הדרך אל א־עושר

הדרך אל א־עושר

לפני 16 שנה בדיוק פרסמו שני חוקרים צרפתים נתונים מפתיעים על חלוקת ההכנסות בארצות הברית. מה שנראה כדיון תיאורטי על אי־שוויון היה בעצם יריית הפתיחה למהפכה, ששמה את מיסוי העשירים במרכז סדר היום הפוליטי. כך זה קרה  

אורי פסובסקי

התפכחות מהשיטה

ספטמבר 2008

המשבר מטלטל את האזרחים

המשבר הפיננסי מכה בכלכלה העולמית. מיליונים מאבדים את בתיהם, והבנקים של וול סטריט ניצלים רק בזכות חילוץ ממשלתי במאות מיליארדי דולרים. הדיון באי־שוויון עובר מכתבי העת לכותרות העיתונים, ומהאקדמיה לציבור הרחב. פיקטי וסאיז ממשיכים לעדכן את המחקר שלהם, שמצביע על כך שהפערים חזרו לרמות שלא נראו מאז שנות השלושים של המאה ה־20, ערב השפל הגדול.

לקריאה נוספת - על הממצאים של פרופ' פיקטי

פברואר 2003

ממצאים דרמטיים

מותו של השוויון

שני כלכלנים צרפתים צעירים, פרופ' תומס פיקטי ופרופ' עמנואל סאיז, מפרסמים בכתב עת כלכלי מוביל מחקר מטלטל: אחרי עשרות שנים של יציבות בחלוקת ההכנסות, האי־שוויון רשם זינוק דרמטי בשנות השמונים והתשעים. נתח ההכנסות שמגיע למאיון העליון צמח משמעותית, ועשורים של שוויון יחסי נמחקו.

התעוררות אזרחית

ספטמבר 2011

מחאות ענק בעולם

בפארק זוקוטי שבמנהטן מתחילה סדרה של הפגנות, שנמשכות כחודשיים תחת הכותרת "Occupy Wall Street". המפגינים מוחים על היחס המועדף לוול סטריט, והסיסמה שלהם, "אנחנו ה־99%", נהפכת לנקודת מפנה בשיח הציבורי, לנוכח הפגנות דומות ברחבי העולם, כולל באירופה – ובישראל.

מאי 2011

מושגים חדשים

הכירו את ה־1% וה־99%

הכלכלן חתן פרס נובל פרופ' ג'וזף שטיגליץ מפרסם מאמר מכה גלים, שבו הוא מגדיר את הכוח האדיר של המאיון העליון, ה־1%, את השפעתו על שאר הציבור, ה־99%, ואת הסכנה שבפער הענק. בעקבות המאמר, שני המספרים האלה נהפכים למושגי מפתח בשיח האמריקאי.

לקריאה נוספת - מאמרו של פרופ' שטיגליץ

כניסה לתרבות הפופולרית

יולי 2012

אפילו באטמן מתחיל להבין

החלק האחרון בטרילוגיה המעודכנת של סרטי באטמן, "עלייתו של האביר האפל", מגיע לבתי הקולנוע. באחת הסצנות הזכורות בסרט מסבירה סלינה קייל (קאטוומן) למיליארדר ברוס וויין (באטמן) שסערה עושה את דרכה אליו ואל חבריו העשירים, "וכשהיא תכה, כולכם הולכים לתהות איך חשבתם שתוכלו לחיות בגדול כל כך ולהשאיר מעט כל כך לכל השאר".

סתיו 2011

חיפוש אחר פתרונות

מה עושים עם המסים?

פרופ' סאיז חובר לחתן פרס נובל פרופ' פיטר דאימונד, ויחד הם מציעים חישוב של שיעור המס הגבוה ביותר שאפשר להטיל על מקבלי ההכנסות שבצמרת, אלה שפתחו פער מול כל השאר. הם מגיעים למספר שנראה קיצוני בשעתו, אבל מאז נדד אל מרכז הדיון בנושא.

הד ציבורי נרחב

אפריל 2014

מיסוי עשירים נהיה רב־מכר

פרופ' פיקטי מפרסם את "קפיטל במאה ה־21", שבו הוא מסביר עד כמה האי־שוויון בחלוקת העושר קיצוני וחריג. לפי הנתונים, העשירון העליון בארצות הברית מחזיק לא פחות מ־72% מהעושר במדינה, וחצי מהכסף הזה נמצא בידי ה־1%. ההמלצה של פיקטי ברורה: להטיל מס עולמי על העושר. הממצאים והתוכניות שלו נהפכים לשיחת היום, כשהספר עב־הכרס נהיה רב־מכר עולמי ומלווה במסע הרצאות של פיקטי.

לקריאה נוספת - הראיון עם פרופ' פיקטי

פברואר 2013

אל תוך השיח הפוליטי

אובמה יודע מה חם

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, נושא את נאום "מצב האומה" הראשון בתקופת הכהונה השנייה שלו, ומתעכב בהרחבה על האי־שוויון. "זה הנושא המכונן של זמננו", הוא מכריז.

הקשר למדיניות מתברר

דצמבר 2017

באירופה שווים יותר

פיקטי וסאיז מובילים קבוצת מחקר שמשחררת דו"ח אי־שוויון עולמי, "כדי לספק למוסדות הפוליטיים והכוחות החברתיים את המידע והנתונים שיאפשרו להם לעצב את המדיניות הראויה בתחום". הממצאים לא רק מראים עד כמה הפערים מעמיקים, אלא ממחישים שהם גם תוצאה של מדיניות ממשלתית: לא בכל המדינות נרשם אותו זינוק באי־שוויון. אחד ממחברי הדו"ח, ד"ר גבריאל זוקמן, מכריז בראיון ל"מוסף כלכליסט" שהניסוי הכלכלי האמריקאי נכשל.

לקריאה נוספת - על דו"ח האי־שוויון

לקריאה נוספת - הראיון עם ד"ר זוקמן

נובמבר 2016

הדיון מגיע לקלפי

ה־99% משנים את הזירה הפוליטית

המיליארדר דונלד טראמפ נבחר לנשיאות ארצות הברית, מבטיח להילחם עבור "האנשים הנשכחים" של אמריקה - ובשנתו הראשונה בתפקיד מעביר רפורמת מיסוי דרמטית, שמיטיבה בעיקר עם תאגידים ובעלי ההון. אבל גלי ההדף של בחירתו ממשיכים להדהד: לא ניתן להתעלם מהמפסידים של כלכלת המאה ה־21, ומי שמערער על המוסכמות הפוליטיות יכול לקחת את כל הקופה.

לקריאה נוספת - על רפורמת המסים של טראמפ

השיח מגיע לדאבוס

ינואר 2019

פצצה במסיבה של האליטה

ההיסטוריון ההולנדי רוטגר ברגמן מתייצב בכנס השנתי של הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, מקום המפגש של חברי האליטה הפיננסית והפוליטית העולמית, ומכריז שהעשירים צריכים לשלם הרבה יותר. "אנחנו חייבים לדבר על מסים. מסים מסים מסים. כל השאר הוא בולשיט", הוא אומר בסרטון שנהפך לוויראלי וחטף את סדר היום של הפורום הכלכלי.

לקריאה נוספת - ראיון עם ברגמן

נובמבר 2018

בחירות בסימן שינוי

הדמוקרטים רוצים מיסוי עשירים

בחירות אמצע הקדנציה מביאות אל הקונגרס האמריקאי גל חדש של פוליטיקאים דמוקרטיים, שהבולטת שבהם היא חברת בית הנבחרים הצעירה אלכסנדריה אוקסיו־קורטז. בראיון לתוכנית הטלוויזיה
"60Minutes" בינואר היא מציעה להטיל מס שולי עליון של 70% על ההכנסות במדרגת המס העליונה, כדי לממן "ניו דיל ירוק". זמן קצר לאחר מכן הסנאטורית אליזבת וורן, ממנהיגות הדמוקרטים ומי שמתמודדת על המועמדות הדמוקרטית לנשיאות, מציעה כיוון אחר, מס עושר: 2% בשנה על הון של יותר מ־50 מיליון דולר, ועוד 1% על הון של יותר ממיליארד. היא מתבססת על מתווה שבנו עבורה פרופ' סאיז וד"ר זוקמן.

לקריאה נוספת - השינוי שמחוללת אוקסיו־קורטז

העתיד

לאן ילך השינוי?

עוד מוקדם לראות איזה מקום הדיון על מיסוי ההכנסות והעושר יתפוס בדרך לבחירות לנשיאות ארצות הברית בשנה הבאה, אבל כיום הוא מתנהל בהיקף חסר תקדים, בזירה הפוליטית, בתקשורת, באקדמיה – ובציבור הרחב. סקרים בארצות הברית מעידים שיש למיסוי כזה רוב בציבור, אפילו בקרב מצביעים רפובליקנים. לנוכח כל אלה, אפשר להניח בזהירות שמקבלי ההחלטות יידרשו להתאים את המדיניות לאי־שוויון הגובר, גם אם בדרכים שונות מאלה הנדונות כרגע. וכל זה – שינוי השיח הציבורי וההתגלגלות לדיון קונקרטי במדיניות – התחיל במחקר הדקדקני הוא, מלפני 16 שנה.

פברואר 2019

העשירים נדרשים להגיב

מיליארדרים על הגריל

הדיון הער במיסוי עשירים מעסיק לא רק את הפוליטיקאים אלא גם את העיתונות באמריקה: מאמר ב"ניו יורק טיימס" קורא "לבטל את המילארדרים". אלה, מצדם, לא יכולים להתעלם עוד מהנושא, ומתחילים להתבטא – ולפסול נחרצות, כמובן - את ההצעות השונות להעלאת מסים.