<
אופנה
אוליבר טוויסט, אייכה
שמלה בעיצוב בטי אלדד והסקיצה שלה. אהבה לפיסול
בטי אלדד חוזרת בקולקציית חורף בהשראת התקופה האדוארדית
לאחר הפסקה של שנתיים, המעצבת בטי אלדד והמותג שלה bet-ka חוזרים לפעולה. אלדד (37), רקדנית בלט קלאסי ודוגמנית לשעבר, עובדת בתעשיית האופנה מ־2008; בגלגולה הקודם יצרה קולקציות אורבניות בסגנון מונוכרומטי ונוקשה, המושפע מסילואטות גבריות. הכיוון החדש שלה שונה: "הבנתי שאני רוצה להיות מעצבת, ולא יצרנית של בגדים בסדרות. חזרתי לבסיס, לאהבת הפיסול שיש בי, והקדשתי המון זמן למחקר וליצירת שפה".
התוצאה היא קולקציה מקורית ונשית מאוד של בגדים תפורים בקפידה מחומרים עשירים: קשמיר איטלקי בצבעוניות של אפור, כחול־אפור וחום, שמתכתב עם בדי ז'קארד צרפתיים המוסיפים אור וצבע בהדפסים צבעוניים. בקרב ההשפעות שלה אלדד מציינת את התקופה האדוארדית בבריטניה, בתחילת המאה ה־20 — בעיקר בגדי משרתות וילדות, "עוני נשי", היא מסבירה. גם השעות הרבות שבילתה בילדותה בבית סבתה בבני ברק הותירו בה חותם. "בני ברק נכנסה כמו גנב בלילה והכתה בי חזק. רק כשסיימתי לעבוד הבנתי פתאום שאורחות החיים בעיר, הנשים שהולכות לבית הכנסת בליל שבת, הדהדו בראשי". לקוחותיה השתנו גם הן: כיום אפשר למצוא בהן נשים דתיות וסטייליסטיות מהעולם החרדי לצד צעירות בעלות אמירה אופנתית מוקפדת. מעבר לים היא יצרה קשרים עסקיים בפריז, ואפילו בערב הסעודית ובדובאי
עילית מינמר
אופנה
חייטכנולוגי
חייטכנולוגי
עבודת יד ועבודת מכונה באופנה אינן הפכים, טוענת manus x machina, תערוכה חדשה שתעלה באביב במוזיאון המטרופוליטן הניו יורקי, ותחקור את השתלבותן של טכנולוגיות חדשות בתהליך היצירתי של עיצוב אופנה. "אם עד עתה היתה אבחנה ברורה בין הוט־קוטור שנעשה ביד לפריטים מוכנים ללבישה שנעשים במכונה, הרי כיום האבחנה הזאת הולכת ומיטשטשת", מסביר אנדרו בולטון, האוצר של מכון האופנה במט. "שתי הדיסציפלינות אימצו טכניקות זו מזו ומשתמשות בהן בערבוביה". בתערוכה יוצגו יותר ממאה פריטי לבוש, משמלת נשף מ־1880 עד חליפת שאנל מ־2015. לצד פריטי הוט־קוטור שנתפרו באטלייה מסורתי, בעבודת יד של רקמות, נוצות, פליסה ותחרה, יוצגו פריטים שנעשו בעזרת טכנולוגיות כמו הדפסת תלת־ממד, חיתוכי לייזר ועוד. מ־5 במאי
עילית מינמר
<
פרונטלי:
מה שלוהט עכשיו
הגינה היפה בלונדון היא בעצם פי גלילות של המלכה ויקטוריה המסעדה המעוצבת ביותר בברצלונה היא גם פצצת טעם של בוגרי "אל בולי" ניו יורק ממזגת בין קוטור לטכנולוגיה בתערוכה חדשה ויטרה וג'י־סטאר חוזרים לפיפטיז האופניים החשמליים נוסעים לסבנטיז ודרק זולנדר שב להיאבק במוגאטו!
קולנוע
פריימים מטורפים
בהוליווד ההוללת
פריימים מטורפים
בהוליווד ההוללת
כל סרט של האחים כהן הוא סיבה למסיבה — ודאי כשמדובר בקומדיה מובהקת (כזאת לא היתה להם מאז "יהודי טוב" מ־2009), ועל אחת כמה וכמה כשהיא עוסקת בהוליווד, כמו "יחי קיסר!" (!Hail, Caesar). בפעם הקודמת שבה עסקו הכהנים בתעשיית הקולנוע יצא "ברטון פינק" (1991), אחד מסרטיהם הטובים ביותר: קומדיה סוריאליסטית שהתרחשה בחלקה בתוך תודעתו של תסריטאי הסובל מסירוס יצירתי, וששיאיה הקומיים היו בהופעתו של מייקל לרנר בתפקיד קריקטורה של הבוסים היהודים של האולפנים בהוליווד הקלאסית. הפעם האחים כהן לא מנסים להתפלש במיצי המרה של התהליך היצירתי, אלא מציגים גלריה של דמויות צבעוניות בשנות ה־50 של התעשייה המטורפת בעולם. הסרט הוא קומדיה מוזיקלית המתרחשת במהלך יום תזזיתי בחייו של אדי מניקס (ג'וש ברולין), פותר־בעיות־מקצועי עבור אולפן הוליוודי. בדרך יש לטפל בבן זוגה הסורר של כוכבת בסגנון אסתר וויליאמס (סקרלט ג'והנסון), ובכוכב קולנוע חלול־ראש (ג'ורג’ קלוני), שנחטף בידי אגודת סתרים של תסריטאים קומוניסטים. מ־18.2.
ארז דבורה
תערוכה
אוחזות
בקולמוס
אוחזות בקולמוס
המוזיאון הישראלי לקריקטורה ולקומיקס בחולון משיק בימים אלה את התערוכה "בקיצור ישראלית", הכוללת עבודות של 12 אמניות ובהן רותו מודן, בתיה קולטון, יערה עשת, אילנה זפרן ואורית עריף. "כמו במקומות אחרים בעולם, יוצרות הקומיקס הישראליות עוסקות בענייניהן האישיים ובמציאות סביבן: בבית, בקריירה, בילדים, בזיכרונות הילדות — רק שכאן מדובר בנוף שלנו", אומרת האוצרת ורד גנשרוא. "אלו לא קריקטורות, אלא סיפורים אישיים מאוד: הפוליטיקה מופיעה בתוך הטקסטים הקטנים — למשל, במה שאת אומרת לחתול שלך. גם השימוש בשפה העברית ובסלנג נכון למציאות שלנו". תערוכות נוספות שיוצגו במקביל יוקדשו לפרידל שטרן, חלוצת הקריקטורה בישראל, ולאיה גורדון־נוי.
מור גורדון
איורים של רותו מודן
יערה עשת
מירה פרידמן
3 - 3
<
>
אוכל
תחרה אדריכלית בברצלונה
תחרה אדריכלית בברצלונה
בחודשים המעטים מאז נפתחה נהפכה Disfrutar לאחת המסעדות הלוהטות בברצלונה: קודם כל בזכות שלושת השפים שלה, בוגרי "אל בולי" של השף האגדי פראן אדריה — אבל במידה לא פחותה בזכות העיצוב היפהפה. כדי להתמודד עם החזית הצרה הפונה לרחוב הומה ברובע אשאמפלה (Eixample) חילקו אותה המעצבים לשני חלקים. החלק הקדמי, ובו הבר, פונה לעיר ומייצר אווירה אורבנית — למשל באמצעות קונסטרוקציות מתכת שמהדהדות את שוק נינוט הסמוך, ומשטחי קרמיקה שמזכירים עבודות של חואן מירו. הכניסה הזו מובילה אל החלק השני, האחורי, ובו המסעדה, שמעוצבת בקו ים־תיכוני רגוע: בלבה המטבח, עטוף תחרת קרמיקה בצבעי אדמה שמאפשרת הצצה פנימה, וסביב קירות לבנים שנפתחים באי־סדר מרגיע, ומכניסים את הצהוב והירוק של השיחים שבחוץ.
שופינג
תיבת האוצרות של טלי
תיבת האוצרות של טלי
הוורדים היפהפיים בשלל צבעים צדים את עינם של עוברי האורח בסמטה בנווה צדק, והריח המשכר מושך אותם אל הדלת. מה זה, הם תוהים, מציצים פנימה. אותי אפפה תחושת דז'ה וו, ולרגע קט עלו בי זיכרונות מתוקים ממלון קוסט בפריז.
אחרי תשעה חודשים של שיפוצים, מעצבת הפנים טלי סבג פתחה מחדש את החנות שלה, טלי'ס. בגלגולה העכשווי החנות מציעה פריטים שסבג מלקטת — מברצלונה ופריז עד בריסל ולונדון — ואוצרות של רהיטים משופצים, גופי תאורה מיוחדים, תכשיטים של המותג הצרפתי גאס, ספרי אמנות ולייפסטייל, ולצדם גם מוצרי גוף אורגניים ומבחר טעמים מהמטבח האורגני שלה. וכמובן, ורדים, הרבה ורדים.
"רציתי להביא את דרך החיים שלי לאנשים", אומרת סבג. כל פינה משקפת את טעמה האקלקטי: קירות אבן, רצפת בטון, רלסים מברזל; נרות ריחניים בעלי שמות אקזוטיים (למשל, "בוקה ורדים: תפוח, ורדים, טבק, קראמל, שושנת העמקים") ומלחי אמבט במכלי קריסטל יפהפיים; ספרינג רול טבעוני במקרר ולצדו כדורי שוקולד מאקה — הכל מתגבש יחד לחנות קונספט קטנה ומדויקת.
עילית מינמר
Tali's Well Being, אחד העם 8 נווה צדק, תל אביב
טלי סבג בטלי’ס. קונספט מדויק
2 - 2
<
>
המדריך לקורא המעודכן
פי גלילות, מאחורייך
הגינה הציבורית היפה בלונדון היא בעצם מכל גז ענקי מהתקופה הוויקטוריאנית
עבודות החידוש של אזור קינגס קרוס בלונדון, שעמד בשיממונו שנים ארוכות, זכו באחרונה לתנופה עם הסבתו של אתר לאחסון גז מהתקופה הוויקטוריאנית לגינה ציבורית. עד שנת 2000 עמד שם מכל גז בגובה 25 מטר, מוקף מסגרת מברזל תעשייתי, שהוצב במקום ב־1850. המכל פורק לטובת הקמת כיכר, ומסגרת המתכת הועברה לשיקום והוחזרה לאתר. פירמת האדריכלות בל פיליפס הפכה את מסגרת המתכת לגס־הולדר פארק ("פארק מכל הגז"): בתוך מסגרת העמודים, על תחרת הברזל שלה, הוצבה אכסדרה עשויה פלדת אל־חלד מלוטשת, שמשקפת את המסגרת ומשווה לה מראה עכשווי. סביב הטבעת ניטעו שיחים, ובלבה ניצבת מדשאה. שלושה מכלי גז נוספים באתר מוסבים כעת למבני מגורים.
ציף־ציף, הקפה
שלך מוכן
ציף־ציף,
הקפה שלך מוכן
Pulcina ("אפרוח", באיטלקית), המקינטה החדשה של המעצב והאדריכל הוותיק מיקֵלֵה דה־לוּצ'י (לפירמת העיצוב אלסי), היא לא רק חתיכת עיצוב יפהפה, אלא גם פרי מחקר מעמיק שנעשה בשיתוף יצרנית הקפה האיטלקית אילי: היא מבטיחה להפסיק לפלטר את הקפה בדיוק ברגע הנכון, וכך לשמור את הארומה שלו ולהימנע מטעמים שרופים ומרירים.
קלאסיקה בג'ינס
קלאסיקה בג'ינס
חברת הריהוט והעיצוב Vitra, בשיתוף מותג הג'ינס ההולנדי ג'י־סטאר והארכיטקט רם קולהאס, מחזירים לחיים את רהיטי המתכת הקלאסיים של המעצב־אדריכל ז'אן פרוּבה, אייקון של עיצוב צרפתי משנות הארבעים והחמישים. התוצאה, ששומרת על העיצוב האותנטי של פרובה עם עדכונים מינוריים למאה ה־21, מצטיינת בשילוב של שימושיות מעשית עם פיוטיות. בארץ היא נמכרת ברשת הביטאט.
עיצוב
מאירי
את לונדון
גופי תאורה בעיצוב ניר מאירי. זרקור בינלאומי לעיצוב ישראלי
מאירי את לונדון
המעצב ניר מאירי שומר על רגל אחת בישראל, והסדנה שלו בכפר ויתקין עדיין פעילה — אבל לפני שנה וחצי הוא עבר ללונדון. מאירי רשם בשנים האחרונות שורת הצלחות מכובדת: הפריטים האלגנטיים שהוא מעצב הוצגו בגלריות נחשבות במילאנו ובלונדון, ובמגזיני עיצוב בינלאומיים; והוא גם עיצב קולקציית רהיטים לטולמנ'ס. בימים אלה הוא הגיע לארץ, לשלבי הפיתוח הסופיים של גוף התאורה שיציג באפריל בגלריה נילופאר במסגרת שבוע העיצוב של מילאנו. הפרויקט הנוכחי שלו הוא עיצוב גופי תאורה לפרויקט שימור בסוהו הלונדוני — כנסייה שנבנתה במאה ה־19 בקרבת כיכר פיקדילי והווסט אנד. עד לא מזמן שכן במקום מועדון, ועכשיו נרכש המבנה על ידי פילנטרופ שמייעד אותו להיות תיאטרון. "לעצב גופי תאורה לבניין עם היסטוריה של 200 שנה, עם כל ההקשרים והרבדים התרבותיים, זה משהו שאני חש כלפיו יראת כבוד", אומר מאירי. "הפרויקט הזה נותן איזושהי תחושה של התאקלמות והשתייכות ללונדון".
סיגל נמיר
קלאסיקה
אמנות בת 3,500 שנים
אמנות בת 3,500 שנים
מראה פרעונית מחופת זהב, עם ידית מגולפת כאלת האהבה והיופי המצרית, תוצג בקרוב במוזיאון ישראל. הפריט הנדיר ביופיו הושאל ממוזיאון המטרופוליטן הניו יורקי ויוצג בתערוכה “פרעה בכנען — הסיפור שלא סופר”. מ־4 במרץ.
עילית מינמר
פי גלילות, מאחורייך
קמרה אובסקורה
קמרה אובסקורה
הטרנד הקראפטי של אומת ההיפסטרים מגיע לצילום: Videre היא מצלמת נקב עשויה קרטון ממוחזר, המגיעה בערכה להרכבה עצמית: במקום עדשה יש לה חריר שננקב באמצעות לייזר ומאפשר צילום על פילם. רק הדביקו, הכניסו סרט 120 וצלמו. 60 ליש"ט (כ־340 שקל).
קולנוע
שובו של ה"בלו סטיל"
בן סטילר (מימין) ואואן ווילסון ב”זולנדר 2”. היישר ממסלול התצוגה של ולנטינו
שובו של ה"בלו סטיל"
אחרי המתנה של 14 שנה מגיע "זולנדר 2", הסיקוול לקומדיית הדוגמנים הפרועה של בן סטילר. הסרט המקורי, בכיכובם של סטילר, וויל פרל ואוון ווילסון, סבל מחוסר מזל: הוא עלה למסכים שבועיים וחצי לאחר אסון התאומים, עיתוי שכפה עליו להיות חלוץ בניסיון להשיב לעולם מידה של נורמליות. כמעט כל דבר בסרט הדהד את התקופה: עימות בין מזרח למערב, קונספירציה פוליטית־כלכלית, והצלה באמצעות גיבור־על — ואם לדייק, דוגמן־על: דרק זולנדר, שזכה לתהילה בזכות מבט ה"בלו סטיל" שלו. בסרט, עולם האופנה שוטף את מוחם של דוגמנים כדי שיחסלו את נשיא מלזיה, בניסיון למנוע רפורמות נגד עבודת ילדים. הסרט מפוצץ מהופעות של כוכבים כמו דיוויד בואי המנוח, דונלד טראמפ המנסה להתנשא, ושורה אינסופית של כוכבי קולנוע, מוזיקה ואופנה. יריית הפתיחה לסרט ההמשך נרשמה במרץ אשתקד, כשזולנדר ויריבו־חברו הנזל (סטילר וּוילסון) עלו על המסלול בתצוגה של ולנטינו. בסיקוול, שיעלה כאן ב־17.3, נגלה מי מחסל את בכירי הדוגמנים, וכיצד דור חדש של דוגמנים בעלי זהות מינית חמקמקה מערער את עולמו של זולנדר. לצד שלושת כוכבי הסרט המקורי מופיעים כוכבים נוספים: פנלופה קרוז, קריסטן וויג, בנדיקט קמברבץ', ג'סטין ביבר, קייטי פרי, קניה ווסט וקים קרדשיאן.
ארז דבורה
מנה
ניוקי
לבנטיני
ניוקי לבנטיני
ארבע שנים אחרי שטבעה את המונח ביסטרון (מסעדה שהיא גם מזנון, ואולי להפך), עזב הביסטרון של יהלומה לוי את מיקומו בשוק לוינסקי ונהפך למסעדה לכל דבר. לצורך המעבר שילבה לוי כוחות עם השפית עינב ברמן (אורנה ואלה, אסיף) ויחד הן פתחו בשוק הנמל בתל אביב את "יהלומה בנמל", במקום שבו שכנה עד לאחרונה מסעדת רוקח ים.
בארבע שנות פעילותו של הביסטרון הצליחה לוי ליצור שפה קולינרית משלה: צנועה, מקומית ויצירתית. כזו היא גם מנת הניוקי טחינה החדשה, שנולדה עם המעבר לנמל. לוי מספרת שכשיצרה את המנה חשבה איך לשלב את חומר הגלם המוכר כל כך באופן חדש. היא החליטה לבדוק מה קורה אם מחליפים את החמאה בטחינה, וראתה כי טוב. תוספת של חציל שרוף לבצק הניוקי העניקה עוד טעם מעושן. כשהיא מקפיצה את הניוקי במחבת עם מרווה, תרד, עגבניות וקצת סלסה חריפה יוצאת מנה משובחת, שמתאימה גם לטבעונים. למחבת נוספים גם קלמארי, והנה מנה נהדרת שהולמת את המשכן החדש.
גלי וולוצקי
יהלומה בנמל, האנגר 12, תל אביב. 03-7162757
יהלומה לוי (מימין) ועינב ברמן. ממזנון למסעדה
1 - 2
<
>
סווששש במקום וורררום
סווששש במקום וורררום
האופניים החשמליים מתבססים ככלי תחבורה בפני עצמו: כבר לא רק אופניים, אבל עדיין לא אופנוע. לחלל הזה נכנס כעת ONO, סטודיו סרבי לייצור אופני קאסטום בעבודת יד. ארקונט, הדגם הראשון שלהם, הוא איזי־ריידר נינוח ברוח הסבנטיז, ובחברה טוענים שהוא מגיע לטווח של 99 ק"מ ולמהירות של 80 קמ"ש.
שיוצגו בתערוכה. "הפוליטיקה היא גם במה שאת אומרת לחתול שלך"
צילומים: עמית שעל, תומי הרפז, ג'ון סטורוק, אורי גרון, שי בן אפרים, רון קדמי, פרנססק גילמה, אדריה גולה סרדה, ז'אן בפטיסט מונדינו, מירקו נחמיאס
שופינג
תיבת האוצרות של טלי
תיבת האוצרות של טלי
הוורדים היפהפיים בשלל צבעים צדים את עינם של עוברי האורח בסמטה בנווה צדק, והריח המשכר מושך אותם אל הדלת. מה זה, הם תוהים, מציצים פנימה. אותי אפפה תחושת דז'ה וו, ולרגע קט עלו בי זיכרונות מתוקים ממלון קוסט בפריז.
אחרי תשעה חודשים של שיפוצים, מעצבת הפנים טלי סבג פתחה מחדש את החנות שלה, טלי'ס. בגלגולה העכשווי החנות מציעה פריטים שסבג מלקטת — מברצלונה ופריז עד בריסל ולונדון — ואוצרות של רהיטים משופצים, גופי תאורה מיוחדים, תכשיטים של המותג הצרפתי גאס, ספרי אמנות ולייפסטייל, ולצדם גם מוצרי גוף אורגניים ומבחר טעמים מהמטבח האורגני שלה. וכמובן, ורדים, הרבה ורדים.
"רציתי להביא את דרך החיים שלי לאנשים", אומרת סבג. כל פינה משקפת את טעמה האקלקטי: קירות אבן, רצפת בטון, רלסים מברזל; נרות ריחניים בעלי שמות אקזוטיים (למשל, "בוקה ורדים: תפוח, ורדים, טבק, קראמל, שושנת העמקים") ומלחי אמבט במכלי קריסטל יפהפיים; ספרינג רול טבעוני במקרר ולצדו כדורי שוקולד מאקה — הכל מתגבש יחד לחנות קונספט קטנה ומדויקת.
עילית מינמר
Tali's Well Being, אחד העם 8 נווה צדק, תל אביב
טלי סבג בטלי’ס. קונספט מדויק
2 - 2
<
>
תיבת האוצרות של טלי
הוורדים היפהפיים בשלל צבעים צדים את עינם של עוברי האורח בסמטה בנווה צדק, והריח המשכר מושך אותם אל הדלת. מה זה, הם תוהים, מציצים פנימה. אותי אפפה תחושת דז'ה וו, ולרגע קט עלו בי זיכרונות מתוקים ממלון קוסט בפריז.
אחרי תשעה חודשים של שיפוצים, מעצבת הפנים טלי סבג פתחה מחדש את החנות שלה, טלי'ס. בגלגולה העכשווי החנות מציעה פריטים שסבג מלקטת — מברצלונה ופריז עד בריסל ולונדון — ואוצרות של רהיטים משופצים, גופי תאורה מיוחדים, תכשיטים של המותג הצרפתי גאס, ספרי אמנות ולייפסטייל, ולצדם גם מוצרי גוף אורגניים ומבחר טעמים מהמטבח האורגני שלה. וכמובן, ורדים, הרבה ורדים.
"רציתי להביא את דרך החיים שלי לאנשים", אומרת סבג. כל פינה משקפת את טעמה האקלקטי: קירות אבן, רצפת בטון, רלסים מברזל; נרות ריחניים בעלי שמות אקזוטיים (למשל, "בוקה ורדים: תפוח, ורדים, טבק, קראמל, שושנת העמקים") ומלחי אמבט במכלי קריסטל יפהפיים; ספרינג רול טבעוני במקרר ולצדו כדורי שוקולד מאקה — הכל מתגבש יחד לחנות קונספט קטנה ומדויקת.
עילית מינמר
Tali's Well Being, אחד העם 8 נווה צדק, תל אביב
טלי סבג בטלי’ס. קונספט מדויק
2 - 2
<
>