ל"ו צעירים

איתי מתתיהו

מייסד HelpApp, מיזם המחבר בין מתנדבים לעמותות באמצעות אפליקציה

בן 33, נשוי ואב לבן. רואה חשבון בהשכלתו. בעבר הקים את תנועת "מתעוררים" שפועלת להכשיר צעירים ונוער לפעול במרחב הקהילתי. עומד מאחורי עשר משלחות סיוע הומניטרי

הסטודנט שהקים רשת בינלאומית לסיוע הומניטרי

מתנדבים בקליק

נקודת המפנה בחייו של איתי מתיתיהו הגיעה במהלך לימודיו האקדמיים, אך לא היתה קשורה כלל למה שלמד. במשך שלוש שנים היה מתיתיהו סגן יו"ר ומנכ"ל אגודת הסטודנטים במכללה למינהל, ועיקר עבודתו היתה בפן החברתי. הוא גייס כספים ותרומות מח עצם - וגם ארגן משלחת הומניטרית לבית יתומים באתיופיה. "כשהגענו לשם, כל חברי המשלחת עברו שינוי של 180 מעלות בתפיסה שלהם, בפרספקטיבה שלהם על העולם. בישראל הטירוף הוא יומיומי, אתה קם בבוקר ונכנס למלחמה, ופתאום שם קיבלנו הארה, של מה חשוב יותר. למדנו שם להעריך שקיעה יפה, חיבוק, נשיקה - כל הדברים האלה שביומיום עוברים לנו ליד האוזן", הוא מספר.

 

מתיתיהו עם יתומים באתיופיה. "משלחות הסיוע כוללות אוכלוסיות מגוונות. כששמים את כולם בסיר לחץ של מדינת עולם שלישי, נוצרים קשרים מפתיעים"במהלך השבועיים שבהם שהו באתיופיה שיפצו חברי המשלחת את בית היתומים ולימדו קצת את הילדים על העולם שסביבם, על מרטין לותר קינג, על כוח הכבידה – וגם על מיקומה של אתיופיה במפה. כשחזרו לישראל, 40 חברי המשלחת פנו אל מתיתיהו ושאלו אותו מה הלאה. הרצון של חברי המשלחת להמשיך ולהתנדב והשינוי שעברו סייעו למתיתיהו להבין כי התנדבות מחוללת שינוי אצל המתנדבים, לא פחות מאשר אלה הזוכים לסיוע שלהם.

מתיתיהו למד ראיית חשבון, ואביו, בעל עסק להנהלת חשבונות, היה בטוח שבנו ימשיך את דרכו. אך השנים באגודת הסטודנטים שינו את התוכניות. "התחלתי לחקור את נושא ההתנדבות והנתינה, וראיתי שעמותות רבות בישראל נמצאות במלחמת הישרדות, ובכלל לא פנויות להתעסק עם מתנדבים", הוא אומר. מנגד, מי שמבקש להתנדב צריך לעשות עבודת מחקר משלו ולרדוף אחרי העמותות, "ובסוף אתה נשאר בבית לראות 'המירוץ למיליון', כי מה לעשות שבזמן הפנוי שלך, בין עבודה, ילדים ולימודים, אם צריך לוותר על משהו – זו תהיה ההתנדבות".

כדי לפתור את הבעיה, הקים מתיתיהו עם חברים את HelpApp, והם פיתחו אפליקציה שבעזרתה ניתן ליצור קשר בקלות בין אנשים שרוצים להתנדב לארגונים שמחפשים מתנדבים. "באמצעות שלוש לחיצות פשוטות המתנדב יכול להגיע לקשישים בבאר שבע, לעמותה של בעלי חיים בחיפה או למשלחת סיוע הומניטרי לבית יתומים באפריקה. חרשנו את הארץ מקריית שמונה ועד אילת, וצירפנו ארגונים ועמותות שצריכים מתנדבים לאפליקציה", הוא מספר.

כיום האפליקציה שפיתח נדב שמש מכילה כבר 170 עמותות וארגונים, ובנוסף מתיתיהו עומד מאחורי עשר משלחות סיוע הומניטרי. במקביל, הארגון מפעיל מיזם שנקרא "יום הולדת חברתית", ומאפשר לאנשים להקדיש את יום ההולדת שלהם להתנדבות יחד עם החברים. עד כה נערכו 20 ימי הולדת כאלה ויש כעת 80 בקשות חדשות. מאז 2016 הארגון הוציא בפועל 1,920 התנדבויות בישראל, ועדיין, מתיתיהו סבור שהוא רחוק מהגשמת החזון. "הקמתי את הארגון יחד עם ארבעה חבר'ה צעירים שהשיח החברתי במדינת ישראל בער בהם. המנטרה שלנו היא שהתנדבות ונתינה הן תרופה לכל הדעות החשוכות בחברה הישראלית.

"ישראל של 2018 היא מעצמה כלכלית, מעצמת הייטק ומעצמה צבאית, אבל מבחינה חברתית יש פה שבר. אני רואה את האלימות בין בני נוער, כלפי קשישים, בעלי חיים, והתופעות הללו מתרחבות והולכות. אנחנו יודעים, וגם מחקרים מראים, שאנשים שנמצאים בעולם הנתינה לא רק עוזרים לאחרים, אלא הם עצמם הופכים לאנשים אחרים. לבני זוג טובים יותר, עובדים טובים יותר ואפילו בעלי תוחלת חיים גבוהה יותר", הוא אומר.

משלחות הסיוע ההומניטרי שהארגון מוציא שמות דגש על הטרוגניות של חברי המשלחת, מתוך כוונה להפיץ את בשורת ההתנדבות לכמה שיותר מעגלים בחברה הישראלית. "אנחנו שמים דגש על אוכלוסיות שונות – דתיים, ערבים, להט"בים, חילוניים. כששמים את האוכלוסיות השונות תחת סיר לחץ של מדינת עולם שלישי וסיוע הומניטרי, נוצרים קשרים מפתיעים. כשהם חוזרים לארץ הם ממשיכים להיות חברים, והבשורה עוברת למעגלים הבאים. זה בעצם החזון שלנו".

מעין מנלה

info@calcalist.co.il

© כל הזכויות שמורות ל"כלכליסט"

www.calcalist.co.il

 

עורכת המגזין: אתי אפללו

סגן עורכת: ליעד ליבנה

עורך אחראי: אמיר זיו

מעצב אחראי: אבנר הברפלד

עיצוב הגירסה הדיגיטלית: נעם תמרי, קטיה וילסקר