ל"ו צעירים

דנה יחיא־שווקמן

מייסדת־שותפה וסמנכ"לית פיתוח
ב־FreeWill, המפתחת מחבר אוניברסלי בין כיסא גלגלים לעגלת תינוק

בת 35, בת להורה על כיסא גלגלים. מפתחת את המוצר עם יונתן בר־אור

 

שותפים ותורמים: הרשות לחדשנות

היזמית שמסייעת לנכים להתמודד עם אתגרי ההורות

הורֵה, לא
חצי בן אדם

דנה יחיא־שווקמן מכירה מגיל צעיר את המכשולים הרבים שמציבה הסביבה בפני אנשים עם מוגבלויות. אביה משותק בפלג גופו התחתון מגיל 17, והתנייד בכיסא גלגלים. "בילדותי ראיתי כמה אבי רוצה להיות עצמאי, ועד כמה הוא לא יכול לממש זאת – בגלל שהסביבה לא הותאמה עבורו. אז הבנתי שהסביבה יוצרת את המוגבלות. אנשים הם לא מוגבלים, כי אם נתאים את הסביבה למגבלות שלהם - לא תהיה מוגבלות פיזית", היא אומרת.

במטרה לשנות את הסביבה עבור אנשים עם מוגבלויות, יחיא־שווקמן למדה עיצוב תעשייתי והתמקדה במוצרים המתאימים את הסביבה לאנשים בכיסא גלגלים. ב־2011 הגיעה לסטודיו של יונתן בר־אור, המתמחה בפיתוח מוצרים רפואיים המתממשקים עם גוף האדם. המוצר שאותו הם מפתחים נועד לחבר בין כל כיסא גלגלים לכל עגלת תינוק. "אדם שנעזר בכיסא גלגלים צריך את הידיים שלו כדי לזוז, וברגע שהוא צריך לאחוז בכל דבר – תיקים, עגלה של סופר, עגלת תינוק – הוא מאבד את העצמאות שלו. זו הבעיה שאנחנו רוצים לפתור", מסבירה יחיא־שווקמן, שהיא עצמה אם לבן 4.5 ולבת שנתיים.

 

יחיא־שווקמן (בצילום למעלה יושבת). משמאל: המתאם בין הכיסא לעגלה. “קיבלנו 200 פניות של אנשים שרוצים לקנות את המוצר"

"כיום, הורים שמתניידים בכיסא גלגלים נעזרים בדרך כלל במטפל או בבן משפחה כדי לצאת מהבית, והם מחפשים פתרונות בהתאמה אישית שהם מאוד יקרים ולא זמינים לכולם. יש שני מוצרי מדף - אחד מהם עולה 1,200 יורו והוא בעצם עגלה ייעודית שרק אדם בכיסא גלגלים יכול להשתמש בה, מה שמצריך רכישה של עגלה נוספת; והשני הוא חיבור בין כיסא גלגלים לעגלה של תינוק, שאינו ננעל והוא מוגבל לגודל מסוים של גלגלים. למוצר שלנו אין מגבלות כאלה - ואנחנו שמים דגש על הפעלה קלה ופשוטה, וכמובן על בטיחות", היא אומרת.

"לכל הורה יש יכולות אחרות. יש כאלו שאין להם בעיה להרים את התינוק, ויש כאלו שלא יכולים להתכופף. האתגר הוא לפתח מוצר שיתאים למגוון היכולות, ושיהיה זמין בחנויות"הרעיון למוצר נולד לפני חמש שנים, אז הרצתה יחיא־שווקמן בעמותת "נגישות ישראל". אחרי ההרצאה פנתה אליה אשה בכיסא גלגלים, שהיתה בחודש השמיני להיריונה והתעתדה להיות חד־הורית. האשה סיפרה שהיא במסע חיפוש ארוך אחרי פתרונות, וביקשה מיחיא־שווקמן שתפתח עבורה חיבור בין כיסא גלגלים לעגלת תינוק. יחד עם בר־אור פיתחה יחיא־שווקמן מוצר בהתאמה אישית. לאחר שהעלו סרטון של המוצר ליוטיוב – החלו להגיע אליהם פניות מעוד אנשים שרצו לרכוש אותו.

 

"עד היום קיבלנו כ־200 פניות של אנשים שרצו לקנות מיד את המוצר. במהלך שלוש שנים הכנו שלושה מוצרים בהתאמה אישית, כשבמקביל אנחנו עובדים על פרויקטים אחרים בסטודיו, עד שיום אחד ראיתי קול קורא לאקסלרטור של איזי שפירא ו־PresenTense שנקרא A3i, והחלטנו להרים את הפרויקט", היא מספרת. לפני שנתיים הם סיימו את האקסלרטור; לפני שנה השלימו גיוס מהרשות לחדשנות; ובעוד שבועיים, אחרי שנה של פיתוח, הם אמורים לצאת לניסוי משתמשים נרחב בישראל.

עד כה ניסו את המוצר עשרה משתמשים, "ולמדנו שלכל הורה וכל משתמש יש יכולות אחרות", מספרת יחיא־שווקמן. "יש כאלה שאין להם בעיה להרים את התינוק מהרצפה, ואחרים לא יכולים להתכופף. האתגר שלנו היה לפתח מוצר שיתאים למגוון היכולות. לאנשים עם יכולת גבוהה המוצר מאוד בסיסי ומינימלי, ועבור מי שיש לו מגבלה הוספנו הגבהה של ידיות בחיבור". המטרה היא שהמוצר יהיה זמין בחנויות למוצרי תינוקות, ואז יוכל כל הורה לנסות אותו יחד עם עגלת התינוק שיבחר.

"אם אמא בחופשת לידה לא יכולה ללכת עם התינוק שלה לסופר, לבית מרקחת או לטיפת חלב – אנחנו מוציאים אותה מהתרבות הצרכנית והחברתית. היא אפילו לא יכולה להיפגש עם חברות בבית קפה", אומרת יחיא־שווקמן. "לדעתי, זו זכות בסיסית להיות הורה, ואם אתה כלוא בבית - זה לא נתפס בעיניי".

מעין מנלה

צילומים: עמית שעל

 

info@calcalist.co.il

© כל הזכויות שמורות ל"כלכליסט"

www.calcalist.co.il

 

עורכת המגזין: אתי אפללו

סגן עורכת: ליעד ליבנה

עורך אחראי: אמיר זיו

מעצב אחראי: אבנר הברפלד

עיצוב הגירסה הדיגיטלית: נעם תמרי, קטיה וילסקר