בדק בית

כחלון מפריע לצמיחה

בצל מחיר למשתכן: המיקוד בפריפריה מעיב על י.ח. דמרי

החברה מנתיבות אמנם ספגה ירידה של 38% במכירות במחצית

2017 לאור החלופה שקידם משרד האוצר בפריפריה. אולם,

מצבה הפיננסי ויחס הון עצמי למאזן גבוה יאפשרו לה לצלוח

האטה במכירות

 

אלי שמעוני || כתבה רביעית בסדרה

י.ח דמרי

 

7

ציון

משוקלל

חברת הבנייה י.ח. דמרי שבשליטת יגאל דמרי נהנתה בשנים האחרונות מהגאות בשוק הנדל"ן. הזינוק בפעילותה הורגשה בכל הפרמטרים: בקצב מסירות הדירות, ברווחים שנערמו במאזני החברה ובזינוק במניה, שעלתה מאז הנפקתה ביותר מפי חמישה. ההנפקה הראשונה של דמרי נערכה במאי 2004, לפי שווי של 200 מיליון שקל. היו שפקפקו אז בקבלן מנתיבות, אך דמרי ידע גם להציג קבלות ולאחרונה חצה שווי השוק של החברה שלו את רף מיליארד השקלים.

הזינוק בשווי החברה אינו מקרי. דמרי הצליחה להגדיל את ההון עצמי שלה מ־153 מיליון שקל לאחר ההנפקה לרמה של 820 מיליון שקל כיום — פי 5.36. זאת בזכות רווחים גבוהים ממכירת אלפי דירות ברחבי הארץ. דמרי התמחתה בבנייה בעיקר ביישובי פריפריה, ואף שהחזיקה בעבר בקרקע בתל אביב, היקפי הבנייה המשמעותיים שלה היו בבאר שבע, נתיבות, אשדוד, נתניה ומודיעין.

"בן גוריון עוד מעט יקום מהקבר בשדה בוקר ויתחיל למחוא כפיים על יישוב הנגב", אמר פעם דמרי על בנייתו בנגב. דמרי מימש את החזון לבניית אלפי דירות ובדרך רשם רווחים של מאות מיליוני שקלים בעשור האחרון. נכון לסיום הרבעון השני של 2017, החברה בונה 2,358 דירות ב־20 פרויקטים, מתוכן 831 דירות כבר נמכרו בסכום מצטבר של 1.15 מיליארד שקל. הדירות שלא מכורות עשויות להניב הכנסות של 1.8 מיליארד שקל נוספים.

כחלון הורס את החגיגה
עם מחיר למשתכן

חרף ההצלחה של דמרי בעבר, דו"חות המחצית הראשונה של 2017 מאותתים כי החגיגה עומדת להסתיים, או לכל הפחות שקצב הצמיחה צפוי להאט. במחצית הראשונה של 2017 מכרה דמרי 204 דירות בלבד, ירידה של 38% לעומת 332 הדירות שמכרה במחצית המקבילה ב־2016.

הירידה במכירות נובעת בעיקר מתוכנית מחיר למשתכן של משרד האוצר, וכן מהעלייה בשיעורי הריבית למשכנתאות. מבצעי מחיר למשתכן הביאו לירידה בביקוש מצד הזכאים, חסרי הדירה, שממתינים לזכות בהגרלות ולא מעוניינים עוד לרכוש דירה בשוק החופשי. הממשלה מפעילה את תוכנית מחיר למשתכן בעיקר באזורי הפריפריה משום שיש לה בהם שפע של קרקעות. מגמה זו פוגעת בעיקר בחברות הפועלות בפריפריה, דוגמת דמרי.

מצבה הפיננסי של דמרי חזק מספיק בשביל לשרוד האטה במכירות.

היחס בין ההון העצמי למאזן שלה עומד על 26% — גבוה בהשוואה לחברות בנייה למגורים אחרות. התחייבויותיה פרוסות על פני שנים, ולא צפוי לחץ להחזר חובות בטווח הנראה לעין. תשואת האג"ח של דמרי נמוכה מאוד ביחס לחברות בענף, ונעה בטווח שבין 1.2% ל־2.6%. מה שמראה את האמון שנותנים בשוק ליכולת של החברה להחזיר את הכספים שלוותה.

עתודות קרקע שלא
ממוקמות במרכז

אחת מעתודות הקרקעות המעניינות המסתתרות במאזני דמרי הוא מע"ר אשדוד. מדובר בחטיבת קרקע בשטח גדול של 192 דונם שהחזיקה קי.בי.ע, חברה שהיתה בעבר בשליטת נכסים ובניין, כלל תעשיות ושיכון ובינוי. בשנת 2005 רכשה דמרי את הקרקע בתמורה ל־249 מיליון שקל. במהלך השנים מכרה דמרי חלקים מהקרקע, הכניסה שותפים לחלק מהמגרשים ובנתה על חלקה שני מגדלי מגורים. אחרי כל זאת עדיין נותרו בידי דמרי מגרשים המאפשרים לה לבנות 135 יחידות דיור.

בשנים האחרונות דמרי מנסה לקדם תוכנית להגדלת היקף הדירות שניתן לבנות, ואם זו תאושר, זכויותיה יוגדלו בכ־600 יחידות. נכון להיום, נכס זה רשום במאזני דמרי בסכום של כ־44 מיליון שקל. אם תאושר התוכנית המוסיפה 600 דירות, לחברה יתווסף נכס המוערך לפחות בכ־200 מיליון שקל (לאחר תשלום היטלי ההשבחה).

עתודת קרקע נוספת נמצאת בחדרה, שם מחזיקה דמרי קרקע של 365 דונם המצויה בהליכי תכנון. על פי התוכנית המוצעת, דמרי תוכל לבנות במתחם 1,500 יחידות דיור.

בסך הכל מחזיקה דמרי בעתודות קרקע לבניית 6,000 יחידות דיור, אולם רוב רובן מצויות מחוץ למרכז הארץ ומפוזרות בבאר שבע, אשדוד, אופקים וחדרה.

נהירה למזרח אירופה יצרה בור של 130 מיליון שקל

במאזני דמרי יש גם בור של 130 מיליון שקל. לפני כעשור גייס דמרי כסף באג"ח ויצא לחפש הזדמנויות במזרח אירופה, אך הסתבך בהשקעות נדל"ן כושלות. למזלו, בצד זאת הוא השקיע גם בקרקעות בישראל, וכך המשבר החריף שפקד את מזרח אירופה לא מוטט את החברה. חברות נדל"ן ישראליות רבות שגייסו הון וחוב בבורסת תל אביב ויצאו להשקיע במזרח אירופה הגיעו באותה התקופה לחדלות פירעון. אולם בזכות פעילות בנייה ענפה בישראל, שלא נפגעה מהמשבר של 2008, צלח דמרי את המשבר הזה. אולם, ההשקעות יושבות במאזני החברה כאבן שאין לה הופכין. אף שחלף כעשור, דמרי לא הצליחה למכור את ההשקעות הכושלות, ועדיין מפחיתה מעת לעת את שווי הנכסים הללו.

אחת מנקודות התורפה של דמרי היא הוצאות ההנהלה שלה, עסקאות בעלי העניין הרבות בה ועלויות השכר הגבוהות של דמרי ובני משפחתו. בתוך החברה הציבורית עובדים תשעה קרובי משפחה של יגאל דמרי, והוא עצמו נהנה מעלות שכר של כ־7 מיליון שקל בשנה. הוצאות ההנהלה והוצאות המכירה והשיווק של דמרי עמדו בשנים האחרונות על 50–60 מיליון שקל בשנה ונגסו בהכנסותיה.

 

 

יגאל דמרי.
עסקאות בעלי עניין

צילום: חיים הורנשטיין

בשנים האחרונות דמרי מנסה לקדם תוכנית להגדלת היקף הדירות שניתן לבנות בקרקע שלה באשדוד. אם זו תאושר, זכויותיה יוגדלו בכ־600 יחידות, ולחברה יתווסף נכס המוערך לפחות בכ־200 מיליון שקל

info@calcalist.co.il

© כל הזכויות שמורות ל"כלכליסט"

www.calcalist.co.il

עריכה: מיטל שטדלר

עיצוב: קטיה וילסקר