חורף
חורף
עלי החוביזה בשיאם מראשית החורף, אז הם צעירים ורכים, ועד האביב, שבו הם גדולים וכהים. באביב גם מתפתחים הפירות של הצמח, שצורתם כחלה עגולה ובצקנית
חורף
השלווים נפוצים בארץ בעונות הנדידה, אולם אסור לצוד אותם. הביצים שלהם ניתנות להשגה במעדניות ואצל המגדלים המעטים במשך כל השנה
חורף
התפוז מלווה אותנו כל הסתיו והחורף. הזנים הטבוריים מבשילים למאכל ראשונים, אחריהם מגיע לפרקו זן השמוטי ונשאר עד האביב. ינואר־פברואר היא עונתם של הזנים הדמיים
חורף
בישראל עלי גרגיר הנחלים במיטבם בחורף ובתחילת האביב. בארצות הברית ובאירופה הם נקטפים מאוחר יותר באביב ובקיץ
חורף
בארץ ניתן להשיג את הקולרבי כל השנה, אך בראשית החורף מגיעים לשוק המובחרים שבו, שאינם סיביים ויבשים אלא מלאי עסיס וטעם
חורף
בארץ הפטרוזיליה מגודלת ומשווקת כל השנה בשל הביקוש הרב, אך היא עסיסית ורכה יותר בחורף, כשהיא שופעת במים וסובבים אותה פחות מזיקים
חורף
אף שניתן להשיג אותה בכל ימות השנה, בחורף, לאחר המלטות הטלאים, כשהחלב עשיר במיוחד, מתקבלת גבינה שמנמנה בעלת מרקם נהדר
חורף
מרבית זני הגויאבה יבשילו פירותיהם בסתיו ובראשית החורף. הזן הנפוץ בארץ, גויאבה בן־דב, יופיע כשקליפתו ירוקה בהירה עד צהובה ואילו זנים נוספים יבשילו בקליפה אדומה או ורודה
חורף
את הרוקט מוצאים בימינו במרכולים משך כל השנה, אולם בימות החורף הוא במיטבו. עלי החורף בשרניים וכהים יותר, והגבעולים, שבקיץ הם בעלי מרקם עצי ונוקשה, הופכים רכים יותר ונוחים לאכילה
חורף
את זני התרד השונים ניתן להשיג כמעט כל השנה, אבל בחורף הוא במיטבו, כשצבעו ירוק כהה והוא עסיסי ופריך
חורף
עלי הסרפד מתחילים לנבוט אחרי הגשם הראשון בסתיו, ונשארים בגינות ובמעזבות עד סוף האביב. בראשית החורף העלים בשיאם — ירוקים, רכים ובשפע
חורף
בסוף החורף, עם תחילת הפריחה של העצים הנשירים ופריחת פרחי הבר, מכינות הדבורים העמלניות דבש חדש ומתוק ומי ששם את ידו על צנצנת שכזו יכול לטעום את טעם השדה ממש
חורף
בסוף הקיץ ובראשית הסתיו פורחים עצי האשכולית והפירות מבשילים ונאספים בחורף ובאביב. ביתר חודשי השנה משווקים אשכוליות שנשמרו בקירור
חורף
את הצנון, הצנונית וקרוביהם מגדלים בארצות הקרות בקיץ דווקא. בארץ, שבה החורף מזכיר את הקיץ באירופה, דווקא בחורף הם נהדרים ופריכים במיוחד, כיתר ירקות השורש והעלים הירוקים
חורף
דגי האנשובי הטריים מצויים בשפע יחסי באביב, אך כבר בחורף ניתן למצוא אותם בדוכנים, לעתים כשהם מעורבבים עם סרדינים או מליטות
חורף
שיחי המרווה גדלים כל השנה. בקיץ עליהם וגבעוליהם יבשים יותר, ובחורף בשרניים וגמישים. זנים מסוימים, בייחוד אלה המתאימים למילוי, כדאי לקטוף בחורף
חורף
עונת המסיק היא מראשית הסתיו ועד דצמבר. לאחר כבישת השמן יש לתת למוצקים לשקוע, ולכן שיווקו מתחיל בראשית החורף
חורף
את גפת הענבים מסיימים להתסיס בחורף ולכן זה הזמן לבקר במזקקות המייצרות את הגראפה ולראות אותן בעבודתן
חורף
שורשים טריים מגידול מקומי אפשר למצוא מראשית הסתיו ועד לסוף החורף והם בהירים ומלאי עסיס
חורף
בארץ גדלים שני המינים בחורף הרטוב. החומעה מופיעה בשדות כבר באמצע הסתיו, ואילו החמציץ רק לאחר הגשמים, ופורח עד האביב
חורף
חורף
בארץ גדל הדייקון בעיקר בחודשי החורף, אם כי חקלאים מעטים מגדלים אותו כל השנה עבור צרכניו הנלהבים ממזרח אסיה החיים כאן
חורף
כרוב הניצנים גדל בארץ אצל חקלאים מעטים בסתיו ובחורף, וזקוק לטמפרטורות נמוכות יחסית וללחות גבוהה
חורף
החסה מצויה בשווקים בישראל משך כל השנה, אולם אלה הגדלות בחורף הן ללא ספק בעלות הטעם והפריכות הטובים ביותר
חורף
באירופה הכרוב נחשב לירק קיצי. בישראל מתאימות לו דווקא הטמפרטורות בחורף הצנוע שלנו
חורף
חורף
הלאבנה מיוצר בחורף, מיד הטוב ביותר לאחר המלטות הגדיים והטלאים, כשהחלבונים והשומן בשיאם
סתיו
סתיו
הפלמידות הלבנות מבקרות בחופי ארצנו מראשית הסתיו עד ראשית האביב, כשמי הים עוד קרים, ונעות בלהקות
סתיו
פריחת הפטל הקדוש בקיץ והפירות מבשילים בסתיו. זנים אחרים, בגידול מסחרי, אפשר למצוא מאמצע הקיץ
סתיו
סתיו
סתיו
פרחי הצבר פורחים בבר ובשולי השדות בראשית הקיץ, ואילו הפירות מבשילים מחודש יוני ועד ראשית הסתיו
סתיו
סתיו
העצים יפרחו בראשית הקיץ ואילו ההבשלה תארך חודשים אחדים. זן ה'וונדרפול' הנפוץ, שהוא ורוד וחמצמץ, מבשיל בתחילת אוקטובר ונקטף עד דצמבר
סתיו
פקעות הארטישוק הירושלמי נשלפות מן האדמה מאמצע הקיץ עד אמצע החורף, אולם הסתוויות הן הטעימות ביותר ומרקמן עשיר ונימוח
סתיו
דלעות החורף מבשילות מאמצע הקיץ ועד לסוף הסתיו. בשווקים אפשר למצוא מהן במהלך החורף כולו. בסוף הסתיו אפשר למצוא את הדלועים האקזוטיים שגודלם וצורתם נוחים לצלייה
סתיו
עצי החרוב פורחים באדום ובצהוב בסוף הסתיו, ואילו הבשלת הפירות נמשכת חודשים ארוכים, והם הופכים כהים ומתוקים רק בראשית הסתיו בשנה שלאחר מכן
סתיו
הזנים המיועדים למאכל מבשילים בראשית הקיץ, ואלה המיועדים ליין — רק לקראת הסתיו. ביתר השנה מוצאים בשווקים ענבים שהבשילו מוקדם במיוחד או מיובאים
סתיו
זני הרוזמרין השונים פורחים מראשית הסתיו ועד לסוף האביב, כל זן ומועדי פריחתו. בסתיו, בחורף ובאביב העלים עסיסיים יותר מבקיץ
סתיו
זני התפוחים שלא פותחו בארץ מבשילים כאן בין מאי לנובמבר. הזן הישראלי "ענה", המתאים לאקלים חם, מבשיל בראשית הקיץ והפך לזן העיקרי במצרים ובארצות חמות נוספות
סתיו
הגדיד מתחיל בראשית הסתיו ממש ועשוי לארוך חודשיים, שבמהלכם אוספים הגודדים יום־יום את התמרים שהבשילו ונשרו
סתיו
ניתן להשיג את דגי האמנון משך כל השנה, וגידולם המהיר, שבעה חודשים, עושה את מחירם לנמוך יחסית ואת תפוצתם לרחבה
סתיו
בארץ נוהגים לגדל את הסלק בסתיו ובאביב, כי החום מתאים להתפתחות הפקעות הבולבוסיות. הוא נשמר בקירור יותר משלושה חודשים, ולכן ניתן להשיגו כל השנה
סתיו
את המנדרינות והקלמנטינות מתחילים לקטוף באוקטובר. מרבית הזנים מבשילים בסתיו ובתחילת החורף, והם נבדלים בצבע הקליפה, בעובייה ובטעם
סתיו
בישראל משגשג הקייל בסתיו ובחורף כשהמשקעים בשפע ומזג האוויר אינו חם מדי. קייל של חורף נותר עסיסי וגמיש גם כשהוא גדול יחסית
סתיו
תנאי חום ויובש הופכים את פרחי הכרובית לדלילים ונוקשים ולכן בארץ מגדלים את הכרוביות דווקא בסתיו. הכרוביות הגדולות והיפות ביותר נמצאות בשווקים ממש עכשיו
סתיו
את הקרפיון ניתן להשיג כל השנה, אולם בסתיו נושאות הנקבות את הביצים לקראת ההשרצה, ולקראת ראש השנה עשויים בני המזל למצוא אותן בבטן הדג
סתיו
קני הסוכר גדלים כל השנה, ומכיוון שהשימוש נעשה בקנים עצמם ולא בפירות ניתן להשיגם רוב הזמן. קצירתם מתבצעת שנתיים לאחר הנטיעה
סתיו
פירות האגוז מוריקים על העצים כבר בתחילת הקיץ. הגרעינים הנאכלים נפרדים מן הפרי ונושרים לארץ בסתיו, ואז אוספים אותם
מן האדמה
סתיו
הלימונים מבשילים על העצים מראשית הסתיו ועד סוף החורף. בקיץ אפשר לקטוף לימונים ירוקים שטעמם חמוץ ומריר יותר
סתיו
קיץ
קיץ
עצי התאנה מבשילים פירותיהם מן האביב ועד לסוף הסתיו ממש. פגות התאנה חייבות להבשיל בעודן על העץ, ולא ימתיקו אם ייקטפו בעודן בוסר, ולכן נדרשת אריה ממושכת לאורך העונה כולה
קיץ
עונת החצילים היא הקיץ שכן הם מבכרים את השמש. חצילים בקיץ טעימים יותר והגרעינים שבהם כמעט ואינם מורגשים
קיץ
עלי הגפנים הצעירים
מתחילים ללבלב באביב
ונושרים מן הענפים בראשית
הסתיו. עלים רכים ניתן
למצוא לאורך כל הקיץ ובעלי הכרמים ישמחו לתת מהם לאחר הבציר, ביולי
ובאוגוסט
קיץ
העונה של הבמיה נמתחת ממאי עד ספטמבר. הפרח הלבן פורח יום אחד ולמחרת מתחיל פריו לחנוט. את התרמילים קוטפים כשהם בני ארבעה־חמישה ימים, רכים ותפוחים. לאחר מכן הם אינם מתאימים למאכל
קיץ
עצי הדובדבן פורחים באזורנו בסוף האביב בפריחתם המלבינה וחונטים את פירותיהם בראשית הקיץ. העונה קצרה יחסית ואורכה כחודשיים, בין יוני לאוגוסט
קיץ
פרי הפיטנגו מבשיל כל הקיץ, מיוני עד ספטמבר, וצבעו בעת ההבשלה משתנה בהתאם לזנים השונים ונע בין כתום לשחור. העצים עצמם ירוקי עד ואינם צרכני מים גדולים
קיץ
הנענע היא צמח רב־שנתי המתרבה על ידי פריחתו, ועל ידי השרשה בסמיכות לצמח האם. הפריחה אצל הזנים השונים מתחילה בראשית יוני ונמשכת עד אוקטובר
קיץ
התירס נזרע בסוף החורף ונקצר מיוני עד סוף הקיץ, רק אז הוא נמצא טרי בשווקים. ביתר השנה ניתן להשיג את גרעיניו ארוזים במקפיאים או בקופסאות שימורים
קיץ
המלוכיה פורחת בין מאי לאוגוסט. היא נפוצה כעשב הגדל סמוך לשדות חקלאיים בעמק החולה ובבקעת כנרות. בחברה הערבית מגדלים אותה כגידול חקלאי ואפשר למצוא אותה בשווקים
קיץ
המלפפון הוא ירק של קיץ הגדל בחממות גם בחורף, אך טעמם של אלו שגדלו בשמש הקיץ טוב לאין שיעור
קיץ
התות הלבן והתות הפקיסטני המאורך מבשילים למשך ארבעה־חמישה שבועות, מאמצע אפריל עד אמצע מאי. התות השאמי מבשיל מאוחר יותר ומאדים את החצרות עד סוף יוני
קיץ
פירות השזיף מבשילים על פי הזן מראשית הקיץ ועד לסוף הסתיו ממש. את השזיפים היפניים קוטפים מוקדם יחסית ואילו השזיף האירופי מבשיל במחצית אוגוסט לתקופה קצרה
קיץ
זני המנגו הראשונים מבשילים בערבה כבר בחודש יוני, והאחרונים מבשילים בצפון עד סוף נובמבר. משך כל הקיץ והסתיו מתחלפים הזנים בשווקים
קיץ
את השומשום קוצרים ידנית בראשית הקיץ ומניחים לתרמילים להתייבש למשך כחודש לפני שפולים מהם את הזרעים
קיץ
הסומאק פרח בסוף האביב ואילו את הפירות אוספים בקיץ. את התבלין אפשר להשיג כל השנה אצל מוכרי התבלינים אולם אין כמו הפירות השלמים
קיץ
המשמשים מקדימים להבשיל בין פירות הקיץ אך עונתם קצרה יחסית, חודשיים לכל היותר, בין מאי ליוני
קיץ
האפרסקים בשלים מראשית הקיץ ועד הסתיו. הם מגיעים לשיאם בחודשים יולי ואוגוסט, אז טעמם מצטיין במתיקותו
קיץ
את הבננות מגדלים בעיקר בחורף ובאביב אך משווקים ברוב ימות השנה. קוטפים את הפירות בעודם ירוקים ומבחילים אותם באופן מבוקר
קיץ
עונת הליצ’י בארץ קצרה יחסית. ראשיתה בתחילת יוני והיא נמתחת עד סוף ספטמבר. פרי קיץ מובהק המצוי בשפע בשווקים
קיץ
השמיר גדל בארץ משך כל השנה אולם הוא מעדיף שמש מלאה וקרקע מנוקזת היטב ולכן ישגשג דווקא בקיץ
קיץ
שיחי הפסיפלורה פורחים בחודשי החורף והאביב ואילו הפירות מבשלים בין יולי לספטמבר
קיץ
השמיר גדל בארץ משך כל השנה אולם הוא מעדיף שמש מלאה וקרקע מנוקזת היטב ולכן ישגשג דווקא בקיץ
קיץ
השיחים פורחים בין אפריל למאי ופירות ניתן להשיג בין יולי לספטמבר. באזורים הקרירים הפירות יבשילו מאוחר יותר
קיץ
המלון מבשיל בערבה כבר באמצע החורף ונמצא בשווקים עד סוף הסתיו. עיקר השיווק נעשה בקיץ, לצד פירות עסיסיים נוספים המוגשים קרים
קיץ
ראשוני החבושים כבר כאן אולם מרביתם מגיעים לשווקים רק בין ספטמבר לנובמבר. משום כך נקשר הבישול בהם פעמים רבות לארוחות חגי תשרי
קיץ
האגס מבשיל בחודשי הקיץ והסתיו. אגס הספדונה הישראלי מבשיל אמנם רק ביולי־אוגוסט אולם נשמר בתנאים המאפשרים לשווקו עד האביב
קיץ
דגי בורי מגידול חקלאי ניתן להשיג כל השנה. דגי פרא, לעומת זאת, שפעם היו שוחים לאורך חופי ישראל, הפכו נדירים עקב דיג לא מבוקר
אביב
אביב
הקרעה מגיעה לשווקים ולירקנים המתמחים בין פסח לשבועות. המקפידים בוחרים את הדלועים הקטנים והקלים יחסית
אביב
בשווקים ואצל הירקנים מופיעים השזיפים הירוקים בראשית הקיץ. את כל לחות החורף שעבר אוגרים הפירות והירקות האלו כדי לבשר קרירות ורעננות לקיץ שיבוא
אביב
בעבר נהגו לטחון את החיטה אחרי חג הקציר ולהותיר את הסולת לעשירים. היום ניתן להשיג סולת יבשה במשך כל השנה
אביב
את השום שותלים בסתיו,
וכדי לקבל את גרסתו
הירוקה מוציאים אותו
מהאדמה בשבועות הבודדים
שבין פורים לפסח. עתה
הוא בשיאו
אביב
הפולים מבשילים למשך חודש קצר באביב. בשאר השנה אפשר למצוא את הפולים הקלופים קפואים, אך אין טעמם כשל אלה הטריים ממש
אביב
חרדל השדה והחרדל הלבן מתחילים ללבלב אחרי הגשמים הראשונים בסתיו. הבשלת הגרגירים ואיסופם נעשית בקיץ, ואילו אכילת הפרחים והעלים באביב החריפים של הצמח נוחה
אביב
את הארטישוק מתחילים לקטוף בנובמבר, אך מרבית הניצנים נקטפים באביב, והוא נמכר בטריותו עד תחילת מאי. בשאר ימות השנה ניתן לרכוש אותו קפוא במחיר גבוה יותר
אביב
את המרגז ניתן להשיג כל השנה, אך לקראת יום העצמאות הקצבים מכינים מחזור טרי, והיצרנים המתמחים משלבים בהן תערובות שמכילות נענע, צנוברים, שום ירוק או מרווה
אביב
אביב
בעבר גדלו האבטיחים בחודשי הקיץ בלבד, בין יוני לאוגוסט. כיום הם בשווקים כבר בתקופה זו וישארו בהם עד חגי תשרי ממש
אביב
פריחת הצלף הקוצני מתחילה בסוף האביב ובראשית הקיץ, ואילו הפירות חונטים עד הסתיו. בכל יום פורח פרח חדש אך הם לא פורחים כולם יחד
אביב
התותים הגדלים בשטח פתוח נקטפים בראשית האביב. את אלה הגדלים במנהרות פלסטיק ניתן לקטוף ולאכול אפילו בסתיו
אביב
עונת הכמהין נמשכת מספר שבועות בלבד. היא מתחילה להתפתח אחרי הגשמים, והבדואים מאמינים שצריך ברקים כדי שהנבגים יתפתחו
אביב
את האפונים שותלים לרוב בסוף החורף, עונתם היא באביב והתרמילים האחרונים נקטפים כעת
אביב
מצות הנאפות במכונה אפשר למצוא כבר שבועות אחדים לפני החג. את המצות השמורות הנאפות ידנית, מכינים כחודש לפני החג במאפיות מיוחדות
אביב
את הפריקה קוצרים ומעשנים באביב מן השיבולים שהירוקות שבפאת השדה. לאחר שריפתה באש מרוסנת המוץ נעלם ונותר רק התבן הירקרק
אביב
תפוחי אדמה מוצעים למכירה כל ימות השנה, אבל טריים ניתן להשיג מדצמבר ועד יוני — מזריעות הסתיו והחורף. אלה מגיעים לשווקים היישר מהשדה ומרקמם נהדר
אביב
בעדרים המסורתיים מתעברות הרחלות בסתיו ומעמידות טליים מסוף החורף ועד ראשית האביב. טלה צעיר שנשחט באביב צריך לשקול כ־20־25 קילוגרם
אביב
בטבע מבצבצים גבעולי אספרגוס חדשים בסוף החורף ובראשית האביב. בחקלאות מגדלים ומשווקים את הצמח כל השנה
אביב
השקדים הירוקים טובים למאכל בתחילת האביב כחודש לאחר לבלוב השקדיות. השקדים היבשים, המשמשים לפיצוח, יבשילו רק בסוף הקיץ