קיסר יפן (השלישי משמאל) במרכז השמה ממשלתי בטוקיו
אחרי הקריירה פורשים לעבודה
3
מיליארד דולר
ממשלת יפן משקיעה במרכזים להשמת מבוגרים
בישראל טרם השכילו להתמודד עם השלכותיה הכלכליות של הזדקנות האוכלוסייה, אולם יפן, שרבע מאזרחיה מעל גיל 65, מפעילה בהצלחה זה ארבעה עשורים תוכנית להעסקת מבוגרים, שמאיישת כיום 800 אלף משרות
אופיר דור
אוכלוסיית העולם מזדקנת וכך גם בישראל. למרות זאת, ואף שמחקרים מצאו כי המשק הישראלי מפסיד מיליארדי שקלים בשנה משיעור העסקה נמוך של בני 65 פלוס, ישראל כמעט אינה נוקטת מהלכים לשילובם של מבוגרים בשוק העבודה.
הממשלה היפנית, לעומת זאת, הבינה עוד בשנות השישים של המאה הקודמת כי כדי להתמודד עם המגמה הדמוגרפית הברורה הזאת יש לעודד את הישארותם של אזרחים מבוגרים בשוק העבודה לשנים רבות ככל האפשר.
השילוב בין שיעור ילודה נמוך ותוחלת חיים גבוהה מזכה את יפן בתואר המפוקפק: המדינה בעלת האוכלוסייה המבוגרת ביותר בעולם. 26% מאוכלוסייתה הם בני 65 ומעלה. מדובר בפי שניים משיעור הצעירים מתחת לגיל 15 (13% מהאוכלוסייה). על פי הערכות, עד 2035 יעבור שליש מהאוכלוסייה את גיל 65, ועד 2060 יגיע שיעורם ל־40%. על רקע זאת — ולצד קמפיינים תקשורתיים לעידוד העסקת עובדים מבוגרים ומערכת תמריצים נרחבת לבעלי עסקים שמעסיקים בני 60 פלוס — הממשלה היפנית מפעילה את אחת התוכניות הייחודיות והמצליחות ביותר בעולם לשילוב אוכלוסייה מבוגרת בשוק העבודה.
במסגרת התוכנית עטורת השבחים, שנוסדה ב־1974, הממשלה היפנית מפעילה מרכזים להשמה ולהכשרה מקצועית של בני 60 פלוס. מאז היווסדה התרחבה התוכנית במידה ניכרת, וכיום מופעלים באמצעותה יותר מ־1,600 מרכזים קהילתיים. המרכזים, הנקראיםSilver Human Resource Center, מעסיקים כיום לא פחות מ־800 אלף אזרחים יפנים מבוגרים. ההשקעה של הממשלה היפנית בתוכנית עומדת היום על יותר מ־3 מיליארד דולר.
עקרון הפעולה פשוט: המרכזים הללו מקבלים פניות לאיוש משרות בחברות, בעסקים קטנים, בארגונים ציבוריים ואפילו במשקי בית, ומקצים להם עובדים מבוגרים על פי יכולותיהם. העסקים מעבירים למרכזים תשלום תמורת שירותי הקבלנות שלהם ועל ביצוע העבודות, והמרכזים מעבירים את התשלום לעובדים.
המשרות המוצעות למבוגרים מגוונות ביותר, החל מגינון וניקיון, חלוקת עיתונים וקריאת מוני גז ומים, דרך עבודות משרדיות, שירות לקוחות וביצוע סקרים וכלה בעריכה ובתרגום. העובדים מועסקים בהיקף של עד 10 שעות בשבוע בפרויקטים מתחלפים, ומרוויחים שכר חודשי של 50–45 אלף ין (1,500–1,600 שקל) כתוספת לפנסיה החודשית מעבודותיהם הקודמות. מקומות התעסוקה מצויים קרוב לבית מגוריו של העובד, והניסיון מלמד כי בעיקר עסקים קטנים בקהילה, שמתקשים להעסיק כוח עבודה צעיר, מעדיפים להשתמש בעובדים המבוגרים.
התוכנית המצליחה מציבה את יפן בצמרת מדינות ה־OECD בתחום שילוב מבוגרים בשוק העבודה. על פי ה־OECD, 68.6% מבני ה־65–55 מועסקים ביפן, מקום שישי אחרי שווייץ, נורבגיה, שבדיה, ניו זילנד ואוסטריה. גיל הפרישה בפועל של גברים יפנים עמד על 69.1 בממוצע ב־2012, הרביעי אחרי מקסיקו, דרום קוריאה וצ'ילה. בקרב נשים גיל הפרישה בפועל עומד על 66.7, החמישי אחרי צ'ילה, קוריאה, מקסיקו ואיסלנד. בישראל שיעור העסקה של בני 65–55 עומד על 64.7%, וגיל הפרישה בפועל של גברים הוא 66.9, ושל נשים 65.1.
כל כתבות הפרויקט
ללמוד מהבריטים על ייעוץ פיננסי
ללמוד מהאמריקאים על נדל"ן לשכירות
ללמוד מהאוסטרלים על שקיפות התקציב
ללמוד מהרומנים על אינטרנט מהיר
ללמוד מהגרמנים על אנרגיות מתחדשות
ללמוד מהיפנים על העסקת מבוגרים
ללמוד מהפינים על חינוך
ללמוד מהעולם הערבי על פרויקטים מהירים של תשתיות
ללמוד מהנורבגים איך לקדם רכישת כלי רכב חשמליים
ללמוד מהאיסלנדים איך משתפרים בכדורגל