ לבית הלבן, לפי אתר "פוליטיקו". מתוך 100 ימים הוא בילה 76 בבית הלבן ו־25 בחוץ. ג'ורג' בוש הבן לעומתו בילה 14 ימים מחוץ לבית באותה תקופה, ברק אובמה 4 בלבד וביל קלינטון — 0.
אגב חופש, דמי החברות השנתיים במועדון הגולף מאר א־לאגו, שבבעלות טראמפ ושבו הוא מרבה לבלות, הוכפלו מאז שנבחר: מ־100 אלף דולר לשנה ל־200 אלף דולר. המועדון אף זכה לעמוד משלו באחד האתרים הרשמיים של משרד החוץ האמריקאי, המתאר אותו בתור "הבית הלבן של החורף". מדובר באותו אדם שצייץ ב־2014: "אתם מאמינים שעם כל הבעיות והקשיים שניצבים בפני ארצות הברית, הנשיא אובמה בילה את היום במשחק גולף? יותר גרוע מקרטר״.
178 אלף
משרות לחודש בממוצע נוספו מאז שטראמפ נכנס לבית הלבן. כדי לעמוד בהתחייבותו לאנשי הצווארון הכחול — ליצור 25 מיליון מקומות עבודה בתוך עשר שנים — הממוצע החודשי צריך לגדול ב־30 אלף.
טראמפ הספיק למנות בתוך זמן קצרצר שני יועצים לביטחון לאומי, תפקיד סופר רגיש וחשוב, לאחר שהמינוי הראשון נכשל: מייקל פלין, איש צבא לשעבר, ששימש כראש סוכנות הביון הצבאית, שימש בתפקיד 25 יום בלבד עד שהתפטר בעקבות חשיפה מביכה של מגעים שניהל עם שגריר רוסיה בוושינגטון לפני מינויו של טראמפ. כשנשאל על כך על ידי סגן הנשיא, מייק פנס, פלין מסר לו מידע שקרי. בהמשך התברר שפלין אף קיבל חצי מיליון דולר מממשלת טורקיה במהלך הקמפיין כדי לקדם את האינטרסים שלה.
טראמפ ידוע כצופה אדוק של רשתות הטלוויזיה פוקס ניוז ו־MSNBC. אדוק עד כדי כך, שבשבועות שלאחר השבעתו הקפיצו הרשתות את תעריפי הפרסום בתוכניות האהובות עליו מתוך הנחה שחברות יסכימו לשלם יותר כדי להשפיע על הנשיא.
5.16%
העלייה במדד S&P 500, שמאגד את מניות 500 החברות הגדולות בבורסות האמריקאיות, מאז שטראמפ נכנס לתפקיד. ב־100 הימים הראשונים של אובמה אותו מדד עלה ב־7.58%, אצל בוש הבן הוא איבד 8.07%. מדובר במדד מאוד מקיף ורב־גוני, כך שמשמעות העלייה היא שהמגמה הכללית שטראמפ גורר בשוק היא חיובית.
כשבוחנים את מדד דאו ג'ונס, שכולל ברובו מניות של חברות תעשייה מסורתית, רואים שב־100 הימים הראשונים של הנשיא הקודם הוא עלה ב־1.6% בלבד, ואילו ב־100 הימים הראשונים של טראמפ עלה המדד ב־5.9%. טראמפ, שהבטיח להחזיר את אמריקה לגדולתה, קרץ לתעשיות כמו כרייה, תשתיות וייצור, ולכן המגמה החיובית של דאו ג'ונס לא מפתיעה. מנגד, כשבוחנים את ביצועי מדד מניות הטכנולוגיה נאסד"ק, מתקבלת תמונה הפוכה. בתחילת כהונתו של אובמה עלה המדד ב־17.59%, ואילו ב־100 הימים של טראמפ הוא עלה ב־8.46% בלבד. אובמה היה הנשיא של חברות הטכנולוגיה, טראמפ רוצה להיות הנשיא של התאגידים הוותיקים.
21,362
מהגרים בלתי חוקיים נאסרו מתחילת כהונת טראמפ ועד אמצע מרץ - עלייה של 33% לעומת התקופה המקבילה ב־2016. מרבית האסורים הם מהגרים עם עבר פלילי.
המנכ"לים של ג'נרל מוטורס, וולמארט, ג'יי.פי מורגן, וולט דיסני, בואינג ופפסיקו, מייסד טסלה אלון מאסק ויו"רים של IBM וחברת ההשקעות בלאקרוק הם חלק מכוורת כלכלית יוצאת דופן שהקים טראמפ. הנשיא הזמין את החבורה לייעץ לו בנושאי מס, רגולציה ויצירת משרות.
חברת התעופה שמייצרת לנשיא את מטוס אייר פורס 1 חטפה ממנו כשגילה שהמטוס החדש צפוי לעלות 4 מיליארד דולר. בואינג מיהרה להציע מחיר נמוך יותר, אך המחלוקת חתכה מיליארד דולר משווייה. אבל הנשיא יודע גם לפנק. כמה שבועות מאוחר יותר הוא רמז שהממשל שוקל לרכוש מטוס קרב F—18 של בואינג, במקום F—35 של לוקהיד מרטין.
טראמפ ביקש לייעד 1.5 מיליארד דולר מהתקציב לבניית חומה בין ארה"ב למקסיקו, שעלותה המלאה מוערכת ב־20 מיליארד דולר. הנשיא אף הציע לדמוקרטים 7 מיליארד דולר בסובסידיות של ביטוחי בריאות כדי להשיג את הכסף. טראמפ התעקש לפני שנבחר כי עלויות החומה יושתו במלואן על מקסיקו, שכמובן מסרבת.
בילי פרוסידה, פיננסייר שעבד עבור טראמפ במשך שנים, אמר בראיון באביב שעבר כי לנשיא אין הרבה חברים: ״לעבוד ולשחק גולף - זה די כל מה שהוא עושה״. ובכל זאת, בתקשורת האמריקאית צץ בחודשים האחרונים "חבר רב שנים של טראמפ": איש העסקים כריסטופר ראדי (Ruddy), שמכיר את הנשיא כבר 20 שנה. ראדי מצוטט כמעט מדי שבוע בכלי התקשורת בתור חברו הטוב של הנשיא, כשהוא משמש כמעין דובר לא רשמי של טראמפ בשלל נושאים.
ראדי נוהג לסעוד במאר א־לאגו, מועדון הגולף של טראמפ בפאלם ביץ׳, ולאורך השנים השניים נפגשו בפלורידה ולעתים גם בניו יורק וגם מדברים בטלפון מדי פעם. ראדי הוא גם הבעלים של Newmax, גוף תקשורת ימני שנחלש בשנים האחרונות. עוד חברים טובים של ראדי: הקלינטונים.
בנק ההשקעות גולדמן זאקס סירב בעבר לעבוד עם טראמפ כיזם נדל"ן, אבל עובדיו לשעבר דווקא מככבים בצוות שלו. כך, ראש המועצה הלאומית לכלכלה גארי כהן, שהיה מס' 2 בבנק. כהן, שבמשך שנים רבות היה רשום כדמוקרט, הוא הוא אחד הכוחות העולים בבית הלבן, ומוזכר כמועמד אפשרי לתפקיד ראש הסגל הבא. כהן, כך על פי ה"ניו יורק טיימס", הוא גם אחד הבודדים שטראמפ מתייחס אליהם כשווים בבית הלבן, אולי בגלל העובדה שהוא עשיר, מצליח וגדול פיזית. הוא אפילו העז להגיד לטראמפ "תן לי לסיים", כשהתפרץ לדבריו. טראמפ השתתק.
מי שהציג את כהן לטראמפ אגב, הוא בעלה של בתו איוונקה, ג'ארד קושנר, שנחשב יחד עם כהן למוביל הפלג הגלובליסטי, שדוגל בגישה המסורתית שלפיה הסכמי סחר, הגירה, ומעורבות בענייני העולם משרתים את האינטרס האמריקאי. ולראייה: ארבלה, בתם של קושנר ואיוונקה, שרה לנשיא סין בעת שהותו במאר א־לאגו במנדרינית.
לפי מגזין "ניוזוויק", ב־100 הימים הראשונים לכהונתו של טראמפ תתקרב עלות הנסיעות של משפחתו ל־20 מיליון דולר. לשם השוואה, הנסיעות של משפחת אובמה בשמונה שנותיה בבית הלבן עלו בממוצע 12.1 מיליון דולר לשנה. אם משפחת טראמפ תמשיך בקצב הזה, סעיף הנסיעות והאבטחה שלה בקדנציה הנוכחית יעלו למשלם המסים האמריקאי לא פחות מ־290 מיליון דולר. בסכום העצום הזה אפשר היה לתקצב את משפחת אובמה ל־24 שנים.
עוד במחנה של כהן – דינה פאוול, גם היא בכירה בגולדמן בעברה, שקודמה לאחרונה לחברת המועצה לביטחון לאומי. גם שר האוצר סטיבן מנוצ'ין הוא יוצא גולדמן. ולמען האמת גם היועץ האסטרטגי סטיב באנון החל את הקריירה בגולדמן – אם כי לא היה בכיר כמו כהן. הסברים נפוצים לחיבת טראמפ ליוצאי גולדמן: אלה אנשים הישגיים, ממוקדים ויעילים; הם נותנים לו לגיטימציה; מדובר בנקמה קטנה על כך שגולדמן סירב לעבוד עם טראמפ יזם הנדל״ן, ועכשיו הבכירים שלו עובדים עבור טראמפ הנשיא.
6.7%
העלייה במניית רשת בתי הכלבו היוקרתית נורדסטרום מאז שטראמפ צייץ בגנותה ב־8 בפברואר. לטענתו, הם התנהלו באופן לא הוגן כלפי בתו איוונקה כשהפסיקו למכור את מוצרי מותג האופנה שלה.
אגב איוונקה, בתו של טראמפ מתפקדת כאחת משלוש הנשים הראשונות של הנשיא. רשמית נושאת בתפקיד אשתו מלניה, אולם מפני שהיא מבלה חלק ניכר בזמנה בניו יורק ולא בוושינגטון הבירה, מי שמלווה אותו ומשתתפת באירועים רשמיים היא דווקא בתו. ואילו בוושינגטון יש מי שחושבים שהאישה הראשונה בפועל היא היועצת הנאמנה של טראמפ, קֶליאַן קונוויי, ההיא מהעובדות האלטרנטיביות.
הצו הנשיאותי הראשון שעליו חתם טראמפ, מוקף בתשעה גברים בחליפות כהות, חתך את כל התקצוב הממשלתי לארגונים בינלאומיים שתומכים, מקדמים או מבצעים הפלות. בנוסף חתם הנשיא על חוק שמאפשר לבטל הגנות פדרליות על מבצעי הפלות ומאפשר למדינות השונות לחסום מימון לארגונים הללו, כולל ארגון Planned Parenthood.
הממשל עוד לא נקט צעדים בנושא, אבל טראמפ כבר הציע לקצץ את המימון למשרד המשפטים, בין היתר באמצעות סגירת המחלקה למניעת אלימות נגד נשים.
8
מיליארד דולר
יעלה, לפי הערכות, פרויקט הנחת צינור הנפט קיסטון XL לאורכה של ארה"ב, שהפך לסמל של המאבק הסביבתי. בסוף 2015 אובמה הטיל וטו על קיום הפרויקט ועורר שמחה ציבורית רבה, אבל ארבעה ימים אחרי שהושבע ביטל טראמפ את הביטול — וכעת הפרויקט יכול להמשיך להתקדם.
בפגישה הראשונה בין טראמפ לבין קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, שחולקת על דעתו בערך בכל נושא, החל מרוסיה, דרך נאט"ו ועד מדיניות הגירה, ציין טראמפ כי "בכל מה שנוגע להאזנות הסתר של הממשל הקודם בארה"ב — יש לי ולך משהו במשותף". מרקל נותרה ללא מילים.
שמונה ימים אחרי שהושבע, טראמפ כבר גרם למתיחות ביחסים בין ארצות הברית לאוסטרליה, לאחר שהשתלח בראש הממשלה מלקולם טורנבול.
הוויכוח נסוב סביב הסכם שחתם אובמה עם אוסטרליה מנובמבר האחרון, שלפיו ארצות הברית תקבל 1,250 פליטים המאוכלסים כרגע בבתי כלא באיים של נאורו ופפואה גינאה החדשה לאחר שניסו להיכנס לאוסטרליה ונעצרו.
טראמפ יצא במתקפת ציוצים על "ההסכם הרע" כהגדרתו, ובסופו של דבר ניתק לטורנבול את הטלפון במהלך השיחה ביניהם. אתמול דווח כי בשבוע הבא ייוועדו שני ראשי המדינות בניסיון לפתור את המחלוקת.
99 אלף
לייקים בממוצע קיבל כל ציוץ של טראמפ בחשבון הטוויטר האישי שלו במהלך 100 הימים הראשונים. הציוץ האהוב ביותר שלו מאז ההשבעה היה ב־20 בפברואר, אז כתב: "יום נשיאים שמח — נחזיר את אמריקה לגדולתה!", וקיבל יותר מ־246 אלף לייקים.
בתקופה שבין ההשבעה ועד אתמול, הציוצים של טראמפ צויצו מחדש כ־9.5
מיליון פעמים. כ־21 אלף ריטוויטים (Retweets) בממוצע לכל ציוץ. הציוץ שהעלה ב־7 בבוקר ביום ההשבעה, שבו כתב: "הכל מתחיל היום! נתראה ב־11:00 בהשבעה. התנועה נמשכת — העבודה מתחילה", צויץ מחדש הכי הרבה פעמים — 64.7 אלף.
טראמפ מצייץ הכי הרבה בין השעות 6—9 בבוקר, שעון וושינגטון, במקביל לשידור תוכנית הטלוויזיה פוקס וחברים בערוץ פוקס ניוז. חשבון הטוויטר הרשמי של התוכנית foxandfriends@ היה זה שהנשיא טראמפ צייץ מחדש הכי הרבה פעמים ב־100 הימים הראשונים.
הקו האנטי ממסדי של טראמפ מזוהה יותר מכל עם סטיב באנון, האידאולוג הפופוליסט והלאומן שעמד בראש הקמפיין שלו, ואז הפך לאסטרטג ראשי בבית הלבן. ב־13 בפברואר הופיע דיקונו של באנון על שער המגזין "טיים", מלווה בכותרת "המניפולטור הגדול". באנון היה אז בשיא השפעתו, לקח חלק מרכזי בניסוח הצווים הנשיאותיים שאיתם ניסה טראמפ לפתוח בסערה את כהונתו, ואפילו הצליח להבטיח לעצמו מקום חריג במועצה לביטחון לאומי. בתקשורת האמריקאית החלו לכנות אותו "נשיא הצללים".
זה לקח עוד זמן, אבל לפני שבועיים באנון מצא את עצמו מחוץ למועצה לביטחון לאומי, וכנראה גם על סף פיטורים. "אני מחבב את סטיב, אבל צריך לזכור שהוא הצטרף לקמפיין שלי רק בשלב מאוחר", טרח טראמפ להזכיר ל"ניו יורק פוסט" לפני שבועיים. "סטיב הוא בחור שעובד עבורי", ניסח את זה באותו שבוע ל"וול סריט ג׳ורנל". "הוא בחור טוב, אבל אני מקבל את ההחלטות שלי".
טראמפ הרבה להתראיין בתוכנית הרדיו של באנון, כשזה עמד בראש "ברייטברט", גוף התקשורת של האלט־רייט, הימין הקיצוני בארה"ב, אבל צירף אותו לקמפיין שלו רק בקיץ האחרון, כשהמצב נראה נואש. ואילו באנון, מצדו, ניסה להריץ לפני טראמפ שורת מועמדים אחרים, בהם שרה פיילין וטד קרוז.
בנון לא חריג בהקשר הזה. גם קליאן קונווי, היועצת הבכירה של טראמפ, או ריינס פריבוס, ראש הסגל, הם לא מקורבים ותיקים. למעשה, לטראמפ אין סביבו יועצים שהולכים איתו שנים, וגם אין לו מנגנון פוליטי שמזוהה איתו.
כשטראמפ נכנס לפריימריז הרפובליקניים לפני שנתיים, בקמפיין שלו היו שני אנשים מלבדו: מנהל הקמפיין קורי לבנדובסקי והדוברת הופ היקס. מנהל הקמפיין הוחלף פעמיים. היעדר המקורבים הזה הוא הגיוני. אחרי הכל, טראמפ הוא איל נדל"ן וכוכב ריאליטי מניו יורק, לא מישהו שמחובר למנגנון הפוליטי, וגם לא מישהו שהמנגנון שש להתחבר אליו, וזה בין היתר גם ההסבר לכך שניצח.
זה גם ההסבר לכך שאומארוסה מאניגולט, מתמודדת מהעונה הראשונה של תוכנית הריאליטי של טראמפ, "המתמחה" (The Apprentice), זכתה למשרה רשמית בבית הלבן כעוזרת לנשיא.
אבל עכשיו קרנו של באנון בירידה, ולאחרונה הוא הודח מהמועצה לביטחון לאומי. הנה ההסבר שנתן ניוט גינגריג׳, לשעבר דובר בית הנבחרים, לנפילתו: ״הוא פיראט מבריק שהיתה לו השפעה אדירה. אבל בסוף הבית הלבן הוא כמו הצי האמריקאי - יש לו מבנה תאגידי, והוא נוקט יד קשה כלפי פיראטים״. מסתבר שבאנון, הפרובוקטור המקצועי, לא מסתדר כי הוא לא תאגידי.
70
הפגנות גדולות נערכו ברחבי ארצות הברית והעולם במחאה על הבחירה בטראמפ ועל המדיניות שהוא מוביל. הגדולה מכולן היתה צעדת הנשים שנערכה במחאה על התייחסותו לנשים לאורך הקמפיין. הצעדה נערכה בערים רבות ברחבי ארצות הברית למחרת השבעתו, ועל פי הערכות השתתפו בה כ־4 מיליון איש.
לטראמפ היו לא מעט טעויות כתיב מביכות בנאומים שכתב או בציוצים בטוויטר. למשל, שמה של ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי נכתב בשגיאות בהודעה רשמית לעיתונות.
מקרה משעשע במיוחד היה כשצייץ על כך שסין גונבת את רחפן המחקר של חיל הים האמריקאי במהלך חסר תקדים, ואיית את המילה Unprecedented, חסר תקדים, כך: Unpresidented, שאפשר לתרגם כ"בלתי נשיאותי".
ריצ'רד ספנסר, מנהיג הימין הקיצוני המכונה אלט־רייט, קרא בכינוס של כמה מאות מתומכי הקבוצה בוושינגטון הבירה: "הייל טראמפ, הייל אנשינו, הייל ניצחון!". אחרי הקריאות הללו, בליווי מועל יד מוקפד וחד, אמר טראמפ: "אני מגנה אותם ומתנער מהם".
טראמפ מצא את הכלכלן פיטר נבארו, שמכהן כיום כראש המועצה הלאומית לסחר בבית הלבן, ממש במקרה, כפי שהתברר לאחרונה בכתבה של ה"ואניטי פייר". הנשיא רצה לחדד את מסריו לגבי סין, הציג לקושנר סיכום של עמדותיו בנושא וביקש ממנו לעשות קצת מחקר. קושנר לא התבלבל, נכנס לאמזון ונתקל בספר: "Death by China", של נבארו. הוא התקשר לנבארו מיד, וזה הסכים להצטרף לקמפיין של טראמפ כיועץ כלכלי. ליתר דיוק, כיועץ הכלכלי היחיד באותו זמן.
טראמפ התחייב לעצור את ההגירה ממדינות מוסלמיות שבהן לא ניתן לבצע בידוק ביטחוני מספק. שני הצווים שבאמצעותם ניסה למלא את ההבטחה הזו נחסמו בידי בית המשפט העליון.
טראמפ האשים את כלי התקשורת בכך שהם פייק ניוז (חדשות מזוייפות) ב־39 ציוצים שונים מתחילת השנה. ב־27 מהם הוא הקפיד לכתוב את המינוח באותיות גדולות: FAKE NEWS. המונח, ששימש תחילה כדי לתאר ידיעות מפוברקות שהפיצו כלי תקשורת במימון רוסי כדי להכפיש את הילארי קלינטון, הפך לעלבון האהוב על טראמפ כשהוא תוקף כלי תקשורת שמפרסמים עליו מידע לא מחמיא.
האשמה נוספת שהטיח הנשיא טראמפ בסין, היא שהענקית האסייתית מציפה את השוק בפלדה זולה כדי לפגוע ביצרניות האמריקאיות. הוא אף הורה לפתוח בחקירה נגד הסינים על מחירי ההיצף בתחום הפלדה, חקירה שבסין הזהירו שעלולה להוביל למלחמת סחר בין שתי המעצמות.
טראמפ התחייב להציג הצעת חוק לטיפול בילדים ובקשישים מיד עם כניסתו לתפקיד. התוכנית היתה אמורה לאפשר לאמריקאים לנכות את הטיפול בזקנים ובילדים מהמסים שלהם, להעניק תמריצים למעסיקים לספק שירותי טיפול בילדים במקומות העבודה וליצור חשבונות חיסכון פטורים ממס המיועדים לילדים ומבוגרים כאחד. התוכנית מעולם לא הוצגה לקונגרס.
הגברת הראשונה מלניה טראמפ זכתה בתחילת אפריל בפיצויים של 2.9 מיליון דולר מהצהובון הבריטי "דיילי מייל", שטען בכתבה מאוגוסט 2016 כי שימשה נערת ליווי יוקרתית.
ג'ארד קושנר, בעלה של איוונקה טראמפ, נחשב לאחד המקורבים ביותר לנשיא החדש. הנה רשימת חלקית של הנושאים שבהם התבקש קושנר בן ה־36 להתערב עד כה, לפעמים מתוקף הגדרת תפקיד פורמלית בממשל, ולפעמים לא: השגת שלום במזרח התיכון; רפורמה בממשל בסיוע ענקי עמק הסיליקון כמו אלון מאסק וטים קוק; טיפול במשבר ההתמכרות למשככי כאבים אופיאטים בארצות הברית; קישור בין הנשיא לסין; קישור למקסיקו; קישור לקהילה המוסלמית בארצות הברית; וגם עיראק.
ריבוי הסמכויות האלה הזניק החודש את קושנר, עד לא מזמן איש עסקים חסר ניסיון בשירות הציבורי ונצר למשפחת נדל״ניסטים רדופת שערוריות מניו ג׳רזי לרשימת 100 האנשים המשפיעים של המגזין "טיים". מי שהתבקש לכתוב את הטקסט הקצר שמתאר את קושנר לרגל האירוע היה הנרי קיסינג׳ר, מהדיפלומטים האמריקאים הנודעים אי פעם. התוצאה היתה המלצה משונה משהו, שאולי קרובה יותר לאזהרה: זה שהוא חלק ממשפחת טראמפ, שההשכלה שלו מהרווארד, ושהניסיון שלו הוא כאיש עסקים - כל אלה, קבע קיסינג׳ר — ״יסייעו לקושנר בתפקיד מטיל המורא שלו — לעוף קרוב לשמש״.
גולת הכותרת של השערוריות שסיפקה משפחתו של קושנר לאורך השנים היא שליחתו לכלא של אביו לאחר ששלח נערת פיתוי כדי להקליט את בעלה של דודה שלו.
טראמפ כינה את השגת השלום במזרח התיכון "העסקה הכי קשה לסגירה בעולם".
ועוד בענייני שלום באזורנו, במהלך פגישתו עם נתניהו בפברואר אמר טראמפ כי מבחינתו אפשר ללכת על "מדינה אחת או שתי מדינות, מה ששני הצדדים מעדיפים".
כל דייר חדש בבית הלבן שמחליף נשיא ממפלגה יריבה מנסה ליצור רושם מרוחק ככל האפשר מקודמו. לטראמפ היתה הזדמנות פז לעשות זאת אחרי שצבא סוריה תקף בנשק כימי אזרחים בעיר אידליב. הנשיא הקודם ברק אובמה הכריז שתקיפת אזרחים בנשק כימי היא קו אדום שחצייתו תוביל את ארה"ב להתערבות בסוריה. אמר, אך לא עמד במילתו. טראמפ פעל בזריזות, והצי האמריקאי שיגר 59 טילי טומהוק על בסיס חיל האוויר הסורי. לדבריו, הוא נתן את ההוראה לתקוף בזמן שהוא ונשיא סין שי ג'ינפינג אכלו עוגת שוקולד באחוזתו של טראמפ במאר־א־לאגו.
כמו מועמדים רבים לפניו, טראמפ הבטיח שיעביר את שגרירות ארה"ב לירושלים. ערב ההשבעה צצו דיווחים על כך שבניין הקונסוליה האמריקאית בעיר מועמד לעבור שיפוץ שיאפשר את העברת השגרירות אליו. אבל בהתאם לנטייה הכללית שלו ליישר קו עם מדיניות קודמיו בענייני הסכסוך הישראלי־פלסטיני, נראה שגם הפעם ירושלים תצטרך לחכות עוד ארבע שנים לפחות.
מאז שנכנס לתפקיד הספיק טראמפ לבטל כמה תוכניות ממשלתיות לריסון פליטת גזי חממה. הבולטת שבהן היא תוכנית החשמל הנקי, שהיתה אמורה להפחית משמעותית את השימוש בתחנות כוח פחמיות בארה"ב. ההשלכות הן שעד 2025 תפלוט ארה"ב, שהיא יצרנית גזי החממה השניה בגודלה בעולם, 900 ג'יגה טון נוספים של גזי חממה מאשר היתה פולטת אילולא טראמפ ביטל את התוכניות.
ואם כבר מדברים על סביבה, אחד הנושאים הראשונים שנמחקו לחלוטין מאתר הבית הלבן עם כניסת טראמפ היה ההתחממות הגלובלית. המסורת בארה"ב היא שכששלטון מתחלף, אתר הבית משנה את פניו כך שישקף את האני מאמין של הנשיא החדש.
בתגובה למחיקת המידע הקימה קבוצת האקרים, מתכנתים ומדענים ספריה מקוונת נגישה לכל שמתעדת את כל המידע הרשמי של ממשלת ארה"ב בנושא.
6
חברים בלבד בקבינט של טראמפ, מתוך
24, אינם גברים לבנים
בסוף מרץ הודיע יועץ התקשורת של טראמפ כי הנשיא עבר להשתמש באייפון. זו אולי נשמעת כמו ידיעה איזוטרית, אבל לא בשביל האמריקאים. בשבועות הראשונים לכהונתו צצה מחאה חדשה ומיותרת בשם #DitchTheDevice, שקראה לנשיא הטרי לעבור ממכשיר האנדרואיד לאייפון. האנדרואיד של הנשיא היה מקור לשמועות כי דרכו הצליחו האקרים לצותת לטראמפ ולהדליף פרטים רגישים הנוגעים לביטחוןן לאומי. שני סנאטורים מהמפלגה הדמוקרטית אף הגישו בקשה למידע נוסף ממזכיר ההגנה על המכשיר שממנו הקפיד טראמפ לצייץ.
לפי דיווחים בבריטניה, טראמפ דרש כי בביקורו המתוכנן בממלכה באוקטובר הקרוב הוא יצטרף לנסיעה בכרכרה המוזהבת של המלכה אליזבת, כבוד השמור לשועי עולם. בבריטניה חשו אי־נוחות לאור הדרישה, בעיקר משום שהכרכרה אינה מאובטחת דיה וסידורי האבטחה הנדרשים במקרה שטראמפ ייסע בה יהיו מורכבים ויקרים מאוד. אובמה למשל חסך למארחים שלו את הטרחה בביקורו ב־2011, ובמקום זאת הובל לארמון בשיירה של מכוניות חסינות כדורים. מנהיגים אחרים כבר זכו לכבוד, שבמסגרתו שישה סוסים לבנים מובילים את הכרכרה של המלכה לעבר ארמון באקינגהם. נשיא סין שי ג'ינפינג בחר ב־2015 לנסוע בכרכרה בביקורו הרשמי, אך לא בזו המוזהבת. נשיא מקסיקו אנריקו פניה נייטו דווקא נסע בכרכרה המוזהבת של המלכה באותה השנה, ולפני כן זכה לכך גם נשיא סינגפור טוני טאן.
מאז שהושבע לא יצא טראמפ את גבולות ארה"ב. המסעות שלו הסתכמו בביקורים ביעדים המרוחקים שעות אחדות מוושינגטון, והוא ישן רק במיטותיו שלו. מאז הנשיא רונלד רייגן בשנות השמונים, נהוג שנשיאי ארה"ב בכהונה ראשונה מבקרים במדינות השכנות עד תחילת אפריל: אובמה נסע לקנדה בפברואר, בוש הבן ביקר במקסיקו בפברואר, קלינטון נסע לקנדה בתחילת אפריל, בוש האב נסע למקסיקו בפברואר ורייגן קפץ לביקור בקנדה במרץ.
אחת ההבטחות הגדולות של טראמפ בקמפיין הבחירות שהוא ללא ספק קיים היתה להוציא את ארה"ב חד־צדדית מהסכם ה־TPP — הסכם הסחר הטראנס־אטלנטי שקידם אובמה. מדובר בהסכם הגדול ביותר בעולם, שכלל כ־40% מהתוצר העולמי. טראמפ כינה אותו לא אחת "מההסכמים הגרועים של המדינה", בין היתר משום שלטענתו פוגע בייצור ובעובדים האמריקאים.
טראמפ טען בפברואר שמשבר הפליטים הפך את ארצות אירופה ללא בטוחות, והביא כדוגמה את "מה שקרה בשבדיה". אלא שהתברר שהאירוע האלים שהתרחש במדינה הסקנדינבית באותו יום לא היה קשור כלל למהגרים. בהמשך התנצל הנשיא ואמר שיצר את הקשר מצפייה בתוכנית טלוויזיה ומהסקת מסקנות מידיעות שונות.
11
מדינות נשארו חברות בהסכם הסחר הטראנס־פסיפי, לאחר שטראמפ נסוג מההתחייבות האמריקאית להסכם.
ב־21 בפברואר העניק טראמפ את נאום הגינוי הראשון שלו למעשי אנטישמיות. הגינוי הגיע לאחר זינוק באיומי פצצות על מוסדות ומרכזים יהודיים וניפוץ של עשרות מצבות בבית קברות יהודי בסנט לואיס.
אחרי שאסר על השתתפותם של עיתונאים מה"ניו יורק טיימס", "באזפיד", "לוס אנג'לס טיימס", "CNN" ו"פוליטיקו" בתדרוך עיתונאים של הממשל, החלו עיתונים גדולים לבטל את השתתפותם בסעודה המסורתית עם כתבי הבית הלבן. הסעודה היא אירוע מתוקשר מאוד שמושך אליו בכל שנה אנשי תקשורת, סלבריטאים ופוליטיקאים. טראמפ בתגובה ביטל את השתתפותו באירוע ויהיה לנשיא הראשון מאז רייגן — שבדיוק החלים אז מנסיון ההתנקשות בו — שלא ישתתף בו.
יועץ לשעבר של טראמפ לעניינים בינלאומיים נמצא תחת מעקב ה־FBI כבר שנה. סוכנויות המודיעין בארה"ב החלו לחשוד שקרטר פייג' גויס כסוכן עבור רוסיה ואף הוציאו נגדו צו FISA, שפירושו הוא ששופט פדרלי מאמין שישנה עילה מספקת לחשוד שמדובר במרגל. טראמפ, שמאז התנער לחלוטין מפייג', נקב בשמו כיועץ מיומן עבור הצוות שלו ב־2016.
המחמאות שחלק טראמפ לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין במהלך הקמפיין, ההשוואה שעשה בין פשעי משטר פוטין לבין מדיניות הממשל האמריקאי והדו"ח המפורסם על הביקור שערך במוסקבה והתיעוד של רגעים מביכים במהלכו הם רק חלק ממערכת היחסים המוזרה בין נשיא ארה"ב לבין הקרמלין. אחרי שהתברר שהאקרים בשירות ממשלת רוסיה פעלו כדי להגדיל את סיכוייו של טראמפ להיבחר לנשיאות, זה היה יותר מדי גם עבור הבולשת הפדרלית, שפתחה בחקירה כדי לברר כמה היו אנשי צוותו של הנשיא מעורבים במזימה. כשהעננה הזו מרחפת מעליו, טראמפ החל להוביל בחודש האחרון מדיניות נוקשה כלפי מוסקבה, בתקווה שהכתם שדבק בו יהפוך קל יותר להסרה.
רק שני נשיאים אחרים בהיסטוריה של ארה"ב לפני טראמפ, אנדרו ג'ונסון וג'יימס פולק, לא החזיקו חיית מחמד כלשהי בבית הלבן. על אנדרו ג'ונסון סופר כי נהג להשאיר קמח בחדר בלילה עבור משפחה של עכברים.
איוונקה טראמפ ובעלה ג'ארד קושנר עברו לגור בוושינגטון. השכנים בשכונת קלורמה שלחו בתגובה מכתבים לעירייה, לאחר שהשירות החשאי הפקיע מקומות חנייה לאורך הרחוב בו מתגוררים בני הזוג.
ה"ניו יורק טיימס" פרסם אתמול בערב, שעון ישראל, סיכום משלו ל־100 הימים הראשונים של טראמפ כנשיא ארה"ב, והכתיר אותם כ"הכי גרועים בהיסטוריה המתועדת".
את כל הרשימה הזו צריך בכלל לקחת בעירבון מוגבל לפי הנשיא טראמפ, שהתייחס מבעוד מועד לפרויקטי הסיכום של 100 הימים הראשונים לכהונתו, וצייץ: "לא משנה כמה אשיג לפי הסטנדרט המטופש של 100 ימים, וזה היה הרבה, התקשורת תהרוג את זה!".